Gå til innhold
Fiskersiden

Vabein

Medlemmer
  • Innholdsteller

    43
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Vabein

  1. Etter å ha sittet på gjerdet et par år har jeg nå flesket til og gått til innkjøp av en baugmontert Minn Kota Riptide ST. Jeg gikk for den minste modellen (55 pund skyvekraft) ettersom det i første rekke er spotlock-funksjonen som er interessant for mitt fiske, og de guidene jeg har sett tyder på at denne modellen skal være tilstrekkelig. Motoren skal stå på en Rana 510 HT (17 fot) som inkl. motor/bensin/utstyr og et par klabber oppi sikkert veier 900-1000 kg. Har også bestilt to 55AH LiFePO4 batterier som skal kobles i parallell.


    Vet at det er et en del andre forumbrukere som har lignende oppsett, og lurer på hvordan dere gjør det i forhold til kabling/landstrøm etc. Jeg har tenkt å ha en lader stående fast i båten, og koble denne til landstrøm i hjemmehavna. Kan jeg koble både lader og Minn Kota permanent til batteriene, eller bør motoren være frakoblet batteriene under lading? Om motoren bør være frakoblet ved lading, hva er evt. beste måte å legge opp dette på? Jeg tenkte på en batteribryter som var "snudd" slik at man ikke velger batteribank A eller B, men derimot om batteriet er koblet til lader eller motor. Fra bryteren vil det da kun gå ett sett med kabler til batteriene. Jeg skal ha en 60 amp. sikring på pluss-kabelen rett ved batteriet, dette bør vel ikke være problematisk i forhold til å evt. kjøre ladingen gjennom samme kabel? Laderen er en 20 ampere lader.


    Lurer ellers på om dere som har slike motorer lar dem stå permanent på båten? Jeg tenkte å lage en brakettløsning som gjør at det blir enkelt å ta den av og på, men tror det er store sjanser for at den blir blir stående på båten gjennom hele sesongen.



    Takker for innspill!


    --

    Vabein

  2. Bra tråd på gang her! Skal bli artig å følge med videre, fint for oss fra samme område at du deler plasser og opplevelser. Ikke hørt om Blåkjeft inni fjorden tidligere, men den blir vel kanskje oftest bokført som "rar uer".

    Ellers artig at det er tatt kveite i området på et par av de siste klubbturene, kjenner motivasjonen kommer sigende for noen nye økter på det litt trasige "kveite fra Vågsøy-traktene"-prosjektet mitt :)

    --

    Vabein

  3. Trosset nordavind og full fjære og tok en tur med kastestanga i kveld. Prøvde først en plass med pålandsvind men hverken så eller kjente noe liv. Utrivelig kaldt ble det og. Flytta så til en plass mer i ly for vinden og fikk på denne etter noen få kast:

    HSuf6I9.jpg

    Den tok nesten helt inne ved land så det ble et kort men morsomt basketak før den havna i håven. 1,51 kg og etterlengtet pers etter uforholdsmessig mange turer :-)

    --

    Vabein

    • Like 1
  4. Tenkte jeg skulle tipse om en selger på eBay som selger unna et lass med ownersvivler til en billig penge. Størrelser fra 8 og helt opp til de aller største.

    Han tar £1.60 for to pakker (buy-one-get-one-free) dvs ca 7 kroner pakken opp til størrelse 5/0.

    Billig frakt til Norge.

    Han har hatt ca 250(x 2) pakker igjen ei stund nå. Hvor lang tid bruker fiskersiden på å tømme lageret?

    http://www.ebay.co.uk/itm/Owner-Crane-Swivels-assorted-sizes-BOGOF-for-30-days-only-/181120819776?pt=UK_SportingGoods_FishingAcces_RL&var=&hash=item2a2ba46240

    --

    Vabein

  5. [...] Kompiser som kjører på og fisker hardt tar drev etter maks to år når det har blitt nok avleiringer mm. Så lurt å stelle de litt...

