Gå til innhold
Fiskersiden

Shotting patterns, dropper


TeeJAY
 Share

Recommended Posts

Med all snøen og isen ute, hva er vel hyggeligere enn å ligge på sofa`en og fundere over hvordan man skal plassere splitthaglene på sena til sommeren?

Kjenner til de vanligste "mønsterne", shirt button, bulk osv., men når skal man bruke de forskjellige? Er det i det hele tatt noen vits å lage vitenskap ut av det hele, kan man ikke bare kjøre enklest mulig? Vet at Dick Walker stort sett alltid kjørte èn bulk, og kranglet vel litt med matchmiljøet som gjorde et stort nummer ut av shottinga. Har ettertiden vist hvem som hadde rett?

Har også lagt merke til er at det ofte plasseres et lite hagl nederst, så lite at jeg ikke helt kan se vitsen. Noen som har en god forklaring?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flere grunner til å bruke forskjellige nedblyingsmønster. Feks fisker man etter fisk som tar on the drop og man ønsker at agnet skal dale sakte nedover er det hensiktmessig å blye med hovedelen rett under duppen, trenger man ikke kastevekt bruker man få hagl spredd over linjen for å få en gradvis reising av duppen. Avvik fra dette reisemønsteret vl da indikere napp. Fisker man i stilleflytende elver etter brasme med waggler blir det bulk nær kroken, kanskje med et lite haggel rett over bunn for å signalisere løftenapp. Under trotting bør det være så lite hagl på linen at agnet reiser seg når man holder igjen duppen osv. Finnnes vel masse forskjellige nedblyingsmønster til masse forskjellige dupper under forskjellige forhold. Ute etter litt ekstreme nedblyingsmønster står det jo noen forslag fra konkurransemeiterne på sidene til Sensas. Det nederste haggelet er vel der for å gi signal om løftenapp. Ellers er vel de beste fiskerne de som ved siden av å variere agn, metoder, fortom, sene også varierer forskjellige nedblyingsmønster til de finner det som funker den aktuelle dagen. Tror nok vi hobbyfiskere i Norge generellt tenker for lite gjennom disse tingene og har nok mye å hente hos konk.gutta...

For å signalisere løftenapp må selvfølgelig øverste del av duppen være tilpasset det nederste blyhaggelet, slik at duppen reiser seg en halv centimeter eller mer når man får et løfte napp. Under klubbkonken i våres som jeg vant med 6 kilo mer brasme enn nestemann satt alle og fisket med feederstenger på motsatt bredde mens jeg fisket med 5 meter toppknytt. Ganske stilleflytende elv. tre grams dupp, mesteparten av blyet 15 cm over bunn for å komme raskt ned og et lite haggel rett over bunn og 10 cm overdyp. Samtlige av Brasmene viste seg ved løftenapp eller at duppen rett og slett begynte å bevege seg sidelengs.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glemte vel kanskje å presisere at jeg tenkte mest på elv, blir stort sett uaktuelt med løftenapp da. Tenkte på haglet omtalt som "dropper", et lite hagl midtveis mellom nederste hagl i "hovedmønsteret" av hagl og kroken.

Hvis man under trotting kjører shirt button vil duppen reise seg gradvis og agnet synke med jevn medium speed(?). Under hvilke forhold vil dette være hensiktsmessig? I medium strøm der man antar at fisken ikke bare oppholder seg ved bunn er vel det jeg kan tenke meg, men vil ikke agnet synke relativt raskere enn frie agn og dermed skille seg ut og ikke virke naturlig? Eller funker det sånn at shottinga opphever draget fra sena i strømmen slik at agnet faktisk holder farten til de frie agnene? Vil det ikke alikevel være enklere og gi om ikke fler, så størst fisk ved kun å kjøre en "klump" hagl og agnet ved bunn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når du fisker i elv så er vel egentlig shotting mønsteret veldig avhengig av strøm og hva du ønsker å oppnå. Viss du har ambisjon om å holde bunnen i relativt sterk strøm så er det ikke til å komme unna bulkshotting ganske nær kroken. Ønsker du å kunne holde igjen tackelet i strømmen slik at agnet stiger opp i vannet for å så å synke sakt ned mot bunne igjen når du slipper opp, så er sjorteknapp metoden det enkleste. En supereffektiv metode etter harr og stam er å bruke en shotting som gjør at agnet akkurat er i stand til å følge bunnkonturen og samtidig så lett at det stiger opp i vannet når du bremser litt. Dette gjør deg i stand til å følge bunnkonturen og slippe agnet ned i høler og søkk ved å styre og holde igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.