Gå til innhold
Fiskersiden

Sandnes74

Medlemmer
  • Innholdsteller

    31
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Sandnes74

  1. Hei!

    Dette er en gammel tråd,men relevant for akkurat det jeg lurer på angående sted,så jeg låner denne :) 

    Angående Straumen i Tingvoll, er det visse regler om å stå mer enn 100 meter unna kun elver? Legger ved et bilde hvor et vann møter sjø. Vannet til venstre i bildet,bro merket i gult og blått merket der jeg kunne tenkt meg å stå (om det er lovlig). Stedet er ca 50 meter unna broa. Jeg aner ikke om det er lov å fiske etter sjøørret der siden den passerer gjennom denne broa når den skal ut i havet...Jeg ser ingen elv i nærheten. 

    6162F956-ABB0-4C32-B247-63CA861B2F0B.jpeg

  2. 2 hours ago, Aurejeger said:

    Hei :)

    Jeg brukte uni til uni før, men byttet den ut med enkel albright knute pga. at uni knuten ble sliten av å gå mye gjennom stangringene.

    Da ryker den.

    Nå bruker jeg som sagt enkel albright knute med 20 surringer.

    Det er veldig viktig at sena går ut igjen samme vei som den kom inn ellers går knuten bare opp.

    Knyttet korrekt har jeg aldri opplevd at den går opp.

    Jeg har opplevd at fortommen på 0.28mm ryker før knuten.

    Fortommen min har enda ikke røket. Har sett video av Albright knuten hvor den knyttes dobbelt, altså at surringene starter ved løkken og går nedover for så å snu og surre oppover igjen. Er det slik, eller er enkel Albright hvor du starter nede ved fingrene og surrer deg oppover til løkken? Kan være stang ringene som har slitt ut knuten ja.. Tenkte litt på fg også, da den er tynn, men Albright er jo lettere å knytte når man er ute.

  3. I går mistet jeg en torsk etter en 5 minutter lang kamp. Så torsken, og ut i fra hva jeg kunne kjenne og se, tipper jeg ca 5-6 kilo. Bruker litt mono innerst på snellen, fireline 270 meter og ca 5-6 meter mono som fortom. Når jeg mistet fisken trodde jeg mono var røket, men ser så at det var knuten som var gått opp. Dette var dobbel uni, og dette er første gang denne knuten har slitt hos meg. Valgte denne knuten da den er lett å knyte, og skal være sterk. Før jeg lærte meg uni prøvde jeg Albright en gang hjemme men den gled opp bare jeg strammet hardt, ved at mono enden gled gjennom. Jeg vil nå prøve en annen knute og lurer derfor på hvilke knuter dere bruker for sjøfiske?

  4. 1 hour ago, kalakaloa said:

    Jeg bruker Multifilament 0,10mm som som hovedsnøre og de siste 3-4 meterne med 0,14mm som slag line, knuten mellom disse blir veldig liten og fin. Det blir lange fine kast.

    Hvilken knute bruker du? Og hvordan kaster du?

  5. 3 hours ago, AsleB said:

    En video av at du kaster ville vært suverent! Det er mye som spiller inn i tillegg til det du og BAN nevner, som i hvilken vinkel du svinger stangen og hvilken bane du gir sluken, samt hvor mye snøre du har ute før du begynner kastet, og hvor effektivt du spenner opp og slipper.

    Jeg skal prøve å få filmet neste tur. Jeg spenner ikke mye, de fleste gangene jeg kaster, blir det på gamle måten jeg er vant til, å starte med stangen bak meg..

  6. 7 hours ago, BAN said:

    Ideelt så skal ikke høyre hånd gjøre mer en å holde stangen. Å trekke bunndelen mot deg med venstre gir mye mer kraft en å prøve å puffe stangen fra med høyre.

