Gå til innhold
Fiskersiden

Surfsmurf

Medlemmer
  • Innholdsteller

    185
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Surfsmurf

  1. Hvorfor er det det røde UR-Rapala boret dyrere enn det grønne på Skitt Fiske (Både veil. pris og salgspris)? Så vidt jeg skjønner av dere som responderer her så er det grønne best? - Jeg gikk som vanlig i "dyrest er best"-fellen og har den røde i bestilling...

  2. Hva er forskjellen på UR Rapala EVO Rød og Grønn, og hva er ev. best til hva? Videre er det såvidt jeg er har lest og forstått ut fra div. tester ikke isborene fra UR Rapala som kommer bra ut, men derimot fra produsenten med det nok så lignende navnet UR Rantanen. - Er vel ingen sammenheng her?

  3. Prøver å vekke denne tråden til live igjen, da det er midt i konkurranssesongen for isfiske. Som for VM deltagerne på ski så er det de SMÅ detaljene som ofte avgjør om det bli pallplass eller ikke.

    Jeg etterlyser derfor litt mer argumenter fra dere som er hardcore isfiskere på utstyrsfronten og utfordrer dere derfor med følgende hovedproblemstilling; hva slags sene gir mest fisk?

    Dette er selvfølgelig en alt for overfladisk og for lite intrikat problemstilling å bryne landets skarpeste panel av fritidsfiskere på, så jeg forsøker her å utdypende litt om hva jeg håper dere kan være behjelpelig med:

    Abbor er etter min erfaring (og hva jeg har av kunnskap) av de mest utstyrssensitive ferskvannsfiskene vi har. Selv om den biter på alt når den er i "bettet", er det vel ingen fisk som er mer selektiv i de rolige periodene, som ofte er vil være da isfiskekonkurransene avgjøres. Vet at det er mange karpefisker som er enda mer kresen, men av de arter som er mest relevant i forhold til isfiskekonkurranser så holder jeg en knapp på abboren. - Snakker da altså i forhold til røye, ørret, gjedde og mort som i sum burde dekke ca. 95% av de arter som er med å avgjøre resultatet i de fleste tradisjonelle isfiskekonkurranser her til lands.

    Mitt utgangspunkt blir derfor å finne beste mulige sene til abborfiske. Jo lettere man fisker, jo mer viktig er det å være nøye med valg av sene og knuter. Derfor tar jeg her utgangspunkt i standard mormyshkafiske og utelater pimpel/balansepilk/blink etc. hvor mitt inntrykk er at valg av sene er litt mindre betydningsfullt.

    Ved valg av sene til mormyshka mener jeg følgende faktorer bør vurderes:

    - Synlighet - brytningsindeks i forhold til vann

    - Minne

    - Bruddstyrke (ferskt sene - data gitt fra produsent - tar ikke hensyn til temperatur i denne omgang)

    - Knutestyrke

    - Stivhetgrad (spesielt ved kalde temperaturer)

    - Synkehastighet

    - Overflatebehandling og motstandsdyktighet mot de berømte vannperlene som fryser til is og henger seg fast i sene, -kontra hvor glatt snøret er (spesielt når man en sjelden gang konkurrerer på steder som ikke har "tusenbrødre"-bestand av Abbor og derfor må rigge utstyret for å mest mulig effektivt kunne dra opp medium til stor fisk 200 g. < )

    Det finnes sikkert 100 forskjellige kvaliteter av monofilamentsener man kunne diskutert i all evighet. Men for å avgrense debatten ønsker jeg meninger om de to mest klassiske monofilamentsenene; alminnelig nylon/polyamidsene av høy kvalitet (og da snakker vi vel selvfølgelig om sener i "Stroft-klassen") og 100% fluorkarbonsnører. Alt under det som er alminnelig akseptert som toppsegmentsener er i utgangspunktet uinteressant for min del, - men hvis noen svært hardnakket påstår at jeg da ekskluderer en "vinner" så er jeg selvfølgelig lydhør i forhold til det (spesielt i forhold til hel nye serier med monosener).

    Men altså: De fleste garvede isfiskere vil sikkert svare "fluorkarbon er for stivt til isfiske", og "man trenger ikke fluorkarbon ved isfiske fordi det er helt mørkt under isen". Likevel vil jeg utfordre denne påstanden og gjøre egne tester på det beste av hva fluorkarbonseneprodusentene kan tilby i 2013. Jeg begynner med DAM Tectan (etter anbefaling fra en anerkjent og seriøs utstyrsleverandør) og skal videre teste et lite spekter av andre fluorkarbonsener for å finne det med best egenskaper for isfiske. Deretter er målsetningen å sammenligne hva som gir mest fisk, sammenlignet med andre nylon/polyamid sener i toppsegmentet. (Blir selvfølgelig ikke eksakt forskning, men jeg skal gjør mitt beste for å oppnå sammenlignbare resultater basert på langtids erfaringer)

