Gå til innhold
Fiskersiden

Lotta Rosie

Medlemmer
  • Innholdsteller

    19
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Lotta Rosie

  1. Jeg velger å tenke i større dimensjoner en kun ett par elver og kun Norge . Denne industrien letter faktisk ganske mye press på andre områder. Behovet i en voksende samfunn er faktisk MAT og jeg hadde bekymret meg mer på den voksende befolkning i verden , samt nok resurser for å fõre alle.

    Hva med fjækre ? Disse går tette også. Jeg stoler også på at oppdrettsindustrien gjør sitt beste for å ta knekken på de fleste bieffekter som slik oppdrett fører til.

    Jeg har ikke noen tro på at oppdrettslaks er noen fornuftig måte å mette Verden på. Den blir eksportert til land som har mennesker som kan betale det den koster - og selv om norske varer kan være rimeligere i utlandet enn her hjemme, så er det et eller annet som skurrer syns jeg. Norsk arbeidskraft koster mye, og så er det transport av laksen, og så er det mekking av maten til laksen, og så er det fanging av maten til laksen ... jeg vet altfor lite til å være bastant, men jeg syns det virker litt rart.

    Og jeg tror også at oppdrettsindustrien kommer seg :) velferd for de fleste produksjonsdyr i Norge har blitt mye, mye bedre de siste årene. Kanskje med unntak av kylling og svin, der det bare har blitt bittelitt bedre.

    • Like 1
  2. det hadde også blitt oppstyr om noen hadde stappet kroker i høyballene og drevet fiskefangst av kyr, man kan vel ikke få i både pose og sekk?

    ... det hadde blitt et helsikkes oppstyr ja! ... :D men det ville jo vært en litt upraktisk måte å drive kumeite på, sikkert lurere å bare bruke høyballe og ei lita grime - evt skytevåpen :thumbsup:

  3. Tilbake til noe jeg spurte i noen post ovenfor : Har noen av dere tenkt noen gang på at oppdretts industrien egentlig har lettet presset på beskatning av villlaks og annet større konsumfisk i HELLE VERDEN ? Noe som igjen har ført til at man faktisk fortsatt kan fiske etter villlaks .....

    Er man egentlig helt sikker på at det er det som skjer, sånn alt sett under ett? Tamfisken eter jo en hel del fisk, som ellers ville gjort noe annet - og dessuten er det vel ikke utenkelig at et par markedsføringstriks oppdretterene trenger å bruke skaper et behov for laks som ikke egentlig var der fra før ... sånn at det blir større etterspørsel? Jeg vet ikke, men håper noen luringer kan fortelle litt om det :D

    Forresten er jeg helt sjokkert over at en fisk kan gjøres til et husdyr på den måten som det blir gjort ... om kyr hadde gått så tett, med så mange parasitter og med en like høy rømningsprosent som oppdrettsfisk kan skilte med ... så tror jeg ikke det var mange av oss som hadde spist biff eller drukket melk. Det er litt snodig at pattedyr skal ha et så mye bedre vern enn fisk?

    • Like 1
  4. Vi har et system: når kjerringa (vel, egentlig er det en mann) bruker penger på ting jeg ikke syns er nødvendig (fotballdrakter, eller at han reiser på en kul konsert uten å ta med meg) - så kan jeg bruke et tilsvarende beløp på ting han ikke syns er nødvendig. På den måten bruker vi alltid dobbelt opp av det vi egentlig har til rådighet :D det er kanskje ikke så økonomisk forsvarlig, men det sikrer husfreden.

  5. Er det muligens rom for noen skrøner her i tråden? Tror nemlig verden skal spares for fisketurene jeg er med på, det er helt plaine greier som ikke er så mye å fortelle om - selv om det er supert å være med på :rolleyes:

    S. Chrönepahves fiskerapport

    Det var en bitende kald novembermorgen, en lørdag. Stille, for ikke å vekke konen, lempet jeg mine doble multiflikkasjonssneller, dart-vaderene, mitt fiskeskrin av polert eik, en håndlaget stang fra en eremitt i Amazonas og annet inn i bilen. Heldigvis fikk vi installert varmekabler i oppkjørselen i fjor, så Dmitri slapp å måke vei for Landroveren.

