Gå til innhold
Fiskersiden

Nidelvfisker

Medlemmer
  • Innholdsteller

    115
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Nidelvfisker

  1. Jeg synes det gikk greit å forme wobblerkroppene i abachi ved bruk av Dremel, men det blir jo veldig frihåndsbasert og dermed nærmest umulig å få to like ferdige kropper ut av det. Synes det er rart om forhandleren selger et annet type treslag som abachi, og regner heller med at hardheten i treet har med faktorer som voksested, alder, hvor emnet er hentet fra på treet osv.

    Siden jeg bare lager wobblere til eget bruk + noe bortgiving er ikke det så veldig farlig med forskjell på wobblerkroppene, snarere kanskje tvert i mot i søkendet etter å finne de optimale fasongene. Men helt klart kjipt bare i begrenset grad være i stand til å kunne kopiere de optimale kroppene hvis de skulle bli funnet en vakker dag på elva.

    Nå har jeg ingen planer om å lage flere wobblere foran denne sesongen da jeg synes at jeg allerede har alt for mange uprøvde wobblere i eskene, både kjøpte og selvlagde. De optimale wobblerene er nødvendigvis ikke de jeg ikke har laget eller kjøpt ennå, kanskje ligger noen av dem i eskene og venter på å bli prøvd?

    Til PerH: Jeg lakker med sprayflasker med hobbylakk fra Biltema, noe som selvfølgelig begrenser hvor mange farger som kan brukes på hver wobbler og hvor kunstferdig man får det til. I tillegg har jeg et høyst provisorisk lakkverksted i bua (med selve lakkeringen halveis inne i ei pappkasse) som også setter visse begrensninger i utfoldelsen. Etter å ha påført fargene og ev, glitterkorn, duppes de noen ganger i en boks med uretanalkydbasert blank klarlakk (også fra Biltema). Slitestyrken til denne lakken vet jeg ikke ennå, men får forhåpentlig svar i løpet av sesongen i møte med skarpe laksetenner.

  2. Legger til at jeg regagerer over at du syns det var hardt å jobbe med abachi. Er du sikker på at det er abachi du har fått? Abachi er faktisk mer takknemlig og fiberstabil å jobbe med en balsa, da balsa er mer "korkaktig"

    I følge selger svenskfiskeshop.se var det abachiemner som ble solgt - se her:

    http://www.svenskfiskeshop.se/betes-och-wobblertillverkning/beteskroppar-tramaterial/?XBLG15503=cc34de6b0bd30bec77c6314b504ba115

    Kjøpte både et abachi- og et balsaemne som wobblerne ble produsert av. Om dette abachistykket var ekstraordinært hardt i forhold til normalen vet ikke jeg, men det var såpass hardt at jeg hadde problemer med å spikke noe ut over noen tynne fliser. Selv med bruk av en ubrukt og kvass tollekniv. Dremelen ble derfor helt nødvendig for å få formet emnene etter oppsaging i passende biter.

    Ikke nødvendigvis bare negativt med hardt tre - holder sannsynligvis også mye bedre når storlaksen biter på.

  3. Da er en ny runde med hjemmelagede wobblere i boks. Jeg har tidligere laget over 80 stk av det som trygt kan kalles ujevn kvalitet både med hensyn til finish og gange, og i tillegg til x antall kjøpte smykker fra Finland og Overhalla så var det ikke akkurat et skrikende behov for nye wobblere som trigget til innsats denne gangen. Mer skapeprosessen for å se hva man kan få til, og under er resultatet:

    6zwlyo.jpg

    33ubztd.jpg

    2chh1l.jpg

    Til sammen 29 wobblere - mye tid å tjene på litt stor produksjon.

    De 12 øverste i størrelsen 80-90 mm er laget ut av et abachiemne, dvs. laget fra bunnen med saging, fresing med Dremel, litt spikking og til slutt pussing. Abachitreet var såpass hardt at jeg ikke hadde fått til utforming bare med spikking uten at det ville tatt forferdelig lang tid og mye bannskap.

