Gå til innhold
Fiskersiden

Shimano sin 4000 størrelse


Barracuda
 Share

Recommended Posts

Hva slags type stenger er denne snellestørrelsen best egnet til egentlig? Grunnen til at jeg spør er at jeg har fått en Twin Power 4000XT-RA og jeg er ikke helt sikker på hva slags stang jeg skal matche denne med (lengde/slukvekt). Er mest interessert i noe jeg kan bruke til flere typer fiske

Barracuda

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ville vel heller satt den på en 10-12' stang ment for sluker på 20-60 gram. Til min Lite Salmonide bruker jeg en 2500-snelle, og denne balanserer fint.

Medium sjøfiske og tungt ferskvannsfiske vil jeg klasse den til. Det er jo en kvalitetssnelle som håndterer større fisk, for eksempel stor lyr, sei og torsk i saltvann og laks og gjedde i ferskvann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja... når man spør her inne etter en bra stang kan man ende opp med nesten like mange svar som brukere og minst like forvirret som før man spurte.

Selv bruker jeg Shimano Beastmaster 10 fot, 15-40 gram kastevekt og Shimano Technium 13 fot 20-80 gram(tror jeg det er) på 4000 snellen min.

Dette er stenger jeg er fornøyd med som du kan komme over på høstsalg uten å blakke deg helt.

Ellers kan du ta en titt på annonsørene våres og se hva slags tilbud de har.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en Lite Solomoide 11' som jeg har en 2500 snelle på. Synes faktisk snørekapasiteten med 0.25 er i snaueste laget når jeg bruker ørretbombe. Det idelle utsyret for flue og dupp vil for meg være Lite Salomonide 12' og en 4000 snelle sammen med 0.28mm snøre og en 30g ørretbombe. (Bortsett fra at jeg nå har bestemt meg for å gå tilbake til multisnelle for dette bruket da)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En Shimano 4000 snelle har mindre snørekapasitet enn en Ambassadeur 5000 som er ei typisk gjeddesnelle. Snørekapasiteten er henholdsvis 180 - 0.30 og 185 - 0.35.

Standard lakseutstyr er vel ei multiplikator snelle i 6000 størrelse og ei stang med kastevekt opp til 50-60g. Når en begynner å snakke omm tyngre laksefiske snakker de fleste om store multiplikatorer som Ambassadeur 7000 med 200m 0.50 sene.

Shimano 4000 er ei medium stor snelle egnet for allroundbruk i både ferskvann og saltvann. Snella er ikke optimal hverken for de letteste slukene og de største fiskene, men et godt kompromiss hvis en bare skal ha en snelle som brukes overallt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker stort sett sneller i 4000-størrelsen i kombiansjon med stenger som går til 40 gram og oppover. Lettere enn dette synes jeg snellen blir "overkill" i forhold til stangen og heller ikke balanserer godt. I "gamle" dager fisket jeg stort sett gjedde med 0,30 nylon og følte ikke jeg hadde for lite kapasitet med snøre, snarere langt i fra. Har sjelden (eller snarere aldri) vært borte i gjedder som tar mengder med snøre. De kan gjerne gi en lang og seig fight, men har enda til gode å få gjedde som stjeler snøre som en havabbor f.eks. Så til gjeddefiske ser jeg overhode ingen grunn til å øke snørekapasitet utover 150-180 meter 0,30 f.eks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig i at 4000 snelle er ideell til gjeddefiske, penget med sammenligningen med Amb. 5000 var å vise at 4000 størrelsen ikke er noen godt egnet senlle til tyngre laksefiske som det ble hevdet over, men heller ei snelle til medium ferskvannsfiske. Snella er vel en typisk representant for det som ABU i gamle dager kallte Fiske 2, altså medium ferskvannsfiske som gjeddefiske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tydelig at jeg har bæsja på leggen, som akkurat har brukt sparepengene mine på en Shimano Twin Power 2500 til grovt gjeddefiske.......[ :o ] Snella var jo ikke store karen akkurat (kun sett 4000 irl), men jeg syntes 4000 så¨for grov ut når jeg tittet på den i forrige uke.2500 tok jeg som en selvfølge at var passe, etter mange bekreftelser fra b.l.a. butikkene jeg har vært i kontakt med/handlet i.

