Gå til innhold
Fiskersiden

abumatic

Medlemmer
  • Innholdsteller

    7
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av abumatic

  1. Som sagt, presisjonen har variert ganske mye opp gjennom årene. To sneller fra 1975 vil sannsynligvis være mye "likere" (i dobbelt forstand) enn to sneller fra 2007. De grå, sorte, og oransje 2500C snellene laget de siste årene er langt dårligere enn nesten alle tidligere utgaver, snellene laget fra 1994 til 2002 faller i et mellomskikt. Det er laget mer enn 60 forskjellige typer av 1500C/2500C, så jeg synes generaliseringer er problematiske. Men en påstand om at delene til 2500C gjennomgående, også på 1970-tallet, ble produsert med høyere toleranser enn delene til de andre klassiske modellene lar seg formodentlig fortsatt sjekke, jeg får rapportere når jeg vet mer.

    At du mener castingmiljøet er uinteressant får jeg bare akseptere. Vi er ihvertfall enige om at UT og snellene hans er en inspirasjon.

  2. Vel, det er lov å være uenige. Jeg vil nok heller si det slik at presisjonen varierer mellom epoker og spesifikke typer/modeller, og at i de "dårlige" epokene og for noen modeller så er det stor variasjon mellom individuelle sneller. Graden av import av deler fra utlandet og flere viktige detaljer har også variert opp gjennom årene. 2500C er også spesielt følsom for hvor hardt man strammer skruene som fester gavlen til bremseplaten, og noe av den individuelle variasjonen kan sikkert skyldes dette. Det finnes naturligvis også andre svakheter. Men konstruksjonen av 2500C er stort sett enkel og robust, og ifølge serviceavdeling på ABU er det 2500C og 7000 som har gitt færrest problemer over tid (og når de sier dette går jeg ut fra at de har tatt hensyn til produksjonstall). Plasseringen av lagre, frikoplingen, og størrelsen på snella gjør 2500C (og 1500C) til et litt annet dyr enn de andre klassiske Ambassadeurene og min desiderte favoritt.

    Må innrømme at jeg kun har prøvd magnetbremsen som bare funker på Avail spolene. Ifølge UT så øker bremsekraften til sentrifugalbremsen geometrisk med spolens rotasjoner, mens den øker proporsjonalt for magnetbremsen, så det ideelle er å bruke begge deler. Flere av turneringscasterne har eksperimentert med magnetbremser men bruker det altså ikke. Uansett så er nok den "ideelle" 2500C en høyst individuell sak som avhenger av teknikk og bruk og smak. Man kan vel gjøre minst 30 forskjellige endringer på egen hånd hvis man vil. Noen av dem funker for alle, andre funker kun for de få.

    • Like 1
  3. Vet ikke om det er riktig å si at 2500C ikke ble laget med stor nok presisjon, spesielt de første årene. Tror UT har vært like mye opptatt av stivhet som presisjon, større stivhet gjør at mer av kraften overføres til sluken/kastevekten heller enn å absorberes av snellen. I "gamle dager" tok UT messingstativene fra hverandre og loddet dem sammen igjen for å få enda større stivhet. Dette har han sluttet med, blant annet fordi kreftene som er i sving under lange kast og vedvarende bruk kan slite for mye på snellen dersom stativet er for stivt (dersom jeg har forstått ham riktig).

    Massevis av kjeramiske lagre, magnetbrems, etc er bra. Men det er verdt å huske at 2500C har satt de to siste verdensrekordene i casting (18g) samt flere europeiske og amerikanske rekorder de siste årene. De fleste av disse rekordene (inklusive de to verdensrekordene) ble satt med sneller fra 1975 og 1976, med aluminiumsstativer, som gir lettere vekt enn messingstativene. Modifikasjonene som casting guruene gjør er ganske enkle: fjern snøreføreren og sett inn et enkelt og solid stag der evighetsskruen sitter; skift ut spolen med en lettvektsversjon fra Avail (eller andre); bytt ut standard blokkene i sentrifugalbremsen med den minste typen (noen bruker også bare en heller enn to); smør med den tynneste oljen som finnes, eller ikke bruk olje i det hele tatt, bare rens godt. Noen bruker kjeramiske lagre, men den nest siste verdensrekorden ble satt med en snelle med lagre av stål. Ingen bruker magnetbrems, ingen bruker tre lagre på spolen, ingen bruker messingstativ.

    Det betyr ikke at magnetbrems, messingstativ, og flere lagre ikke funker for normale fiskere som skal kaste en 7 grams sluk; det er to forskjellige sporter. UT sier at magnetbrems funker dersom man er villig til å bruke den nødvendige tiden til å fininstille den. Men de viktigste endringene man gjør på en 2500C (som fisker) er etter min mening å skifte til bremseskiver i karbon og å få inn et kulelager i evighetsskruen. Jeg har en del personlige preferanser når det gjelder disse snellene, og er ikke så begeistret for IAR, "thumbars", eller magnetbrems; er heller ikke så opptatt av å maksimere utveksling, bruker helst sneller laget 1975-1979 eller 1989-1992. Men det er personlige greier. Uansett hva man liker så er 2500C den beste snellen ABU noensinne laget (og fortsatt lager), og det bekreftes av service avdelingen på ABU.

    • Like 1
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.