Gå til innhold
Fiskersiden

Salaren

Medlemmer
  • Innholdsteller

    33
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Salaren

  1. Masse takk for tilbakemelding. Jeg har ikke landet på noe ennå men tenker å ta en tur i en eller annen butikk og se på greiene og forhåpentligvis forandle meg frem til en akseptabel pris. Ser bla. på finn.no at endel marinbutikker har endel av disse liggendes inne. Men tror du man vil angre på å handle en slik utgående modell eller burde man heller gå for en slik UHD..? 

     

  2. Hei 

    Nå trenger jeg litt tips for jeg er forvirret. Jeg tror jeg går for Garmin til min gamle Rana 17 som jeg fremover vil bruke endel som en fiskebåt/dorgebåt både i fjorden/kysten og på fjellvann/magasiner. Garmin 62CV pluss eller 72CV pluss. hva er forskjellen annet enn skjermstørrelsen..? Og jeg tror det er en fordel med trykknapper når man sitter i en urolig båt, er den kombiløsningen trykknapp/touch som 72 har grei i forhold til 62 som bare har trykknapp..? Alle slags tips og betraktninger motaes med stor takk. Og hva med kart til disse, kommer det med noe greit kart eller må dette kjøpes, og finnes det andre måter å skaffe et bluechart på som er billigere..

  3. Husker Tjøstheim og lagde fluestenger med samme produksjonsteknikk Howald process. En kompiss kjøpte en slik 13 fots hvit fluestang brukt sent på 80 tallet og den 13 foteren husker jeg veide 750gram påstempet klingen. Stanga var helt vannvittig tung og man hadde ikke føling med fluesnøret i det hele tatt men det gikk jo alikevel ut på et hvis, men ikke akkurat langt.

    Selv har jeg en 9 fots Tjøstehim tohånds slukstang kalt model 1897 eller var det 1879. Den kjøpte jeg ny i 1986. Den er og laget med Howald process metoden, er grå og har fuji ringer. Skikkelig rigg det der og og påsatt en Ambassadeur Mag 3 var det solid og vakker redskap den gang. Og det er og den stangen som har fanget mine største lakser på 9,5 og 12 kilo i 1994. Dette var jo faktisk veldig god kasteredskap og flott å drille storlaks med og. 30 grams Buck special gikk ut som bare det.

  4. Litt sent svar men... Jeg synes Daiwas blåe snellefett er veldig fin. Den er ganske tynn, og gir en "lettbent" snelle. Beholderen er også genial. Har brukt den på alt fra UL sneller til havfiskesneller. Av andre ting jeg har brukt som også var helt OK er ABU reel grease, Cal's reel & drag grease, og Penn reel grease. Av disse er Daiwa og Abu sin de enkleste å få tak i.

    Takker du, det er notert

  5. Har aldri hatt dette problemet på noen av mine Shimanoer ;) Men litt mer arbeidslyd etter mye bruk på litt rimelige modeller,Stella og nye Twinpower CI4 og Foreblood sier det bare pent klikk så er bøylen i innsveivingsmodus :)

    Lyder i snella på overnevnte modeller har ikke jeg opplevd enda, men nå skyller jeg sneller etter bruk hver gang og smører opp oljebeveglige deler :) I tillegg etter hver 10 ende tur åpner jeg opp å drypper noen dråper hellig olje i selve snella " det er en slik skrue for åpning å smøring på de fleste Shimanoer " Ellers skrur jeg ut sveiva å drypper en dråpe på hver side for her er det lagre som må ha olje ! Bøylen, eller der den deler seg ifra resten av snella skal også smører ;)

    En god venn kjøpte seg ei ny Stella 3000 ifjor, han er en ivrig fisker men vedlikehold er et fremedord for han. Etter mye bruk i saltvann i fjor høst / vinter måtte han sende snella inn til Elbe for rep..... Dette kunne vært ungått ved enkelt vedlikehold :)

    Omtanke for utstyret er en selfølge sier nå jeg. Med den største selfølge spyles snelle og stang godt etter tur i sjøvann. Siden jeg stort sett er et vanedyr så har jeg faste plasser hvor jeg stopper opp og dypper hele stasen i bekker eller åer hvis det passer slik. Hvis ikke blir det hageslange eller dusjen. Smøring likeså med jevne mellomrom.

