Gå til innhold
Fiskersiden

danenersen

Medlemmer
  • Innholdsteller

    47
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av danenersen

  1. Er forøvrig ingen fare å smøre IAR (baksperre-) lageret med tyntflytende olje. Spesielt hvis man fisker i saltvann er dette lurt pga korrosjon.

    Takk for tipset!

    Hvor mye bremsefett skal man bruke på bremseskivene?

    Hvis jeg har forstått det riktig skal bremseskivene på multiplikatorsneller være helt tørre (altså 0 fett), hvorfor er det ikke slik på haspelsneller også?

    Bremseskivene i denne snella var satt inn med fett fra før av, så jeg bare renset de og satte inn med nytt fett. Har lest på flere forum (bl.a. alantani) at man skal smøre på bremsefett, for så å tørke det av igjen. Men da har det vært snakk om multiplikatorer med karbonskiver. Bremselamellene her var av filt, og det var ganske mye fett på de fra før av, så jeg satt de inn med samme mengde pluss litt til.

    Hvorvidt man skal ha tørr eller smurt brems tror jeg kommer litt an på preferanser, men også på hvilken type bremseskiver det er. Kanskje ekspertene kan utdype dette nærmere?

  2. Takk for alle tilbakemeldinger. Kjekt å bruke tid på sånt når folk setter pris på det!

    :) Glimrende, mye tar du for timen på service??

    For to dager siden hadde jeg aldri skrudd av noe mer på en snelle enn spolen og sveiva. Så å begynne å ta betalt for å ta service på andre sine sneller tror jeg ikke er noen god ide... Hvis jeg kjenner meg selv rett kommer jeg helt sikker til å ødelegge noe en gang, og da er det kjedelig hvis det er noen andres snelle. Har du Shimanosneller så anbefaler jeg å ta kontakt med Kenneth Herland, iallefall hvis du vet at noe er galt med snella.

  3. I går hadde jeg planlagt en fisketur, men Bergensommeren (les: regn) satte en stopper for det. Derfor satte jeg igang med et prosjekt jeg har tenkt på lenge, nemlig oppsmøring/service av haspelsneller. Det finnes mange steg-for-steg-beskrivelser av hvordan overhale multiplikatorer ute på nettet, men mindre for haspelsneller. Det er nesten umulig å finne noen gjennomganger for bestemte modeller, bare generelle tips. Derfor satt jeg meg ned med min billigste snelle i går, og ettersom det gikk overraskende bra tenkte jeg å lage en liten tråd om det her som forhåpentligvis kan hjelpe noen andre som har lyst til å ta en titt på snellene sine selv. Det ble en veldig lang og bildetung tråd, men jeg ville heller vise alt enn å utelatenoe,så dere får bare ha tålmodighet mens bildene laster.

    Så i dag tok jeg fatt på en Shimano Twin Power 2500 FB, en snelle som har blitt brukt i to år nå uten noe annet enn å gi den en dråpe olje gjennom serviceskruen på siden (den lille plastskruen) en gang i blant.

    Først, finn frem det du trenger av verktøy og smøremidler. Jeg brukte Daiwa sitt blå fett, Daiwa ReelOil og Cals bremsefett til smøring, lighterbensin til rensing og papir, klut, qtips og en gammel tannbørste til rensing. Husk en sprengskisse hvis du ikke har fotografisk minne eller er et finmekanisk geni.

    IMAG0015.jpg

    Av med spole og sveiv.

    IMAG0016.jpg

    Ut med bremseskiver og opp i lighterbensin for å fjerne fett.

    IMAG0017.jpg

    Imens smørte jeg opp sveiva med olje på alle beveglige deler.

    IMAG0018.jpg

    IMAG0019.jpg

    Bremseskivene legges så til tørking før de blir satt inn med bremsefett og satt tilbake i spolen. Legg merke til at en av de tre bremseskivene i

    metall har et "øre", denne skiven skal ligge i midten, og det er et spor i spolen som "øret" skal ligge i.

    IMAG0020.jpg

    IMAG0042.jpg

    IMAG0043.jpg

    Da er spolen ferdig, og rotoren nestemann på lista. Ta av den hakkete skiva som lager lyd til knarren, kulelageret og de andre skivene. Disse er bare tredd ned på akselen og kan dras rett av, men det er lettest og ta av en og en skive. Pass på rekekfølgen.

