Gå til innhold
Fiskersiden

Xplorer

Medlemmer
  • Innholdsteller

    14
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Xplorer

  1. Jeg har prøvd å finne sånn benk man fester drill i og får seg dreiebenk, men de fleste steder jeg spurte så var dette gått ut av produksjon, trist for oss som ikke har/vil ta seg råd til eller har plass til en ordentlig dreiebenk.

    Båndsag og håndoverfres har jeg heldigvis tilgjengelig. Så jeg vil nok poste noen bilder etterhvert, nå som hobbyrommet begynner å bli klart her.

    Michael

    Skal prøve å finne ut hvor slik kan handles. Ellers er det mulig å dreie med en borestativ med sentrert spiss i tvingen, det er bare litt tyngre. Prøv å montere denne horisontal.

    Martin Lopez :)

  2. Man kommer langt med stikksag og kniv/sandpapir og, jerkbaits/wobblere MÅ ikke være sylinderformet.

    Michael

    Det stemmer ! Men en dreibenk eller en enkel tillegsutstyr til drill og som kan brukes som dreiebenk forenkler oppgaven.

    Nei ,woblere må ikke være silynderformet. Om du leser mitt innlegg nevnes det at det ferdig dreid stykke kan formes med å skjære på langs i midten for å fjerne gods og før firkantstykkene i begge ender fjernes . Stykkene limes sammen med vannfast lim etter at tråfestene er montert.

    Jeg foretrekker løvsag til å starte med istendenfor stikksag til formålet. Stikksagen har lett for å hoppe når dere minst aner det .Dt beste er uansett en god båndsag.

    Martin Lopez :D

    Som ungdom pleide eg faktisk å tygge på bly. Lurer på når svultsen kommer fram eg. :D

    Skal prøve å finne frem til helseblad som omfatter sympdomer på forgiftning ( det gjelder ikke fiskefeber). Så kan dere vurdere selv.

  3. Man skal være klar over at ved oppvarming av div. lim/lakk typer frigjøres det stoffer som KAN (og sannsynligvis VIL) gi varige løsemiddelskader!!! :o Dette gjelder i høyeste grad epoxylakk/lim, og dersom jeg ikke husker helt feil så ligger oppvarmingstemperaturen for uherdet lakk/lim rundt/under 50 grader celcius!!!

    Dette er allmen viten blandt alle som har drevet med bygging av modellfly worldwide lenge, så jeg vil gjerne dele dette med dere :D

    Vær forsiktige, og husk at også bruk av alle typer CA (Cyanakrynolat AKA lynlim) produkter kan gi varige skader på sentralnervesystemet, dersom man bruker dette ofte og ikke sørger for tilstrekkelig ventilasjon evt. korrekt pustebeskyttelse! :D

    Flott at du bringer slik på banen.Jeg fikk desverre ikke kommet så lang når jeg startet tråden. Man skal lese helsedatablad for alle produkter man bruker, især om disse innenholder isocyanater ,som regel en komponent i herder.

    Jeg har selv vært mye med profesjonelle fluebindere som bruker lakk som er vellldig farlig under fordampning.

    Noen av produktene vi selv bruker blir opp mot 80 grader under herdingen eller selvreaksjon. Slike er selvfølgelig kun beregnet for industribruk og kommer ikke til å bli nevnt av hensyn til deres helse. Hos oss er vi pålagt å følge arbeidsmiljøloven og avsug ordnet deretter. Jeg prøver å mimre tilbake til "gamle dager" og tipse dere med hva som var mest tilgjengelig for hobby bruk da.

    Når jeg startet med hobbyen brukte jeg gode kjøkkenvifter til formålet. Om kjemikalene var ekstra sterke brukte jeg også en liten vifte som blåste mot ryggen min og mot kjøkken viften. Det er ikke dumt å bruke maske heller.

    Jeg anbefaler å få til en grei og ordnet rom til formålet for dere som ønsker å kaste seg i denne givende hobby.

    Og OBS- OBS- OBS ! det fins veldig få materialer til hobby bruk som er så skadelig for sentralnervesystemet som bly. Bly må ALDRI komme i høyere temperatur en 500 grader, da utvikles det blygiftdamp som aldri kommer ut a kroppen.De mest vannlige forgiftninger som jeg har hørt om ved blybehandling er allikevel forårsaket av mye hudkontak, så bruk alltid hansker ved blyhåndtering og vask dere i hendene før spising og røyking.

    Dere får alle sammen beklage meg om jeg kommer med noen skrive feil ( født i feil land , men gjorde noe med det )og håper at dere forstår min skrivemåte.