Pokker

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det så bra brems på Twinpower, spesiellt den med frontbrems, at hvis du bruker multifilament burde snella funke OK også til grøvre gjedde. Med sene blir nok snørekapasiteten snau.

For sneller med dårligere bremser og dårligere kvalitet på drivverk enn det som finnes på de beste modellene fra Shimano og Daiwa er nok en snelle i denne størrelsen uansett for spe til grov gjedde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spørsmålet her Abbor er om man vil vinsje fisken på land eller om en del av spenningen er at en ikke bruker tyngre utstyr en strengt nødvendig, kameraten min landa ein regnbueørret på 8.8kg på ei firedelt 7-28g stang med ei 3000 snelle.

Eg synes ei 4000 snelle med 200meter 0.25 multi med slite fortom 0.35 mono holder rikelig til laksen, så får mannen med snellen, bremsen og høy stangføring gjere resten. Farlig å si at noe ikke holder til verken det ene eller andre.

Lyr 10.2 har eg sett blitt landet med klasse 6 fluestang.

Vennlig hilsen V.G

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klart en kan lande stor fisk på lett eller dårlig utstyr. Jeg har landet ørret på over 8 kg på en 198 kroners Biltema teleskopstang, men vil nok likevel ikke anbefale andre å prøve å det samme.

Ved fiske etter stor ørret og laks (6kg+) trengs minimum 150m snøre, 200m er ofte greit å ha. Avhengig av størrelsen på fisken en venter og hvor stri elva er trengs snøre fra 0,35 til 0,60. 0,35 kan gjøre jobben i rolige partier i elver hvor en ikke forventer å få fisk over 10kg. I strie stryk i storlakselver kan til og med 0,60 være i veikeste laget. Men fiske med tykkere snører er ikke særlig praktisk. 0,40 til 0,50 er nok de mest brukte og best egnede dimensjoner for laksefiske. Derfor vil min anbefaling være minimum en snelle som rommer minst 150m 0,40 snøre, helst en som rommer tilsvarende mengde 0,45.

Brukte tidligere stort sett Ambassadeur 7000 og 0.50 snøre. Gikk for mer enn 10 år siden over til en 6000 snelle siden jeg syntes 7000 var for tung. Måtte da gå ned til 0,45 snøre pga kapasiteten. Ved lav vannstand bruker jeg noen ganger 0,35 sene og 5000 snelle for å få lengre kast med lette sluker. Ved stor vannstand vil jeg ikke bruke noe mindre enn en Ambssadeur 6000 størrelse og 0.45 snøre, savner egentlig styrken i en 7000 senlle og 0.50 sena, men ryggen sier nei.

Nå er det ikke bare snørekapasiteten som er viktig for valg av snellestørrelse, kvaliteten på innmaten i snella og bremsen er også viktig. Haspelsneller er jo pga av konstuksjonen mye svakere enn tilsvarende multiplikatorsneller. Kraften skal overføres 90 grader i drevene mens i en multiplikator beveger sveiva og spolen seg i samme plan. Dette gjør at en haspelsnelle til bruk til stor fisk trenger en mye bedre konstruksjon og matrialer enn en multiplikator. Bremsene i de beste haspelsnellene har heldigvis de siste årene blitt bedre slik at en kan håndtere stor fisk med noe mindre sneller. Basert på dette kan en en toppsnelle fra Daiwa eller Shimano i en størrelse anbefales til stor fisk mens en billigere snelle fra nevnte fabrikater eller snellene fra de fleste andre fabrikater i samme størrelse ikke anbefales.

Min mening er at multifilament burde vært forbudt til laksefiske i elv med grov bunn. Snørene tåler ikke nærkontakt med stein. Når det er slitt noen multifilamentsnører i en høl som blir hengende i strømmen blir strekningen nærmest ufiskbar. Heller ikke særlig gøy å tenke på fisk som svømmer rundt med krok i kjeften grunnet bruk av uegnet snøre.