    De 11 i midten er i størrelsen 60-65 mm og av et balsaemne. Er også laget fra bunnen med saging, spikking og pussing. Balsatreet er jo som smør å spikke i forhold til abachi og Dremelen var ikke nødvendig her.

    De 6 nederste er ferdigkjøpte abachi-emner som bare ble pusset litt.

    Med såpass mye håndarbeid blir hver wobbler helt unik både i form og farge. Har som tidligere bare brukt spraylakk fra Biltema til fargelegging, og i forhold til å bruke airbrush må man derfor bare akseptere enklere løsninger. Ser jo at andre her på forumet virkelig har fått til flotte lakkresultater på sine hjemmelagede de siste månedene som ikke står noe tilbake for mer proffe tilvirkere i Finland. Jeg får satse på at laksen ser litt stort på det, men jeg er fornøyd med resultatet utgangspunktet tatt i betraktning og synes jeg har fått til en utvikling fra tidligere produksjoner. De ferdige wobblerne er duppet noen ganger i en lakk fra Biltema som heter uretanalkydbasert blank klarlakk på løsemiddelbasis (høres utrolig usunt ut) og synes i allefall selv at wobblerne fikk en fin finish med denne. Noen som har erfaring med denne?

    Nå gjenstår et spennende arbeid med å lære wobblerne og svømme, spesielt abachi-wobblerne med tyngre treverk blir en utfordrende oppgave. Balsawobblerne er nok mye mer lærevillige i så måte og bør gå rimelig greit å få til.

  4. Bare for å presisere: Er helt enig i at man skal ro sakte på kald junielv og at det er viktig å komme ned til laksen. Vil likevel ha stangtuppene ned mot vannflata med mest mulig av snøret i vannet, så får man heller avpasse farten på bautingene etter temperatur , strøm og andre forhold. Det er dessuten forskjell om man fisker på fisk som står eller fisk som går.

  5. Heisann Team50lbs - hvordan vil du gjøre det? Bøye på selve stativet? Eg er nysgjerrig og kanskje jeg lærer noe i dag også :thumbsup:

    For å gi et svar på vegne av Team 50 lbs, som er opptatt med andre gjøremål i dag.

    Helt kort da dette er en fangsttråd, men ja, det er etter vår oppfatning ganske essensielt at stangtuppen er så nær vannflata som mulig. Gjerne 10-20 cm fra vannflata. Viktigst hvis man har ei flue i snøreenden, men også for annen redskap. Og viktigere desto dårligere eller rolig strømmen i elva er (som f.eks Bjøra). Man får da både mer liv og svung på redskapen (spesielt ifm. bautvendingene) og mer fart slik at laksen fester seg bedre.

    Har man et justerbart stativ er det enkelt å stille dette slik at ønsket vinkel oppnås, men med et fast stativ må man ta musklene til hjelp og enten bende bakerste del opp eller fremste del ned.

    Sier ikke at dette nødvendigvis er fasit i alle henseender, men er noe vi har erfart med over 25 års erfaring med harling i elva. :rolleyes:

  6. Vinterferie en del plasser? Ikke her med, lei deg for at du fikk den :thumbsup:

    Nei, absolutt ikke. I følge ekspertisen går disse wobblerne "som en drøm" selv om de pga. tykk streng er vanskelig å justere. En slik en i det vi i Trøndelag kaller "Sildrista-farge" er midt i blinken som dagwobbler både i Namsen og Gaula.

    Men det var jo helt dødt mot de andre wobblerne som var utlagt - rart selv om noen er på vinterferie.

  7. Jeg må si jeg liker den vendingen wobblertråden er i ferd med å ta.

    Gjør det selv!

    Jeg har fått laks på 4 av mine hjemmelagede wobblere i sommer. Faktisk på alle de jeg har fisket med.

    Om man ikke er ute etter små kunstverk, er det slettes ikke vanskelig å lage wobblere som fanger fisk.

    Sett i gang og spikk folkens!

    Utrolig imponerende :)

    Kasting eller harling?

