Gå til innhold
Fiskersiden

DensisteHedning

Medlemmer
  • Innholdsteller

    46
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av DensisteHedning

  1. Et lite kjent gjeddevann er Ålvatnet i Orkdal. Ikke store muligheten for baksving der, men samtidig trenger du heller ikke rare kastene og det er svært mye siv der. Skal du ta deg dit bør du ha bil. Fant vannet via rapporter fra biologer på nettet og aldri hørt det omtalt her på forumet, selv om det har vært gjedde der i mange, mange år.. Det er nok kun gjedde i dette vannet og mye smått. Største jeg har fått (og satt ut igjen) var 2 kg.

  2. Det prosjektet kan jeg avskrive på stedet. Storsalamander har en naturlig utbredelse i Midt-Norge i små fisketomme myrtjern over marin grense. Vikerauntjønna er dermed ikke innafor det man definerer som en naturlig storsalamanderlokalitet, og dermed totalt uaktuelt og flytte arten dit. Dessuten vil slike innsjøer rett ved veien ALLTID få fisk, pga tilgjengeligheten, det er dessverre en naturlig konsekvens. Storsalamander tåler ikke tilstedeværelse av fisk. Vikerauntjønna er allerede et studieobjekt for lokale skoler, ved at det er en av få lokaliteter i Midt-Norge med padde. Padde er nemlig spesialist på å sameksistere med fisk.

    Hehe! Dette blir avskrevet på stedet og det er ikke bare uaktuelt men totalt uaktuelt!

    Uansett, du har i det store og det hele rett. Leste artikkelen under her nettopp, og det er visst ikke ønskelig å sette ut salamander på noe slags sted hvor det ikke er kjent at det har vært salamander der fra før. Det er merkelig at ordlyden er så sterk vedrørende dette, da med tanke på at man til stadighet gir konsesjon for utsetting av laksefisk, langt over dens naturlige utbredelse. Antar at dette kommer av at det er politikerne som bestemmer, ikke faginstansene.

    For trønderlags vedkommende er det i nesten alle tilfeller riktig at forekomstene befinner seg over maritim grense. Men å kalle dette naturlig utbredelse er vel ikke akkurat sikker vitenskap, da det på langt nær er naturlige bestander av ørret eller røye i alle dammer og putter under grensa? En del vann i trønderlag har vel kunstige gytebekker og i mange av vannene ble det vel satt ut ørret, før man i det hele tatt registrerte amfibier?

    Av vennene jeg er oppvokst med i trønderlag, så er det på langt nær alle jeg antar er klar over at det i det hele tatt er salamander i fylket. Og av de igjen enda færre som vet hvor dårlig den tåler predasjon fra fisk. Derfor tror jeg at det farlig om faginstansene ikke tør å satse på tiltak for truede bestander, pga frykt for uønskede handlinger fra diverse unger, uvitende etc. Da blir det en selvoppfyllende profeti.

    Takker for informasjonen om padden, dette hadde jeg ingen aning om. Håper man tar hensyn(tiltak) til dette med tanke på en rotenonbehandling. Det hadde ikke vært første gang hvor mangel på kommunikasjon hadde ført til katastrofe, når stat og kommune gjør inngrep i naturen.

    http://fylker.miljostatus.no/Global/Oppland/Dyr%20og%20planter/Nasjonal_handlingsplan_for_stor_salamander_eSq7y_dPeyv-file2798.pdf

  3. Hvis de først har tenkt å fjerne all fisk i det vannet, så hadde det vært gøy om kommune, grunneier og f.eks Dag Dolmen hos NTNU hadde sett på mulighetene for å etablere storsalamander der, etter behandling.
    Er selv ørretfisker, men det finnes vel mer enn nok vann å ta av i området for de som ønsker et slikt tilbud? Dessuten er det vel sannsynlig at en utsetting av ørret i det vannet bare hadde ført til småfisk på sikt.
    Tar jeg ikke helt feil så er det også en barneskole(?) rett i nærheten der. Disse kunne fått et eierskap til prosjektet, slik man har sett i andre steder i fylket :

    http://naturvernforbundet.no/trondelag/malvik/saarbar-storsalamander-i-malvik-article27242-2692.html

    Kan ikke all verden om storsalamanderen, men den finnes etter hva jeg forstår rundt Jonsvatnet fra før. Et av problemene med arten sliter med, er at det er for få lokaliteter med storsalamander som ligger nær nok hverandre til at man unngår innavl. I tillegg til dette er det også en fordel med flere "fluktveier" for salamanderne, om et av stedene den er avhengig av opplever en midlertidig krise.

