Gå til innhold
Fiskersiden

Ungdomsomfisker

Medlemmer
  • Innholdsteller

    29
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Ungdomsomfisker

  1. Den 14.4.2023 at 11.46, TT skrev:

    Hei, ser du ikke har fått noe svar her. 

    Jeg fisker en del etter ørret med flue, både i stille og rennende vann. Men jeg har et så avslappet forhold til utstyret, at jeg faktisk ikke vet hva det snøre som nå sitter på snella heter. 

    Dersom du er nybegynner, ville jeg imidlertid ikke kjøpt de aller dyreste snørene. Fluesnøret kan få ganske mye juling i begynnelsen (og etter mer enn 30 års erfaring ... :wacko:), og det er da lite hensiktsmessig å slite i filler et veldig dyrt snøre. Bruk heller noen kroner på et godt smøremiddel for lina, og stryk over lina med dette før eller etter hver tur. Det betyr nok mer for kasteopplevelsen, enn om snøret er "high end" eller mer folkelig. 

    Takk for svar, har sett meg ut ei line sa air cel til femmerstanga, står på skittfiske at dem anbefaler å gå opp en lineklasse, burde je da kjøpe et 6er snøre til stanga???

     Stanga er fra 11-13 gram, å lina i sekser klasse står at er 10,4 gram 

  2. Klumpen på wflina(gl coastal), er ikke like glatt som skytedelen, mye mer skurrete å masse små bølger, er dette vanlig, har det noe å si når man egentli bare bruker klumpen som kastevekt

    • Like 1
  3. 2 timer siden, erik skrev:

    Som i at de ikke er på linje med hverandre? Det finnes stenger hvor stangringene bevist forskyves, feks Prey Spiraljigger,  men i utgangspunktet høres det ut som du har fått feilvare. Reklamer til selger.

    Ja eller ringene er monter rett over hverandre, men er bøyd litt ut til siden og står skjeivt i surringene

  4. Månn, skal handle fortom, men vet ikke om jeg burde gå for mono eller fluo, ser fordelene med flue, men er jo så mye dyrere  har det egentli noe å si. Tenker selv at fortom som går til 0.26 + tipper på 0.24 passer bra og slår over greitt. Takk for alle svar og innspill

  5. 1 time siden, erik skrev:

    Det er et litt åpent spørsmål. :) Enhånds i klasse 7 fungerer brillefint på smålaks, og greit på mellomlaks i elver hvor du har litt plass å kjøre fisken på. Skal du i elver med større laks, eller elver der fisken må stoppes med rå makt, er ikke enhånds noe godt alternativ. Ja, det går absolutt an å speykaste med lina du har, og med enhånds, men det er mye enklere med tohånds.

    Ok, tusen takk for svar

    • Like 1
  6. Hallo ungdom her. Lurte på om nogen har erfaringer dei vil dele om nogen vatn på høgjæren. Mellomstrandsvatnet, ytra kydlandsvatnet, storamos, hellevatna, og også holmavatnet på toppen av runaskaret. Er på utskikk etter vatn som huset fisk typisk 500g+. Har både haspel og fluestang

  7. 28 minutter siden, piscator skrev:

    vindknuter, eller knuter som oppstår pga feil kasteteknikk er et evig irritasjonsmoment ved fluefiske. Disse svekker sena mye mer enn de nødvendige skjøteknutene, som vanligvis er blodknuter. Jeg fjerner alltid vindknuter så fort jeg oppdager dem, enten ved å "erstatte" dem med en vanlig skjøteknute, eller ved å skifte ut den delen av fortommen der vindknuten har oppstått. I 99% av tilfellene er dette selve fortomsspissen, som jo er den tynneste og svakeste delen, og som derfor også svekkes mest av en vindknute. Unødvendig å miste en fisk fordi den tar fortommen hvis denne er svekket av en vindknute.

     takk for svar

  8. 20 minutter siden, TT skrev:

    Fisken bryr seg ikke! I «gamle dager» knøt alle fortommer selv, og da hadde de en rekke knuter. Noen gjør dette fremdeles. Uansett kommer du ikke utenom knuter på fortommen, for spissen må byttes med jevne mellomrom og å bytte hele fortommen hver gang spissen må byttes, er rimelig bortkasta. En vanlig «kjerringknute» svekker imidlertid sena, og sitter denne på spissen (dvs på den tynneste delen av fortommen), ville jeg vurdert å bytte. Dog litt avhengig av hvor tynn spissen er og hva du fisker etter. Er du nybegynner må du regne med noen såkalte vindknuter og jeg ville ikke bytta hver gang de oppstår. Om du oppdager knuten med en gang kan de av og til knytes opp igjen. 

    Takk takk, da beholder jeg fortommen på og prøver å lure noen prikkefanter på tørrflua

  9. Den 9.7.2022 at 13.40, cannonbang skrev:

    Hei

    Bruk så lang fortom som du kan håndtere når du fisker etter laks. Hvis den ser duppen og flua samtidig, så går den like gjerne etter duppen som etter flua. to ganger stanglengda er minimum etter min mening. Når du skal kaste, så starter du kastet med stanga rett utover, og svinger den bakover og kaster i en jevn bevegelse, da løfter du flua ut av vannet foran deg når du kaster. Men tenk over hvor du skal evt lande en fisk når du bruker denne metoden,

    Ok, takk for svar

  10. 1 time siden, TT skrev:

    Hei!

    Grovt sett er det to måter å fiske med flue og dupp; duppen i enden av snøret med fluen(e) over, eller duppen først og flua etter i en (lang) fortom. 
    Førstnevnte bruker jeg etter ørret og sistnevnte etter sjøørret. Begge kan være svært effektive. 
     

    Jeg har aldri fisket laks med flue og dupp, men leste meg opp på dette for noen år siden da jeg hadde ambisjoner om å prøve. Jeg har noen laksedupper på 30-40 gram liggende ubrukt i fiskeveska :rolleyes:

    Etter laks er det flua etter duppen som gjelder, og så lang fortom du klarer å bruke. Noen bruker så lang fortom at de må ha flua liggende i vannet nedstrøms mens de kaster. Jeg tipper dette krever litt trening, og ville startet med ca en stanglengde. Det krever mao litt plass, og vadere kan være lurt. Ellers blir det å etterligne fluesvingen som fluefiskerne søker etter. Oppstrøms last bør nok unngås. Det lukter trøbbel! 

    Ok takk for utfyllende svar

  11. Hallo, lurer på om noen vil fortelle hvordan man fisker med flue og dupp etter laks. Har brukt dette til ørret, er det samme oppsett? Hvilke knute, før eller etter duppen? Skrått nedstrøms og la den svinge uten å sveive inn? Takk for alle svar, hilsen ungdom som er ny på laksefiske

  12. 10 timer siden, TT skrev:

    Da synes jeg du skal prøve alle de variantene! Variasjon er sjelden dumt. ;)

    Ved tradisjonelt slukfiske etter laks kastes det litt nedstrøms og så lar man sluken danse seg inn med strømmen uten at det sveives mer enn nødvendig for å holde kurven og liv i sluken. Hvilket jo avhenger av hvor sterk strømmen i elva er. 

    Men med spinner er det en del som kaster oppstrøms. Da må det sveives for spinneren må holde høyere fart enn elva. Jeg har aldri fått laks på spinner, men har brukt spinner litt etter ørret i mindre elver. Da er ofte oppstrømskast oppskriften.  

    Ok, tusen takk for svar

  13. Hallo er en ungdom som har prøvd litt fluefiske i det siste året. Ser at på sjøørretlina har det kommet noen rifter på skytelina, ikke noe stort, men man skjenner skaden i henda mår man drar over snøret. Dette er et slow int line. Har dette noe betydning for fiske, er det normalt med slike skader? Takk for alle svar

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.