Gå til innhold
Fiskersiden

Svendinfiskervenn

Medlemmer
  • Innholdsteller

    1 629
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    2

Innlegg skrevet av Svendinfiskervenn

  1. Nå står det ikke at de kan lage fôr uten villfisk, det står at de kan lage fôr uten fiskemel. Siden det ikke står noe om det går jeg ut ifra at de fremdeles bruker fiskeolje i fôret. Forøvrig står det ingenting om hva de har erstattet fiskemelet med eller hvilke konsekvenser dette har for næringsstoffene (f.eks. omega 3) i oppdrettsfisken.

    Hei, godt poeng. Det stemmer nok som du sier at de da fortsatt må ha noe fiskeolje i fôret.

    Jeg har lyst å stille et litt åpent spørsmål. Er det noen grunnleggende forskjell på det at man i oppdrett bruker villfisk til å avle opp fisk, mens man i landbruk i stor grad bruker kraftfôr for å avle opp husdyr? Intensjonen er den samme ved begge former for produksjon: Benytte større mengder av noe "lavverdig" for å produsere mindre mengder av noe "høyverdig". Anførselstegn for å ikke såre evt soyatilhengere :)

  2. Angående bruken av villfisk som fôr så er jo det på flere måter en utfordring for næringen. Nå er det jo likevel slik at man i lang tid har brukt stadig mindre villfisk i fôret, noe jeg ikke skjønner hvorfor vi ikke skal være glade for. Det er mindre omega-3 i oppdrettsfisken nå enn før, men det er fortsatt positivt med omega-3.

    Her er også en nyhet som viser at man kan produsere laks helt uten villfisk nå. Det er jo spennende: http://www.skretting.com/nb-NO/media/nyheter/fiskemel-ikke-lenger-en-begrensning-for-fremtidig-vekst-i-lakseindustrien/1095740

  3. Prøver igjen her. Forrige søndag var vi ute, isen var god, men ganske mye overvann. Så mye at jeg for første gang tok inn litt i Sorel-støvlene.

    Men det var morsomt fiske, så det blir en tur i morgen igjen, men har noen vært utpå de siste dagene? Skal ha med to førstegangsfiskere, som sikkert ikke synes det er topp med 30 cm overvann...

  4. Uppdatering efter dagens tur. Isen utanför Trongsundet ser skummel ut! Testade inte den alls. Men mittgrunna var helt rå på sei idag! 12-13 st på isen, minsta var på 2,8 och största på 7,2kg. Medel totalt strax över 4kg!!! Fick en torsk och nån få hvitting samt en lange på 5kg i tillägg. :-D

    Kult, har du lyst å poste en kartlink med både hvor du fisket og hvor du parkerer? Har aldri prøvd storsei fra isen, høres gøy ut!

  5. Isen inne i botn var omkring 40cm men det var en bred spricka rätt över hela fjorden ca 800m ut (vid Melan) så vi kom inte längre ut än så. Fisket var helt ok, i alla fall för mig som Svensk. Fick en massa hvitting (med största fisk på 2kg!) sen nån få sei och lyr samt en fet torsk på 3 kg. ;ed tanke på att pojken som fick torsken var 6 år och att det bara var hans andra fisketur så var det en monsterfisk! :D

    Blir ny tur till helgen!!!

    Hvitting på 2 kg er meget bra!

    Hvordan var gåforholdene? Da vi var ute sist fikk min medfølgende svenske 12 1/2 hjerteinfarkt av gåturen..

  6. Det er strngt tatt å tukle med naturen, men å restaurere en ødelagt gytebekk annser jeg for like alvorlig som å plukke opp og hjelpe en salamander som har forvilla seg ut på e18. Mange gytebekker er ødelagt pga mennesklige inngrep i natturen. hvis vi ønsker en høstbar sø stamme så må vi fikse der vi kan. Sjøørreten har dårlige kår i store deler av landet. Men, naturligvis hvis man skal gjøre inngrep så bør dette skje i samråd med fylkesmann.

    Plutselig var det en gytebekk? Skulle ikke mer til enn en grundig analyse fra eksperten bak brukeren nfm til det. Tenke mer, sette ut mindre, folkens..

    • Like 2
  7. Da vinsjen på hengeren takket helt for seg i går kveld, er jeg nå på jakt etter noe nytt. Både biltema og Jula har vinjer, men vinsjen til Biltema har jeg sett at ikke alltid virker helt slik den skal.

    Noen som har noen tips?

    Bauhaus?

    Biltemavinsjen er èn av grunnene til at båten min ble sjøsatt på betong litt tidligere i år, så jeg vil også gjerne ha noen alternative forslag her...

    • Like 1
  8. Wow, FS leverer, det var digg :)

    Gode råd her. Tenker jeg først ser hva Seeberg har på lur.

    Banjon: Lagrene i Prey er åpne med gummipakning. Prøvde noe halvhjertet å få den pakningen av, men virket som den satt veldig tight. Kan det være nok å få eksponert lagret og få smurt de på ny?

  9. Etter at min Prey Winder fikk et møte med 350 meters dyp i saltvann så har den, ikke overraskende, vært noe treg. Har åpnet den, vasket og smørt opp på ny, men jeg tror kulelagrene er klare for utskiftning (litt lyd i enkelte). Seeberg har reserve, men når jeg først bytter ville det vært interessant å bytte til noe bedre enn standard, da jeg synes de har vært noe trege lenge. Har noen prøvd seg på lignende, og vet hva som kan anbefales?

  10. Flott at du prøver å finne ut om det fungerer. Det hadde vært noe for f.eks. AoF å følge opp - en ordentlig kvantitativt begrunnet sammenligning mellom ulike kunstige agn, og vanlige agn. For en fiskebiolog kunne det også vært en artig skoleoppgave kanskje..

