Gå til innhold
Fiskersiden

Taabbe

Medlemmer
  • Innholdsteller

    38
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Taabbe

  1. Hei!

    Er på vita sandars camping i mellerud i sverige, og håpte noen haddde noen tips til fiskeplasser, helst etter ørret og laks. Har ikke båt og planlegger å fiske fra land. Har både sluk- og flyestang med, men jeg er ammatør med flue foreløpig.

  2. Hei

    du kan få den overalt egentlig. Bruk kartene på gulesider, veikart for å finne hvor det er greit å komme til sjøen, sjøkart for å se på dybder og flyfoto for å se hvor det er sandbunn. Kan være lurt å prøve moloene der det er havner. spesielt hvis det er mudra seilerenne ut fra de. Hvis du spør spesielt etter piggvarfiske, eller søker på det så finnes det mange tråder. Sjøørret er heller ikke uvanlig rundt lista, men den er det ganske mye av i hele området.Jeg har fått lyr, lange, fjesing, torsk, sei og lysing i området, men det var lenger ute, fra en større fiskebåt

    Det skal jeg prøve. :) Når på våren er det gang for dette? Spesielle tider på døgnet at piggvaren er å få eller er det bare å slenge uti?

    Agn til dette? Har et par bæreposer med agnsild i frysen..

  3. Er det noen som driver med surf fiske og kan tipse om noen fine plasser til dette, hva du får og hva du fisker med?

    Plasser mellom Kristiansand og Lyngdal er mest interessant, da jeg bor på Vigeland i Lindesnes.

    Veldig ny på denne typen fiske. Kjøpte meg surf utstyr for et år siden, primært for fiske i Fauske hvor mine svigerforeldre bor og ikke har båt. Men er jo for galt at det bare brukes et par ganger i året. ;)

    Shimano Aero Tech med Shimano Big Baitrunner snelle. Noe overdim for sørlandsfiske kanskje, men er jo ikke stanga fisken biter på. ;)

  4. Har laget krokfortom/oppheng på 1,2mm så har jeg 0,65mm fortom på stanga. Evt må jeg få tak i en mellomting der for 1,2 blir for tykk til kastinga tror jeg. Dette er jo på surfstanga.

    På båtstanga har jeg 1,2mm fortom og 0,49mm fireline. Hadde kveita på nappet her om dagen på den, men den slapp. Hadde også på noe sterkt idag som jeg så lysningen av i sjøen, men mulig det var stortorsken. Den nappa påvei opp..

  5. Komplett Fritid har påspolingsutstyr. Er lenge siden jeg var innom butikker på Fauske så der vet jeg ikke om de har.

    Jeg bruker 0,25 PP og 0,70 fortom til 150 grams søkker. Har du lettere utstyr en meg så går du ned på fortommen.

    Da ente det med ca 250m nylon i bakhold og 250m 0,32 fireline. Fortom har jeg liggende 0,65mm så da går jeg for den. Har foreløpig ikke lodd over 125g + agnet (sild).

    Formening om lenge på fortommen?

    Ser frem til litt surfing og test av utstyr i fjorden ikveld. :)

  6. Har en snelle med 455 meter PP og resten med 270 meter. Må si at 270 er mye bedre da man enkelt kan snu snøret når det begynner å bli slitt.

    Har aldri sett enden på snørene med 270 meter selv om jeg har fått både kveite og storsei. Snellen med 455 meter er beregnet på plasser der jeg når over 100 meters dyp fra land.

    Det er faktisk en plass nær Fauske der du både når stort dyp fra land som det ble tatt en del steinbit på for noen år siden. Sørover, før tunnelene...

    Jeg får ta en tur i fauske i morgen å se hva de har. Hvis ikke blir det en tur til Komplett Fritid i bodø. Men da går jeg nok kanskje for 270 fireline da og om ikke jeg kjører dette på hele spolen?

    Må se om jeg finner den plassen du snakker om, hadde vært fint med noe steinbit :)

  7. Hei!

    Har kjøpt meg ny Shimano Big Baitrunner og skal snurre på noe snøre før jeg hiver meg ned i fjæra for å lure kveite og steinbit.

    Hvordan bør jeg legge på snøret på denne? Sen som underlag først og så fireline? Skal kaste langt. Liker best å ha fireline i et stykke, ikke 220 meter om gangen med skjøt. Hvor i nærheten av fauske kan jeg få spunnet på 300-400m i ett?

    Tykkelse på fireline til dette bruket?

    Takke for alle tips da det er første gang for kystmeite for meg.

  8. Jeg gjør opp fiske på havet eller påvei inn til land, litt avhengig om jeg har med noen som kan ta styringa hjemover.. båten ligger rett ved siden av en badestrand, med brakkvann, så det er ikke så fint med mye rester av fisk der. Liker ei heller å ta det med hjem og filetere og hive rester i søpla. I de tilfellene tar jeg meg en kjøretur for deponering etterpå..

