Gå til innhold
Fiskersiden

ØyvindK

Medlemmer
  • Innholdsteller

    30
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ØyvindK

  1. Min erfaring er at den er ganske så raskt på agnet der jeg vet det er steinbit. Dunking i bunnen kan være det lille ekstra som får den til å ta, særlig vanlig pilk.

    Ved drifting så er det ingen vits å holde på i timevis. Kjenner man ingenting etter eks time bør man kanskje vurdere plass eller strategi.

  2. Har klart mest suksess på våren, altså april og mai. Jeg fisker den ganske enkelt, 300 grams kuleøye, 20 cm fortom til en svær sirkelkrok (eks 6/0) agnet med 4-5 reker. Litt dunking i bunnen men mest sakte drift med søkket 1 meter over bunnen. Store sirkelkroker er geniale da de krøker godt og er lette å få ut.

    Steinbiten er forøvrig en merkelig kuriositet. Har fått steinbit på 5-6 kg på 400 grams kveitejigg. Og hatt en svær sak svømmende opp til båtripa etter en levende småsei.

    Har også fått flere steinbiter med småtorsk og små sei i magen, så de kan ta det meste. Og finner du en finner du som oftest fler :) Men måtehold er viktig...

  3. Her er en referanse, dog på utenlandsk :)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=pacific%20salmon%20isav

    At man finner ILA i en fisk behøver ikke bety at fisken er/var syk, det kan like gjerne bety at fisken var en bærer av viruset. I Norge finner vi utallige varianter av ILA der dødeligheten har stor variasjon. En av variantene kalles Hpr0 og den finnes i både villfisk og oppdrettsfisk. Hpr0 gir ikke sykdom, man finner viruset hovedsaklig i gjellene der den kun gir en lokal betennelse. Dette er helt identisk med influensa, der vanlig sesonginfluensa gir en betennelse i øvre luftveier. Influensa og ILA er i slekt med hverandre, begge tilhører familien Orthomyxovirus. Det betyr at de har svært like egenskaper ved sykdom. Hos menneske får vi med "gjevne" mellomrom utbrudd av fugle- eller svineinfluensa, der viruset har endret egenskaper slik at det kan gi en systemisk infeksjon og til dels svært høy dødelighet. Det samme skjer med ILA, og det er disse virusene som gir utbrudd og dødelighet hos oppdrettsfisk. Men disse variantene er ennå ikke funnet hos villaks, og det er derfor svært viktig å skille mellom disse variantene hvis man skulle finne ILA i villfisk. ILA er en helt naturlig sykdom hos all laks, og man kan ikke konkludere med at villfisk blir smittet av oppdrettsfisk før viruset er karakterisert nøyaktig. Det er ikke gjort i Canada som jeg forstår. Og det behøver definitivt ikke bety at laksen de har funnet er død av ILA.

    Og forøvrig; ILA som ødela oppdrettsindustrien i Chile for noe år siden var av norsk opprinnelse. Så spredning til andre kontinenter er fullt mulig.

  4. Denne er fortsatt ikke bekreftet, så inntil videre skal man ikke gi noen bastante konklusjoner.

    Forøvrig; Nord-Amerika og Canada har en egen stamme ILA som ikke finnes i Europa. Dette viruset har tidligere forårsaket store problemer for næringen der, men strengere regime og vaksinering har begrenset utbruddene betydelig. Artiklene sier ingenting om det er gjort forsøk på å skille mellom disse (noe som er svært enkelt).

    En annen ting; Alle arter stillehavslaks er svært motstandsdyktig mot den europeiske varianten av ILAV, i motsettning til atlanterhavslaksen som er ekstremt sårbar for utbrudd av denne sykdommen. Dette vet man fra smitteforsøk der levende virus har blitt sprøytet inn i bukhulen på de ulike lakseartene. Atlantisk laks kan ha opptil 95% dødelighet i slike forsøk.

    At det europeiske viruset plutselig skulle endre seg kraftig slik at den kan smitte stillehavslaks er lite sannsynlig, men ikke umulig.

