Gå til innhold
Fiskersiden

Fiske og Lovlydighet


Rgust
 Share

Recommended Posts

Hei fiske venner. Fant denne artikkelen i Gudbrandsdølen Dagningen Lillehammer. Lover må vi jo ha, men hvor firkantet må de som holder styr på den være. Skal det være mulig å følge loven, eller må den følges til punkt og prikke i ett og alt. Les artikkelen og bedøm.

Arrogant fiskeoppsyn i Lågen

Av:

1. oktober dro jeg og min bror til Tretten for å fiske harr i Gudbrandsdalslågen. Jeg hadde vært der før og visste at det er salg av kort på den lokale Statoilstasjonen og på den lokale Coopbutikken (begge ligger under 300 meter fra elva). Siden dette var en søndag dro vi til Statoil og spurte etter fiskekort. Kassadama fortalte oss at de var tomme for kort. Jeg spurte så om hvor jeg kunne få kjøpt kort. Hun svarte at hun ikke visste.

Vi dro så til Coopbutikken for å sjekke, men den var naturligvis stengt. Etter dette dro vi ned til elva ved renseanlegget. Dette er ca. 100 meter unna Statoil. Vi tenkte det kanskje sto opplyst der hvor vi kunne få fatt i kort. Her fantes ingen skilt i det hele tatt, verken med fiskeregler eller andre opplysninger. Deretter dro vi over på andre siden, men fant ingen ting der heller. Da bestemte vi oss for å fiske likevel, og regnet med at vi kunne få kjøpt kort av oppsynet dersom dette skulle komme.

Etter en tid dukket en oppsynsmann opp. Jeg sa det som det var, men fikk til svar at det var mitt ansvar å skaffe kort. Jeg repliserte at da måtte man i det minste gjøre det mulig å få tak i kort. Da fikk jeg til svar at jeg kunne betalt på nettet før jeg dro. Jeg mente dette var litt søkt, all den tid jeg ikke visste at dette lot seg gjøre, og at jeg hadde kjøpt kort på Statoil før.

Videre hevdet oppsynsmannen at han ikke hadde lov å selge meg kort når han gikk kontroll, noe jeg syntes hørtes rart ut. Jeg spurte videre om hvilke opplysningsplikt elvelaget har ovenfor meg som fisker, samt krav om tilgjengelighet/salg av fiskekort. Jeg fikk til svar at det sto «alle steder» at det var fiskekort i Lågen. Jeg bad så oppsynsmannen vise meg hvor dette sto. Det eneste han klarte å finne frem var et skilt hvor det sto «A/L Lågen Fiskeelv». Dette skiltet var til alt overmål plassert langt unna der vi ankom elva.

Jeg spurte om han mente jeg ut fra dette burde skjønt at det var fiskekort, og hvor jeg fikk tak i dette. Til dette svarte han ja. Oppsynsmannen måtte også innrømme at han ikke kjenner reglene rundt dette.

Jeg bad deretter om oppsynsmannens navn samt navn på leder i elveeierlaget. Jeg ringte leder i Elveeierlaget og la frem historien, og mente de kunne vært noe rundere i formen ut fra sakens natur, men fikk til svar at de politianmelder tjuvfiskere. Han dro også frem muligheten for å betale på nettet, hvorpå jeg repliserte at jeg ikke kjører 1,5 time hjem for å løse kort.

Jeg skjønner at jeg ikke skal fiske uten gyldig kort, men det hadde kanskje vært på sin plass med en noe mer ydmyk holdning. Har man skjønt forholdet leverandør/kunde? Jeg hadde tross alt aktivt forsøkt å få tak i fiskekort i forkant.

Jeg er medlem i Norges Jeger & Fiskeforbund og har i etterkant tatt opp saken med dem. De trakk på skuldrene og mente elveeierlaget hadde retten på sin side. Dette synes jeg er en meget slapp holdning fra organisasjonen som skal ivareta fiskerens interesser. Skal alt ansvar i slike saker ligge på fiskeren? Har ikke elveeier noen form for opplysningsplikt? Dette kan da umulig være riktig eller rettferdig.