    Jeg har hatt en 600 i to sesonger og har vært strålende fornøyd. Snella har vært "moderat" brukt i saltvann og har blitt skyllet med ferskvann etter hver tur, men har aldri gjort noe mer med den. For et par uker siden skrudde jeg den opp for vedlikehold for første gang. Jeg så da at kulelageret nærmest sveiva hadde begynt å ruste og manglet fett. Etter et bad i lighterbensin og litt trykkluft på boks snurret det fint igjen, så jeg pakket det med nytt fett og satte det på plass. Jeg så også at det var mye svart "guffe" på bremseskivene, spesielt på den "enslige" skiva som sitter under hoveddrevet. Sjekket litt rundt og fant ut at dette kunne skje med bremseskiver av dette materialet ("Dartanium") ved vanninntrenging og at dette etter hvert vil gjøre bremsen ujevn. Siden jeg ikke orker å sjekke sånt så ofte så bytta jeg ut alle fire skivene med et sett Carbontex-skiver (£6.99 hos blackdogtackle.com). Bremsen virker minst like jevn og sterk med disse, og de er vel nærmest uslitelige. Prøvde også å legge litt ekstra fett her og der for å unngå mer vann i systemet.
    Har som sagt vært veldig fornøyd med hvordan snella funker i bruk, men kommer nok ikke til å vente i to år før neste sjekk.
    --
    Vabein
  6. Ser at tilbudet de har hos Jakt og Fritid kun gjelder 12voltsutgaven, og forøvrig også kun den med 54" stamme. Har du kjøpt din her i Norge Jon, eller har du importert selv? Jeg har 75cm fra framdekket til vannlinja, så jeg er vel litt i grenseland i forhold til 54" eller 60".

    Ellers tror jeg brekkstangeffekten på en 150cm lang stamme med 25kg trykk ikke skal undervurderes, men med alubåt har du vel ikke så mye å bekymre deg for :-)

    --

    Vabein

  7. Grattis :-) Blir spennende å høre hva slags erfaringer du gjør deg.

    Jeg har en baug/framdekk som ikke er det enkleste i forhold til montering, pga plassering av rekker, kryssholt, luke for ankerrom etc. Hadde vært interessant å vite hvor høyt stammen ligger over dekket ditt når motoren er i "transportstilling" og hvor langt bak forbi festebraketten den strekker seg da. Så ta med målbånd neste gang du er ute :-)

    --

    Vabein

  8. Har det blitt kjøp av motor på deg palkr? Jeg har en lignende båt som deg (Rana 510 HT) og lurer på den samme motoren. Hadde vært interessant å høre hvordan motoren takler litt strøm og noen sekundmeter vind med en båt på denne størrelsen - 17-18 fot og 8-900 kilo.

    Hvis noen andre har erfaringer med lignende oppsett så er jeg interessert i å høre :-)

    --

    Vabein

  9. Hej

    Hur gick det, vilka spöhållare blev det?

    Jag har också kollat på scotty rocket launcher spöhållare, nån som vet om det går att beställa dessa från nånstans i europa?

    Jeg fant ikke noen nettbutikker i europa som solgte disse, og fra USA ble frakten i drøyeste laget.

    Endte uansett opp med en annen løsning og går for å feste stangholderne til håndrekkene oppå hardtopen. Valget falt til slutt på noen stangholdere fra Folbe (http://www.folbe.com) som har fått mye skryt på diverse utenlandske forum.

    Suveren kundeservice hvertfall, fikk mange gode råd i forhold til valg av festebrakett etc. Han slo også av litt på prisen, og slengte med et ekstra sett med braketter gratis for å være sikker på at jeg fikk festet dem slik jeg ville.

    Kommer i posten i morgen, blir spennende å teste.

    --

    Vabein

  10. Jeg har en båt der det er vanskelig å få montert stangholdere på rekka uten at de kommer i konflikt med sitteplasser ombord, eller at festebrakettene kommer i veien for kalesjebøylene når kalesjen ligger nede.

    Jeg hadde i utgangspunktet tenkt på holdere av typen Scotty Striker eller Normark DeLuxe, men det ser ikke ut til at jeg får plassert disse på noen god måte.