    IMAG0021.jpg

    Skru deretter ut den lille skruen som sikrer mutteren som holder rotoren på plass. Etter at mutteren er skrudd av er rotoren løs og kan løftes av.

    IMAG0022.jpg

    IMAG0023.jpg

    Neste steg er bøylearmen og mekanismen som gjør at denne faller tilbake når man starter og sveive. Skru først av de to dekslene på hver side. Da kommer fjærmekanismen til syne.

    IMAG0025.jpg

    Skru deretter av selve bøylen fra rotoren. På siden med snøreføreren er det mange smådeler, og disse har en tendens til å sprette ut på grunn av at fjæren står spent, så vær forsiktig så du ikke mister noe. Som med de andre delene legges disse i lighterbensin for å fjerne gammelt fett og eventuelt metallspon fra slitasje.

    IMAG0026.jpg

    Neste steg er selve snøreføreren. På denne modellen sitter det et kulelager, mens det på en av snellene jeg overhalte i går satt snøreføreren bare over en plasikkforing. Også her er det mange små deler, så pass på rekkefølgen.

    IMAG0031.jpg

    Alle steder hvor det er beveglige deler får et tynt lag med fett, mens kulelagerene får olje.

    IMAG0032.jpg

    Selv om den gjennomgående hylsen hadde en "gaffel" på ene enden som passet inn i et spor, var det litt slingring. Jeg ventet derfor med å skru denne helt fast til etter jeg hadde montert bøylen tilbake på rotoren for å hindre at bøylen ble stående i spenn.

    IMAG0033.jpg

    Alle bevegelige deler smøres med fett og rotoren/snøreføreren/bøylen monteres sammen igjen.

    IMAG0034.jpg

    Fjærmekanismen som holder bøylen åpen og stengt kan være litt kinkig å få på plass. Jeg løste dette på følgende måte:

    1: legg staget som slår over bøylen på plass.

    2: Fest det lille staget som går ned i fjæren på plass i delen med snøreføreren.

    3: Skru denne løst til rotoren (ikke fast, men bare så den henger fast).

    4: Sett bøylen i lukket stilling, slik at det blir størst mulig rom for fjæren.

    5: Komprimer fjæren og lirk den inn på plass før du strammer skruen som holder snøreføreren og bøylen fast til rotoren. Sjekk at det virker ved å åpne/lukke bøylen, men pass på at fjæren ikke spretter ut igjen.

    IMAG0036.jpg

    IMAG0038.jpg

    Husk å stramme skruen til snøreføreren til slutt, ettersom jeg lot være å gjøre dette tidligere på grunn av slingring.

    IMAG0040.jpg

    Da skulle både spolen og rotoren være ferdig, og det er på tide å gå løs på selve drivverket.

    IMAG0041.jpg

    Rullelageret, det som fungerer som baksperre, sitter festet i tre skruer. De to siste skruene er for å åpne selve rullelageret, men det lot jeg være ettersom det så helt og rent ut og jeg ikke har hatt noen problemer med det.

    IMAG0044.jpg

    Husk at rullelageret IKKE skal smøres!

    IMAG0062.jpg

    Av med drev, foring, skive og kulelager. Deretter av med bakdeksel.

    IMAG0045.jpg

    IMAG0046.jpg

    Det neste er å skru opp sidedekslet til selve huset på snella. Legg merke til at en av skruene er lenge enn de andre. Denne satt i det nederste hullet.

    IMAG0048.jpg

    Innmaten ser slik ut.

    IMAG0049.jpg

    Etter å ha løftet ut hovedrevet ser jeg at det er lite fett, spesielt på drevet som noen steder er helt tørt.

    IMAG0050.jpg

    IMAG0051.jpg

    Det fettet som er i snella så rent ut, noe som tyder på lite slitasje, så istedet for å demontere videre renset jeg bare bort det jeg kunne av gammelt fett og satt det inn med nytt. Kulelagrene ble renset i lighterbensin og smørt opp med olje. Jeg monterte drevet som sitter rundt akselen før jeg skrudde sammen snellehuset for å sikre meg at det satt rett.

