Gå til innhold
Fiskersiden

ingen87

Medlemmer
  • Innholdsteller

    47
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    1

Innlegg skrevet av ingen87

  1. Et nytt banalt spørsmål:

    Snella tar 300m med 0,45mm sene. Hvis jeg går ned til 0,28mm betyr det at jeg har plass til forholdsvis mye mer. Spørsmålet er: trenger jeg mer enn 300m sene? Har en rull med Sufix Performance 0,30mm som er 275 meter lang. Forekommer det at man trenger mer? 

    Har sett litt på kinabraid og vurderer å kjøpe en 500M rull av et eller annet.. 

    Er det en fordel med "multicolor" når man ikke har dybdemåler på snella? Eller kan jeg like gjerne gå for ensfarget? 

  2. Tror nok det blir tatt mest sei og torsk, for å si det slik, men man vet jo aldri. Jeg har mista kveite i området tidligere. Det er ei lita historie i seg selv. 
    Ambisjonen er ihvertfall ikke veldig tungt havfiske. 

     

    Mulig jeg finner meg ei billig pilkestang å supplere med da ;) Tips?
     

  3. Hei!

    Jeg har kjøpt min første havfiskestang. Etter litt kjappe søk på forumet her endte jeg opp med Daiwa Super Kenzaki 20-30 lb som jeg fant rabattert til 599,-. Ser en del plasser på nett at mange skriver at det er en av de bedre stengene til prisen, og da går jeg ut fra at det er snakk om "veilpris". Regner med det er et enda bedre kjøp når jeg i tillegg får den til halv pris av dette igjen.

    Jeg måtte ha snelle og å fant Lawson Fjord 300 til 499,-. Det er også halv pris av de fleste prisene jeg kunne finne på denne snella. Varierer fra 499,- opp til 999,-.

    Vil dette fungere greit i lag? Jeg har 16 års erfaring med fluefiske, 28 års erfaring med mark og slukfiske, men nesten aldri tatt i ei båtstang. Svigers har kjøpt seg båt og håper å få vært med noen turer med ham, i tillegg har jeg lyst til å prøve å pilke på sjøisen. Mulig stanga er litt i lengste laget til denne bruken? Jeg vet ikke hvor mye jeg kommer til å bruke havfiskestang, men tenker kanskje denne komboen gir meg en grei start?

    Så kommer 1000-kroners spørsmålet. Bør jeg ha nylon eller multifilament på snella? Siden jeg tenker å bruke den litt på isen tenker jeg kanskje nylon er å fortrekke? Mens multifilament vil være å foretrekke fra båt? Er det noen multiliner som egner seg bedre til isfiske enn andre. Og hva tenker dere om diameter på sena?

  4. Mulig jeg er for sen, men isen har gått og det meldes om godt fiske i Saksenvika. Dessverre begynner det å bli en populært plass, så det er ikke sikkert at det er "ledig" der det er ringet av på kartet. Sto ihvertfall fiskere på tre av de fem plassene igår da jeg kjørte forbi. 

  5. Hei!

    For noen år siden var jeg i samme situasjon som deg. Her kommer noen betraktninger fra en som flyttet fra Oslofjorden til Skjerstadfjorden (innenfor Bodø). 
     

    1. Havnivå er langt viktigere nordpå. I Oslofjorden skiller det ikke mange cm mellom flo og fjære, mens her så snakker vi meter. Jeg har erfart at de beste områdene (for min del) også er best ved lav sjø. Da når man ut til markbakken og litt mer spennende bunnforhold. På flo sjø blir man enten stående å fiske på ren sandbunn (siden det et par timer senere er tørrlagt) eller i tang-beltet. Er det fjære kan man også vade ut til tangbeltet å fiske utenfor. 

    2. Andre fluer. I Oslofjorden hadde jeg desidert best fangst på Runars CDC, tanglopper av ymse slag, og små fluer. Har enda ikke fått fisk med disse fluene i nord, foruten en tidevannsstrøm ved Valnesfjorden. Har gått over til større rekeimitasjoner som pattegrisen og fluen "jiggy" som jeg synes var "over-rated" i Oslofjorden har fått en ny vår. Aldri tatt så mye fisk på jiggy som jeg har gjort de siste årene. 

    3. Temperatur. Som BAN skriver så er vinteren mye tyngre enn sørpå, men til gjengjeld så er sjøvanntemperaturen mye jevnere her nord, så man får ganske likt fiske fra mars - oktober. Jeg har vel så bra fiske i grunne viker midt i juli som jeg har nå i april. Der jeg i Oslofjorden søkte dypere vatn midt på sommeren, prøver jeg heller å finne meg plasser nær munninger her nord. Vatnet som kommer ned fra fjellene blir nesten kaldere jo varmere det er i lufta (mer snøsmelting). Til motsetning så har man Bunnefjorden med Årungselva som måler 20 grader etter en varmeperiode. Det fine med juli er at da har mange av de ivrigste fiskerne funnet seg plasser oppe i elvene, og da får man i større grad stå alene i fjorden :)

    4. Strømmer. På grunn av den store forskjellen i flo / fjære får man også mer turbulens i vannet. Jeg fisker ofte ikke langt fra Saltstraumen, så dette har jeg etterhvert lært litt av hvert om. I Skjerstadfjorden som blir innenfor Saltstraumen er det ofte mye strøm i vannet, nesten hele tiden. Dette kan man bruke til sin fordel når man velger seg ut fiskeplasser, men vær obs på at det kan bli for mye strøm og. Ihvertfall hvis man vil ha flua litt dypt. 


