Gå til innhold
Fiskersiden

Pål Sindre Svae

Medlemmer
  • Innholdsteller

    30
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Pål Sindre Svae

  1. Ettersom jeg skjønte det i fjor var det sånn du beskriver det for i år også i fjor.

    Jeg kjøpte for i år uten å legge merke til noen forskjell ihvertfall...

    Edit: Men når jeg gikk inn nå ser jo hele siden helt annerledes ut :wtf:

    hei. det har seg slik at grunneierlaget i vorma meldte seg ut av samarbeidet rett før nyttår. det er meget beklagelig, men vi får ikke gjort noe med det. jeg skal legge inn info på inatur etc, beklager at det ikke kommer tydeligere frem. dere som har kjøpt kort i tro at det gjalt som før kan sende en epost til meg (paalssvae@hotmail.com. hvis dere har noen mer synspunkter send også mail, er lettere for meg å få det med meg da.

    mvh Pål Sindre Svae, sekretær i Overbygningen for Glomma i Akershus og Østfold.

  2. Det er ikke helt riktig å si at det har vært et fritt fiske, da både Vorma og Glomma nedstrøms Vamma har hatt fiskekortordning tidligere. Men pga mangel på oppsyn og informasjon er fiskekortsalget relativt beskjedent.

    Takk for konstruktive innlegg begge to, og dere har helt rett at det setter krav til oss grunneiere. Når det gjelder tilsyn/oppsyn er dette noe som vil bli operativt så fort vi klarer. Dette oppsynet er ikke ment som et "elve-politi", men mer en formidlingsform for å få frem viktigheten med bla reglene som er innført. Men det er en stor utfordring med tanke på det store området, som dere sier.

    Kan legge til at det blir utgitt en info-brosjyre og satt opp tavler med informasjon om fisket og fiskeplasser i løpet av våren, som et synlig tegn på at ting gjøres for fiskerne.Det planlegges også flere tiltak rettet mer mot selve fiskebestandene, men et sted må vi begynne.

  3. hvorfor i alle dager er det blitt fiske kort i glomma?? har dere tenkt dere og sette mere fisk eller hvordan tolkes dette?? glomma er vel et offentligt eie og kan vel fortsatt fritt benyttes av alle iflg. plan og regulering reglerne for norske vassdrag?? hva for jeg ut av dette som fisker?? f.eks. strekket fet- bingsfoss? bingsfoss til rånåsfoss?? dette er helt på bær tur, åssen har dere virkelig tenkt dere og håndheve slikt??

    hvordan kan dere virkelig vøre såpass og tro at slikt blir overholdt når inntil flere grunneiere leier ut hytte og båt til Tyske, Italienske og Nederlendere som kommer hit bare pga gjedde fiskert på våren

    sitat:"Fangstbegrensninger: Gjedde: 2 fisk per dag, pr fisker."-

    utfyllende svar bedes :-)

    -MJ-

    fiskekort har det vært på flere av strekningene fra før, nå er de satt sammen til et felles kort for hele strekningen. På de strekningene det ikke har vært kort på tidligere er det nå blitt etablert fiskekort på, for å få en helhetlig strekning med ett kort. Inntektene fra fiskekortsalget går til tilrettelegging (skilting, brosjyrer, opparbeiding av fiskeplasser etc), kartlegging av fiskebestandene, samt evt tiltak for å bedre bestandene. Du får igjen ved at det er et felles kort for hele strekningen, bedre tilgjengelighet, informasjon og et opprettholdt godt fiske.

    Glomma er ikke offentlig eid slik du antyder. Visse områder er eid av kraftselskapene (områdene ved kraftverkene), men mesteparten av Glommas strandlinje er privateid, og grunneiergrensene går i midtåra i elva. Fiskeretten ligger i Norge hos grunneieren.

    Når det gjelder turistfiske, gjelder selvfølgelig reglene for de også. Utenlandske turister er generelt mer opptatt av å følge reglene enn nordmenn. Turistvertskapene informerer om reglene til turistene. Turistene som kommer til Norge ser faktisk regler og fiskekort som en positiv ting, ved at de føler at man bryr seg om fiskebestandene. det er samme ordning med fiskekort og fiskeregler i Haldenvassdraget, hvor det har vært etablert i flere år, og hvor det fungerer godt!

