Gå til innhold
Fiskersiden

Hippoglossus

Medlemmer
  • Innholdsteller

    19
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hippoglossus

  1. Er alltid i markedet etter ei ny og bedre kveitestang..

    Har fisket litt med Savage Jigstick 6'6" 30-70lb og likte den veldig godt. En nytelse å bruke sammenliknet med tyngre stenger jeg har brukt før. Men det er jo synd hvis de har lett for å knekke.

    Likte denne stanga til akkurat dette fisket. Den er lett (veldig viktig egenskap) og stiv i tuppen slik at hver minste bevegelse med stangtuppen overføres til jiggen. Med fisk på, opptil 50 kilos kveite, virker den slett ikke stiv lenger.Veldig fin aksjon såvidt jeg kan bedømme. Likte også at den har snellefeste i "jern". Plastikk/grafitt, selv om den heter fuji og sikkert holder i massevis, gir en litt dårlig følelse..

    Så hvis jeg skal ha meg ei stang med lignende egenskaper, og som har høyere kvalitet på klinga, hva skal jeg se på? Japanske speedjiggingstenger?

  2. Hva i svarte rakkern gjør vi på sørøya da! vi kan ikke ta med torsk hjem.... HJELP?

    Når det gjelder skrei tror jeg C&R er en dårlig ide med mindre det er "siste utvei" for å bli kvitt fangsten.

    Bestanden er ikke truet, så C&R er ikke noe poeng i forhold til å bevare skreien.

    Torsk overlever gjenutsetting såfremt den får tømt (sprengt) svømmeblæra, ja, og kommer seg til bunns for restitusjon. Men selv om den ikke dør av selve behandlingen er det en stor påkjenning å utsette de for bare for underholdningens skyld.

    Så hvis jeg var dere og sto på Sørøya med mer torsk enn jeg kunne nyttiggjøre meg selv ville jeg rett og slett levert fangsten på nærmeste fiskebruk. Sørg i såfall for at fisken er ordentlig bløgget og sløyd. Ta med dere is på havet hvis det er varmt i været (fås på fiskebrukene). Enhver nordmann kan som fritidsfisker levere fisk for inntil 50.000 kroner i året. Derav inntil 1.000 kg torsk (justert ned fra 2.000 kg tidligere). Er dere heldige med fisket kan det bli litt ølpenger av det også! Jeg mener dessuten at å levere fangsten til registrerte mottak er mer "etisk" enn å drive med C&R på en art som ikke er truet, og mye lettere å akseptere for lokalbefolkningen.

    Her er ett bruk i Breivikbotn og ett i Sørvær:

    http://www.rafisklaget.no/portal/page/portal/Rafisklaget/SalgOgOmsetning/Mottaksanlegg?Field1=20&Field2=2015&Field3=&Field5=&Field6=

  3. Tenkte det måtte være det samme som rekling, men det kan det jo ikke være siden Dass omtaler Rekling og Rav som to forskjellige ting.

    Rekling er iallefall tørrfisk av Qvede. Nærmere bestemt tørkede strimler av kjøtt med fett og skinn.

    Smaken er ganske mye mer intens enn av vanlig tørrfisk av magrere fiskeslag.

  4. Jeg foretrekker både fluesnelle (av den billige/enkle sorten) og fluesnøre (flyt) med en nylonfortom på drøyt en meter til fiske med langstanga. Bruker den til ørretfiske med mark i små elver. mindre fisk vippes elegant :thumbsup: på land, større fisk blir manøvrert til land med stanga etter at jeg har snellet inn snøre til jeg har ute en mengde tilsvarende stangas lengde.

  5. Angående overgang mlm braid og fortom, kunne slik hul braid, "Hollow Core Spectra", f.eks. den nedrst på denne siden her ha vært noe? http://www.charkbait.com/cs/cshL_Momoi.htm

    Fungerer som en slik kinesisk fingerfelle. Stikker nylonen inn i braiden.En litt knotete prosess men det blir visstnok umulig å slite den ut igjen

    Vurderer å prøve et slikt 100lbs hult snøre selv på kveitstanga. Noen som vet hvor tykk nylon man får inn i en 100lbs hul "Spectra"

  6. det er noen typer risikosport som anses som så farlig at det er forbudt. Tidligere var jo til og med skateboard forbudt! Og det er forbudt å basehoppe fra feks Trollveggen, da dette anses som FOR farlig. Så ja, graden av risiko har noe å si. Husk på at det er skattebetalerne som ofte må betale regningen dersom noe går galt, og da er det vel rett og rimelig at de er med å bestemmer hva som skal være lov og ikke (kanskje reglene har blitt noe endret her de senere årene)?