Hvis fisken skal gjenutsettes er det viktig at kjøringen av fisken ikke tar for lang tid. Dødligheten for fisk som kjøres eksemplevis en halvtime eller lenger er svært høy. En god regel for kjøring av stor fisk er et minutt per kilo. For å klare dette må en ha riktig dimensjonert utstyr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av Gjeddebob

Tydelig at jeg har bæsja på leggen, som akkurat har brukt sparepengene mine på en Shimano Twin Power 2500 til grovt gjeddefiske.......[ :o ] Snella var jo ikke store karen akkurat (kun sett 4000 irl), men jeg syntes 4000 så¨for grov ut når jeg tittet på den i forrige uke.2500 tok jeg som en selvfølge at var passe, etter mange bekreftelser fra b.l.a. butikkene jeg har vært i kontakt med/handlet i.

Pokker

Hvis du ikke har brukt den og har kvitteringen så bør det vel ikke være noe problem å bytte?

En annen ting; er denne størrelseangivelsen (1500 , 2500, 4000 osv) noe flere produsenter benytter seg av? Den andre haspelsnellen min er en eldre Daiwa Regal-X som har betegnelsen 2550.... og den virker som å være i samme klasse som Shimano Twin Power 2500

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Quote: Hvis du ikke har brukt den og har kvitteringen så bør det vel ikke være noe problem å bytte?

En annen ting; er denne størrelseangivelsen (1500 , 2500, 4000 osv) noe flere produsenter benytter seg av? Den andre haspelsnellen min er en eldre Daiwa Regal-X som har betegnelsen 2550.... og den virker som å være i samme klasse som Shimano Twin Power 2500 :Quote

He he, joda jeg fikk tilbud om å bytte den med en gang fra Fritids-senteret.. Problemet er at snella jo føles helt porno, selvom den er litt underdimensjonert til bruken. Løsningen ble å kjøpe enda en snelle[ :D ][8D] Det ble en Shimano Technium 4000 MGS, fra samme butikk. Gleder meg til å prøve begge til helga!

Når det gjelder betegnelser på størrelser fra produsenter, er det vel litt forskjellig? Hadde vært flott om de brukte samme terminologi! Betyr for eks 2500 100 mtr 0,25? Hakke peiling jeg ihvertfall[ :o ] Har begynt å forholde meg til senekapasiteten jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir 1500 størrelsen for liten til Sjøørett fiske?

Regner ikke med at det er mange fisker på over kiloen som vil bite på anyway, har hvertfall vært skjeldent hittil [ :o ] .

Kommer nok mest til å bli brukt til fiske ettter ørret på fjellet, og da lurer jeg på om 2500 er litt i største laget for meg ??

Eller er det liten forskjell på de? Husker egentlig ikke hvor stor forskjell det er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En 1500 er vel helt grei til lett sjøørretfiske enten i sjøen eller i småelver, men i eksempelvis Twin Power XT-RA er det vel ingen som helst grunn til å kjøpe en 1500 snelle. Vekt og pris for 1500 og 2500 er vel mer eller mindre identiske.

Hvis du fisker mye med flue og dupp bør du gå for 2500 for fjellfiske, hvis du bare fisker med små sluker og tynne snører gjør 1000 eller 1500 jobben, men 2500 er en mye mer anvedelig snelle.

Med eksempelvis 0,18 eller 0,20 på den ene spolen og 0.25, 0,28 eller multifilament 0,13 på den andre spolen har du både en lettspinnsnelle og en snelle som er bra til eksempelvis sjøørretfiske og fiske med ørretbombe.

Har selv både 1000 og 2500, bruker nå stort sett bare 2500 til allt fjellfiske. 1000 snella brukes bare når jeg fisker med 2-6g sluker og spinnere eller når jeg fisker med mark og bare et splitthagl eller en liten antennedupp.

Jeg kjøpte Twinpower 1000 FA snella bare fordi jeg fikk den for omtrent det samme jeg måtte betale for en ekstraspole til Stella 2500F. Stella leveres desverre bare med en spole.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.