    Og så ser jeg at vi har noe forskjellig krav til agnet. Jeg ønsker meg fremfor alt på denne jord (med mulig unntak av fred) et kunstagn som ikke småhaien tar, men som allikevel fungerer på alt annet. Det tror jeg blir vanskelig gitt dens altspisende natur, men det er lov å håpe.

  11. Da har jeg tydeligvis fått ny lærdom ang. hva som er hersketeknikk.. :unsure:

    Ja både du og flere har sagt at næringen har problemer som må ordnes opp i, la det ikke være tvil om det!

    Men hvorfor unngår dere til stadighet å svare direkte?

    Flere av disse tiltakene du nevner har allerede vært i bruk over flere år, allikevel kan det vanskelig sies å ha god nok effekt, problemene med lakselus har i hvert fall eskalert de siste årene.

    Jeg etterlyser svar på hvilke ytterligere tiltak som bør iverksettes før det er for seint, svar på det unnlates det til stadighet å svares på.

    Jeg synes ikke det vitner om særlig seriøs diskusjon.

    For øvrig, meget bra svar fra Dr. Hook! sånne svar er etter mitt syn med på å skape en god diskusjon, enkelt og greit! :thumbsu:

    @ Dr. Hook til ditt spørsmål ''Nei. (Men er det eit reelt problem at o-laks pressar ut kystfiskeriet, eller er det snakk om to vidt forskjellige marked?)''

    Det er snakk om kystfiskeriet samt fisketurisme som drives av elveeierne, og ja det er et stadig tilbakevendende problem at kystfiskere blir presset ut av områder.

    Senest denne uken kunne man lese om problemene utenfor Kvaløya i Troms, der det nå planlegges å etablere oppdrettsvirksomhet i stor skala midt i noen av de beste områdene for både sild, sei, hyse og torskefiskeriet.

    Tidligere i år har jeg lest om lignende planer utenfor Sandnessjøen i Nordland, det også vil presse ut kystfiskerne fra noen av de beste områdene i området.

    Graver man ytterligere i materien så vil man også finne lignende tilfeller ved veldig mange av allerede etablerte anlegg.

    Når det gjelder fisketurismen i elver osv. så blir det jo selvsagt mindre attraktivt og lønnsomt å drive når både laks og sjøørretstammer dør ut.

    Hei, da skal jeg utdype. Et eksempel er leppefisk. Man har begynt å bruke dette i mye større grad enn tidligere, fordi det viser seg å ha god effekt. Denne artikkelen er et år gammel, og utviklingen har gått veldig fort siden. Dette er det som mange har størst tro på når det kommer til lusebekjempelse. http://www.ilaks.no/35-ar-uten-avlusing/

    Angående stråmannargumentasjon så kan du se hva jeg mener her: http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

  12. Kan vi konkludere med at de som gjentatte ganger i sin argumentasjon forsvarer oppdrettsnæringen synes at tingenes tilstand er helt i orden?

    At det er helt greit med de store negative miljøpåvirkningene som gjentatte ganger blir belyst av både forskere og i media?

    At så lenge det bringer penger i kassen så trenger vi ikke bekymre oss nevneverdig over utdøende og raserte bestander av vill laks, sjøørret og andre deler av faunaen.

    At så lenge næringen til stadighet prøver ut nye miljøskadelige midler/giftstoffer i bekjempelsen av lakselus så er det greit at vill fisk og fauna ødelegges?

    At det er helt greit å utvide produksjonskapasiteten til oppdrettsnæringen, selv når vi med dagens produksjon allerede ser at miljøproblematikken ikke er under kontroll?

    Hvis dette ikke er greit, hva og hvilke tiltak bør gjøres?

    Skal man fortsette med dagens regime og driftsmønster til alle ville laks og ørretstammer dør ut?

    Skal man fortsette sånn at vi fortsetter å ødelegge og samtidig også presse ut andre kystfiskerier, og i samme slengen fjerne livsgrunnlaget for de som driver og lever av kystfiske og fisketurisme?

    Dette burde være rimelig enkle spørsmål, jeg er veldig spent på svarene..

    Personlig er jeg veldig skeptisk til at folk med egne næringsinteresser også har politiske verv, det både på lokalt og nasjonalt nivå.

    Inhabilitet innenfor andre deler av politikken har gjentatte ganger tidligere blitt slått hardt ned på, så hvorfor ikke også når det gjelder oppdrettsnæringen.

    Jeg er også meget skeptisk til dagens praksis med at næringen selv er ansvarlig for kontroll og rapportering av egen drift.

    Diskusjonen trenger ikke å bli noen pissekonkurranse og påstander om hersketeknikk, noe som er ganske vanlig å se på all verdens forskjellige forum med en gang partene begynner å svare unnvikende.

    Nei, det kan vi ikke være enige om, og det du nå akkurat gjorde er den mest bruke hersketeknikken, nemlig stråmannargumentasjon.

    Jeg, og flere med meg, har sagt tydelig at næringen har problemer de må ordne opp i. Jeg kom med en liste lenger oppe i tråden med positive tiltak sett fra et slikt perspektiv du etterlyser.

    La oss ta en konkret ting: Lus. Et stort problem i dag, som det er veldig mange forsøk på å få bukt med. Oppdrett av rognkjeks og berggylt ser ut som et bra kort. Man har alternative behandlingsmetoder som ikke bruker kjemikalier. Man har endog laserbehandling. Er det slik at disse tingene jeg nevner som positive også er negative i ditt syn?

    • Like 1
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.