    Jeg gremmes over fiskere som hiver salt utstyr i garasjekroken og klager over at det ikke fungerer når de plutselig finner det for godt å ta en fisketur.

    Naturen tar alt tilbake en gang og med fiskeutstyr går det samme gang som med bilen. Salt fører til korrosjon og da har nedbrytningsløpet allerede startet.

  6. De siste Shimanosnellene jeg har kjøpt krever at snøreføreren peker rett opp for at bøylen skal slå seg over. Vet ikke hvorfor Shimano har begynt med dette, eldre sneller av samme merke er mindre kravstore når det gjelder posisjonering av snøreføreren.

    En annen egenskap ved nyere Shimanosneller er diverse knirking og ulyder som ikke eksisterte på tidligere modeller.

    Kina

  7. Takker

    Joda, jeg begynner så smått å legge over bøylen manuelt jeg og men dette kan da ikke være meningen eller er det det.? Kjente på noen sneller senest i dag til flerfoldige tusen men det var ikke stort bedre der. Utrolig merkelig at ikke det har blitt utviklet bedre teknisk design med dette i tankene.

    Men det blir vel kanskje en vane med tiden på samme måte som å legge tommelen svakt nedpå spolen før sluklanding når man fisker med skikkelige sneller, nemlig Ambassadeur :rofl: . Men lette sluker må jeg ærlig innrømme er lettere å få langt ut med haspel enten jeg liker det eller ikke.

  8. Nesten alle haspesneller jeg har følt og kjent på har det kjennetegnet at turnoveren av bøyle når man begynner innsveiving er forbasket hard. Det plager meg og lurer på om noen kjenner til haspelsneller rundtom tusenlappen som har myk turnover av bøyle, dvs uten at sveivehanda totalt stopper opp for å slå over bøylen.

    Eller er det noe man kan foreta seg med verktøykassa for å korigere problemet. Er jeg helt alene om problemet mon tro..?

  9. Har ingen nøyaktig oversikt over Shimanos produksjons-fasiliteter eller hvor hver enkelt modell blir satt sammen. Kan kun dokumenter de overnevnte

    Nye Aernos blir eksempelvis laget i Malaysia. Stradic FD tilhører som du sikkert kjenner til SR-utvalget og blir laget i Kina.

    Produsentenes stadige kamp om inntjening tvinger fram produksjon i markeder med lavere kostnader.

    Jeg sier ikke at dette ikke kan medføre kvalitetstap, men jeg finner det usannsynlig at Shimano legger ryktet sitt på huggstabben med kvalitetsneller og "ikon" som Stradic og eventuelle andre sneller i SR-serien. Vi skal ikke glemme at Kina har måttet gå til MEGET store innrømmelser for å opprettholde vekst i landets økonomi, dette vet store konsern å forutse og utnytte.

    Uansett, vi er heldige nok i dette landet å ha en forbrukerkjøpslov som gir oss sterke rettigheter ved produktsvikt. Denne må vi kjempe med "nebb og klør" for å beholde. /END OFF-TOPIC for mitt vedkommende....

    Er den Aernossnella vesentlig mye bedre enn f.eks Exage..?

    Forbasket synd at den Aernossnella ikke kommer med bakbrems og fightbrems

  10. Stor og fin ørret i Ulgjel?

    Kilosaurer ++ ikke uvanlig men de tar best i grya på morran. Utpå sommern blir de feite som kludder og blir enda vanskeligere å ta. Men fisker man selektivt med flua så ryker de på. Tar godt på nymfer nå på våren faktisk men de har ikke rukket å bli feite ennå.

  11. Hei

    Har en liten samling med endel eldre Abumaticsneller slik som 120, 170, 290, 350.