    Martin Lopez :):):):)

  4. Tar vi utgangspunkt i de mest populære jerkbaitsa til forumbrukerene,finner vi vell noen holdepunkter.

    Snakker vi jerk til gjedde,så er vell de mest brukte glidere på ca.15-20cm og 80-100gr(buster,salmo slider og fatso,pig,Phantom og jerko). Ser vi også litt på trender i USA(og Sverige),ser vi at baits blir STØRRE.

    Mitt forslag så langt må bli en 20cm lang glider.Den må ha en "side til side" og litt "opp og ned" gange.Ikke for mye utslag,men ikke for lite heller ;):lol: Videre bør den kunne brukes ned til 4-5m dyp,uten å miste gangen. Form og utseende er jo viktig for å få solgt den,men uten en bra gange blir det ingen suksess.Personlig synes jeg det er for mye fokus på lakking etc,men det er vell fordi folk helst ikke vil komme for mye inn på selve konstruksjonen. Men man må jo starte i "feil" ende for å lage en jerk,nemelig med utseende. Personlig synes jeg den bør se ut som bytte til gjedda,f.eks en mort. Får vi til alle disse egenskapene,så kan vi gi den særpreg gjennom fargevalg osv. Her foreslår jeg noen naturlige farger og noen sterke farger med mye kontrast. Uansett design,må det satses på kvalitet i alle komponenter og produksjon.

    Noen som er enige/uenige? Selvfølgelig må vi ha en variant med jigghale også B)

    Dere blir overrasket over hva vi kommer med i tiden fremover ! Målet er at blikket blir rettet mot hva vi greier å skape her i Norge og slutter å se på hva andre land lager.

    Vi , i sammen skal skape nye trender !!

    :)

  5. Hvis kundene er der så er jeg enig. :D Kan du produsere 20 like så blir jo regnestykket litt annerledes,men de må likefullt behandles for hånd,vil jeg tro :huh: Masse pirk og mye jobb,som de fleste ikke biter seg merke i :D

    Bortesett fra at dette var dyrt :wacko:

    Anbefalt måte å starte:

    Dreiebenk. Ved hjelp av en enkel dreiebenk kan man faktisk lage mange like woblere, jerk eller kastedobber. En av mine absolutt favoritter til gjedde en gang i tiden var dreid. Denne var så effektivt at kun store gjedder bet på når jeg fisket på hytta ved Lysern. Det ble desverre kjedelig etter at koden på Lysern, Steinfjord og Jaren vannet gjedda ble løst.

    Når modellene er ferdig dreid, går man over til båndsag og fjerner ønsked gods på langs og eller i midten eller på sidene. Skjea dreide jeg selvfølgelig samtidig og denne ble kuttet i ønsked dykkevinkel. Jeg har ellers gått mer bort i fra skjeer og integrerer som mye som mulig i selve kroppen.

    En av ( fortsatt ) mine favoritter og som jeg solgte mest av som "amatør" var 2 plugger som ble limt mot kraftig plastrør. Plastrøret bestemte lengde på "luftkammeret" som også ble brukt til å fylle på blyhagel,jernmalm eller vann i og som ga meg muligheten til å forandre og forske på gangen og vekt, samt at de ble langkastede. Det er 10 år siden sist og woblerne holder mål ennå.

    Hybrid stykkene ble senere formet i dreiebenken.

    Martin Lopez

  6. 1000,kr. kan da ikke være så dyrt :) Om man ser på seg selv som en håndtverker,og skal gnukke og gni for hånd så tar det tid.Lakking i flere lag osv.Jeg driver selv med lafting(håndlaft),og denslags blir ofte sammenlignet med maskinlaft :) Vil man ha håndarbeid,må man betale litt ekstra.Om det blir noe bedre resultat ,er en annen sak.Det irriterer meg forøvrig greneseløst at folk ikke skjønner forskjell på masseproduksjon,og håndarbeid ;)

    Enig med deg LOS. Jeg tillater meg allikevel å minne deg på at det går an å masseprodusere for hånd og det er resultatet som teller, ikke hvor effektivt man har vært. Lite efektivitet og lang tidsbruk i endelig produkt forsvarer ikke høy pris. Riktig råvarer og håndverker som hvet hva som skal gjøres, rettferdiggør høyere pris. Kunden bestemmer allikevel å handle eller ikke å handle.

    Lopez

  7. Ja, det har du vel kanskje rett i. Med priser opp mot tusen i det værste tilfellene er det temmelig drøyt!

    Det er bare å sette opp en liste om hvilke type bruk ,størrelser og gange som trengs. Om jeg får tid innimellom kan jeg kanskje ordne til og med halvfabrikata. OBS etterlikninger av andre modeller godtas ikke som forslag ! De eller den som presenterer forslaget som likes mest av alle i forummet, kan til og med være med meg i bedriften for å produsere en serie fra A til Å .