  8. Fristende å prøve seg selv her Nidelvfisker, noe annet dette enn mekking av HTH-wobblerne på tidlig 1980-tall.

    Noen spørsmål:

    1) Selger/bytter du bort noe av produksjon? Kunne tenke meg et par av de feite for å vise at bamselaksene helst tar seg en real munnfull, og ikke tynne småttinger. Og av samlerinteresse. Tilbyr special-fluer i bytte.

    2) Hva havner du på i produksjonskostnader pr. stk. sett bort i fra arbeidstid og kroker? (Skulle ikke forundre meg om du har oversikt over det.)

    3) Hva kaller du seriene dine? Med dine meritter i sommer og andre konkurranser (...) tatt i betraktning er det Laksekongen I, II osv.?

    Uansett kanonbra serie!

    1) For greie karer blir det alltids en råd

    2) Sånn kjapt regnet regner jeg med at kostnadene på de rundt 60 wobblerne jeg har laget ligger på rundt kr 2500-3000, altså under 50-lappen pr. wobbler eks kroker. Men det ligger en del timer bak da, selv om jeg uten tvil har spart en del tid på å kjøre flere wobblere i hver produksjonssekvens. Har også igjen en del rekvisita som ikke trenger bli kjøpt inn ved ev. produksjon av flere wobblere og som ikke er fratrukket - probionat, øyne, lepper og lakk.

    3) Anser fremdeles alle wobblerne som prototyper i jakten på den eller de optimale formene med superb

    gange som trigger laksene til å bite. Har derfor bare merket dem med GW = GeirWobbler

    Til Sølvreven: Ja, har valgt Biltemalakken på boks for å bruke samme type som lakken under. Unngår da i allefall at lakken blærer seg eller koker. Men tror nødvendigvis ikke at denne er den mest holdbare. Med balsakropp og uten probionat-kur, vil jeg tro at faren for at hele wobbleren ryker er til stede hvis du får på storlaks da det da bare vil være lakken som holder den sammen.

    Til PG-wobbler: Har for en del av wobblerne tatt utgangspunkt i formen fra wobblere jeg har fra finske produsenter. Men når man med kniven skal skjære til hvert enkelt emne, blir det nødvendigvis en del avvik på mange. Når jeg finner de optimale fomene, skal jeg nok vurdere å få de kopiert i en standard form fra Finland.

    Til Nils Master: Er nok ikke veldig holdbar for laksetenner Biltemalakken, men ser det ikke som noe stort problem å legge på flere lag med klarlakk når denne blir flasset opp. Går flassingen ned i selve fargen blir det straks verre, men med en pensel tror jeg at mye kan gjøres med gjenskaping av fargen - de er jo ikke så avansert lakket wobblerne mine.

  9. Ingen tvil om at wobblerproduksjon er direkte helsefarlig, og hadde dette vært gjort kommersielt av en bedrift har det nok blitt stilt en del krav til verneutstyr som glatt droppes ved hjemmeproduksjon. Men man lager ikke wobblere hver dag, og for egen del tror jeg ikke det blir mer produksjon før neste sesong, uten at jeg er helt sikker.

    Vet ikke hvor langt du har kommet i din produksjon, Sølvreven. Jeg ga jo i grove riss fremdriften slik jeg gjør det i innlegget jeg skrev i går kveld. Jeg holder meg til samme lakktype på yttercoatingen, altså klarlakk fra Biltema, og har ikke opplevd å få bobler i lakken. Får en fin, glatt overflate med 3-4 runder med sprayboksen. For ytterligere kvalitetsheving kan man sikkert ta 2-3 runder i tillegg.

    Glemte å skrive at øynene limes på (eller markeres på annen måte) etter man har hatt på lakkfarge, men før man har på klarlakk.

    Du trenger selvfølgelig ikke 10-15 forskjellige bokser med farve. Skal du velge en - velg rødt da det er en farge som aldri er feil for nyfisk. Rødt fungerer også greit i mørket som siluettfarge. Skal du utvide kan du jo velge noe gult, grønt og sølv. Kommer langt med disse fargene i tillegg til hvitfargen man har fra probionatblandingen i bunn.