  5. Hallo!!!

    Jeg har lyst å få steinbit. Men trenger noen tips f.eks. agn, kroker.

    Jeg trenger også litt opplysninger om steder det er steinbit nært tromsø.

    Fisker helst fra båt.

    Hadde vært fint med noen svar :turned:

    I år løsna det på steinbiten for min del. Jeg brukte flygeøye, 40-50 cm fortom og 5/0 sirkelkrok egnet med enten reke (4-5 stykk) eller en god filet av sei/hyse/brosme. Vanligvis har jeg dunket bruket i bunnen, men oppdaget i år at det var mye mer effektivt å la agnet drive 0,5-1 meter over bunnen og bare avogtil slippe ned for å kontrollere dybden. Fikk steinbit på hver tur med denne metoden og de angrep agnet ganske aggresivt. Når de suger seg på er det bare å vente til de begynner spenne opp stanga og så sveive inn. Og steinbiten tar agnet mye mer brutalt enn man kan forvente :)

  6. Jeg må ha meg nye vadesko (igjen! utrolig hvordan vadeutstyr slites da...). Og siden jeg er drit lei av filtsåler som drypper vann over alt, ikke minst i bilen, som ikke tørker før september og som veier mer enn godt er så tenkte jeg å prøve vadesko med gummisåle. De ser jo så mye bedre ut å gå i og så tørker de jo mye fortere.

    Vurderte Guideline Dee, men så traff jeg en kar i går som sa de var utrolig glatte og overhodet ikke var å anbefale. Så hva er erfaringene? Er det noe å ha eller er det greit å anskaffe sko med filt likevel?

    Har sko med gummisåle fra Patagonia, det er de første vadeskoene jeg er fornøyd med.Litt skummelt på sleipe steiner, men ikke verre enn at når man tar hensyn til det er det null problemer. Har vadet/løpt etter fisk 2-300 meter nedover stein i sterk strøm, og det gikk som en drøm :)

    Anbefales sterkt fra min side. Filtsåler løsner før eller seinere, særlig når man vader i sand og mudder. Altså er det drit

  7. Før forrige sesong kjøpte jeg et par nye Vision vadere. Trodde de skulle holde lengre enn tidligere billig-vadere, men nei... Blir ikke søkkvåt, men høyre fot er kald og klam når jeg tar dem av. Jeg er misfornøyd og det frister mest å ta dem med tilbake til butikken. Men hvor lenge har dere andre vaderne deres før dere skifter dem?

    Har byttet vadere hvert år nå siden 2005. Jeg fisker ikke så mye, men når jeg bruker dem går jeg vanligvis mye og langt. 3 år på rad reklamerte jeg og fikk nye, men ingen til nå har vært særlig slitesterke. Akkurat bestilt 8x buksa fra Cloudveil, kun fordi det var 40% rabatt på dem. Antar de begynner lekke når slutten av august nærmer seg :)

  8. Det mest irriterende man kan få er brosme på 1-2kg, men nå har jeg hørt at brosmefilet skal vere meget bra agn til kveita.

    Noen andre som har hørt det?

    Kan endelig denne "ufisken" brukes til noe nyttig :thumbsup:

    Brosme duger kun til agn eller som tørrfisk. Begge deler aldeles strålende forresten :thumbsup:

  9. Fordelen med å bo i distriktet i Nord-Norge er at når man har modifisert en jig kan man bare dra rett på havet å prøve den ut.

    Ettersom jeg har mistet mange fisker i høst har jeg gått i tenkeboksen og fundert på årsaken. En teori er at fisken ikke alltid sluker jigen, men biter over halen. Jeg crimpet derfor en lengre fortom mellom jighode og trebbelen slik at trebbelen ble flyttet ca 5 cm lengre bak.

