Gå til innhold
Fiskersiden

PG wobbler

Medlemmer
  • Innholdsteller

    3
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av PG wobbler

  1. Bær over med mitt nybegynner spørsmål. Jeg surfet litt på nettet og kom over denne wobbleren fra ABU Garcia

    Riverrocket.png

    Jeg har sett mange med denne formen på "leppa" i denne tråden. Særlig brukt i elv etter laks. så det jeg lurer litt på. Er hvordan denne formen for leppe påvirker oppførsel og gange. Jeg fisker ikke laks selv. Men driver fiske etter stor fjellørret som går opp i elv for å gjyte. Kan sammenlignes mye med laksefiske vil jeg tro. Det er viktig at wobbleren ikke går for dypt. Da det ikke er så dypt alltid der vi fisker. Etter det jeg har lest er denne typen mest håndlaget i små serier. Særlig av finner, og ikke så lette å få tak i. Men en ABU wobbler er kanskje lettere å få tak i. Wobbleren på bildet er 7 cm lang, med vekt 9 gram. Den er laget for "flowing water" men noe mer kunne jeg ikke finne om den

    Utefra bildet ditt ser det ut som det er brukt øyebolt til krok og linefeste.dette er ikke til å anbefale da stive rustfrie bolter ikke kan reguleres hvordan wb en din skal te seg i elven.Hvordan lippen er montert er en av hemlighetene med å få til en lokkene og uforusett gange på wb.Dybden ti wb følger prinsipper i mekanikken om likevekt i forhold til oppdrift og motstand i vann mellom arealer av lippe og wb.Gangen på wb er en kombinasjon mellom hvordan lippen er montert i wb sitt senter svømmemoment og hvordan du har muligheter til å regulere alle tre strengene som kroker og linefeste er festet til kroppen med.Forsøk abuen i en elv med den monteringen som er orginal, har du muligeter å dyppe lippen i nesten kokene vann et par sekunder kan du sikkert bøye lippen litt ned og se hva som skjer.Dette med å lære kunsten å justere wb er kanskje det fineste og viktigste delen med hele hobbyen.Får du dette til er det ikke bare lenger snakk om flaks om det smeller .Du har påvirket utfallet på resultatet.lykke til

  2. spurte samfishing om åssen jeg burde blande propionaten slik at jeg kunne bruke det til grunning og finish og fikk dette til svar

    <<FOR 1 liter 9 desiliter probionat 1 desiliter thinner/ aceton. Please try to use thinner on top coating and aceton on bottom /first dipping only. Since aceton might make your paints run or stir/bubbles. Thinner is not so bad as aceton even it smells more.

    yours samfishing oy saija>>

    du blir jo ikke bedere uten å prøve!

    jeg har også et spm: hva bruker dere til å lime på leppene? blir litt dyrt har jeg skjønt å bruke epoxy! eller er dette eneste mulighet?

    når du skal drive med bygging av wb.er det mange fallgruver å gå i. her på nettet kommer det mange innspill om matrialvalg-kjemiske oppløsninger-og gud hva anett man kan bruke for å få wb til å henge sammen.ønsker du å lage en wb helt fra grunnen av til et ferdig justebart orakel av en wb, må du ha den rette oppskriften.den er ikke så lett å få tak i på denne siden,men den faglige delen om hvordan du skal gå fram fra a til å kan du få av meg på e.post

  3. Kanskje en hentydning til bl.a. meg?

    Jo da, har da hengt fingrene i annet også i forrige uke som hører hjemme under denne tråden.

    Før laksesesongen i år gjorde jeg mine første forsøk på å lage noen wobblere selv. Desverre ble det ikke noe laks på dem, bare noen hogg. Fisket for øvrig dårlig med kjøpewobblerne også i år selv om den største på 14 kg tok en Vaarala mod. B. Men antallmessig atskillig flere laks på mark og flue.

    Under de hjemmelagde jeg hadde til disposisjon denne sesongen.

    108339_s.jpg

    De siste 14 dagene har jeg kjørt en ny runde med produksjon , ganske stor med 29 nye wobblere i forskjellig form, lengde og farger. I tillegg ble 4 wobblere fra før sesongen lakkert om.