    For mer proff oppskrift henviser jeg også til de to videosnuttene på Youtube om en proff fra Finland som viser produksjonsprosessen fra A til Å. Selv om han ikke sier så mye, og det han sier er på finsk, er de likevel ganske selvforklarende. Adressen ligger en plass lengre fram i denne tråden - se på innlegg rundt 6-7 måneder tilbake.

  10. det som noen wobblerlagere gjør er at de tar den klare propionaten og bruker som grunning og etter at den er malt =) dette skal jeg gjøre=) når jeg får propionatet(tollen mente jeg hadde kjøpt mye så jeg trengte noen papirer fra samfishing) så kanskje i løpet av uka =O

    Du kan sikkert droppe grunning og lakke direkte opp på den tørkede priobionatblandingen. Men du må ikke ha på probionatblanding på wobblerne etter at du har hatt på lakk. Probionatblandingen består av probionatkulene blandet med aceton i forholdet 1:9 jf. oppskrift, og acetonet går ikke godt sammen med lakk. Faktisk er det en utmerket lakkfjerner. Jeg har brent meg på dette i startproduksjonen med rennende farger som resultat, og måtte foreta lakkingen på nytt igjen. Derfor, bruk klar lakk.

  11. Jeg dypper rett og slett mine i vanlig gulvlakk. Først 4-5 ganger før påføring av farge, deretter 4-5 ganger som yttercoating utenpå fargen.

    Flere veier til Rom. Mulig jeg tar feil, men du har vel et annet utgangspunkt mht. materiale i wobblerkroppen og dermed ikke samme behovet for dypping i probionatblandingen. Med balsa må man foreta denne dyppingen for å forsterke/forsegle wobbleren slik at den tåler påkjenningene i laksekjeften. Men har du vist fram kolleksjonen din her på tråden?

  12. :) Jeg er veldig, veldig imponert. Måtte en gi deg en skikkelig bamse neste år!

    Si ifra ved neste testing, kunne tenkt meg å se dem in action :(

    Ser du har en del rød/hvite...Jeg fikk bilder av de nye Rikoene og han har både matte og glossy-varianter, har det noen betydning om de er matte eller glossy?

    Jeg vet ikke om det spiller noen rolle hvordan yttercoatingen er. De fleste kjøpewobblerne er jo klarlakkert, og jeg har gjort det samme uten å tenke mer over akkurat dette spørsmålet. For kvelds- og nattewobblere (mørke) som fisker i kraft av siluett, kan det umulig spille noen rolle. Uansett tror jeg gangen er viktigere enn farvene når man i utgangspunktet har delt dem inn i 3-4 ulike kategorier. Størrelse kommer selvfølgelig også inn.

    Men, i kommersiell sammenheng vil antageligvis en klarlakkert wobbler se mer fristende ut for kjøperen enn en matt variant.

  13. Kanskje en ide for enkelte å få seg en hobby utenfor laksesesongen...... :withstupid:

    Kanskje en hentydning til bl.a. meg?

    Jo da, har da hengt fingrene i annet også i forrige uke som hører hjemme under denne tråden.

    Før laksesesongen i år gjorde jeg mine første forsøk på å lage noen wobblere selv. Desverre ble det ikke noe laks på dem, bare noen hogg. Fisket for øvrig dårlig med kjøpewobblerne også i år selv om den største på 14 kg tok en Vaarala mod. B. Men antallmessig atskillig flere laks på mark og flue.

    Under de hjemmelagde jeg hadde til disposisjon denne sesongen.

    108339_s.jpg

    De siste 14 dagene har jeg kjørt en ny runde med produksjon , ganske stor med 29 nye wobblere i forskjellig form, lengde og farger. I tillegg ble 4 wobblere fra før sesongen lakkert om.

