Gå til innhold
Fiskersiden

God drikke i sommervarmen!


S.Eie
 Share

Recommended Posts

Tenkte dele denne oppskriften med forumets medlemmer da det er en personlig favoritt og så enkelt at selv far klarer det. Det fordrer tilgang på en del bær, men mange har tilgang på en det nå, det kan brukes mye forskjellig men mest vanlig er nok bringebær og rips. Jeg har tilgang på litt bringebær og plukket i går. Det ble til slutt 5 liter veldig modne og søte bringebær.

Oppskriften jeg går ut fra er som følger:

6 liter bær

3 liter vann

500 gram sukker pr.liter råsaft.

Dette gir en veldig søt saft, vil du ha en friskere og syrligere smak kan du enten bruke mindre sukker evt tilsette sitronsaft inntil du er fornøyd. Prøv deg fram med den ferdigkokte saften.

Slik gjør du:

Ha bringebæra (evt ripsen osv osv) i en helt ren 10 liters bøtte, mos dem godt med f.eks en potetstapper, når du har lagd en fruktgrøt av dette så heller du oppi vannet. Bland godt og sett kjølig i et døgn.

Så skal du sile fra bærmosen og samle opp råsaften. Dette gjøres best ved bruk av en såkalt silepose eller sileklede, disse er vevd og laget med dette formål. Har du ikke tilgang på slik (spør mor, bestemor eller lignende om de kan tenkes å ha) så kan du bruke et hvitt rent putevar det ikke er brukt skyllemiddel under vask på. Målet er altså å la saften renne fra og skvise mosen for væske. Når dette er gjort kaster du den skviste mosen og har råsaften oppi en stor nok kjele, husk på at du skal ha en del sukker oppi og "havnivået" vil stige en del i en kjele som er marginalt stor nok så ta høyde for dette. Mål opp antall liter råsaft og beregn sukkermengden. De fleste har ikke 2,5kg sukker i huset til enhver tid f.eks så ta høyde for hvor mye sukker du vil trenge. Sett kjelen med råsaft på full blåst på komfyren og ha oppi sukkeret og rør forsiktig med en tresleiv til sukkeret er løst opp og saften koker, skru litt ned og la det koke. Det er litt vanskelig å si hvor lenge dette skal koke, det kommer litt an på hvor sterk saft du vil lage og du bestemmer blandingsforhold alt etter hvor mye du koker saften inn. Det som skjer er jo at du koker bort vann og desto mindre saft du har igjen, desto tykkere blir den og desto mer vann må til for å få et drikkeferdig resultat.

Som et eksempel fikk jeg omtrent 5 liter råsaft av bæra og kokte dette ned til omtrent 3-3,5 liter ferdig saft.

Saften vil tykne ytterligere når den kjølner så pass på at du ikke står igjen med en tykk sirup som må filleristes for å kunne blandes.

Denne saften holder seg godt i fryseren, fylt på f.eks melkekartonger men bør nytes iskald nå i varmen enten som tørsteslukker eller til mat. En sommerklassiker fra mine hjemtrakter er stekt makrell med agurksalat og rømmesaus, rabarbrasuppe til dessert og selvsagt bringebærsaft som drikke.

Lykke til

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Neida, sjelden er en skikkelig kald Cola så godt som nå, men det er noe med minner fra en svunnen tid og min barndoms somre som kommer susende tilbake når man kjenner aromaen og smaken av god heimelaga bringebærsaft. Akkurat slik saft fikk jeg servert hos farmor som guttunge, hun hadde igjen fått oppskriften av sin mor og den går sikker flere generasjoner tilbake. De bringebær og jordbær som ikke ble solgt ble saftet og syltet, ressursutnyttelse på sitt beste. Nå er ikke bringebær og jordbæråkrene lenger, men minnene om plukking av bær i tornefylte bringebærbusker, solbrenthet, kasser og bøtter med jordbær, bringebær og nypoteter, vaniljeis i verdens beste krumkaker osv osv de lever videre med hver eneste slurk av den safta. Ble visst ganske nostalgisk her!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvem sa du ikke kunne blande pils og penicilin?!? De har i såfall lurt deg godt....

Penicillin causes upset stomach. drinking beer on penicillin = bad case of the shits.

I'm shittin 3 times a day as it is... not to mention the nausea.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men du S.Eie, du har et godt poeng. De gamle oppskriftene er kjempe !

Og tenk på alt det gode syltetøyet vi hadde i gamle dager, og bærsuppene.

Hvor er det blitt av det gode stikkelsbærsyltetøyet ?

Og rabarbrasyltetøyet (suppen) ?

Kjøpte bringebær idag, meget godt det nyrørt på brødskiva. Men ingenting er som vill bringebær. Og blåbær finner vi selv.

Men stikkelsbærsyltetøy, er det utryddet :) Solgte jo det på butikken for ørti år siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest StadJon

Og rabarbrasyltetøyet (suppen) ?

Syns det er på sin plass å nevne at jeg er et råskinn på å lage rabarbrasuppe. Hagen er ramponert som følge av sommerens massakre av rabarbra. :)

En annen frisk variant når sommeren er på sitt varmeste (så lenge det varer), er iskaldt vann med en solid dose ren sitronsaft oppi.

Endret av StadJon
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe annet som ikke er så hakkende gale er iskald melk med bringebær/jordbær syltetøy blandet oppi. Funker også med saft :D Vet det kan høres motbydelig ut men det er faktisk veldig godt:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.