Gå til innhold
Fiskersiden

Tankeløs utsetting av fisk!


Remy
 Share

Recommended Posts

Fra filmen Darwin's Nightmare

På 1960-tallet ble rovfisken nilabbor satt ut i Victoriasjøen i hjertet av Afrika som en del av et forskningsprosjekt. Rovfisken spredte seg raskt over hele innsjøen og utryddet nesten alt annet liv. På grunn av fiskens raske formering utviklet fiskeri seg til en stor næring, bare ikke for lokalbefolkningen. Daglig flys 500 tonn fisk ut av Tanzania for å havne på markeder i Europa og Japan. Lokalbefolkningen sitter igjen med fiskeavfallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

enkelt for oss å se fordelen i at nilabboren skaper ubalanse rundt Victoriasjøen, for vi sitter ikke med bivirkningene.

et annet problem er at nilabboren tar godt for seg av småfisken(ciclider osv) og dermed er det ingen fisk igjen til å beite på mygglarvene. er det mye mygg rundt Victoriasjøen? har hørt det ja![ :) ]

åssen er status rundt sjøen i dag? kan befolkningen leve av sportsfisketurisme, så har det jo kommet noe godt ut av det

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når Nilabboren fikk fritt leide i Victoriasjøen minket bestanden av ciklider(hardtvann) betraktelig.

Mange av artene ble ganske så skjeldne(utryddet?), men jeg vet ikke helt hvordan det ligger ann nå, dette er bare noe jeg leste når jeg fikk dilla på ciklider fra Victoriasjøen(akvariefisk).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:åssen er status rundt sjøen i dag? kan befolkningen leve av sportsfisketurisme, så har det jo kommet noe godt ut av det

Så en dokumentar der nede fra,og det virket som om de lokale hadde en svært dårlig deal.Lite inntekter fra turismen,og null ciklider til mat.En stund fikk de avfallet fra fiskeproduksjonen,men pga.hygieneregler ved eksport til EU ble det forbudt å dumpe avfallet på utsida så nå hadde de ikke det heller.Forøvrig er den "suppa" de kokte på hoder og bein noe av det mest uappetitelige jeg har sett,men i nøden har de ikke mye valg.Det må virke svært provoserende for de lokale å se glade europeiske sportsfiskere drive C&R,MENS DE NÆRMEST SULTER IHJEL VED BREDDEN.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Lak

Trist når det går slik, men er det de lokale som driver guiding og har båter da?

Det spørs vel om så mange av de lokale har båter og økonomi til å starte opp.Virket som om det var mye kanoer type "uthulet trestokk" som ble brukt.Men har funnet nettsider fra Uganda med fisketurer,så det bringer nok inntekter til landet.Spørsmålet er bare om det havner lokalt,eller hos de som allerede har kapital og ressurser til å starte opp?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gateprofeten

Endel guider tjener svært gode penger på fisketurismen - mens brorparten av menneskene blir avsett med lite eller inget. De som har lov til å drive organisert næringsvirksomhet i området tjener også svært gode penger - men igjen er det kun noen håndfuller med mennesker det er snakk om. 500 tonn fisk - hvis penger nok en gang havner i lommene på noen få rov-kapitalister. Nilabboren i seg selv kunne vært en stor resurs for de innfødte - men ikke under de rammene som finnes der i dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gateprofeten

Nå var ikke denne utsettungen lite gjennomtenkt - faktisk tvert imot. Man var klar over de skadene som kunne oppstå ved en slik utsetting - men motivene bak er jo soleklare den dag i dag. Når man ser den skaden som ørreten har forårsaket på NZ (med tanke på utkonkurrering av andre arter) så er det helt klart at alle utsettinger ikke er like vellykket. Gresskarpe i samme land er også et eksempel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.