    Litt om produksjonsprosessen. Kjøper de nødvendige bestanddelene over nett fra Samfishing i Finland - balsaemner, streng, lepper, øyer og probionat (en slags plastgranulat). Selv om de emnene jeg har kjøpt mest av, 115-120 mm lengde og maks omkrets 20 mm, er ferdig dreid, må disse gjennom en runde med kutting, spikking og pussing før jeg har fått emnene slik jeg vil ha dem. Omkretsen på 20 mm setter noen begrensinger da jeg godt kunne tenkt meg noe tykkere forkropp på noen modeller. Spor til leppa sages til i front av wobbleren (med baufil) og pusses for god tilpasning av leppa.

    Så står bøying av streng på programmet, og disse limes inne i sporet på emnene samtidig som resten av sporet fylles med tynne balsabiter i samme tykkelse (limes også). Blir fort mye limkliss, dette. Overskytende balsa som stikker ut fra balsakroppen skjæres bort og finpussing med sandpapir gjøres slik at merker etter sporet forvinner.

    Deretter står en noe usunn aktivitet med dypping av wobblerne ned i en blanding av probionat og aceton, også et grisearbeid hvor det ikke er noe om å gjøre å få denne blandingen på hendene. Den stivner utrolig fort og sitter veldig godt. 7-8 ganger dypping ned i syltetøyglasset med blandingen med en tørketid på 1/2 time og litt puss med fint sandpapir mellom hver runde. Når wobblerne har gjennomgått denne prosessen er de fine og harde. Mine er hvite i og med at jeg bruker hvit probionat, får også kjøpt en klar type. En siste puss med sandpair og fjerning av overfødig probionat rundt de tre øynene og inne i sporet for leppa før lakkering foretas.

    Mange av de finske produsentene er jo kunstnere med lakken, men selv gjør jeg dette atskillig enklere uten innkjøp av airbrush. Har kjøpt spraybokser med hobbylakk fra Biltema, har vel 13-14 forskjellige farger å velge blant nå. Utstyrt med ei tang som holder wobbleren i den ene hånden og sprayboks i den andre, legges ønskede farger på. Dette gir begrensninger i mangel av mønster og avanserte teknikker, men om laksen bryr seg er jo ikke så sikkert. Mine wobblere skal ikke ut på et kommersielt marked, men skal kun benyttes til eget fiske og kanskje gaver hvis det er noen som fungerer greit. Lakkeringsprosessen avsluttes ved påføring av 3-4 runder med klarlakk. Siste operasjoner er påliming av leppe, montering av fjærringer og kroker. Ferdig til uttesting.

    Under siste produksjonen foretatt nå

    108340_s.jpg

    Mye glorete farger da jeg fisker mest med wobbler i starten av sesongen. Lengden på disse wobblerne varierer mellom 50 og 95 mm.

    I helga var tid for uttesting av gange i strømmende vann. Med såpass mange wobblere til uttesting ble det bare kjapp justering med tanga i strengøyet, men jeg hadde laget et skjema hvor jeg med stikkord skrev ned hvordan gangen var for den enkelte. Noen gikk veldig bra umiddelbart, mens andre var stive pinner med nærmest ingen utslag og trenger en mer omfattende justering enn det jeg hadde tid til. Wobblere under 80 mm gikk desidert best, men de to minste nederst var pinner. De to over gikk kjempebra. Best av alle tror jeg den lysegrønne til venstre i tredje nederste rad gikk, men de fleste litt tykke i tilsvarende lengde gikk bra. Andre gikk for såvidt greit, men transellerte noe. Jeg har derfor en liten jobb å gjøre med de wobblerne jeg ikke var fornøyd med ennå - noen får jeg sikkert til, mens andre kanskje blir definert som håpløse tilfeller og terminert.

    Dette var et lite innblikk i mine erfaringer som wobblerprodusent på amatørstadiet, og jeg er ikke mer nevenyttig enn at jeg tror at mange flere kunne klart tilsvarende og bedre. Tid tar det, men man trenger ikke å lage såpass mange over såpass kort tidsrom som jeg har gjort nå. Man kan ta det etappevis, la det hele hvile en stund, og så ta det fram igjen ved leilighet. Fremdeles en del måneder igjen da til sesongstart.

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.