    Det finnes sikkert en drøss med problemstillinger rundt dette, som at det finnes en vei som går langs vannet på den ene siden, og at vannkvaliteten kanskje ikke er tilstrekkelig etc.
    Men samtidig så er det et større skogområde, med masse myr på baksiden av vannet og det ligger veldig nært og tilgjengelig for forskningsmiljø og allmue. Det er tross alt en av de artene vi har et stort ansvar for å ivareta.

    Det er bare en tanke, men jeg synes iallefall det er noe man burde undersøke.

  4. Mitt beste råd er at du titter innom Finn.no og ser om du finner tilsvarende eller bedre utstyr på tilbud. Så lenge du har dette "sikkert/trygt kjøp" tilbudet, så er du sikret mot å bli lurt. Ikke alle midtlivskriser går veien, for å si det mildt. Så børse, ryggsekk og hund i samme pakke en gang. Det er også mange andre tråder om akkurat ørretutstyr, om du leter litt her inne på forumet.
    Når det kommer til multiline, så vil jeg anbefale deg å ha minst 0.12. Jeg har hatt 0.10 i to år nå og det går akkurat, men det er krevende å knyte det om du er kald på hendene, eller om det er litt skumring. Det er som å tre sytråd. Med fortom så vil synlighet ikke være et tema, og kastelengden er for det første sjeldent avgjørende, samtidig som at det ikke er rare forskjellen mellom 0.10 og 0.12. Det siste argumentet for å ha minst 0.12, er at du vil sette fast snøret. Og da kan det redde noen sluker å ha litt mer å løfte med.

  5. Hei,

    Stradic FC 1000 er jeg veldig fornøyd med. Kan ikke forstå at jeg noen gang skal få behov for noe mer finesse enn hva den har å tilby. Mulig jeg er lykkelig uvitende, men det tenker jeg å fortsette med :)

    Har også en Symetre 2500, som er mer enn grei nok. Eneste problemet er at sveiva tar en ekstra turn, om jeg ikke ser hvilken posisjon den står i når jeg stopper opp spolinga. Mulig det er en ubetydelig sak, men det irriterer når du skal kaste ut og finne foretrukket avstand fra sluk til stang.

    Når det gjelder senevalg så bruker jeg 0.10 Rapala titanium, som jeg har inntrykk av at jeg er den siste i Norge som ikke har kastet på nærmeste leirbål. Det var grått, nå er det hvitt. Det var 135 meter, nå er det nærmere 50 meter. To sesonger. Jeg er brukbart fornøyd til 100 kr ;).

    Til stangvalg kan jeg synse som følger;

    - Det verste som finnes er treg aksjon når du skal fiske med små sluker ( <--10gr).
    - All kraft du bruker når du kaster, absorberes dermed av stanga og det blir som å kaste med et tau. Det samme gjelder når du skal lage ulike bevegelser på sluken.
    - Det finnes sikkert de som liker at disse stengene dermed mer tilgivende ved tilslag og kjøring, men for meg så er det å bruke lange, trege stenger til sluk, som å fiske på 300 meters dyp med mono og 1000 gr svenskepilk. Det er hakket over garn i sensitivitet.

    Hva aksjon er, klarer jeg ikke helt å beskrive. Tror det nærmeste jeg kommer er "snert" og det har ingenting med anbefalt slukvekt å gjøre.

    Ble altfor langt dette her,

    Lykke til med stangvalg :D





    Kom over denne forresten, her får du både Stradic FC og den Guideline- stanga til halv pris.

    http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=29803920&searchQuery=Shimano

  6. Hei,

    Fikk en ørret på 3 hekto i Hernberndammen i fjor. Merkelig siden det ikke skal være ørret der. Ellers mener jeg Dr.Hook var å fisket røye på isen i Svarttjønna en av de siste to sesongene. Tror rapporten fortsatt er her, men jeg husker ikke tittelen på den. Uten å ta noe fra fiskeren, så det ut som at røya ikke hadde de beste vekstvilkårene der dessverre.