    Hvilke forslag til andre sener bør jeg teste (ut over Stroft og Tectan) til dette formålet? Og hva mener dere vil kunne maksimere muligheten for å få opp flest abbor utelukkende m.t.p. senevalg i forhold til de ulike variabler jeg har skissert? (ønsker ingen diskusjon om hvilken stikke, type mormyshka, teknikker etc jeg skal benytte)

    På forhånd takk for hjelpa til de som forhåpentligvis ønsker å bidra og som objektivt sett bør vite hva de prater om. Ønsker ingen diskusjon på "jeg er fornøyd med mitt Elbe-sene fra 1998" nivå ;)

    Edit: Ser at temaet er så vidt berørt under denne tråden, men ønsker som sagt å utfordre de som måtte ha litt dypere kunneskap om evnet..

  4. Kort spørsmål:

    Kvar på Haukvatnet er den greiaste fiskeplassen etter mort? Lurte på å bruke nokre timar av fridagen min på roleg mortefiskeri i morgon, om været står seg. Er ikkje noke mål å fiske målretta (og resultatlaust?) etter kilosmort, men hadde kanskje ein liten baktanke om å slå persen på 26,3 gram... :shiftyninja:

    Ellers: Kroktype / -størrelse? Dupp eller botn? Mais eller brød? Begge deler? :)

    Her er ifølge drevne nestorer i TOFA et par av de bedre plassene: http://kart.gulesider.no/m/93BOX

    Liten krok og deig funker best - tror de større står noe lengre ut og noe dypere, så da er det bare å klemme på ei sigarsøkke og en liten baitfloat, så blir det nok bra:)

  5. http://kart.gulesider.no/m/934bk

    Noen som synes plassene ser ok ut? Eller enda bedre noen som har erfaring med gode plasser i området. Helst ikke lengre fra hemnskjela, dette er ca maks aksjonsradius for meg i liten båt alene.

    Dybden ser nå absolutt grei ut, bratte skrenter er jo i tillegg som regel good shit :) Vet ikke åssen strømforhold det er der, men ser ut på kartet som det kan være ganske sterk strøm der, så jeg regner med du må bruke grov redskap og tungt lodd. (400-800 g). Vet ikke åssen bunnforhold det er der, men er vel kanskje noe mer stein og hard bunn kontra indre deler av Tr.fjorden? Jo "styggere" bunnforhold jo bedre fiske etter lange og brosme er min erfaring iaff:) Lykke til, og rapporter om det blir noe fangst:)

    Snakkes (Se også PM)

  6. Egentlig så er det ikke så mye fisk du kan se nede ved bunnen heller .Kanskje du klarer 400 meter på 50 kHz .

    Men hva skal du se etter der ? Å fiske på slike dyp er vel veldig sjelden noen gjør, og du klarer aldri å få så detaljert bilde med dette utstyret.

    Da må du nok kjøpe deg noe mere avansert sonar utstyr.

    Jeg fisker for det meste mellom 10 til 150 meter og til det fungerer dette veldig bra.

    Ønsker egentlig mest å vite hva slags bunnforhold det er, hvor skrenter begynner og hvordan de utvikler seg oppover i vannlagene. Ønsker i tillegg å se om ekkoloddet er godt nok til å registrere spennende enkelte "dypvanns" fiskearter som isgalt, skolest, vassild, kolmule, lysing m.fl. Vet dessuten at det finnes pene specimen av lange, brosme og uer fra 100-300 meter også, som absolutt burde være mulig å spotte :)

  7. Har B60 på begge båtene mine. Borrer et 60mm hull, monteres som en vanlig bronse skroggjennomføring med mutter og Tec-7 eller en annen MS polymer tettemasse.

    Ikke heng dere opp i utgangseffekten på HDS, den har en mye bedre følsomhet på mottagersiden enn andre ekkolodd slik at en må ha 3750W rms utgangseffekt for å oppnå det samme på andre lodd.

    Det som er viktig med 1kW svingerene til Airmar er ikke maks effekt, men den store følsomheten.

    B60 koster 3099kr på billigste nettbutikk i Norge

    http://mjosservice.n...deinnv-svingere

    Det er umulig å gi et konkret svar på hva slags dyp en svinger klarer, det kommer an på temperatursjikt i vannet, partikler i vann og ikke minst hva slags fisk en ser etter.

    P66 gir samme resultat som B60 bortsett i fra i større hastigheter. Gå for en P66, hvis du ikke er fornøyd bytter du senere til TM260. P66 for Lowrance er lett å selge på bruktmarkedet.

    Takker så mye! Men hadde fortsatt vært flott om du kunne gitt et grovt estimat på gjennomsnittlig søkedybde under "normale" forhold, snakker vi 100 meter eller 400 meter?

