Gå til innhold
Fiskersiden

Anatema

Medlemmer
  • Innholdsteller

    870
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Anatema

  1. Her i Norge har vel i mange tilfeller lykken vært bedre enn forstanden. På grunn av vårt kalde kilma. Man kan jo bare ta en titt over til USA og de enorme problemene som karpe har skapt der. Det er også et faktum at meitefiskere i sin enfoldige egoisme har bidrat til mye av artens utbredlese i Norge. Kanskje under påskuddet at ørret har jo vært flyttet både hit og dit oppgjennom tidene. Men det er vel slik at to gale skaper ikke en rett.

    Er det en spesifikk uttalelese vedrørende problemer som Cyprinus carpio har skapt i USA du kommer med her, eller er det en generalisering av Karpefisk som en familie du snakker om? Flere karpefisker har skapt problemer i USA, men jeg har ikke hørt så mye spesifikt om arten Karpe, selv om den er utbredt der borte. Det er slike generaliseringer det er viktig å komme til livs, spes her til lands hvor "Karpe" ofte innebærer alt fra Ørekyte til Sørv (karpefisker).

  2. fra telemarksavisen: www.ta.no/nyheter/article6665404.ece

    "og blant nykommerne er karpe og suter"

    her drives det gravende journalistikk på høyt plan.... eller ikke!

    skremt over at NINA forer journalistene med feilinformasjon!

    Det er jeg også skremt over. Det er viden kjent at arts- og fiskekunnskapen i Telemark er på et ekstremt lavt nivå. Det jeg begynner å lure på er om den samme uvitenheten finnes innen NINA.

    Edit: Edruelig og oppklarende kommentar fra Dag Øivind Ingierd i artikkel nr 2 som ble linket tidligere i tråden.

  3. Dette bildet er fra jjphoto.dk som du sikkert kjenner til (dansk kar).

    carassius_gibelio.jpg

    Dette er en gibelio.

    Jeg er ganske sikker på at begge bildene du har tatt er av Carassius carassius.

    Edit: Såvidt meg bekjent finnes det ikke gibelio i Norge. Diskusjonen rundt dette dukket opp i forbindelse med denne (uskolerte) artikkelen i aftenposten. Tror bare det betyr at NIVA er redde for at noen av artene som har etablert seg i Danmark og Sverige vil spre seg til Norge. Det betyr ikke at det vi har kalt damkaruss her hjemme er noe annet enn Carassius carassius.

  4. Fisken[suter] kan også krysse seg med brasme,

    Dette høres utrolig ut?

    Forskerne advarer mot ange flere fremmede fiskearter står på dørstokken til norsk fauna; blant annet vimme, sabelkarpe, damkaruss, malle, liten hundefisk, sandslette og sterling.

    ???

    De nye fiskeartene kommer på toppen av en annen stor utfordring i norske fauna, nemlig at fiskearter som ørekyte og gjedde blir spredd til nye vassdrag. Gjedda har ødelagt aure- og ørretbestanden i alle kjente tilfeller hvor gjedda er satt ut, blant annet i Krøderen.

    Synd at både aure- OG ørretbestanden går dukken, men sånn er det. Spredning av gjedde oppover i Telemarksvassdraget f.eks er jo åpenbart ikke bra, men det er jo noe ganske annet enn innføring av fremmede arter for norsk fauna. Typisk at gjedda blir gruppert sammen med "resten av dritten" av NINA.

  5. Presterte å blanke her på dagen på lørdag. Testa først på vestsiden av vannet, fikk en ørret på rundt 400g. Stor skuff da den var rimelig sei og tung så jeg var sikker på at det var brasme.

    Så fikk jeg tips fra en kar ved vannet om den lille tarmen nederst på østsiden av vannet, der den lille bekken kommer ut. Fant en plass hvor det sto et par provisoriske stangholdere så jeg var nok på riktig sted. Det var litt action i form av linenapp, og muligens et ordentlig napp, men det ble ingen fisk...

    Noen tips? Mata med noen never havregryn+mais. Er dette et håpløst for? Er foring nødvendig? Er i utgangspunktet interessert i et fiske som gir en håndfull fisk +, ikke kun én fisk på et par timer.

  6. Har bodd i byen i 3 uker, og har ennå ikke fått svingt stanga :\

    Jeg er hissig på å prøve meg etter abbor i høst, hovedsaklig med jigg. Hvor er det muligheter fra land? Har bil, men er i første omgang interessert i vann jeg kan komme meg til på drøye 30min. Ser på AoF storfiskkart at det ligger en del bynære vann nedover på øststiden av fjorden, men jeg vet ikke hvor tilgjengelig disse er fra land?