    Jeg er ikke enig i prinsippet om at noen andre enn utøverne av en sport skal mene noe om den er ufarlig/litt farlig/veldig farlig og på det grunnlaget bestemme om det skal være lov eller ikke og om mine skattepenger går til å hente ut en basehopper fra trollveggen eller en bærplukker som har gått seg bort på flatmark er revnende likegyldig. Begge skal reddes hvis noen tør å gå inn i aksjonen. Men dette er kanskje en annen diskusjon..

    Også her er jo graden av skaderisiko et viktig moment. Det er MYE større risiko for å skade en fisk på en alvorlig måte med en harpun enn med en fiskekrok (der risikoen i det store og det hele er ignorerbar). Det er et veldokumentert faktum som man ikke bare kan sope under teppe med orbruk. Og tilsvarende er jeg helt overbevist til det motsatte er bevist at det er MYE større risiko for å påføre dyr alvorlig lidelse med en harpun enn med ethvert kruttbasert skytevåpen (beregnet på bruk over vann) - ihvertfall hvis man bruker et hensiktsmessig kaliber.

    Jeg er helt enig i at et egnet skytevåpen vil være mer effektivt enn enhver harpun men med dagens lover havner man nok i en juridisk gråsone. Loven sier ikke noe spesifikt om dette annet at det er forbudt å drepe fisk med skytevåpen unntatt for skyting av gjedde med hagle. For å avlive allerede fanget fisk med allerede lovlige ervervede skytevåpen tror (understreker tror) jeg at man må påberope seg noen slags nødrett for å avlive "humant" (et forferdelig uttrykk.) / utsette dyret for minst mulig lidelse. På samme måte som man kan komme unna med å avlive trafikkskadd elg med salonggevær eller hjulkryss. Snakk med din lokale politijurist før du drar med hagla på fisketur i den tro at det er helt lov!

    Du må gjerne dra C&R debatten opp igjen for n'te gang her på forumet, men istedet for å synse som du helt presist skriver at du selv gjør, er det for mye å be om at du holder deg til fakta? For det første, selv om man bedriver sportsfiske NESTEN bare for moro skyld, man plager ikke fisken med HENSIKT. Dessuten fins det INGEN dokumentasjon på at sportsfiske er til særlig plage for fisken, i motsetning til dokumentasjon på skadeskyting med rifler, hagler, pil og bue eller harpun. Og å bruke maten som "skalkeskjul" for at man synes det er spennende å fiske eller jakte slik du gjør oser av dobbeltmoral lang vei. Dette har vi diskutert ørten ganger tidligere. Man kan ikke bruke mat man strengt talt kan skaffe på annet vis som argument for å rettferdiggjøre noe som man selv anser som moralsk tvilsomt (å potensielt påføre dyr lidelse). Mat må vi ha, og det spiller egentlig ingen rolle hvor den kommer fra. Men det er et faktum så nær det er mulig å komme at menneskets behov for mat er MYE større enn bærekapasiteten til økosystemene. For å dekke vårt behov for animalske proteiner må vi med andre ord produsere maten selv, i egne kultiverte "økosystemer". Og en stor utfordring her, men utenfor denne diskusjonen, er at de kultiverte økosystemene truer de naturlige. Nei, harpunjakt av sportsdykkere truer få bestander per i dag, selv om man lokalt har erfart at dykkere har renset lokale forekomster av enkelte arter. Men argumentet er uansett ikke gyldig, for selv sportsfiskere har jo erfart at deres virksomhet mange steder har truet bestandene. Det er jo derfor man har vært nødt til å starte med C&R.

    Jeg har ingen problem med å innrømme at jeg synser, det gjør vi alle.

    Når man fisker plager man fisk med hensikt, det kommer vi ikke unna. Det er ikke konkludert med at fisk ikke føler smerte. Det filosofiske spørsmålet er om hensikten er "god nok" til at det kan forsvares. Jeg mener/syns at hensikten er god nok når ressursen kan utnyttes som mat og ser ikke dobbeltmoralen i å ha det gøy på kjøpet. C&R har jeg problemer med å akseptere annet enn for undermåls fisk. Men det er min mening og andre må gjerne ha sine, enige blir vi aldri.