    Det er det jeg nå prøver å venne meg til å gjøre, men ser også på YouTube at noen bruker håndleddet, samt noen som ser ut som de tar et øksekast. Jeg har meg vansker med å venne meg til å spenne før kast :)

  7. Hei. Jeg har i alle år kastet helt feil, dvs snellen pekende opp. Jeg har også holdt snøret med venstre tommel og stangen pekende over høyre skulder. I fjor kom jeg tilfeldigvis over en video på YouTube med dem mest vanlige måten å kaste på, å bruke pekefinger på snøret med høyre hånd og stangen også på høyre side og bruke venstre hånd som "spake" og legge kraft i den. Vel, prøvde det i fjor og det var selvsagt uvant siden jeg i 25 år har brukt "feil" metode. Begynte årets fiske for et par dager siden og prøver nå å venne meg til denne riktige metoden og jeg håper øvelse gjør mester.

    Lurer på hvordan metode der andre bruker, i hvor stor grad bruker dere den nederste hånden? Er den hovedkraft, eller bruker du også den øverste hånden for kraft? Bruker du begge hendene og løfter stangen litt over hodet og svinger eller bruker den "riktige" metoden og vipper stangen litt bak deg og "loader" den? 

    Jeg vet at snelle, snøre og stang utgjør kaste lengde, og jeg har en beastmaster 300/330 20-50g med nexave 4000 og fireline smoke 0.17mm. Likevel sliter jeg med å få til lange kast! De lengste kastene er naturlig nok med sildesluker som stingsild og lignende, men synes også med dem at kastene er så korte, selv med 30-40g sluker. Fisker av og til på noen steder der jeg må kaste litt langt, men sliter med å nå ut. 

  8. 4 hours ago, Aurejeger said:

    Hei :)

    Sluk avhenger av forholdene, men som regel Toby blank når det er overskyet og kobber når det er sol.

    15-20 cm opphenger knyttet med glidende uni knute.

    Her ser du videoer av hvor kjapt det er å knyte på en opphenger og hvordan det funker i praksis med at opphengeren er glidende.

     

     

    Flotte videoer! :) Bruker du noen form for fortom, og hvilket snøre til oppheng? 

    • Like 1
  9. 5 hours ago, Aurejeger said:

    Sluk med opphenger flue 20-40 cm foran sluken er det mest effektive jeg kan anbefale.

    Så effektivt at jeg aldri tør fiske uten opphenger flue.

    Hvilken sluk bruker du? Og hvor lang er opphengeren du bruker? Kan se for meg at opphengersnøret vil surre seg rundt hoved snøret om det er for langt. Er uniknute ok for å knytte på opphenger?

  10.  

    1 hour ago, BAN said:

    Den flytende bombardaen er veldig god når du har den på enden av snøret og et par fluer som opphengere.

    Jeg har kortet inn snøret som går igjennom bombardaen så det bare er 5 cm å gli på. Dette mener jeg gir mindre surr i kastingen samtidig som du beholder direkte kontakt med fluen.

    Fortomene mine er en stanglengde lang og vil i ditt tilfelle bli oppimot 3,3 meter. Dette er er bra kompromiss mellom lengst mulig fortom for ikke å skremme fisken mens man samtidig ikke får problemer med kast og berging av fisk.

    Sleng gjerne ut bilder av fluene dine da det vil gi oss mer å gå på.

    Jeg bruker multi snøre på hele snella og har så spleiset på ca 3-4 meter mono ytterst. Er ikke mye kjent med det å bruke fortom annet enn å spleise på et par meter vanlig mono ytterst..

    Slenger med bilde av de fluene jeg kjøpte i fjor, samt bilder av wobblere jeg kjøpte i fjor. Blant annet "best i test,rapala countdown", som enda ikke har gitt meg et napp.. Sistnevnte har jeg kun festet rett på sluklås og kastet ut.