    Vurderer derfor stangholdere av denne typen:

    bigRocketLauncher_Reel_241L.gif

    (Mer info her: http://www.scotty.com/fishing-gear-equipment/rod-holders/RocketLauncher.htm)

    Er det noen som vet om disse er pålitelige og solide, evt. kan anbefale alternative løsninger?

    Bruksområde: Dorging etter sjøørret/laks/lyr med wobbler eller sluk. 9fots stenger med multiplikatorsneller. Kommer muligens til å prøve med stangparavaner/dipsy diver, men ikke dyprigg. Har kun tenkt å ha to holdere, en på hver side av båten. Holderne må kunne vinkles ut til siden ved dorging eller rett til værs ("transportstilling").

    For de som lurer: båten er en Rana 510. Her er noen bilder av en tilsvarende båt:

    http://www.finn.no/finn/boat/used/object?finnkode=26233125.

    Tenkte å feste stangholderne innenfor kryssholtene helt bakerst i båten.

    Alle innspill og kommentarer tas i mot med takk!

    --

    Vabein

  11. Hei Abbor, takk for input!

    Kikket på spesifikasjonene og Eagle-loddet ser ut til å passe bra til mitt bruk. Det eneste jeg er usikker på er sort-hvitt-displayet, og om det blir vanskeligere å tolke bildet der enn på en fargeskjerm. Vet du om noen alternativer innenfor budsjettet dersom jeg evt. handler fra USA eller England?

    --

    Vabein

  12. Jeg har kjøpt bruktbåt, og der står det et eldre Humminbird ekkolodd som jeg må skifte ut. Håper noen her inne kan gi meg noen råd om hva jeg bør kjøpe.

    Båten er en 17 fot Rana, og vil kun bli brukt i saltvann. Loddet bør ha bunnkontakt ned mot 300 meter. Ellers er det viktigste å kunne se stimer litt høyere opp i vannet, samt fisk langs bunnen på litt grunnere vann. Det er også bra om man kan se bunntype. Har forøvrig ingen planer om dorgefiske.

    Fra før har jeg en Garmin GPSMap 620 kartplotter som jeg i utgangspunktet har tenkt å beholde, med mindre det lønner seg å selge denne og kjøpe en ny kombinert kartplotter/ekkolodd.

    Har et budsjett på ca 3500 kroner til dette, er det noen som kan anbefale et bra kjøp her? Tar i mot alle tips med takk!

    --

    Vabein

  13. Er på besøk hos svigerfolket i Måløy, og tradisjonen tro har det blitt noen unnaluringsøkter med fiskestang denne gangen også. På Kaibutikken fikk jeg et tips om at det skulle være mye blankfisk i sjøen rundt Åheim, så jeg slang utstyret i leiebilen og var framme litt før klokka ni om kvelden.

    87323_s.jpg

    Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34957/87323.jpg

    Fine forhold.

    Mens jeg rigga opp hørte jeg et lite plask rett foran meg, og da jeg så opp hang det en nydelig sølvblank kilosfisk i lufta bare få meter fra meg. Så forsvant den i et betydelig større plask, og jeg fikk det rimelig travelt med å rigge ferdig.

    Det ble etterhvert mange vak, og lenger ut på fjorden hørte jeg at det var tyngre fisk som også var oppe. Jeg kasta på mange vak og fisk som ploget rundt i vannskorpa, men det gikk et par timer før jeg fikk kontakt.

    Jeg så noen krusninger like ved land et stykke unna, kasta noen meter forbi, og dro sluken raskt gjennom området. Fisk! Det første hugget virket lovende, men så fulgte fisken helt rolig med inntil den var rett foran beina mine, før den gikk bananas en drøy håvlengde unna. Så ut som en fisk på ca kiloen, bremsa var ganske løs, men det kom ingen utras, bare hopp og sprett på halvdistanse mens jeg stod der som en tosk med håven inntil den slo seg av og forsvant. Veldig surt, spesielt siden jeg følte at jeg hadde kløna det til ved å ende opp med en helt sprek fisk alt for nærme land, når fisken ikke tok ut snøre burde jeg vel ha satsa alt på ett kort og prøvd å få den direkte på land.