    Dette ble gjort på en 32cm Royber og testet i dag. Av 4 tilslag ved medstrøms jigtrolling fikk jeg 3 i båten. Men alle 3 satt ytterst i munnen, på 2 av fiskene datt faktisk jigen løs når vi fikk fisken i båten. Jeg mistenker at jeg ville mistet 2 fisker med krokfeste lengre fram på jigen.

    Det var ingen store kveiter, men artig å lykkes med modda jiger :rolleyes: Og så måtte det ha vært artig for Geir å se hvordan det skal gjøres... host..kremt.. :)

    Høres veldig greit å ha god tilgang til havet, sånn har vi det nesten ikke i byen... Første tur med modda jigg i dag, en kjapp tur på havet som resulterte i en fisk rundt minstemålet som fikk friheten tilbake. Jeg brukte en enkel variant, laga en fortom med treble som ble litt lengre enn jiggkroppen. Treblekroken ble festa nesten helt i halerota på jiggen med vanlig strikk slik at fortommen var relativt løs. Første kveitetilslaget satt som planlagt, kveita tok i halen og krøka assisthooken relativt bra. Festa ikke strikken veldig hardt, så den satt uskadd rundt treblen etterpå. Ikke mye action i dag, men gøy at moddinga fungerte som planlagt. Jeg har ikke kappa hovedkroken på jiggen, men jeg observerte at jiggen hadde mer liv siden treblen satt langt bak og dermed ga mer tyngde til halen. Flott å se kveita svømme rolig bortover sandgrunnen etterpå!

    Synd dagene begynner å bli korte nå, var strøkent på havet :thumbsup: Og sånn btw; har ennå ikke bomtur etter kveita på havet i år....

  10. lurer sikkert mye rart utfor domus kaia som aldri er fisket på=)

    Hehe, helt sikkert :)

    Har forøvrig tenkt litt på agnfiske etter sild på kaiene i Breivika. Gjorde det i gamle dager og vi brukte få en god del. Meeen det er ett eller annet med å fiske fra kai når det stinker olje og annet skit som bremser meg litt....

  11. Vet ikke om det kan sammenlignes, men etter mye utprøving i Troms har jeg funnet ut at til brosme, torsk og steinbit så fungerer det minst like bra å feste 1-2 lange fileter av eks hyse rett på treblekroken til pilken. Særlig til steinbit er dette dødelig effektivt. Helt til bunnforholdene blir vanskelig, da bytter jeg ut treblekroken med en kort stubbe mono og sirkekrok.

    Forøvrig har jeg prøvd en tur med et modda oppsett av et flygende øye (10 cm fortom med tube, selvlysende slange og 4/0 sirkelkrok og makrell som agn) og fikk bra kontakt med torsk, hyse, lyr samt ei kveite som forsvant. Dette skal jeg definitivt bruke mer av til våren på steinbit.

    Men generelt sett synes jeg at "less is more" fungerer mer enn bra nok for mitt fiske :rolleyes:

  12. Var blikk i byen, men blåste stiv kuling på yttersia i hele går faktisk..

    Hehe, man kan definitivt ikke sammenligne været rundt Tromsø med yttersia. Kommer vinden fra rett kant er det jo peise vindstille i sundet, mens sjøen går hvit der ute.

  13. ser egentlig ut som krokstikk, men kan være noe mer avansert. Jeg bruker selv krokstikk med 5-6 snurringer, denne er knallsterk og har enda ikke mista en krok eller fisk pga. den knuten.

    Hmmm... nå har jeg brukt x antall meter mono for å lage både spade end og krokstikk, men jeg er ikke helt sikker på om knutene ble bra. Gjør vel egentlig ikke noe for øyeblikket, værmeldinga for morgendagen frista ikke helt til å stikke på havet. Ifølge ryktende ble det forøvrig tatt ei kveite på 70 pluss på yttersia i dag, så....? :)

  14. Dette så ut som en meget smart og holdbar løsning. Forstår det sånn at wire og mono kobles sammen og låses med crimps slik at wiren blir liggende i øyet på kroken?

    Så pålitelig ut.