    Syntes det synd du er så negativ, men håper du fikk et relativt utdypende svar nå.

  4. Nesten helt rett ;)

    Kortet gjelder for hele strekningen fra Minnesund i Vorma og Fylkeskillet mellom Hedmark/Akershus i Glomma, helt ned til Sarpsfoss og Sølvstufoss i Sarpsborg. Det er et område på vestsiden av Vorma som ikke gjelder i denne ordningen, strekningen til Vorma Vest Utmarkslag, de selger egne kort.

    Se ellers: http://www.inatur.no...g-OEstfold.html

    Flere spørsmål: send mail til meg paalssvae@hotmail.com, da jeg sitter i styret i denne Overbygningen for Glomma og Vorma.

  5. Kjenner ikke stengene, men jeg er i grunn fornøyd med megaforcen. Fordelen er åpenbart twitchin bar, som gjør det lettere å heise jiggen opp med en hånd.

    Ser den, men er usikker på om jeg trenger det.. Kjekt med elmotoren i ene hånda og stanga i andre. Men ser for meg at Ambissen er en bedre snelle reint teknisk og konstruksjonsmessig, men har svært lite peiling på detta..

  6. Skal kjøpe meg stang og snelle til vertical-jigging, og lurer på om noen har erfaringer å dele?

    Stang: BFT Walker vertical 6 ft ->40g.

    Berkley Series One Skeletor 6 ft ->36g

    Noen erfaringer? Eller andre forslag til stenger med vekter opp til ca 40 g?

    På snellefronten står det mellom Ambassedeur Revo S, Daiwa Megaforce eller BFT Strike. Fordeler og ulemper mellom disse?

    Legger med linker:

    Takker!

  7. Hva ekspertene anbefaler vet ikke jeg, men beter som jeg bruker på Vänern/Silen osv er:

    Wobblere: Strike Pro, Bomber, Yo Zuri, Ukko, Rapala Husky, Tomic, uorginale tomic (husker ikke navnet) -> favoritter er Strike Pro og Bomber,

    Sluker: Northern King, Ismo, Apex, Flintstones, Rapala Minnow Spoon.(Ei skje på riggen kan være skummelt det...)

    Laue har jeg aldri fått noe særlig til å funke, men ikke prøvd så mye heller.. Men laue fungerer jo garantert.

    Nå har ikke jeg trollet så lenge, så er andre som har MYE mer peiling på dette enn meg.

  8. Sjekk ut Okuma Magda. Den får du billig i sverige iallefall (Nordby etc..). Ellers er jo Daiwa SG 47 rå, men koster noe mer..Men de har den vel på tilbud på Skittfiske. Kjenner igjen dette penge-spare greiene, student og trollingfisker er to ting som ikke hører sammen ;) Føler jeg ruinerer med når jeg handler noen wobblere...

    Men en ting er sikkert, man må ikke ha det dyreste utstyret for å få glede ut av trolling!

  9. Stenger er vel mye smak og behag, og jeg foretrekker ikke de mykeste stengene. Har kjørt noen turer på vänern med 10-15 Ib stenger. Skikkelige gode å kjøre laks og ørret på, men ikke fullt så kult når det går på ei sju-åtte kilos gjedde som sitter litt forkjært. ville gått for 15-25 Ib eller tilsvarende. Men er jo min mening, og det viktigste er å finne stenger som du trives med. Når det gjelder inline, er det en dårlig kombinasjon med små wobblere og kanskje minusgrader...

    Selv bruker jeg 0,38 big game, og har aldri følt det har vært for tynt. Kompisen jeg fisker sammen med på Vänern bruker 0,46 og syntes det er gull. Fordelen med litt tynnere sene er jo at alt blir lettere, både lettere å slippe ut wobbleren/skje og føler det gir en bedre presentasjon.

    Ser en del bruker sju fots stenger, men bruker helst 8-8,6 sjøl. har alltid likt relativt lange stenger, men igjen smak og behag. syntes det er lettere å løse ut klypene med lengre stenger og, siden man får en bedre snert i stangtuppen.

    Men det viktigste er å finne noe man selv er komfortabel med...