    Spesielt 170 snellene synes jeg er gromme å fiske med når man bruker spinnere og må kaste presist. Dessuten synes jeg slike eldre Abumaticsneller holder en helt annen kvalitet sammenlignet med det skvipet som finnes i dag av lukkede sneller

    Jeg har tidligere demontert snellene en for en, rengjort dem grundig i oljebad og smørt dem opp med vanlig vaselin og montert dem sammen igjen.

    Snellene går fint de men "murrer" litt når man sveiver og kan være litt tunge å sveive i begynelsen av en fisketur. Pleier da og dyppe hele snella i vann så går den straks lettere. Gammelt triks fra guttedagene det der.

    I guttedagene pleide vi å bruke vanlig symaskinolje å smøre med men jeg merket at oljen gjerne hadde en evne til å og penetrere der hvor den ikke var ønsket og kunne gjerne havne på fiskesena som ikke er bra. Men snellene var jo da lette og sveive da drevene og mekanikken lå badet i en salig blanding av grease, vaselin og olje.

    Derfor vurderer jeg nå og bruke Biltema Lithium grease å smøre opp min gamle Abumaticsmykker med og spør derfor erfarne snelletunere om dette kan duge bedre eller om det finnes andre vanlige smøreprodukter i den almindelige handel som vil fungere bedre.

    Salaren

  12. Power pro og 832 er svært gode liner ,men vil på det sterkeste anbefale en sjokkfortom av monofilament .Bruk gjerne en liten svivel mellom multi og mono .

    Fisker du sjøørret er fluorcarbon klart å foretrekke i tykkelser mellom 022 -030 .

    Er det denne her som du mener er OK..? http://www.ebay.com/...=item43aea8fe91

    Men er den ikke svakere enn tilsvarende tykkelse med f.eks Fireline. Denne her holder 7 kg ved 0,19mm..?

    Når man så sammenligner med tabellen fra Elbe http://www.elbe.no/fisk/produkter/fiskesene/13399/no så holder 0,19mm hele 13 kg. Forstår ikke helt dette jeg hvorfor Yankeene oppgir mye mindre bruddstyrke på samme dimensjon. Kan noen forklare..?

  13. Takker for fyldig og godt svar. Tror jaggu jeg kjøper en 270 meters spole med 0,15 Exceed til 999Kr. Da får jeg og med ei Cardinal haspelsnelle og ei Berkleystang i prisen. Kjøper man bare en rull med Exceed så er jo prisen 500Kr. Dvs. kjøper man settet til Kr. 999,- så får man seg ei grei reservestang til 500 Kr. Regner ikke med de kampanjesettene til Abu holdersamme kvaliteten som det jeg allerede har fra Shimano men Fireline Exceed som medfølger er jo kjent nok. Merkelige tilbud igrunnen de settene som man ser i Napp og nytt for tiden.

  14. Sterke og klade vinder fra Sibir gjorde fluefiske vanskelig etter SØ siste uken.

    Skal man absolutt fiske med sluk så skal det være med Ambassadeursnelle har jeg alltid sagt men må bare krype til korset og innrømme at etter jeg i forrige uke stod sammen med en fiskekompiss og kastet 8-10 grammere så kastet jeg dårligere en han som fisket med en haspel, ivertfall med såpass lette sluker.

    Så jeg skaffet med derfor en Shimano haspel Exage EXG1000RCDH med 2 spoler og ei 8' Beastmaster 3-15 gram. På denne satte jeg på 0.25mm mono og må jo bare innrømme at slikt utstyr er en fryd og kaste lette sluker langt selv om det ikke akkurat blir så presist som med Ambassadeur.

    Så nå spekulerer jeg i multifilament på den andre spolen som foreløpig er tom. Hva bør man velge her som type, merke, dimensjon osv. Bakdeler og ulemper med Multi versus Mono motaes og med takk. Har kun erfaring med eldre multiliner til dorging så dette er nytt for meg på kasteslukstang.