    Ut bar det - til hytten ved sjøen. Jeg måtte selv fyre i peisen, men det må ha vært noe galt med trekken i pipa - eller veden var for våt. Pytt, pytt - det var jo fiske jeg skulle! Den ensomme jeger, alene mot den ville naturen - i lange underbukser av italiensk håndstrikket lammeull! De er nå pokker så dyktige disse lammene i utlandet. Frostrøken sto om ansiktet mitt som en glorie mens jeg beskuet havet. Det er intet viktigere enn å ha et fullstendig overblikk over situasjonen! Jeg bestemte meg for et smalt nes, og tok noen prøvekast. Jo, her skulle det bli fisk.

    Etter noen prøvekast til, kjente jeg at tørsten kom snikende. Jeg spaserte tilbake til hytta og tok en Cristal i ene lommen på overlevelsesdrakten fra Armani og et smalt krystallglass i den andre lommen. Nå ble det straks mer hjemlig på neset, og det var nesten som om fisken følte min ro og komfortabelhet: et kjempenapp! Selvsagt sveivet jeg alt jeg maktet, og jeg kunne straks lande en pen og feit torsk rett oppunder halvannet kilo. Riktignok var det ganske uvant, for noen pleier jo å hjelpe til med håv - men jeg fikk den! Hvit fisk og hvit vin går meget godt sammen, så jeg la den ved siden av den halvfulle Cristalen. Og så kastet jeg ut igjen. Men det var da pokker til ufisk - den sprellet og vred seg, og jeg ilte resolutt til for å redde champagnen. Og mens jeg gjorde det, så sprellet den og vred seg like ut i vannet igjen.

    Men nå visste jeg jo at fisken var på hugget. Tre kast, og så satt den igjen - og denne gangen var det et svært beist! Det luktet svidd av snellen! Adrenalinet suste gjennom kroppen! Denne gangen var det en sei, men skuffelsen var stor. Den hadde et vanvittig underbitt, og sidelinjen hadde en stygg knekk. Jeg veide den til to og et halvt kilo og praktiserte litt kætsjænrelis. Jeg spiser bare ikke misformet fisk, det må være et slags industrianlegg i nærheten som slipper ut kjemikalier og radioaktivitet.

    Ettersom Cristalen ble tom og maven begynte å knurre, måtte jeg hente noen forsyninger. En XO passer alltid bra til kaffe, så jeg tok med begge deler. Idet jeg nådde neset og middagssolen nesten varmet litt, kom jeg på at jeg hadde glemt både kopp og glass. Men naturen lærer oss så mangt! Jeg løsnet jo bare lokket av kannen, og å drikke fra flasken er jo ingen sak det heller! Jeg bestemte meg for å meite mens jeg hadde kaffepause, og jeg tok et dypt mavedrag av den friske havluften. Dette var Frihet.

    Problemene begynte ikke før jeg skulle sveive opp igjen, for jeg hadde fått et så inni helsikkes bunnapp. Og da vibrerte Tonberryen på innerlomma, og det var konen - helt hysterisk fordi hun ikke fant Gullkortet. Noen ganger angrer jeg på at jeg byttet ut den gamle med denne unge, ungdommen har så mye raseri ... så mange eder og så underlig språk. Ved et uhell klarte jeg å miste telefonen i en bue, og den landet tjue meter ut på fjorden. Til helsikke med hele kjerringen tenkte jeg. Jeg er en rebell som lever av det naturen har å by på, og vil hun ha klær kan hun for helvete se til å lage noen! Og bunnappet hadde ingen intensjoner om å slippe, og jeg hadde visst forlagt min semitransparente arminaif ... pytt. En toalettpause ville uansett være på tide, etter all den kaffien.

    Hytten var fremdeles like kjølig, og ikke var det varmere ute heller. Jeg tenkte å ringe Dmitri for å få ham til å hente meg - men telefonen lå i sjøen. Pokker til uflaks! Men etter å ha kjent riktig godt etter, kom jeg frem til at det var like greit å kjøre selv. Jeg har jo kjørt siden var tjuetre.

    Fy fasan. Der sto politiet - og var like ved å kjøre inn på tunet, mens jeg var like ved å rygge ut. Her var ingen vei utenom. Jeg svelget og pustet dypt ut mens jeg tok ned vinduet på en casual måte. En av dem kom mot Landroveren.

    - Hei, hei!, smilte jeg med så lite pust jeg maktet.

    - Hei! Er det din hytte dette her?