Jeg regner med at det er flere enn jeg som har opplevd en slik sak, og mener derfor at dette er en prinsipielt viktig sak. Jeg har for øvrig godtatt boten for å unngå mer tull, men det er i alle fall sikkert at jeg aldri mer kommer til å fiske i

Gudbrandsdalslågen. Jeg akter ikke å gi slike folk så mye som ei krone i inntekt.

John Ottesen, Eina

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ihvertfall ingen problemer med å skjønne frustrasjonen her.

Hvis de forlanger forhåndskjøpte kort må de tilrettelegge kortsalget såpass tilgjengelig at man til enhver tid kan få tak i kort. At Statoilstasjonen var utsolgt for kort er heller ikke godt nok - de burde hatt en avtale om at mankunne skrive ut en alternativ kvittering for innbetalt avgift for fiskerettighet.

At NJFF trekker på skuldera er vel ingen direkte stor nyhet! Ikke overraskende for meg ihvertfall - er heller ikke medlem der lenger.

Trist- bare trist!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes imidlertid opplysningsmangelen er problemet (også en rekke andre steder). En del steder er det komplett umulig å finne ut om det faktisk er kort eller hva som gjelder. Ingen opplysninger på ankomstveier eller noen ting. En del steder har vi faktisk gjort som personen over; sjekket med lokale bensinstasjoner, ringt på i privathus + + + for å finne ut om det er fiskekortsalg eller fritt fiske osv og etter å ikke fått noe klart svar noe sted har vi rett å slett måttet fiske i god tro...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er helt utrolig!!! Jeg hadde hentet den statoilansatte for å få bekreftet at det faktisk stemte.

Jeg hadde betalt kort over nettet når jeg kom hjem. ikke f... om de skulle fått så mye som ei krone mere! Og en annen ting... glad det ikke var meg som var i den situasjonen!!!

Shit fiske!!!!!!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enda godt det ikke var meg som havnet i denne situasjonen. Da hadde jeg antagelig fått oppsynsmannen til å spise bota...

Statoil skal i dette tilfellet betale bota da de ikke har fulgt opp avtalen med elvelaget- at du skal få svi for at det står noen drittunger å selger bind,tamponger,pølser osv er ingen unnskyldning for at de er tomme for kort-her har elveeier laget også forsømt sine oppgaver da de PLIKTER å ha fiskekort tilgjengelig for allmuen.

Å kreve penger for deres egen forsømmelse er frekt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dårlig opplysning er vel et problem over store deler av landet.

I en elv i Troms stod jeg plutselig og fisket på privat grunn. Der jeg kjøpte kortet fikk jeg med en blekke med kart hvor det stod at elva var delt inn i to soner og at kortet gjaldt for begge. Ikke et ord om private soner. Ble ganske paff da det kom en kar durende på moped og ville ha meg ut av elva. Ble helddigvis ikke anmeldt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo alltid noen som får sitt livs tilfredstillelse når de får litt myndighet som de aldri skulle hatt, og til de graaaader misforstår sin arbeidsoppgave. Stooor forskjell på detta og tjuvfiske ala "tysker på vei oppover dalen på sommerurlaub" Er desverre alt for ofte man hører om oppsyn som tror de er onkel pollti... Kunne vært løst enkelt ved en liten "ja vel, men løs kort når dere kommer hjem".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opplevdet det samme engang jeg skulle fiske i Avalsjøen i romeiksåsen,skulle kjøpe fiskekort

på Shell på Roa, men de var tomme for kort, har aldri blitt sjekket før så vi dro opp å slo opp leir og gikk en tur for å fiske litt, når vi kom tilbake til leieren satt selvfølgelig oppsynet og ventet på oss, forklarte situasjonen at vi hadde vært innom Shell på Roa men at de var tomme, ikke noe problem sa han, kunne bare kjøpe kort av han, Fylte ut kort og betalte, så var alt iorden.

Så at oppsynet sa han ikke kunne selge kort var litt rart. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel forskjellig praksis på forskjellige steder - problemet oppstår når det IKKE er god nok praksis.

Tror kanskje denne spesifikke saken hadde tålt dagens lys i en rettsak.

Med vinkling på at man faktisk kan ha dratt langt for å fiske på det spesifikke stedet og skal kjøpe kort, men de ikke har og ikke har en alternativ løsning, men det er mulig jeg tar feil!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette høres mildt sagt snodig ut.