  7. Var på Island i fjor sommer og var innom en av de "naturlige" varme badene de har der. I garderoben etterpå så jeg en eldre amerikansk mann, som måtte ha hjelp av sin sønn for å få på seg bukse og sokker. Sønnen syntes å være preget over å se sin far i en slik forfatning og kom med noen sympatiske bemerkninger, i det faren meldte klokkeklart;

    " I wish to live until I`m 90, to get shot by a jealous husbond"

    Sann historie.

  8. Hva med å se an brukeren før dere NKML- gutta lager kumbaya-vitser i rene flokkjakten? Genuine spørsmål fortjener genuine svar, uansett hvor utrolige de kan virke. Det er folk her inne som skriver at de vil ha tips "til is fiske" eller "hav fiske" osv, men det må da være mer formålstjenlig med en pm enn å drite ut folk?

  9. Å begrense antall fiskere, der penger skal avgjøre hvem som skal fiske vil vel iallefall føre til "lordefiske" ?

    Håper du sikter til loddtrekning for folk i omegn her? Ellers så henger jo ikke argumentet på greip i det hele tatt.

    En loddtrekning vil iallefall føre til at man fortsatt har en større mengde fiskere som bryr seg om elva. Eneste er at man risikerer at folk melder seg på loddtrekning kun for å selge kortet etterpå.

    Jeg var en ung optimistisk laksefisker, men har ikke satt mine ben i noe slags elv etter jeg ble 16. Blir helt patetisk av laksefiskerne å snakke om rekruttering, når prisene er slik som de er i dag.

    Men jeg hyller initiativet for å tenke på hva som er best for laksebestanden :)

  10. Så lenge utynningsfiske foretas med de uvikelige prinsipper at man tar ut den minste fisken over flere år og lar den større fisken få fred i samme periode, så skulle man tro at man ville fått fisk på 25- 35 av seg selv?

    Til trådstarter; Får du beskjed om at dere vil være nødt til å foreta en biologisk undersøkelse, så hadde det kanskje vært aktuelt å spørre en høgskole eller et universitet til å bidra? Tror slike undersøkelser er dyre. Lykke til ! :)

  11. For det første så må jeg si at det er imponerende at du har bestemt deg for å legge ned all den tiden og energien det kreves for å lykkes med dette prosjektet. Når det kommer til å sette ut større fisk fra andre vann så kan jeg skjønne det om det er for å helgardere seg for å lykkes, og for å tenke på flaksloddene som svømmer rundt i vannet. MEN jeg tror du vil få samme effekt om du fisker hardt med småmaskede garn og begrenser tilveksten så godt som mulig. Det tar lengre tid, men du slipper byråkrati, uheldige konsekvenser med tanke på parasitter osv osv.

    Håper du uansett du lykkes.

  12. Har selv aldri prøvd en Twin power, men har derimot en Stradic 1000 fc som jeg absolutt kan anbefale. Ville vært morsomt om noen som har både stradic og Twin Power kan argumentere for hvorfor Tw er verdt de ekstra pengene. Selv mener jeg dette er det beste tilbudet på haspel jeg har sett i det siste;

    http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=37933161

    Denne har nok det samme runde håndtaket som resten av ci4 snellene har, så da er det vel kanskje ide at du heller ser på en eldre versjon av Twin Power/stradic? Virker som det dukker opp en og annen Stella til ca 3000 kr på finn.no om dagen også, men det får da være grenser;)

  13. Vakker fisk :) En av de videoene som rett og slett ikke gir meg lyst til å fiske, håper det gir samme effekt på grunneierne ;)

    Virker som Krabøl er gjør veldig mye rett og bra med tanke på anbefalinger for bærekraftig utvikling. Disse områdene er enormt krevende politisk sett, siden man står i en kryssild av kraftverkprodusenter, kulturarv, sportsfiske og yrkestolthet ovenfor fiskens vel og ve.

    Det er som med alt annet, man må etablere et overskudd før man kan begynne å høste av det.

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.