    IMAG0053.jpg

    IMAG0055.jpg

    IMAG0056.jpg

    Også innsiden av snellehuset fikk et tynt lag med fett for beskyttelse mot saltvann.

    IMAG0058.jpg

    Etter at snellehuset ble satt sammen ble kulelagret, en skive og foringen som rullelageret sitter på montert.

    IMAG0060.jpg

    Deretter var det rullelageret som skulle på plass igjen. Legg merke til den lille knotten på snella og sporet på undersiden av rullelageret som skal passe sammen. Det er denne som veksler mellom baksperre/fri. Det er viktig at disse passer sammen før du skrur til rullelageret til snellehuset.

    IMAG0061.jpg

    Dermed er selve snellehuset ferdig og det er bare å montere den sammen med rotoren og spolen. Ved siden av å smøre selve akselen, legger jeg på en god klatt med fett der akselen møter enden på drevet/mutteren som holdet rotoren på plass. Skulle det komme inn saltvann her går det nemlig rett inn i selve drivverket.

    IMAG0067.jpg

    På med knarrskiven, kulelager og foringsskiver før du setter på spolen.

    IMAG0068.jpg

    Og dermed er snella ferdig overhalt.

    IMAG0069.jpg

    Hele operasjonen tok rundt en time. Det kan virke skremmende og gjøre dette selv, men det er ikke så hokus pokus. Ta deg god til, bruk spengskisse, legg delene i den rekkefølgen du tar de av, og gjør deg ferdig med en og en ting.

    Jeg tar gjerne imot tips om hva jeg eventuelt kunne gjort annerledes eller om jeg har gjort noe feil da dette bare er andre gang jeg prøver meg på dette.

  4. Etter å ha kasta ut en pulley med halvråtten, opptinet-nedfryst-opptinet-nedfryst fjordårs-makrell på dypet, gjorde jeg meg klar for litt mikromeite. Har ikke fiska så mye etter disse småfiskene tidligere, og sliter fortsatt med å skille de forskjellige gyltene og kutlingene, men nå fikk jeg i alle fall notert meg en bergnebb på 37 gram. Ikke stort, men dog en ny bekreftet art.

    97fbdea1.jpg

    Etter en haug med disse dukket det opp noen større berggylter, men .18 mono og #10 krok holdt ikke mange sekundene. Tykkere fortom og større krok resulterte dog ikke i berggylt, men i denne forholdsvis fine rødnebben.

    8ab9159f.jpg

    Vet ikke hvor store disse blir før de blir blå. Noen som vet? Og blir de alle mannfolk til slutt?

    Det mest spennende med hele turen var når jeg etter en stund flyttet meg bort til Helge i andre enden av kaia og invaderte territoriet hans bevæpnet med #6 krok og rekehale. Etter 5 sekunder med snøret i vannet og 30 sekunders heftig drakamp kom årets første skikkelige bergylte opp. Den viste seg også å være ny pers. 1141 gram.

    7167a5a3.jpg

    Turen ble for min del avsluttet med tidenes slappeste lyr. Ikke så mye som en halvmeter med utras. Håpet på noe artig nede ifra dypet, men den gang ei. Den var på langt nær så stor som det ser ut til ved første øyekast på bildet over, men en lyr på rundt halvannen kilo er jo ikke noe særlig å skryte av, og siden dette ble dagens eneste skrytebilde gjorde jeg mitt for å øke inntrykket med den velkjente perspektivforvrengingsteknikken "strake armer".

    Og ja, jeg prøvde litt etter flatfisk, men fikk ingen ting. Fisket fra enden av moloen og mot fjellet på andre siden.

  5. Jeg kjøpte en LD40 2-speed hos Hi's Tacklebox når jeg var over dammen i høst. Hyggelige folk som ga meg en fin pris (300 dollar, inkl. 500m powerpro). Over nettet må du nok betale listeprisen, men anbefaler butikken. De sa det bare var å sende dem en mail med spørsmål om frakt, fortolling, vareverdi osv, så kunne man finne en ordning der man kom seg unna evt. fortolling og moms.

    http://www.histackleboxshop.com/

    Forresten en snelle jeg er veldig fornøyd med!

  6. Det er ikke så lett å bestemme seg for et område når man ikke er kjent. Da må man bare ta til seg de tipsene man kan få.