Har selv jobbet som oppsyn i ei lakseelv, og ville overhodet ikke reagert slik.

Tipper jeg hadde kontaktet bensinstasjonen for å få bekreftelse om at dere hadde vært å prøvd å få tak i kort, så solgt dere kort, gitt dere en advarsel om at dere neste gang får tak i kort før dere starter fisket. Deretter ville jeg ringt elveeirelaget og forlangt at det ble satt opp bedre skilting (både fiskeregler og info om kortkjøp) og gitt kortselgere mere/bedre opplysninger.

Det hadde dog vært noe annet om dere var i et område med begrenset fiske; feks begrenset ant fiskekort per døgn el lignende, men det er vel ikke det der ? I såfall ville nok jeg reagert strengere!

Men det er vel som noen har nevnt her; en del oppsyn leker politi!

Har hørt om oppsyn som gjemmer seg i kratt ol, for så å hoppe frem å skremme vettet av den stakkars fiskeren, bare for å sjekke om han benytter riktig redskap eller har fiskekort.

Slikt skaper bare dårlig stemning.

Har selv opplevd å kjøpe fiskekort av oppsyn, så den regelen høres også underlig ut for meg.

Opplysninger i denne saken var etter mitt syn altfor dårlig av elveeirelaget. Både det at oppsynsmannen ikke viste bedre om skilting og info fra kortutsalgsstedet. De burde da absolutt vite om at det var mulig å kjøpe på nettet!

Men mulig de har sitt på det tørre i denne saken; i og med at du som fisker skal ha fiskekort og gjort deg kjent med gjeldende fiskeregler før du starter fisket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror nok du må ta hovedansvaret for dette selv. Det har jo vært fiskekort i Lågen i sikkert 50 år, og du hadde hatt kort tidligere slik at du viste at du trengte kort. Fisket i Gudbrandsdalen er generellt godt organisert med kortsalg for stort sett alle områdene temmelig enkelt tilgjengelig. For Lågen sone 2 er det mange utsalgsteder i komunen.

Lågen fiskeelv har en meget bra webside som også inneholder fiskeregler, muligheter til å kjøpe fiskekort online samt opplysninger om hvor du får kjøpt kort.

Lågen Fiskeelv

Fiskekortselgere i Øyer (listet under sone 2 på websidene til Lågen fiskeelv, opplysninger om dette finnes på hovedsiden):

Øyer Bensin & Service, Øyer

Sporten Hafjell, Øyer

Hafjell-Hunderfossen, Øyer

Rybakken Hytter og Camping, Øyer

Coop Marked, Tingberg, Øyer

Rustberg Hytteutleie & Camping, Øyer

Skarsmoen Gård, Tretten

Statoil Service, Tretten

Coop Marked, Tretten

Stav Camping, Tretten

Bådstø Gjestgiveri & Camping, Tretten

Mageli Camping, Tretten

Fiskekort kan altså kjøpes på alle bensinstasjoner i bygda og de fleste turiststeder som ligger ved eller i nærheten av elva. Bådstø ligger eksempelvis bare noen hundre meter nord for hvor du fisket.

Men uflaks hadde du, svært sjelden å se oppsyn i dette området.

Har selv fisket uten kort mange ganger på våren i sone 2 i Lågen da de i hvertfall tidligere var svært sene med å legge ut kortene.

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skulle ønsker det var mulig å kjøpe fiskekort over tekstmelding, og få kvittering på stedet. Skilt settes ut på alle parkeringsplasser om hvordan og alt er fryd og erik.

Det har faktisk slått meg flere ganger at en av hovedgrunnene til at jeg fisker så lite i ferskvann er det evinnelige maset om fiskekort og andre regler, hvor du må planlegge lang tid i forveien for å få det til.

Gi meg en plakat der jeg raster med bil på tur, med totimerskort på tekstmelding til 50 spenn, og regler en må forholde seg til i elva/vannet. Å ha en fiskestang tilgjengelig i bilen ville fått en ny mening.

Historien er seffern bare trist, og trenger ingen flere kommentarer.

Endret av Bunker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.