    Ellers vil jeg anbefale å lese bloggen til Geir (Persa) Han har en meget bra måte å rigge jigen på som gir en strømlinjeformet og "ren" jig og som samtidig fisker og kroker godt.

    http://persasfiskeblogg.blogspot.com/2010/10/savage-gear-step-by-step.html

    Hei, vet du hvilken knute Persa bruker når han fester sena til treblekroken? Prøvd å lete etter beskrivelse på denne men finner ingen beskrivelse :)

  15. Vurderte det samme, men synes det ble nettere uten. Jeg liker minst mulig dill og enkelst mulig. Snøret ble hårfint langt på den første som er avbildet da jeg glemte ta høyde for splittring osv i front, men har laget de hårfint kortere på de jeg har i kassen. Er vel 4/O på den avbildede og synes også det ble hårfint stort, så har knyttet opp 4 stk, 2 med 3/O og 2 med 4/O. Disse har jeg løst i kassen og hektes kjapt på den jiggen som skal i vannet... Du kan jo crimpe i stedet for å knyte, det gir mye mer nøyaktighet på lengden enn knyting, men med litt trening klarer du tilpasse at lengden blir ideell også med knyting.

    Lengden på monoen gikk greit, har ikke tatt steget til krimping ennå. Kjøpte inn 2/0 her om dagen, men der sa plutselig magefølelsen at det ble litt smått. Lett ska det jaggu ikke være.

    Men, det viktigste av alt; Ved praktisk fiske, har du fått testa denne riggen på kveite som bare smånafser litt i jigghalen? Jeg kan tenke meg at det blir kroket mer småfisk med kroken helt bak. Har jo opplevd at makrell, torsk og småsei går fullstendig berserk på jiggen bare de står tett nok...

  16. Det er også ideen bak min "patent" - fikk så vidt testet den sist, men da ble det mest agnfiske. Var ihvertfall ikke plaget med bunnfast, men det er også forholdsvis grei bunn der vi fisker mest. UAnsett er det hodet som treffer bunn først og er man kjapp med å heve stangen blir det sjelden bunnfast. Gjelder nesten uansett hva man har i enden. Det er når man sløver og gjør dumme ting man får bunnfast...

    Forøvrig synes jeg den faktisk svømmer bedre med den lille ekstra vekten utenfor halen - akkurat som den blir litt mer lealaus pga ekstravekten...

    Der ble jeg jammen minnet om at det er på høy tid å komme seg utpå for noe fiske igjen!!

    Likte patentet ditt, og har prøvd litt på stuebordet med det. Ser ut til å fungere bra, og tror faktisk at den ekstra vekten kan ha en positiv effekt på livligheten. Forøvrig; hvilken krokstørrelse og type bruker du? Prøvde 4/0 treble men synes kanskje det ble litt stort... Tenkte også litt på å feste assist-monoen løst til kroppen med et tynt strikk for å holde den på plass, men vet strengt tatt ikke om det er nødvendig.

  17. Jeg har jo en teori om dette også. Her i Troms har tareskogen blitt helt borte i løpet av de siste årene. Pga av nedbeiting av kråkeboller. Så kan man jo spørre seg hvorfor det er så mye kråkeboller, men annen diskusjon.

    Røya er ift sjøørreen veldig småspist og beiter gjerne på marflo, hoppekreps, småreker o.l. Tareskogen er biotop for disse småkrypa og de forsvant i takt med tareskogen.

    Dette er bare en teori, men nedgangen i sjørøya har sammenfalt med nedbeitinga av tareskogen.

    @BDA: Beklager, jeg har visst generalisert litt. Jeg har ikke grunnlag for å hevde at Nordland har samme positive trende som Troms og Finnmark. Jeg har imidlertid hørt rykter om at det har vært rekordmye laks der også, f.eks var det fanget 3.5tonn laks i Saltdalselva. Stemmer ikke dette?

    Og til slutt: Kan du ramse opp alle elvene som har vært stengt?