    - Ja, det er da det!, smilte jeg videre. Mitt gode humør var bare nødt til å smitte!

    - Da så! Vi hørte at det var folk her, så vi dro innom for å sjekke - ikke så mange som bruker disse hyttene om vinteren vet du.

    - Mmnei, det er vel så!, sa jeg på innpust for ikke å vekke mistanke.

    - Nei, da drar vi igjen.

    - God tur!, smilte jeg. Det virket! Jeg fikk vinduet opp og pustet. De skulle dra! Og jeg kunne reise trygt hjem til min lune stue, til min blide kone og til et deilig varmt boblebad!

    Brått snudde politimannen og gikk tilbake mot bilen min igjen. Motvillig bzzz'et jeg vinduet ned igjen og tok på meg mitt blideste og mest uanstrengte ansikt igjen.

    - Jeg bare undret ..., sa politimannen, - ... er du alene her nå? Vi hørte nemlig om et fyllekalas ute på neset.

    - Helt alene!, forsikret jeg. - Ikke sett noen tingen.

    - Da tenker jeg at du skal få blåse litt i denne her.

    Motet mitt sank. Det som skjedde var unevnelig. Å bli eskortert hjem i uniformert politibil, etter å ha avgitt både blodprøver og det som verre er. Jeg var så ydmyket, så hånet, så hundset - ja, forfulgt! Endelig kom jeg trygt inn døren - og der sto konen. Jeg tok på meg mitt blideste ansikt igjen, men det virket ikke bedre på henne enn det hadde gjort på politiet.

    - Fyyyyfaaaeeeen esse! Stikker ut og har med kortet og jeg trenger en latte, lissom! ... og så er du FULL?! Før klokka FIRE? Erru helt dust du eller?

    Det er et hardt liv. Å være en sønn av villmarken er ikke - og vil aldri bli! - et fritidssyssel. Det er en livsstil.

  6. Sikkert kjempe når kroken sitter i kjøttet og det er vanskelig å trekke gjennom :)

    Sånn ellers, vi hadde en jævla uheldig episode i heimen her en dag. Kroken gikk både inn og ut igjen - nesten i våtkanten på øyet til husets fireåring. En god tang er fint, men er heeelt ubrukelig om det ikke er noen i nærheten som ikke er altfor shaky til å bruke den. Jeg fikk teipet resten av sluken fast til kinnet på ungen og slengte oss i bilen til det lokale legesenteret - og der ble den klippet av. Ingen kom på at spissen kom til å fyke med en #¤%"#%& fart når den ble klippet, men heldigvis føyk den i veggen og ikke inn i øyet.

    (vi har vanligvis ikke sluker og slikt liggende og slenge i barnerekkevidde - barn er ikke særlig lydige eller beregnelige. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men det var bare flaks.)

  7. Jeg tar ting litt sånn i mengder som passer til forma (og den er stor, for vi er seks-sju stykker som spiser middag hver dag).

    ca 400 gram makaroni (kokes littegrann, trenger ikke å kokes helt ferdig)

    feit, vanlig hvit saus - omtrent en liter, halvannen. Helst med h-melk og gjerne en skvett fløte! Og i hvit saus skal det alltid være muskat. Det kan godt være grønnsaker og løk i sausen, men jo mer stæsj - jo mer saus trenger man. Makaronien sveller opp etter hvert.

    omtrent et kilo fisk av omtrent hvilket som helst slag (pleier å bruke sei) - enten kokt på forhånd eller trukket ørlitegranne i sausen

    Alt sammen i ildfast form: først makaroni, og så sausen og fisken - og så vende det litt rundt omkring sånn at alt har saus på seg. Strøkavring på toppen, og inn i ovnen. Nederst på to hundre grader passer for min ovn, og der koser den seg en times tid mens jeg passer på at ungene koker poteter og rasper gulrøtter B)

  8. Nå slo det meg plutselig - i enden av stasen ... det er jo en fordel at jeg ikke smeller meg selv eller svigermor eller andre i hodet med søkket :blink:

    Teskjei holder ikke her, jeg må ha det inn med storslegga:

    Hvordan lager jeg tackel som ikke er farlig for mennesker så lenge det blir fornuftig brukt? Og hva lager jeg det med?

    Når jeg har meitet, har jeg alltid likt å ha søkket nedenfor agnet - jeg syns liksom at jeg føler fisken bedre sånn. Fins det noen lunde trygge måter å få til dette på med kastevekt på f.eks. 150 gram? Hvor mange kast før jeg bør bytte til noe med "ren" sen?