    Her har det jo blitt en fin diskusjon med mange gode tips. Har du noen eksempler på noen gode vann i området rundt Grøssæ da?

    Det er jo akkurat det du sier vi er interessert i, å kunne rusle rundt i dager uten å møte på så veldig mange mennesker.

    Hvis dere drar opp mot Grøssæ, så anbefaler jeg å fiske i denne delen av vassdraget, altså vanna Mjåvatn, Bostjørn, Grøssæ, Topsæ. Den andre delen av vassdraget, som møtes i Topsæ, Straumsfjorden-Hjellevann-Kilsvann-Vånarosen-Kjætebuvatnet, er også et fint område, men her er fisken mindre og det er større sjanse for "slips-fisk", iallefall fra Vånarosen og ned. Fra Topsæ og nedover har jeg aldri prøvd.

  7. Hva går bekkerøya på forresten? Mark, spinner etc?

    Bekkerøya går på akuratt det samme som ørreten. Jeg har fått den på både sluk, spinner og mark. Den ene kilosfisken jeg fikk tok på en svart panther martin-spinner med gule prikker, fisket som en jigg på bunnen i en ganske dyp høl. Aldri prøvd etter den med flue, men det burde jo være mulig hvis du fisker vått.

    I fjor høst gikk jeg meg en tur med fiskestanga langs Grønåni, dvs den elva som renner fra Grøssæ og ned i Topsæ. Jeg gikk fra Topsæ og oppover et stykke, men ikke helt opp til Grøssæ. Her var det som du sier en flott og relativt uberørt natur, men fisket var ikke all verdens. Kvantiteten var det ingen ting i veien med, fikk fisk på så og si hvert kast. Men av bortimot 100 ørreter så var vel ingen over 200 gram. De fleste hadde en typisk slips-fasong, dvs lange og tynne. Jeg hadde tenkt å grille noen fisk til middag, men fikk ingen fisk som egnet seg som steikefisk. Dermed ble det et par doble skiver med Nugatti i stedet.

    Jeg fikk ingen bekkerøyer, mulig de holder til lenger oppe mot Grøssæ?

    Fisken i Grønåni er nok ikke den største nei, spesielt ikke i kulpene. Men det er her sjansen for å finne bekkerøya er størst. I de rolige partiene i elva er det mest ørret. Bekkerøya ble satt ut et par vann lenger opp i vassdraget, men det virker som den sakte men sikkert beveger seg nedover. Har aldri fått bekkerøye i Grøssæ, selv om den nok finnes her. Hvis du vil få arten er de små kulpene mitt beste tips. De er ikke store, men det burde være mulig å få de. Større fisk kan du kanskje finne i dype partier av de rolige delene av elva. Har også fått slips-ørret her, men har absolutt ikke inntrykket av at dette er standarden. Hvis du vil ha skikkelig matfisk så anbefaler jeg å gå opp til grøssæ og fiske i området til utløpet til elva. Her er det tatt flere kilosfisk.

  8. Ellers har jeg spist helstekt gjeddefilet, men jeg har aldri klart å få det til å bli spesielt spiselig med enkle midler heller.

    Prøv hel filet penslet med olivenolje, finhakket fersk gressløk og dijon-sennep, bakt i ovnen. Det funker veldig bra!

  9. Hei.

    Jeg har en fjellgård som ligger i Bygland (nabokummunen i vest), og har fisket veldig mye i disse traktene. For å komme hit må du kjøre fra Fyresdal og opp til Birtedalen (ca 25 min kjøretur fra Fyresdal sentrum). Parkering ved Kvipt gjestegård. Deretter gå et lite stykke til fots. Inn til gården er det ca 2,5 time å gå. Den heter Vestre Kile, og du finner den hvis du søker i en karttjeneste. Her er det mange fine vann, og noen mindre stryk som huser en del fin fisk. Vil absolutt anbefale vannet Grøssæ. Både i nordeneden og særlig i sørenden er det fine små stryk og kulper. Ørreten i Grøssæ har snittstørrelse på rundt 400g, men kilosfisk er absolutt mulig. Det er meg bekjent tatt to fisk over tre kilo de siste 10 årene, dog i garn, men det er iallefall mulig med storfisk. I dette vannet er det også en stamme med nydelig blank fisk. Over alt ellers på heia er fisken brun. I kulpene i sørenden (mellom Grøssæ og Topsæ) er det også mulig å få bekkerøye. De fleste er små, men har tatt fisk på rundt kiloen. Området er forholdsvis uberørt, med noen få hytter spredt rundt. Lett terreng og noen rødmerka løyper. Selvbetjent turisthytte i sørøstenden av Grøssæ, Granbustøyl. Ellers er det mange fine plasser å slå opp telt. Gi beskjed om dere legger turen til disse traktene, er fullt mulig jeg er der oppe da.