    Når det gjelder behandling av fisk har jeg lært etter mange år med min bestefar som er yrkesfisker på egen båt. Han får spesiell skryt for kvaliteten på varene han levere.

    1. Bløgg umiddelbart og la fisken blø ut.

    2. Få fisken i kaldt vann for å kjøles ned. En balje med vann og et par isflasker gjør susen om sommeren.

    3. Gjør ferdig fisken og legg den på is/frys..

    Ofte kommer vi i land om kvelden med mye fangst, og hiver den i en balje med iskaldt vann og isflasker, eller i isoporkasser med is, og lar den ligge til neste morgen. Da er den mye fastere i fisken og lett og filetere eller kutte opp.

    Torsk og kveite blant annet, skal mørnes. Torsken er best etter en dags mørning. Skal selvfølgelig ligge kjøling, maks 4 grader. Kveite kan gjerne ligge lengre.

    Så fort fisken fryses stoppes mørningsprosessen, så vil du mørne fisken så legg den gjerne på is over natta før du fryser den. Men den mørnes litt også under innfrysning selvsagt.

    Det er riktig som du sier Aurejeger, Torsken er veldig løs når den er fersk. Vek er det godt med fersk fisk i panna, men det er forskjell på artene, på samme måte som dyrene.

    Skal du ha den beste torsken så lar du den ligge i kjøleskapet til neste dag før du steker/koker den.

    Men viktigst av alt, bløgg alt, alltid! Blod i kjøttet forringer både smak og utseende på fisken. De som sier imot det, vet bare ikke bedre. ;)

    • Like 2
  9. Er det rart man blir forvirret...? :P

    Enig med BAN.

    Jeg foretrekker å gjøre ferdig drittarbeidet og ha "gryterklar" fisk i frysen. Mye kjekkere å ta opp fisk til middag da.

    Når vi fisker for mat, går fisken bløggen i en stamp med kaldt vann, deretter når er tid for sløying, går fisken i isvann ferdig sløyd. Da beholder man god kvalitet på fersk fisk. Er det mye fisk og sent på kveld ligger den på is til neste morgen før den går i filet, stykker o.l og i fryseboksen evt rett i gryta.

    Rent vann, hva er rent? Det som kommer ut av springen er jo så forskjellig landet rundt. Noen plasser, som hos min mor i kr.sand, er det ikke drikkende pga klor. Andre plasser, som på hytta, er det bedre enn brus.. ;)

    Men det er klar at tilberedingen av fisken er viktig for kvaliteten. Ren kniv, rent bord, rene hender, riktig temp..

    30 grader i skyggen og en sort stamp fyll av fisk i sola i båten er jo lite bra..

    • Like 1
  10. Fryser den bare ned uten innpakking, og dypper den skikkelig i vann. Deretter stapper du den i en pose og fjerner så mye luft som mulig.

    Fant igjen noen ørreter i boksen rett før jul som hadde ligget der i over et år, glassert og pakket i ziplock. Var ikke noe galt med dem.

    Da skal jeg gjøre det slik neste gang. Og i tillgg ikke sløye men fryse rund da..

  11. 18 måneder er normalt maks på ørret og laks. Det oppnåes ved å glassere den etter innfrysing. Hva som skjer om man vakuumpakker etter glassering vet jeg ikke.

    Ørret og regnbueørret som man finner rundfrosset i frysedisken er en skikkelig b-vare...

    Å glassere mener du da når man fryser den hel, dypper den i vann, fryser det, dupper i vann, fryser, og gjentar dette til fisken har et lag med is rundt seg? Samme metode du tenker på?

    Er noe av samme funksjonen som vakumpakking, da vannet trekker inn i alle krinkler og kroker på fisken og presser ut luften og fryser.

    Vakumpakkeren får vel kanskje ikke ut all luften fra alle hulrom rundt fisken,så blokkfrysing/glassering før vakumpakking er jo bra. Veldig greit å tine etterpå når det er vakumpakket vertfall.

    Jeg har ofte servet gjester dypfryst ørret fanget i slutten av august rundt nyttår uten noen merkbar nedsatt kvalitet. Jeg tror du trygt kan spise denne fisken du henviser til.

    Da satser vi på at de er fine og fortsatt smaker, så får vi ta de nå de nærmeste dagene så de ikke blir liggende enda lengre. Så lenge det bare er smaken som går ned, finnes det jo mye forakjellig krydder som skjuler den til nød ;-)

    Jeg har ofte servet gjester dypfryst ørret fanget i slutten av august rundt nyttår uten noen merkbar nedsatt kvalitet. Jeg tror du trygt kan spise denne fisken du henviser til.

    Da satser vi på at de er fine og fortsatt smaker, så får vi ta de nå de nærmeste dagene så de ikke blir liggende enda lengre. Så lenge det bare er smaken som går ned, finnes det jo mye forakjellig krydder som skjuler den til nød ;-)

  12. jo får litt varierende størrelser,betaling er som regel ei flaske braastad fløte i ny,og ne....fiskern er sånn litt utti familie :)

    Kjekt med den typen ;) hvor lenge er rekene holdbare som agn på frysen? Har en gammel kollega som dreiv rekefiske, men nå har sønnene tatt over og har noen trålere. Han hadde med seg fantastiske reker på jobb av og til når har var nedom når sønnen kom inn med fangst om morgenen.