    At man foretrekker herlighetene for seg selv KAN være en del av dette, men de fleste innser at dette per i dag ikke er noe stort problem. Undervannsjakt etter kveite er og blir en aktivitet for spesielt interesserte. Derfor er nok dette et mindre viktig moment. Jeg tror også få offentliggjør sine smørhull etter kveite. Litt får jo folk være villig til å lete opp selv! :) Men det kan ikke falle deg inn at mange er i mot dette rett og slett fordi de ikke har sansen, uansett om dette er mer et resultat av fordommer eller ikke?

    At man foretrekker herlighetene for seg selv ER det viktigste i dette. Jeg frekventerer de samme fiskeplassene selv og ser en eksplosiv økning i antallet fiskere. Jeg liker det ikke men innser at jeg ikke kan gjøre noe med det, annet enn å lete opp nye fiskeplasser litt unna de mest kjente og etterhvert hardt avfiskete områdene og så holde kjeft.

    Skitt fiske og skitt jakt!

  7. Artig diskusjon!

    Ser at noen trekker inn dette med egen sikkerhet som et fy fy argument mot UV-Jakt. Da er man litt ute og ror i mangel på bedre argumenter syns jeg. Hva noen velger å gjøre for å ha det gøy har vi andre INGENTING med å mene noe om så lenge de ellers er snille og greie og ikke setter uskyldige tredjepersoner i fare. Noen hopper Base fra Blåmann, noen går på ski til nordpolen. Andre driver UV-jakt på storkveite mens atter andre velger å dra langt til havs i små båter for å fiske den samme kveita. Alt dette kan man jo dø av men felles for alle er at vi har det gøy med å gjøre noe vi liker. Whatever floats your boat.

    Angående skadeskyting er det nok sikkert litt større sjanse for å skadeskyte enn å "skadekroke". Det kan man velge å akseptere eller ikke; det får bli opp til hver enkelts samvittighet. Begge metoder er lovlige, akkurat som både hagle og rifle er tillatt til rådyrjakt, der nok hagle har en høyere skadeskytingsfrekvens men der heller ikke riflejegerne er feilfrie. Så lenge begge grupper gjør sitt ytterste (ikke alltid godt nok, men vi er bare mennesker..) for å avgi dødelige skudd/landinger, og lærer av våre feil og forbedrer oss der vi kan bør vi være fornøyde.

    For å være litt ekkel kan jeg jo synse litt om C&R, den underholdningen som etter tyrefekting vel er den mest forkastelige dyrevelferdsmessig. Tyrefekteren og C&R-fiskeren har det til felles at de med hensikt plager dyr BARE for moroskyld. Jegeren, UV-jegeren og matfiskeren har det til felles at de utsetter dyr for lidelse for moroskyld for så å utnytte det som mat. Og mat må vi jo ha. Villfisk eller fjøsfisk? Vilt eller industrikjøtt? Hva er best gitt bestander som tåler det?

    Hvis en bestand av landdyr er truet blir den fredet, også for "jakt" med paintballgevær. Hvorfor ikke gjøre det samme med fisk? Utnytte bærekraftige bestander og la de truede være (helt) i fred?

    Nei, Eventuell motstand mot UV-jakt skyldes nok ene og alene et ønske om å ha kveitene for seg selv. Jeg hadde også foretrukket å ha fiskeområdene for meg selv men det får jeg ikke for jeg eier ikke havet. Andre kveitefiskere i dette området som UV-jakta foregikk i blir det eksponensiellt fler av og det er det ikke så mye å gjøre med annet enn å slutte å reklamere for fiskeplassene på offentlige nettsider. Så dere som legger ut stedsnavn og bilder der man ser hvor man er, kan dere slutte med det? Please?

  8. Og jeg er helt uenig :) Men nok om den saken.

    Nei, ikke nok.. Dette er jo en veldig interessant diskusjon..

    Hva er det som gjør UV-Jakt verre enn sportsfiske med krok??

    Begge grupper fangstmenn gjør dette fordi det er gøy og gir god mat. To motiver som burde være gode nok for alle. Så hva er forskjellen??

  9. Hvordan skal du løse dette da? Tenkt å la 50 Hk gå på tomgang under dorging i fri? Ville ikke dette bremse svært mye for en elmotor med stammen og proppellen liggende å bremse?

    't was my cunning plan :rolleyes:

    Aner jo ikke om det lar seg gjøre...

    Må prøve å finne spec på hvor mye strøm slike motorer drar, og hvor mye Yamahaen lader.