    Er det muligheter i båthavnene langs Nitelva for eksempel? Er Kolbotntjernet og de vanna der greie å fiske fra land nå utover høsten?

    Hvis noen er interessert i å guide hadde det vært helt rått!

  7. Er fine forhold der. Vi var der natt til mandag, rett etter det verste regnet. Forholda litt oppe i elva regulerer seg fort, og det er jo her gromplassene ligger. Fikk et par fisk i 1 tida, men det råeste bittet var som vanlig fra rundt 04.00 til 09.00 ;).

    Send PM hvis du ikke har fått info av havtryta. (En forutsetning er kunnskap om behandling av fisk og C&R).

  8. "Det ble satt garn 37 ganger(33 i 2010)i perioden og totalt fisket opp 121,5 kg gjedde. Dette er en halvering av fjoråret og det kan enten tyde på at det er mindre gjedde eller at det ble fisket på feil sted. Det ble også benyttet storruse til tynningsfiske."

    121,5 + (121,5*2) = 364,5 kilo gjedde siden 2010 (Ekskludert nedslaktingen som pågår i skrivende stund, dvs våren 2012). Dette vassdraget er lite, er snakk om nedenfor skotfoss og ovenfor klosterfoss.

    "Hvis du ikke har planer om å spise fisken anbefaler vi at fisken tas

    forsiktig av kroken og settes ut igjen. Gjedde bør avlives av hensyn til

    laksesmolt."

    Fra www.skienselva.no

    Har forøvrig blitt merkbart dårligere gjeddefiske (bombe!) i min barndoms elv, Falkumelva, siden 2010.

    EDIT:

    Btw: "Tanken var da at dette skulle være et bidrag til å bekjempe spredningen i vassdraget. Nå viser det seg at i noen områder så er disse artene "umulige" og få bort, så da får vi heller bruke de mulighetene vi har til utnytte dette som en fiskeressurs. Fiskegleden blant store og små er meget stor, og mulighetene for en rekordfisk er absolutt til stede". Whaat.?! Ja nå skal vi utnytte artene som en fiskeressurs. Ergo fang og kakk så mye som mulig.!?!?

    Vi kan nok forvente bæreposer med kakka suter i 2kilo+ klassen der oppe. Er en seriøst solid suter bestand der, men tåler den et holocaust av dette kaliberet? (Det gjør den nok, men greit å sette tankene litt i sving, er jo lignende konkurranser med c&r som krav)

  9. Det opplegget der er fremdeles til å grine av. For n'te året på rad så vil sikkert samtlige gjedder bli slått ihjel, uansett om det er større eksemplarer som er med på å holde bestanden av smågjedde nede. Noen her som har forsøkt å fiske gjedde oppover elva der?

    Dere er tydeligvis ikke klar over hva som skjer i enden av kanalen, i falkumelva og på skotfoss. Det fiskes målrettet med garn etter gytegjedde på alle gyteplasser/siv hele våren. Alt kakkes. Man er storfornøyd hvis man har fått has på de største purkene.

    Fikk høre at dette gjøres for å begrense mengder av smolt som blir spist av gjedda, som om gjedda er dette (håpløse) vassdragets største utfordring mtp laks. Videre er jeg ganske overbevist om at store individer er viktig for å opprettholde en grei populasjonsdynamikk av gjedde. Resultatet av å målrettet fiske ut all stor gjedde resulterer jo i en overflod av smågjedde, ikke FÆRRE gjedder. Hvis det er noe som faktisk tar for seg av smolt så er det jo smågjedda. Ser ikke ofte gjedder på 5+ oppe i stryka, men det kryr jo av gjedder fra halvkiloen og litt oppover.

    Kan ikke skjønne annet enn at dette funker mot sin hensikt.

  10. Men jeg tror ikke man trenger å frykte at myndighetene er på tokt etter bekkerøya

    Tro kan man gjøre i kjerka! ;) "Tror" det samme som deg, men tar ikke sjansen. Holder det jeg vet om bekkerøye (og annet) tett til brystet når det kommer til myndigheter og institusjoner, og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

  11. De er vel ikke super hissige på bekkerøye men det er alltid farlig å blåse lokaliteter med eksotiske arter. Vet om to sikre lokaliteter men tør ikke blåse, selv om jeg har en bachelor fra HiT selv. Er man uheldig så står man til knea i rotenon før man har rekt å tenke seg om

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.