Gå til innhold
Fiskersiden

Mandalselva 2011 - vannstand


rarnfinn
 Share

Recommended Posts

Nå må du huske at Mandalselva helt siden de omfattende reguleringene ikke har fått "lov" til å gå så lav som den naturlig vil i tørre perioder. Så bare vannstanden ikke detter for fort så er det ikke noe problem. Fiskemulighetene er det ikke så farlig med. Jeg ser frem til å se hvordan elva egentlig skulle gått på sommerstid i tørre perioder.

Laveste registrerte vannføring i Mandalselva er 1 kubikk per sec, og sammenligner man med fks den uregulerte Lyngdalseva i tørre perioder(ligger gjerne på 1-4kubikk per sec) så er det ikke vanskelig å forestille seg at Mandalselva som har et litt over dobbelt så stort nedslagsfelt(ca 1850 kvadratkilometer) ofte var nede i under 10 kubikk.

Litt interessant da nesten samtlige er misfornøyd med 20 kubikk når det ikke har regnet på en måned samt at snøsmeltingen er over for lenge siden. Grunnleggende kunnskaper om vassdraget er tydeligvis mangelvare og dessuten er det mye morsommere å fiske på regnflommer enn kunstige høyt magasinvann.

Jeg mener en sak som virkelig burde engasjere folk i motsetning til bagateller som fks problematikken rundt haugefossen og laksens eventuelle vandringproblemer(igjen pga kunstig jevn vannføring) er å få bedre vandringsforhold Laudal-Mannflåvann. Vannføringa burde vært i stil med vannføringa nedstrøms Laudal. Det jeg egentlig sier er at Mandalselvas betydning som laksevassdrag burde prioriteres slik at kraftproduksjonen på Laudal reduseres.

Om noen dansker og andre tilreisende ikke er fornøyd med å fiske 8 kubikk en periode blir helt fullstendig uvesentlig. På sikt vil elva kunne bli langt bedre og en enda mer betydlig elv for tilreisende. Men Laudal kraftverk ødelegger. Så...la de få fiksa disse tingene og så bør flere jobbe for laksens muligheter til å vandre fritt i elvas anadrome strekning. Når det gjelder Bjelland så er Kosåna heldigvis med på å buffre der oppe. Men det er ikke mange dråpene de slipper over Kavfossen når Kosåna tørker om sommeren.......

Money talks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Hei,

Gjør oppmerksom på at det er vedtatt i elveeierlaget at Mandalselva vil gå på historisk lave 8m3 i uke 29,30 og 31 i år. Dette skyldes vedlikehold i kraftstasjonene.

Fiskemulighetene blir dermed særdeles begrenset dersom det ikke meldes om kraftig regnvær i den øverste del av dalen.

Vil for ordens skyld informere om at det IKKE er Mandalselva Elveeigarlag som vedtar vannføringen. Agder Energi Produksjon er de som bestemmer vannføringen i forhold til gitte behov for vedlikehold og oppgraderinger av kraftstasjoner og anlegg. Dette gjøres da innenfor rammene av AE sine konsesjonsvilkår. Elveeierlaget hadde selvsagt sett at dette skjedde utenfor sesongen, noe som også er klargjort gjentatte ganger i dialog med AE.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge de ikke kan gjøre jobben vinterstid er den kanskje (dessverre) beste tiden, å gjøre dette på sommeren, etter vårflommen og utvandring, og før gytinga tar til....

Nok av andre elver å fiske i....enda...,men er noe spesiellt med Mandalselva... hmmmm 8 kubikk? Snakker vi 6-er stanga og tørt??? ikke umulig det da tror jeg.... :shiftyninja:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.