  10. Etter misteproblemene festet jeg en slik plastbit, liten fille fra en plastpose passelig langt over kroken :P

    Jeg hadde dog ingen napp etter at dette var gjort så jeg fikk aldri testet det.

    Krokene mine virket å være skarpe nok.

    Hullet er 155 mm.

    Ville vært forsiktig med å bruke så lite borr.. Personlig bruker jeg aldri under 200mm, og aller helst 250mm eller fire 155hull i en firkant.(Slår ut med bile-> hvis ikke isen er veldig tjukk da..) Skulle du være heldig å få på en skikkelig "plumbo"-lake butter det fort i 155mm...

    Når det gjelder kroker, ser jeg du nevnte owner st36 i str 4. Selv bruker jeg 3-4/0 treble i bunn av pilken, med svirvel imellom. Dette er veldig grovt, men etter å ha mista en grov lake i hølet som rettet 1/0 st36 i år tørr jeg ikke bruke noe mindre solid. Muligens overkill, men nå bruker jeg murersnøre og stikke, slik at krokholdet får ett hardt press når lakan dras mot isen. På murerstikka, har jeg knytt på 70cm grov monosene nederst, slik at jeg får en forvarsel om når lakan nærmer seg hølet. Det fungerer utmerket, uten at følsomheten nedsettes.

    Ser mange bruker tafs fra pilken til kroken også, og det fungerer visst bra visse steder, spesielt i stille vann. Nå veit ikke jeg åssen det er i Mjøsa, men i Glomma, hvor jeg fisker mest, virker det som om lakan tar agnet bedre når det henger rett under pilken. Når jeg har fisket andre steder (stille vann), virker det som om tafsen fungerer bedre. Hovedgrunnen til at jeg ikke bruker tafsen, er veldig enkel; høgget blir så utrolig kontant med pilk-oppsettet jeg bruker.. Det er 90% av opplevelsen bak hele lake fisket syntes jeg, uten forvarsel smeller det til i stikka slik at armen rettes skikkelig ut! Men som sagt er det nok ofte mer effektivt med tafs... Når det gjelder mothugget på pilken, gjør jeg egentlig litt begge deler, kliner til med engang eller venter. Hvis hugget er kontant og hardt kliner jeg til med en gang, men hvis lakan bare tafser i agnet venter jeg til pilken begynner og lèe seg opp og ned før jeg kroker. Fisken pleier å sitte godt da, men mister jo selvfølgelig også noen fisker. En av de som har fisket mest lake siden 90-tallet, Lars-Ove, sier det veldig greit: Når det gjelder de store (de over 4kg), mister man halvparten. Enten bare at man løfter på dem, eller at de detter av i hølet... Veit åssen det er å se krokholdet glipper på stor lake rett før den er oppe... Finnes få ting som er værre en det...

    Dette er iallfall mine erfaringer med lakefisket, men om det er "riktig" veit nå ikke jeg..

  11. Blei nok litt brå post fra meg i natt.. Kanskje jeg reagerer og forstår på en feil måte, og da beklager jeg det,men det jeg prøver å si er at de få lakene som ligger på isen der nede er kun en brøkdel av de fiskene som er tatt i år.. De ligger der fordi de enten er brukt som agn, fordi det var ekstremt kaldt eller at de var kroket stygt.

    Og støtter absolutt at man ikke skal slå ihjel fisk man ikke skal bruke, men jeg mener man bør slå ihjel fisk som ikke vil klare seg alikevel.. Og desverre så er det sånn innimellom, at noe av fisken man får ikke klarer seg..

    Når det gjelder søppel, skjønner jeg ikke at det ligger noe igjen etter oss. Men om det skulle gjøre det, så skal jeg sjekke opp, og eventuelt rydde opp..

    Men om du skulle være på isen en kveld jeg er der, kom bortom og slå av en prat, så ser du at vi er fornuftige mennesker vi også.. :)

  12. Sjekk fakta og snakk med oss som fisker der nede før du svartmaler hele gjengen.. Jeg fisker mye der nede, uten at jeg føler jeg dreper lake unødvendig eller forsøpler der nede.. men for all del, vi er alle svin og utfører aldri catch & release...

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.