  8. Takk for svar Abbor, hvilke ca. dyp snakker vi om da i saltvann og gjennomsnittlige siktforhold m.t.p. på plankton etc. Det står forøvrig at uteffekt på Lowrancen er 250 watt!? Hvordan skal jeg tolke det i sammenheng med svingere som er oppgitt til 600 og 1000 watt?

    Ser TM260`en ligger på mellom 12-13.000 kroner på norske marin butikker. Det er seff. helt uaktuelt, men finner mange til ca. 5000 NOK på Ebay med garanti. Skal man ta sjangsen tro og få et kongelodd til ca. 10000 lapper.

  9. "Skrukka" går for å være en av de beste fluefiskeelver for ørret. Gaula for laks, Nitelva for gjedde/hvitfisk av ymse slag, men sånn "all over" er det vel ingen tvil om at Glomma troner på topp. Skulle forresten bare mangle når man ser på lengden og det antall sjøer som leverer fisk til den på vei nedover østlandet.

  10. Etter å ha lest noen kilometer med anbefalinger her på forumet og eller på WWW, så har jeg mer eller mindre konkludert med å investere i en Lowrance HDS 5X fra Mjøsservice til min 15 fots jolle. Her følger det også med en hekksvinger 83/200 Khz, men såvidt jeg har lest så duger ikke dette særlig til saltvannsbruk. Ser at Mjøsservice også annonserer med en 600 W. 50/200 Khz svinger til den ikke avskrekkende prisen på 1490 kroner. Den heter P66, men står ikke noe mer om produsent.

    Er dette en kurant hekksvinger for å plinge på litt større dyp uti fjorden her, eller må jeg være så "rå" å investere i Airmar sitt 1 KW 50/20 Khz svinger?? Hvor stor er forskjellen og hvor mye dypere vil jeg teoretisk kunne komme med Airmaren?

  11. Fikk bra med storsei (5 +) I Trondheimsfjorden før og i løpet av helga. Dessverre var det kveisangrep i en av den, mens en annen hadde noe som kunne se ut som fettansamlinger eller noe geleaktig gørr i fremre og øvre del av magehulen, nesten fremme ved gjellene. Noen som vet hva dette er? Er det fettansamlinger, eller kan det være noe betennelse/svulst aktig?

  12. Forslag noen? Jeg har vurdert Lowrance Elite 4 pga. at det er en kombinert plotter og ekkolodd, men aner ikke noe om kvaliteten på dette? Tar gjerne i mot tips både på rene ekkolodd og kombi. Skal sitte på en 15 fots jolle, så bør ikke være for dyrt. VELDIG interessert hvis noen vet om noe godt brukt jeg kunne kjøpt også!

  13. Takker for svar! Får prøve å komme meg på større dyp, var egentlig kveite jeg hadde håpet på, men skal prøve 400 grams shadejig i stedet på denne har jeg fått tips om! Noen forslag på fargekombinasjoner?

  14. Som fersk og lykkelig båteier på Trondheimsfjorden har det blitt mange turer ut de siste kveldene/nettene. Her om natta skulle jeg også prøve meg på agnfiske. -Satte opp en enkel rigg med stor havfiskebom, prøvde først men en stor enkel J krok med 1/2 makrellfilet som jeg surra GODT med sikkert en meter med mustads agntråd. Fiska på dyp mellom 30 og 100 meter, og opplevde 3 ganger på rad at agnet var borte i løpet av en halvtime uten antydning til noe aktivitet på stangspissen. Jeg kjørte med relativt lett uststyr Hyperloop 12-14 punds havfiskestang og Shimano Torium 20 punds snelle med 0,28 multifilament.

    Prøvde med sirkelkrok etter hvert, men det samme skjedde igjen, uansett om jeg surra fileten til at man nesten ikke så fisken pga. agntråden.

    Så hva kan være synderen`? Er det bare kombinasjonen dorging / slep etter bunn som tærer sunt agnet eller er det krabbe, slimål eller noe småhai (svarthå, hågjel). Any ideas folkens? Tips for unngå dette?

  15. Gratulerer med båt Ronny! :)

    Jeg må snart gjøre alvor av planene om å ta en tur oppover.

    Det hadde vært hyggelig Torry! Vet ikke om jolla mi egner seg til "kjerring"-fiske, men finnes mye anna morro uti fjorden her også:) Har du skolest på artslista? Har litt lyst å prøve meg på den snart:)

  16. Har endelig gjort alvor av båtplanene og har anskaffa en grei 14-15 fots med en 30 hk som ligger i fjorden mellom Trondheim og Stjørdal. Blir en del fisking fremover både dag/kveld/natt (alt etter artsfiske og tidevannsforhold). Har god plass til en eller 2 som har lyst å slenge seg med. Trivelig med selskap og kanskje noen å dele litt drivstoffutgifter med. Kan sikkert også gjøre avtale om utleie til båtkyndige og forsiktige medlemmer av Fiskersiden:)

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.