    Slik er også med på å skape EN NY GENERASJON ORIGINALE NORSKE PRODUKTER

    Jeg kommer selv med en haug av modeller etter hvert. Skal gjøre mitt beste for å lage disse så holdbare og økonomiske som mulig for medlemmer !

    Martin Lopez :)

  8. Hei Martin,kult at du ville være medlem i forumet :rolleyes: Håper du vil dele noen av wobblerene du har laget med oss,jeg skal i alle fall dele mine kreasjoner(uansett utseende). Selv har jeg bundet fluer i mange år og laget div. mislykkede spinnere,sluker og wobblere. Nå venter jeg utolmodig på div. komponenter fra USA og gleder meg til å begynne med en "ny" hobby.

    Kommende "prosjekter": Lage noen jerkbaits(glidere og top water)og noen vanlige wobblere.Lage div. spinnere og bucktails.

    Lurer på: Material valg(tre,skruer,lepper...),type clear coat osv. Og ikke minst hvor man får kjøpt ting i Norge,hvis det går da.

    Oskar :lol:

    Alt som trengs til å lakkere og behandle wobler og sluker til eget bruk finnes selvfølgelig i Norge. Når jeg ikke drev i stor skala hadde jeg favoritter som dere fortsatt kan få takk i.

    Til impregnering av treverk ( viktigste delen av wobler behandling)etter at modellen var klargjort og før viderelakkering, brukte jeg faktisk en type 2 komponent klar epoksy til impregnering av betonggulv som ble markedsført av Rescon.

    Etter nøye forholdsblanding ( veldig viktig) satt jeg boksen oppi en kjele med svak varm vann som fikk epoksyen til å bli svært tynnflyttende. Imens varmet jeg opp modellen med hårfønner for å åpne porene i treverket eller hang opp disse i en godt brukt ovn, maks. 50 grader, for deretter dyppe disse oppi kjelen. Dere blir overasket over hvor dypt slik behandling trenger inni wobleren !

    Dere kan gjenta prosessen med hvor mange dere vil.og de som henger inni ovnen vil torke raskere. Fortsett med prosessen intil det er tydelig at det ikke trenger mer inni trevekerket. La " glassuren" tørke godt til dagen etter. Slip fra grov til fin men unngå å komme ned i treverket.

    Slik forbehandlin er det absolutt beste og ingen produsent uansett merkevare ,kan eller har råd til å foretta seg slik behandling. Ikke i Kina heller !

    Kommer flere tips etter hvert. Om interessen er stor nok derute , vurderer jeg å lage serier med artikler basert på selvlagging av fiskeutstyr i mine hjemmesider, med bilder og steg for steg. Dere behøver ikke å snuble i alle tråder jeg selv har snublet i nå jeg startet som gjør det selv gutt.

    Er forresten veldig overasket :o over hvor mye dere er villige til å betale for Jerkene ( på godt norsk kastewoblër) derute. Det er den enkleste og billigste wobler som det går an å produsere selv.

    Martin Lopez :P;)

  9. Min far og jeg har også laget noen avstøpninger av storlakser. Det er, som Laksefiskeren også sier, en laang prosess.

    Vi begynte med å klippe av finnene, så fylte vi en kasse (som er litt større en fisken) halvveis med fin, fuktig sand, la laksen nedi sanden slik at godt halve fisken er over sanden. Så helte vi over gips (kjøpes på apoteket)- så har du forma. Denne fremgangsmåten gjør at du t.o.m. får skjellene på fisken avtegnet i støpeformen.

    Vi lot formen tørke godt før vi igjen smurte den litt og fylte denne med gips og litt armering.

    Det kan være greit å plassere to treklosser e.l. i gipsen, omtrent midt på fisken (forenkler prosessen med å henge den på plate senere). Når gipsen er tørket, knuses formen forsiktig og du har,etter all sannsynlighet, - en nydelig avstøpning med skjellavtegninger.

    Det var mye arbeid med støpelaksen etterpå med pussing og finjustering. Finnene ble tørket og preparert og lakkert. Så må du finne kunstneren i deg selv og sette igang med lakkeringen av fisken. :lol: Til slutt festes fisken på en fin treplate og henges på veggen (om din bedre halvdel tillater det - hehe :D)

    Greit å ha mange bilder av fisken slik at formen blir mest mulig lik originalen.

    Resultatet kan du se her: Laksalauras hjemmeside

    Det smarteste er vel å prøve deg frem med en fisk av vanlig størrelse - slik at når rekordfisken er i boks så er du mer sikker på fremgangsmåte og resultat. Lykke til!

    Blir veldig glad når så flotte jenter som du er fiske interessert ( hadde mistet trua på å se noe så fiiiin der ute! )Og at på til kan lage så fine avstøpninger av laks.

    Fortsett med det !