    Litt om produksjonsprosessen. Kjøper de nødvendige bestanddelene over nett fra Samfishing i Finland - balsaemner, streng, lepper, øyer og probionat (en slags plastgranulat). Selv om de emnene jeg har kjøpt mest av, 115-120 mm lengde og maks omkrets 20 mm, er ferdig dreid, må disse gjennom en runde med kutting, spikking og pussing før jeg har fått emnene slik jeg vil ha dem. Omkretsen på 20 mm setter noen begrensinger da jeg godt kunne tenkt meg noe tykkere forkropp på noen modeller. Spor til leppa sages til i front av wobbleren (med baufil) og pusses for god tilpasning av leppa.

    Så står bøying av streng på programmet, og disse limes inne i sporet på emnene samtidig som resten av sporet fylles med tynne balsabiter i samme tykkelse (limes også). Blir fort mye limkliss, dette. Overskytende balsa som stikker ut fra balsakroppen skjæres bort og finpussing med sandpapir gjøres slik at merker etter sporet forvinner.

    Deretter står en noe usunn aktivitet med dypping av wobblerne ned i en blanding av probionat og aceton, også et grisearbeid hvor det ikke er noe om å gjøre å få denne blandingen på hendene. Den stivner utrolig fort og sitter veldig godt. 7-8 ganger dypping ned i syltetøyglasset med blandingen med en tørketid på 1/2 time og litt puss med fint sandpapir mellom hver runde. Når wobblerne har gjennomgått denne prosessen er de fine og harde. Mine er hvite i og med at jeg bruker hvit probionat, får også kjøpt en klar type. En siste puss med sandpair og fjerning av overfødig probionat rundt de tre øynene og inne i sporet for leppa før lakkering foretas.

    Mange av de finske produsentene er jo kunstnere med lakken, men selv gjør jeg dette atskillig enklere uten innkjøp av airbrush. Har kjøpt spraybokser med hobbylakk fra Biltema, har vel 13-14 forskjellige farger å velge blant nå. Utstyrt med ei tang som holder wobbleren i den ene hånden og sprayboks i den andre, legges ønskede farger på. Dette gir begrensninger i mangel av mønster og avanserte teknikker, men om laksen bryr seg er jo ikke så sikkert. Mine wobblere skal ikke ut på et kommersielt marked, men skal kun benyttes til eget fiske og kanskje gaver hvis det er noen som fungerer greit. Lakkeringsprosessen avsluttes ved påføring av 3-4 runder med klarlakk. Siste operasjoner er påliming av leppe, montering av fjærringer og kroker. Ferdig til uttesting.

    Under siste produksjonen foretatt nå

    108340_s.jpg

    Mye glorete farger da jeg fisker mest med wobbler i starten av sesongen. Lengden på disse wobblerne varierer mellom 50 og 95 mm.

    I helga var tid for uttesting av gange i strømmende vann. Med såpass mange wobblere til uttesting ble det bare kjapp justering med tanga i strengøyet, men jeg hadde laget et skjema hvor jeg med stikkord skrev ned hvordan gangen var for den enkelte. Noen gikk veldig bra umiddelbart, mens andre var stive pinner med nærmest ingen utslag og trenger en mer omfattende justering enn det jeg hadde tid til. Wobblere under 80 mm gikk desidert best, men de to minste nederst var pinner. De to over gikk kjempebra. Best av alle tror jeg den lysegrønne til venstre i tredje nederste rad gikk, men de fleste litt tykke i tilsvarende lengde gikk bra. Andre gikk for såvidt greit, men transellerte noe. Jeg har derfor en liten jobb å gjøre med de wobblerne jeg ikke var fornøyd med ennå - noen får jeg sikkert til, mens andre kanskje blir definert som håpløse tilfeller og terminert.

    Dette var et lite innblikk i mine erfaringer som wobblerprodusent på amatørstadiet, og jeg er ikke mer nevenyttig enn at jeg tror at mange flere kunne klart tilsvarende og bedre. Tid tar det, men man trenger ikke å lage såpass mange over såpass kort tidsrom som jeg har gjort nå. Man kan ta det etappevis, la det hele hvile en stund, og så ta det fram igjen ved leilighet. Fremdeles en del måneder igjen da til sesongstart.

    fine fasonger på disse wb.ene .men et lite tips til alle som smir wb,er. begynn på tegnebrettet.lag mal i oppriss og sideriss,skulle du få en som killer ut av det så har du malet til den,ellers blir det vanskelig å kopiere killeren din.

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.