    Etter dette bestemte jeg meg for å bli værende inntil jeg hadde fått utligna, men det skulle bli lettere sagt enn gjort. Prøvde et par timer med dupp og makrell uten noen suksess, og etterhvert ble det også litt mindre synlig aktivitet i overflata. Jeg spiste rosinboller og røyka og gikk etterhvert tilbake til slukfiske mens jeg venta på morgenlyset.

    I sekstida fikk jeg endelig betalt for utholdenheten; for hundrede gang kasta jeg på et vak, dette ganske langt ut, og ganske raskt kom hugget. Denne fisken hadde ingen planer om å leies inn til land, og den var oppe flere ganger. Anslo den til å være ca like stor som den jeg mista, og jeg begynte å se etter håven. Det var noen timer siden jeg hadde flytta på meg, og på den tida hadde vannet falt en god del. Jeg måtte forsere et par meter ujevn steingrunn dekket av såpeglatt tang for å komme i posisjon for håving, og jeg skjemmes ikke over å si at distansen ble forsert ved å ake meg ned på ræva.

    87324_s.jpg

    Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34957/87324.jpg

    Forræderisk underlag.

    Denne gangen følte jeg at jeg hadde kontroll, og fisken fikk rast bra fra seg et stykke ute, og på første forsøk med håven kom den glidende rett inn og over håvkanten. Revansje! Trygt oppe på land så jeg at det var en liten laks; ny art for meg! Den hadde en 10-15 lus, men så ellers fin ut, 840 gram og, skulle det vise seg, god på smak.

    87321_s.jpg

    Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/34957/87321.jpg

    Møresilda leverer igjen.

    Holdt på en stund til etter dette uten noe mer suksess, men var egentlig fornøyd, og satte meg i bilen og kjørte hjem til frokost og familieidyll.

    --

    Vabein

  14. Neste helg er satt av til tur med telt og fiskestenger, men vi har enda ikke bestemt hvor turen går.

    Har kikket litt på kart og lurer på hvordan det er å fiske i vannene rundt Hakkesetstølen sør for Geilo. Er det noen som har erfaringer fra området?

    Kart: Vannene rundt Hakkesetstølen

    Er også interessert i å høre hvor andre ville dratt om ønskelista var som følger:

    - Maks 3,5t med bil fra Oslo

    - På fjellet

    - Muligheter for (endelig) å bryte kilosgrensa på ørret

    - Kanomuligheter et pluss, men absolutt ingen forutsetning.

    Takknemlig for alle tips!

    --

    Vabein

  15. Sist i juli er eg på Sandane; følgjeleg hadde det vore moro med ei økt etter vaksen sjøaure.

    Etter 1(!) pinglete sjøørret på 13 turer i oslofjorden etter påske blir jeg ikke vond å be hvis du skulle behøve en ekstra mann til det prosjektet der.

    --

    Vabein

  16. Ikkje verst! Sol, sommar og stor lyr er kjekt! Vert det Måløytur til sommaren?

    Japp, nest siste uka i juli. Hva med deg, skal du svi av sommerferien på fjellhylla ved 300-meteren utenfor Husevåg? Eller har du lagt det prosjektet på is?

    Fine fisker du fikk!

    Lyren er i støtet omtrent over alt for øyeblikket. I går hjalp jeg to gutter å lande en lyr (ca 4 kg) på gjestekaia midt i byen. Har ikke sett noen så stolt som de to da de spradet inn på restauranten hvor foreldrene satt, med hver sin pils, med fisk og stenger :D

    Hehe :) Skjønner jeg godt, var stolt selv jeg da jeg dro inn tre fine på tre kast med to besøkende nordlendinger som tilskuere. Han ene holdt stanga mens jeg landa den ene, og tok seg et tjuvkast mens jeg skylte hendene. Da fikk han jaggu på en 5kilos tvert. Fram med mobilkamera, og så var det ferieminnet foreviget :)

    --

    Vabein

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.