    Kan godt værer oppskrift på fiasko..Flatt batteri og kanskje ikke sunt for motoren som må lade så hardt.

    ...og det er kanskje en grunn til at jeg aldri har sett en slik løsning i praksis eller beskrevet noe sted..

  10. Litt på siden av det opprinnelige spørsmålet men er det noen som vet om det går an å kjøre en av de små elmotorene på den strømmen som en 50hk (Yamaha 4-takter) leverer på tomgang?

    Problemet er at båten går for fort til å dorge på laveste fart (tomgang) med 50-hesteren og en elmotor kunne vært et billig alternativ til en liten bensindorgemotor..

  11. Hvilket engasjement!

    Og det er det jeg tenker når jeg ser på Whale Wars. Underholdende men samtidig litt tragisk. Ressurssterke, dyktige og engasjerte unge mennesker som brenner engasjementet sitt for en litt merkelig sak og en lite troverdig organisasjon. Da snakker jeg om mannskapene, ikke skipperen. Tusentalls menneskebarn sulter i hjel, dør av banale sykdommer og drepes i meningsløse kriger hver dag og disse folkene står frem og sier at de er villige til å dø for å berge livet til en vågekval!

    Det er mulig det er meg det er noe galt med, men jeg klarer bare ikke å se forskjell på elg og vågekval...

    Begge bestandene er bærekraftige. Hvorfor kan vi skyte og spise den ene og ikke den andre???

    Klarer bare ikke å se forskjellen.. Og dette gjelder alle arter, både til lands og til vanns. Forutsatt at vi vet at bestandene tåler det og de har nytteverdi som slakt bør vi høste av dem og spise dem. Hva er verst; en burkylling som har lidd i 30 døgn eller et vilt som lider i fra 0-30 sekunder? Avliving av dyr ser aldri pent ut enten det skjer i skogen, på havet eller på fellesslakteriet. Men så lenge de fleste av oss ikke er veganere må vi drepe dyr for å spise. Ville bestander som forvaltes slik at uttaket ikke fører til at arten utryddes er jo fantastiske økologiske matressurser som vi alle burde være glade for og foretrekke foran industrikjøtt. For hver vågekval som slaktes trenger vi å oppdrette ca 1500 færre kyllinger. Jeg vet ihvertfall hva jeg foretrekker..

  12. Det svømmer et og annet beist der ute, ja...

    http://www.itromso.no/nyheter/article308337.ece

    (kveita på bildet ser veldig rød ut i buken.. Dårlig utblødning pga at sjøldau i garn?)

    Ut fra deres erfaringer kan det jo se ut som om det er verdt å legge litt innsats i å stille med best mulig fortom/knute-kombinasjon foran neste sesong. Må være surt å miste drømmefisken pga en trivialitet som en dårlig knute på morken nylon!

    @Xplorer1: Hva slags snøre (merke) i dimensjon opp mot 2mm vil du anbefale som det beste for dette? Du nevner at myk nylon er bedre enn hard. Noen merker som utmerker seg?

    Og holder du knuten i vannbadet når du drar til, eller varmer du opp, tar snøret ut for så å dra til knuten?

    @Persa: Krymping ser jo snasent ut, kjøpte du ei spesiell tang? og hvor fikk du tak i de kausene?

    Og ellers takk for en inspirerende og informativ tråd!

  13. Genialt :)

    Raufoss Sportsdynamitt!

    Tente på ideen din tvert , forresten, og har bestilt noen Riesen Shads.

    Roy var kjapp i vendinga; ordre sendt på epost, diskutert, betalt via Paypal og sansynligvis sendt på rekordtid. Anbefales!

  14. Synes det høres ut som om du er ute etter ei Penn 4/0.. eller 113H som den også heter.

    Det er vel Penn 4/0 Riptiden er en kopi av, bare at originalen er dønn solid og myyye bedre utført!

    Kjent for å bare vare og vare..

    Langt fra den letteste og og smekreste snella på markedet (så og si nøyaktig samme str. som Riptiden), men du ville heller ha over enn underdimensjonert...

    http://www.baardsen.no/storefront.php?pid=34

    Her får du den billigere:

    http://www.tackledirect.com/penspecsen.html

    $99.99, du bør klare å få den inn for ca en tusenlapp med frakt og moms

    Tackledirect har også en "ny" modell som heter 113H2 som er litt dyrere. Hovedforskjellen mellom den nye og dyrere H2 og den gamle H som er på salg er at den nye er produsert i Korea og den gamle i USA.

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.