    Martin Lopez

    :)

  10. Hei Martin,kult at du ville være medlem i forumet :) Håper du vil dele noen av wobblerene du har laget med oss,jeg skal i alle fall dele mine kreasjoner(uansett utseende). Selv har jeg bundet fluer i mange år og laget div. mislykkede spinnere,sluker og wobblere. Nå venter jeg utolmodig på div. komponenter fra USA og gleder meg til å begynne med en "ny" hobby.

    Kommende "prosjekter": Lage noen jerkbaits(glidere og top water)og noen vanlige wobblere.Lage div. spinnere og bucktails.

    Lurer på: Material valg(tre,skruer,lepper...),type clear coat osv. Og ikke minst hvor man får kjøpt ting i Norge,hvis det går da.

    Oskar :)

    Som jeg før har nevnt finnes det ikke noe bedre trematerial en OSP til formålet. Er du heldig og får takk i OSP som har vokst opp i næringsrik område, som har vokst opp rask og rett, samt hogd om vinteren ( mindre vann i treet) og tørket, er OSP imponerende bra til alt fra pilkestikker til jerk . Det er på en måte vårt eget balsa her oppe i nord.Man sparer regnskogen for balsa hogst også !

    Når det gjelder material til skje , finnes det ikke noe som er bedre og billigere en noe du har hatt kontakt med dine lepper : Plasten som er i halsen på små bruss flasker ! Perfekt form og material. Prøvd deg frem og skjær forkjellige type skjeer av flaske halsene.

    Når det gjelder å dele mine modeller med dere, er det bare en glede ! Mulig at vi også begynner å selge halvfabrikata og former til selvlagging om det er nok interesse og behov der ute.

    Jeg har, for alle som ikke vet det aldri masseprodusert wobler for Sølvkroken. Disse har blitt produsert hos Sløvkroken selv. Desverre smaker ikke maten like godt når det produseres for en bataljon en som når det lages til noen få venner, selv om råvarer og oppskriften er det samme. Jeg ble selv skuffet over resultaten og overflate holdbarhet etterhvert. Modellene er allikevel utrolig efektive !

    Kommer mer etterhvert

    Lopez

  11. Hehe :)

    Klart det er gøy og lage ting selv.

    Min erfaring nå er at prisen på ting er så billig i forhold til det og lage det selv, pluss at du antagelig får et bedre produkt i butikken.

    Bakdelen med ferdige produkter er at de er vanskelige og reparere i motsetning til et eget produkt.

    Ofte synes jeg at det er lettest og starte med et halvferdig produkt som kan bygges videre på, slik at man kan spare tid på unødvendig mye arbeid. Jo færre deler jo bedre er det.

    Heldigvis for min del har jeg alltid hatt tilgang på matrialer og maskiner på jobben. Og at jeg har gjort jobben på jobben er jo ingen bakdel det heller :)

    Takk for rettelser LOS ! Det er lov å være pirkete.

    Liker allikevel å vri saker og ting annerledes. Det er slik man utvikler seg videre , selv om man snubler til tiders. Ellers lover vi å komme med hyggeligere priser på alle våre produkter ,etter hvert som vi greier å forhandle bedre priser av råvarer. Det er ikke billig heller å driver produksjons bedrift i Norge , vi tar hensyn til guttas helsa og miljøutslipp også , men vi skal greie å få til en NY GENERASJON NORSKE PRODUKTER ved hjelp av dere vel ?

    Er det noe dere lurer på om selvlagging eller produkter som ønskes å produsere, bare spør ! Bedre å få spørsmål fra dere en fra kinesiske bedrifter!

    Martin Lopez

  12. Hei alle interesserte !

    Etter å ha lest en stund i noen av deres innlegg, legger jeg merke til at det fortsatt finnes sportsfiskere som liker eller har lyst til å lage ting selv.DET ER MORO DET !

    Jeg ber alle om å ikke gi opp om det 1. dere lager ikke infrir deres forventninger. Jeg startet selv som en gjør det selv gutt ( skal legge frem bilder av mine 1. woblere etter hvert, ikke var de fine å se på, ikke funket til å begynne med heller, men jeg hadde trua ),selv om det tok av etter hvert og kostet ganske mye ( familien blandt annet).Ja, det er blitt en god del fine produkter... som mellomleddene har skummet fortjeneste av.

    Jeg ønsker alle innlegg eller spørsmål velkommen og skal prøve å svare så godt jeg kan og får tid til.

    Om du får til fine produkter etter hvert ikke glem at det finnes en god del sportsfiskere som også kan ha glede av dine ideer. En ide er null verdt om denne ikke deles med noen !

    Har dere spørsmål om materialer ( beste material til wobler er forresten god norsk OSP) , prosesser eller produkter, ikke nøl med å sende spørsmål til denne linken.

    Martin Lopez ;)

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.