    Vurderer derfor Fireline Exceed 0,15mm. Blir dette greit tror dere på ei såpass myk stang..? Utelukker ikke slukvekter på oppimot 18 gram men kommer nok mest til å ligge på 8-15 grams slukvekter på denne stanga.

    Er det tilsvarende liner Firleine Exceed som er like gode elelr bedre..?

    Salaren

  15. Definitivt ferdig med å bruke stangholdere av sugekopptypen. Greiene falt av bilen og ødela stenger og sneller for en formue i sommer. Det var andre gangen på 2 år disse falt av. Var alltid nøye med å gni over lakken før sugekoppene ble dratt til men etter en stund så løsner greiene alikevel. Nå skal det sies at stangholderne står montert på bilen i uker av gangen men jeg røsket alltid forsiktig daglig for å bekrefte om de satt bra.

    Men de faller av alikevel før eller senere og da er ikke greiene bra nok. Så nå blir det magnet for meg.

    Salaren

  16. hei

    Eg kjøpte ein fluefiske pakke for mange år siden (stang,snelle, ferdig påspolt backing og flyteline)

    her er problemet mitt. Eg vil skifte ut flytlina og veit ikkje kva eg skal kjøpa. eg fisker i fjellvann med max 4kg`s ørret

    tips? ps. lavbudsjett

    Jaggu ikke godt å hjelpe deg med mindre du oppgir stangklasse og gjerne lengde såvel. Og gjerne merket på stanga såvel. Ikke utenkelig at andre kan ha en konkret anbefaling her. Oppgi dette du så ser vi.

  17. Som *****... Idet jeg holdt på å lande en 5 kilos laks i ettermiddag så knakk min Guideline LPXe 13' #8/9 på TO steder. Kanskje ikke noe vits i å klage til leverandøren (?) Samma f.. så må jeg ha ny stang. Jeg er for så vidt fornøyd med LPXe'n, men kanskje mer av en kastemaskin enn en stang som er følsom å kjøre fisk med.

    NOEN TIPS??????

    Vil bare informere om at Guideline har en aldeles super service når det kommer til slikt. Brakk selv min LPXe 13 foter i fjor under kasting. Kontaktet så selger og ble fortalt at det bare hvar å ta direkte kontakt med Guideline og så jeg gjorde. Fortalte om hendelsen og uten mere diskusjon ville de ha navn og addresse og hvilken del som måtte erstattes. 2 dager etter plukket jeg opp stangdelen på posten og var atter tilbake i elva igjen men 13 foteren. Slik service er bare å rose og vil berømme Guideline for nettopp dette. I tillegg har de meget bra stenger som jeg har flere av. Spesielt 13 foteren i klasse 8/9 utpreger seg med sin spenst og svært gode kasteegenskaper. Man må bare huske å bruke litt tyngre klump enn det som er anbefalt. Helst 32-33 gram.

    Så er du fornøyd med din 13 foter så hadde ivertfall ikke jeg vært i tvil hva jeg ville ha gjort.

    Salaren

  18. Da ser det ut som at jeg går for løsningen om å surre stangen selv siden det viser seg å være totalt umulig å kjøpe stangen som jeg ønsker. Burde vel ikke være noe problem da jeg riktignok for 20 år siden surret og limte ettpar fluestenger som ennå den dag i dag er i bruk.

    Men jeg trenger en klinge eller en blank som det heter på utenlansk.

    Bare såvidt tittet på nettet men de blanksene på 7,5 til 8 fot som jeg finner beregnet for sluk er altfor stive. Så jeg antar at jeg vil kunne finne aksjon og ønsket stivhet ved å bruke en 7,5 til 8 fots fluestangblank.

    Spørsmålet er da, hvilken AFTMA klasse tilsvarer et kastevektområde på 7 til 15(18) gram..?

    Først når jeg vet dette kan jeg med sikkerhet bestille det jeg er ute etter å sette i gang med å lage stanga over alle stenger.

    Har noen en spesifik link til noe de vet så spytt ut.

    Salaren

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.