    Jeg skjønner jo såpass som at jeg må ha helt og uskadd utstyr i alle ledd for at ting ikke skal gå galt. Jeg skjønner også at kurante knuter er tingen. Men så stopper det litt opp, og jeg har finlest forumets "tackle-guide" uten helt å føle meg på trygg grunn :D

  9. Enig med Oz.

    Men bruk gjerne noen meter (ca 10-20 meter) innerst på spolen og skjøt multi senen til denne.

    Eventuelt litt teip innerst for å låse multi senen, det hender nemmelig at den snurrer på spolen om du har fylt med multi fra helt innerst.

    *notere seg* jeg har aldri brukt multi før, så det blir artig! ... hadde kanskje ikke blitt så veldig artig om den bare spant og snurra.

    ... det er vel sånn med den at den trenger et stykke mono i andre enden også? Eller? Er stort sett veldig ryddig bunn der jeg kommer til å fiske.

  10. Sånn, da var ting snopt og det er bare å vente på postdamen :D

    Det ble en DAM Steelpower Surfstang 3-delt 14` (det var jo tilbud, ikke sant :) håper jeg ikke tok for hardt i), ei snelle med baitrunner (ST 6000 RA, jeg har jo ikke peiling - men jeg fikk den til en veldig pen pris. Ser at den er litt mindre enn 10000, men ... ah, pytt), multiline 0.30 (det var kanskje litt drøyt, men butikkdamen anbefalte det - og jeg er ikke vanskelig å selge til. Dessuten var det tilbud ;) ) og æææhm. Ja, det var vel nesten det hele. Noen kroker, litt monosene og et "lag dine egne nøkkelringer"-sett med perler og plastikk.

    Stang, snelle og snøre kom på rundt femten hundre - det er jeg kjempefornøyd med :D fryktet vel egentlig at jeg måtte ut med nesten dobbelt så mye. Det betyr selvfølgelig at jeg har spart omtrent femten hundre - som jeg med god samvittighet kan bruke på noe annet :)

    Tusen takk for hjelpen, jeg spør sikkert snart om et eller annet igjen :blush:

  11. *notere seg* baitrunner er en god plan! Man er da sprø nok fra før :) og jeg har i min blondhet saktens lurt på hvorfor folk ikke er mer redde for nettopp at fisken skal dra stanga på havet. Ser at den big pit er, hm, æh, litt i overkant av hva budsjettet kunne tenkt seg :P vil ei noe rimeligere baitrunner-snelle kunne være brukbar? Og hvor sterk og hva slags sen bør jeg ha på?

  12. Etter noen års tørke har jeg fått smaken på å fiske igjen. Tidligere fisket jeg en del i fjorden - helst fra brygge, men også fra svaberg. Nå bor jeg ikke i gangavstand fra fjorden mer, og trenger utstyr til å kunne fiske fra sandstrand med - det er stort sett det som fins rundt her. Noe svaberg kan det nok også bli. Tingen er at jeg har lyst til å bruke den som fins av sjø i nærheten, jeg vil kunne fiske uten å måtte kjøre på dagstur.

    Så hva skal jeg velge?

    Hvor lang stang? Ser at de selger en sak som kaller seg for DAM Steelpower Surfstang 3-delt 14` SteelPower til en overkommelig pris - men er ikke det skikkelig overkill med ei stang på over FIRE meter? Eller trenger man såpass for å komme langt nok ut? Stanga jeg skal ha må i hvert fall kunne hive voksne (100 g +) søkker? De har en annen sak med samme navn på ni fot, og det er nok egentlig en hyggeligere lengde - men den tar ikke mer enn 45 gram. Det kan vel bli litt knapt? Det er mye vær her.

    Hvilken snelle? Det må jo være en haspelsnelle, men sånn utover det har jeg ikke peiling i det hele tatt.

    Og så er det et issue med pris - jeg har ikke økonomi til å bruke penger på verken dårlig utstyr eller utstyr jeg ikke klarer å bruke.

    Ja, og så trengs det jo litt forbruksutstyr også - men det er ikke like store investeringer, så det er ikke fullt så ugreit å bomme - men hvis det er noen blemmer som burde være enkle å unngå, så fortell meg gjerne ;)

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.