    IMG_20170410_210301.jpg

    IMG_20170410_210441.jpg

  11. Takker for svar. Jeg bruker både flytende og intermediate. Begge er klargjort med svivel i begge ender, men jeg har da ca 15 cm tråd på hver side av bombarda. Vet ikke om det er noe poeng i det. I enden varierer jeg litt, men har knytt på alt fra 1.5 til 3-4 meter mono med en flue i enden. Har kun brukt vanlig mono til dette, gjerne litt tynn. Fluene jeg har husker jeg ikke navnet på men var ganske dyre og "best i test".. Jeg har sett at tråden med fluen ligger fint bak bombardemen når jeg drar inn også selv om den ikke er særlig stiv. Har aldri tenkt på dette med å skaffe en spesiell type fortom som fluefortom, mulig jeg må prøve det i stedet for vanlig mono snøre.. Sølvkroken spesial har jeg 2 stk av og fikk ikke napp i fjor sommer en eneste gang. Har også en møresild med samme resultat. Jeg liker å ha litt kaste lengde, og må nesten ha en slik eller bombarda med litt tyngde da jeg har en BEASTMASTER CX STC 300/330 H 20-50G.

    Her er et bilde av bombarda delen;

     

    IMG_20170410_190254.jpg

  12. Jeg kjøpte i fjor en ny stang og snelle og har prøvd å fiske i både sjø og vann. Begge deler uten særlige resultater.

    Dette med bombarda er jeg helt ny på, og det er mulig jeg har gjort noe feil?

    På snellen har jeg hatt multi snøre, og helt ytterst spleiset på et par meter mono. I enden har jeg så knytt på en slik lås for enkelt å kunne bytte fra bombarda til sluk etter ønske. Selve bombarda har jeg lagt opp slik; ca 3 meter mono, i denne ene enden en liten lås (for å hekte på låsen som er i enden på snøret som er i snellen), så etter ca 1 meter selve bombarda, under bombarda har jeg en gummi kule (stopper?), så et par meter tråd hvor jeg i enden knytter på en flue. Har både flytende og synkende bombarda, uten at jeg har fått så mye som et napp.

    Jeg fikk derimot min  første sjøørret på kroken da jeg brukte en liten møresild, men den slet seg løs nærme land.

    Vil gjerne også høre hva snøre dere andre vil anbefale, og med eller uten fortom.

    Tips gjerne til gode sluker også, da jeg liker best sluk fiske.

    Jeg fisker i et ferskvann (blandet?) der det munner ut til en elv som kun er 10 meter lang til havet, så det burde være greit med ørret på vei ut i havet.

  13. Hei.

    Jeg kjøpte i fjor en ny stang og snelle og har prøvd å fiske i både sjø og vann. Begge deler uten særlige resultater, men holder meg til ferskvann delen for ikke havne off topic.

    Dette med bombarda er jeg helt ny på, og det er mulig jeg har gjort noe feil?

    På snellen har jeg hatt multi snøre, og helt ytterst spleiset på et par meter mono. I enden har jeg så knytt på en slik lås for enkelt å kunne bytte fra bombarda til sluk etter ønske. Selve bombarda har jeg lagt opp slik; ca 3 meter mono, i denne ene enden en liten lås (for å hekte på låsen som er i enden på snøret som er i snellen), så etter ca 1 meter selve bombarda, under bombarda har jeg en gummi kule (stopper?), så et par meter tråd hvor jeg i enden knytter på en flue. Har både flytende og synkende bombarda, uten at jeg har fått så mye som et napp.

    Har jeg satt opp dette feil, eller har jeg bare ikke hatt flaks i å funnet ørreten? Fluene jeg har prøvd skal visstnok være bra ut i fra tester.

    Vil gjerne også ha tips med det samme, til gode sluker for ørret. I vannet jeg fisker tror jeg det kan være mye rundt 7-800 gram.

    Vil gjerne også høre hva snøre dere andre vil anbefale, og med eller uten fortom.

    Takker!

  14. Hei.

    Bor i Kristiansund, men er ikke så veldig kjent i området rundt.

    Kunne tenkt meg å prøve fiske etter sjøørret.