    Mja... om sjørøya er så småspist er jeg ikke enig i. Har fått sjørøye i sjøen som har mollet seg i sil-stimer. Når de havna på land velta det sil ut av kjeften på dem (og da snakker vi røye fra o.5 kg og oppover).Har god erfaring med røya i Storfjorden og det har vel neppe vært noe tareskog der før laaangt ute pga sedimentering fra elvene her. Både Signaldalselva og Skibotnelva har vært førsteklasses røyeelver tidligere, men det siste tiåret har det gått rett i dass og det samtidig med andre elver som eks Reisaelva. Jeg klarer ikke per dags dato se noen fellesnevnere for elvene i Troms (og Finnmark), og standarden all over er vel en bestand på vei ned. Klimaendring er det ikke, da eks Signalsdalselva er iskald hele året uansett hvor varm sommern er. Da tror jeg heller mer på det rovfisket med garn som foregår hele sommern i fylket...

  18. Det er bra at laksebestandene er gode, som en annen her var inne på; Selv jeg hadde rekord-sesong på laks :)

    Men det som faktisk interesserer meg nå er ståa hos sjørøya. De siste årene har det bare vært nedgang og krise hvertfall i Troms. Man aner vel ikke årsaken til nedgangen, men det hadde jo vært greit om 2010 viste noen tegn til bedring.

  19. :D

    Interessant tråd. Noe av gleden med denne hobbyen er jo å mekke og modifisere utstyr. Og jeg bruker også en god del tid på dette. Jeg har fjernet enkeltkrokene på Stormjigene og SavaGear. Vi bruker heller ikke originaloppsettet til Royber, men monterer treblekrokene selv. Tidligere crimpet jeg krokoppsettet og dette fungerer godt, men jeg har opplevd at kveita har klipt av monoen som ligger oppå ryggen til shaden. Jeg bruker imidlertid 2 monotafser mot dreggen så jeg berget fisken.

    moddajig.jpg

    Nå gjør jeg det så enkelt at jeg bruker svivler og splittringer mellom jighode og treblekrok. Det synes ikke som at kveita skyr jigen av den grunn. Og dermed har jeg eliminert en potensiell svakhet med oppsettet. (monotafsen). Videre trer jeg ene krokspissen inn i gummishaden og bryr meg ikke om at shaden blir såret av det. Shader er forbruksvare - det viktigste er å få fisken til å ta jigen :unsure: På Storm- og Savagear kan dette imidlertid hemme gangen på shaden ettersom disse er relativt stive i forhold til f.eks Royber.

    moddajig-1.jpg

    Hei Nicolaisen! Den nederste riggen med splittringer og svivler ser hinsides bra ut! Hva er dine erfaringer med to splittringer i krokøyet på jiggen? Har testa litt og syntes det ble litt overfylt og trangt... Med dette oppsettet, kan man ikke bare binde monofortommen rett i krokøyet?

    Når du fjerner orginalkroken på jigghodet, kapper du av i krokbøyen slik at jiggkroppen blir forankret godt eller kapper du den før krokbøyen (slik at du kun har en rett stang du trer kroppen inn på)? Grubla litt på å fjerne mesteparten av krokbøyen slik at bevegeligheten til jiggen ble mer livlig... Synes jiggen blir litt livløs når man fester assisthooken langt bak.

    Nå fikk jeg jaggu lyst å dra på havet igjen... :D

  20. Høres bra ut. Morro om du hadde lagt ut bilde dog, spennende å se på flere løsninger. litt off topic: Hvis det er av interesse så kan du kjøpe et flott digitalkamera av meg et strøkent sony dsc T 700, 10.1 MP, samt 1080 p Hd stillbilde. Se link, kjøpt ny for 2700 kroner jula 2009

    http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=10151&catalogId=10551&langId=-1&productId=8198552921665491098

    Er litt lat å legge sånne bilder ut. Takk for tilbudet angående kamera, men jeg har et allerede som bare må en kjapp tur innom et verksted :thumbsup:

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.