    Forresten ikke noe fiskekort i noen av disse vannene.

  10. sett gjerne et konkret bud på hver enkelt ting, dette for og gjøre dett lettere for meg og andre kan se at du har byd over de :withstupid:

    ok

    2 x 40g søkker 50 kr pakka

    2 x 70g søkker 70 kr pakka

    Rig tube 130 kr

    Dam tacklemappe 50 kr

  11. 2 pakker 40 g søkker (10stk)

    2 pakker 70 g søkker (10stk)

    prologic rig tube

    dam tacklemappe

    Og hvis jeg skjønte deg riktig har du også feedere til salgs? er helt ny på ferskvannsmeite, så hadde også trengt noen slike. Metall? Plast?

    500 for alt, inkl. frakt og noen feedere?

  12. Short-wire og undertegnede skal på overnattingstur til Glomma, nærmere bestemt i Eidsberg Kommune i Østfold, ved Grunnsund og Kjørshammer brygge.

    Skal være 27 forskjellige fiskeslag der, så da blir det mest meitefiske denne gangen.

    Skal prøve alt mulig av agn, kommer forhåpentligvis en fangstrapport i morgen kveld :-)

    Ved Grønnsund er til tider vanskelig å fiske fra Eidsberg-sida. Det er veldig langgrunt og mye vegetasjon der, men nå er det kanskje ikke så ille pga. høy vannstand. Hvis dere kommer dere oppstrøms for evja er det bedre, men da må dere ta en annen vei ned til elva. Hvis ikke vil jeg anbefale Skiptvet-sida av Grønnsund. Fin brygge å fiske fra og to små evjer som til tider holder masse abbor og karpefisk. Fisket masse her når jeg bodde hjemme. Uansett, skitt fiske. Ser frem til rapport!

  13. Takk for alle svar. Turøy skal prøves en gang. Valestrand også, bare ikke nå. Ble sjøørretfiske i arnavågen i dag istedet. 0 fisk, men en del fisk som viste seg. Kanskje tur i morgen hvis samvittigheten gir meg lov. Kommer antagelig til å prøve Arnavågen.

    På Holmen i Arnavågen har eg fått fleire flate, sandflyndre og skrubbe. Kanskje ikkje heilt unna bebyggelse og sivilisasjon, men kan vere ganske fint der.

    Fisket du på utsiden av Holmen da? Eller inn mot vikene/strendene?

  14. Med det flotte været som er meldt i helga tenkte jeg meg ut på fisketur enten i morgen eller søndag. Ha lyst til å fiske flatfisk, og har knytt opp tackler til dette. Tackler med to nedklipp-bommer og rene glidetackler. Har ikke fisket målretta etter flatfisk her på vestlandet før, har faktisk ikke fått en eneste flat en siden jeg var liten, og trenger noen tips til plasser. Alt som er flatt er interessant, men det er vel skrubbe, sandflyndre og rødspette som er "lettest" i området her?. Har fått tips om valestrand tidligere, og har skjønt at dette er et sted med mye og til tider stor fisk. Men etter hele påska på lesesalen trenger jeg å komme meg mer ut i naturen, så fiske fra en brygge midt i et tettsted blir utelukka. Så derfor:

    Er det noen som har tips til:

    plasser? (har bil så det godt være et stykke utenfor bergen)

    agn? tar med reke, makrell, gulp-børstemark. regner med en cocktail av dette vil funke til det meste?

    dybde? de står vel fortsatt ganske dypt? 10-30m??

    Og hvis noen har lyst til å henge seg på så er det plass i bilen. Vet ikke om det blir i morgen eller søndag enda.

    Hilsen Dan

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.