    Noen tips hvor jeg kan dra (unntatt Smøla)?

    Har lest at Tingvoll kan være ok, men hvor?

    Andre steder i nærområdet?

  15. Hei.

    Bor i Kristiansund, men er ikke så veldig kjent i området rundt.

    Kunne tenkt meg å prøve fiske etter sjøørret.

    Noen tips hvor jeg kan dra (unntatt Smøla)?

    Har lest at Tingvoll kan være ok, men hvor?

    Andre steder i nærområdet?

  16. Ja, det er nok senen.

    Ikke mye å bry seg om, men jeg tenker å bytte til tynnere sene nå. Rundt 0.17 tenker jeg.

    Ser mange liker power pro.

    Har noen her prøvd denne stangen i ferskvann? Dette er 20-50g så den er vel ikke den mest egnede, men noen erfaringer?

  17. Noe skrapende lyd skal det ikke være i snella. Hva denne kommer av er vanskelig å si. Men det kan være snøret som lager denne lyden ja.

    Ja, tror det. Hørtes ut som det var lignende lyd oppover hele stangen fra stangringene også, så tror denne senen virker litt skarp og tykk.
  18. Det kommer ann på dimensjonen av snøret. Su trenger ikke mer enn 0.17-0.18 med braid. Og spolen rommer 185 meter 0.30 om jeg husker rett. Så du burde ha litt å gå på :) BTW. ikke fyll spolen HELT opp. avslutt når snøret kommer til bunnen på graderingen (V kanten). Om du fyller opp mer er det store sjanser for at du får krøll med snøret under kast.

    Har vært ute og prøvd stangen,som er fantastisk og håndtere.

    Kjøpte fireline samtidig men bestillte da alt for tykk sene (25mm Smoke).

    Den har bruddstyrke 17 kg eller noe sånt.

    Merket at snellen lagde en "skrapende" lyd hele tiden under innsveiving.Minner om en slags rustlyd.

    Tror det kan være senen som lager lyden,siden den er såpass skarp og tykk?

  19. Takker :-)

    Har aldri hatt en reservespole før, og viste ikke at det engang fulgte med snellen før jeg sjekka på nett.

    Har alltid kun hatt en enkel snelle der jeg bare har lagt på snøre og sveivet på rett fra rullen..

    Jeg kjøpte forresten 270m fireline og det burde vel dekke hele hovedspolen?

  20. Takker for tips og hjelp :-)

    Da er alt på vei i posten.

    Ser det er nevnt fortom her. Det er noe jeg aldri har brukt, da jeg i gamle dager kun brukte et snøre og en sluk i enden..

    Siden jeg nå har kjøpt fireline er det vel lurt å begynne med det.

    Som jeg har forstått det er det slik; først bind fireline på snellen, bruk litt tape på knuten ned i snellen, kjør på senen for så å feste alt i fra 50cm til et par meter mono sene som fortom?

    Og meningen med fortom er kun for å unngå slitasje på multisnøret?

    Riktig så langt?

    I så fall, om jeg velger å bruke ca 1 meter fortom, er det ikke like greit å bare bruke en hempevirvel eller en eller annen ring mellom multi og mono?

    Hvis ikke, hva knute skal man bruke, og har noen en link til et bilde av den knuten man bør bruke?

  21. Takker :)

    Har fargen på snøret noe å si på sjøfiske?

    Snøret er jo likevel nede i dypet om jeg skal prøve på torsk,så fargen har vel ikke så mye å si?

    Lurte også å gå for en snelle som heter Exage 4000.

    Ser den med forbrems er billigere enn den med bakbrems?

    Hva er forskjellen på for og bakbrems?

  22. Takker for mange svar og nyttig info :-)

    Har god tro på denne stangen.

    Den jeg har nå føler jeg er for kort på De fleste svaberg jeg har vært, samt føles svak.

    Audiosan: jeg bestilte fireline 270m. Siden disse er dyre, har du en link eller navn på de kinabraidene? :-)

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.