    Får muligens tak i et spann eller 3 der om jeg spør..

  13. Folk sier så mangt, men når det kommer til laks har jeg gode erfaringer selv med denne metoden:

    Bløgging umiddelbart etter fangst ved kutting av gjeller, vil ikke snitte over halsen f.eks, for å holde fisken mest mulig "lukket". Henger den deretter opp etter halen for å få mest mulig blod ut, da dette er det mest praktiske. Har hørt fra mange gamle krigere at det beste er å la den blø ut i kaldt vann (type elv) men det blir for mye arbeid for min del.

    Den bør definitivt fryses rund og tømt for blod da blodet kan sette både smak i kjøttet samt gjøre det litt udelikat å se på, det har jeg selv opplevd. Sendte august-laks til røyking i desember som hadde ligget fryst og bløgget. Den smakte nydelig og så fortreffelig ut.

    Ja bløgging er viktig for smak, så fort som mulig etter at fisken er oppe av vannet. Fisk som ikke er bløgget blir ikke like bra på smaken.

    Men da er det altså det å fryse hel som er tingen, er vel kanskje det som er grunnen til at ørret og laks selges fryst i rund tilstand i butikk da.

    Jeg foretrekker jo helst å gjøre ferdig alt arbeid med fisken før den går i frysen, slik at den er gryteklar men.

    Type kutte ferdige fileter, ferdige pakker med div fisketerninger til fiskesuppe o.l. da er kona så fornøyd når hun bare kan tine en pakke fiske til suppa å tømme den rett i gryta.

    Jeg fisker mye i nordnorge med min bestefar som er fisker, å har med en del fryst fisk sørover. Vil jo gjerne ha fisk hele året, ikke bare 2-3 måneder etter jeg kommer hjem, så da er holdbarheten litt vesentlig for mengden jeg tar med meg hjem. I år blir alt vakumpakket, og det blir en del blir laget om til fiskekaker og grateng før det går i frysen. :)

  14. Har lest meg fordervet rundt på google og dinside og matsider over alt, men blir ikke ordentlig klok på dette..

    Hvor lenge er fisken holdbar i frysen?

    Eksempelvis har jeg to sjøørreter jeg har glemt å ta opp i en alt for travel høst, disse har vel ligget fryst siden august.. sløyd og klar for å bakes i folie.

    Etter hva jeg leser på nett er fet fisk holdbar i 1-2 måneder, og mager fisk holdbar i 5-6 måneder..

    Noen som har andre holdepunkter?

    Har også både torsk og kveite på frysen fra sommeren. Slik har vi til tider hatt liggende i et år, uten å ha klaget på middagen etterpå..

    Nå har jeg derimot gått til innkjøp av vakumpakker, i den står det at at vakumpakking forlenger holdbarheten inntil 5 ganger.

    Vil det da si at en vakumpakket ørret er holdbar i 5-10 måneder, mens en torsk er holdbar i 2,5-3 år?

  15. Har frosset dem ned i Ziplockposer, men har vurdert vakuumpakking.

    Vakumpakker har jeg, men er det hensiktsmessig å bruke på det med mindre man skal fryse ned en masse på en gang?

    Hva annet er reker fint til som agn?

    bruker ziplock poser jeg også til reker. har vel ca 7-8 hekto i hver pose. råreker gruser kokte til det meste,men ikke alt.

    Høres ut som jeg skal samle inn litt råreker da. ;) er de å få tak på også vinterstid langs land?

    Når er kokte reker bedre enn rå reker? Utenom til middag :)

  16. Hei

    Lurer på om det er noen har erfaring med rå reker som agn til fiske, og hvordan behandler dere dem etter å ha tatt dem opp fra sjøen?

    Har en del reker nede ved brygga jeg lett tar med hov, går mye sjøørret i området samt flyndrefisk, så tenkte på om det var bra agn til den slags. Har kun brukt kokt reker et par ganger, men aldri rå, er det bedre?

    Hvordan gjør dere feks ved å fryse reker for bruk senere på året? Ser ikke helt for meg å hive levende reker i frysen..

  17. Hei

    Lurer på om det er noen har erfaring med rå reker som agn til fiske, og hvordan behandler dere dem etter å ha tatt dem opp fra sjøen?

    Har en del reker nede ved brygga jeg lett tar med hov, går mye sjøørret i området samt flyndrefisk, så tenkte på om det var bra agn til den slags. Har kun brukt kokt reker et par ganger, men aldri rå, er det bedre?

    Hvordan gjør dere feks ved å fryse reker for bruk senere på året? Ser ikke helt for meg å hive levende reker i frysen..

    • Like 1
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.