    Mitt viktigste bidrag vil nok være å vurdere flo / fjære i mye større grad enn hva man gjør sørpå. Finne ut hvilke plasser som fungerer på flo og hvilke plasser som fungere på fjære. Jeg har få plasser som fungerer på begge (kommer ikke unna tidevannsstrømmen i Valnesfjorden, som funker begge veier, men på utlikt vis). Jeg har de siste årene hatt markant bedre fiske på lavvann enn høyvann. Dette kan nok være tilfeldig fordi jeg har knekt koden bedre på lavvann. 

    Håper mine innspill kan komme til nytte :)

     

    • Like 1
    • Thanks 1
  6. Fruen fikk en fin lyr i Skjerstadfjorden i kveld - noen som vet om det funker å hive den på grillen? :)

    Ellers var det mange fine tips til hvordan den kan tilberedes. Som "Gull" skriver så har også jeg vokst opp med at lyr skal males opp sammen med torsk eller hyse og brukes i fiskekaker.

  7. Var i Utskarpen igår (1. mai). Prøvde meg både på Straumsnes og Dilkestad.. Uten noe resultat, men var ganske vanskelige forhold med fluestanga, spesielt på Dilkestad. Prøvde å se på Alteren, men det er en relativt lang strekke. Hvor mener du "rundt kulpen"? :) Når du drar til Bardal, tar du fergra fra Hemnesberget da? Har du fiska noe inne i Hemnesfjorden (Sørfjorden eller hva den heter inn til Bjerka).. ?

  8. Har du fått sjøørret der? Ser faktisk ikke så ille værst ut, og det er gyting i Bodøelva.. Har aldri testet der selv. Også den vika nedenfor det gamle slakteriet på Alstad ser interessant ut.. Men har litt vegring for å fiske "midt" i byen.

    Dette er forresten et VELDIG nyttig redskap i Bodø kommune.


    "En oversikt over alle gytebekker for sjøørret beliggende i Bodø kommune" http://www.njff.no/portal/pls/portal/docs/1/476995.PDF

    Fra 2005 så den er nok litt utdatert, men gir en indikasjon på hvilke bekker som huser sjøørret :)

  9. Ah ... ja det står jo egentlig det. Tror bare jeg har vansker med å innse det fordi det ser nesten for godt ut til å være sant om grensene ellers er et forsøk på å regulere beskattningen. Må jo være et eldorado for sjøørretfiske oppover der med strøm og brakkvann og anadromt vassdrag rett ovenfor.

    Jepp har pratet med mange folk ved bredden der, for det meste eldre som bare sier at de "alltid har fisket her". Fantastisk plass, men ja blir av og til for fantastisk, slik at folk strømmer på. Ikke uvanlig å må drive bevegelig fiske fordi det står folk i kø.. Har fisket der veldig masse og fått veldig mange sjøørreter (i antall), men snittstørrelsen er vel knapt et halvkilo. Det morsomme med å fiske der er at du praktisk talt fisker ørret. Har stått med #3 stang og presentert tørrfluer, og små nymfer bak steiner.. :) Har faktisk bedre uttelling på slikt fiske enn mer tradisjonelt sjøørretfiske (jiggy, reker, etc..).

  10. Flott alt var i orden i alle fall. Ser fram til neste film uansett hvor den er fra!

    Da tolker jeg det slik at fra 15. april går grensen nede i fjorden der - en km nedefor brua. Har dere noen formening om det er slik folk ellers praktiserer det? Eller fiskes det i brakkvannsstrømmen hele året?

    Nei munninen til elva er praktisk talt i vatnet, hehe. Nedenfor brua regnes som saltvann og er derfor fritt fram hele året. Uansett så gjelder den utvida munningssona kun for garn, ifølge fylkesmann er det fritt fram med stang innenfor denne sona :) Bare man holder seg 100 meter unna utløpet til Lakselva, som er oppe i vatnet..

  11. Du får ta kontakt om du er innom Bodø så får mann svinge stange sammen en gang ;) Det skulle du absolutt ha gjort, ski er en smule oppskrytt ja ;)

    Får se når jeg stikker nordover neste gang. Har hytte i Saltdal så fisker en del i Saksenvika. Skal dit i løpet av april en gang. Ellers skal jeg til Oslofjorden andre helga i mai på fiskeferie. Får se 17 mai helga at det er muligheter for at jeg drar til Bodø :)

  12. Stemmer nok dette ja, håper jeg :P Er Tore og Lars som styrer med dette..

    Skal du opp til salten og fiske da??

    Holder til lengre sør, nærmere bestemt Mosjøen. Må vike unna Vefsnfjorden på grunn av rotenonbehandlingen, og flere av de plassene jeg har satt i kikkerten er innenfor slike munningssoner. Blant annet Bjerka (Sørfjorden) og utenfor Leirelva i Leirfjorden.. Begge disse elvene har vanvittige munningssoner.. Er mye i Salten da foreldra mine bor i Bodø, så kjenner meg igjen på de stedene fra filmen. Har sett den tre ganger nå :P Burde tatt med fluestanga i påska.. Ski er overvurdert! hehe

  13. Fantastisk film! Fikk hjemlengsel nå!! :bow:

    Før man kan se på § 12 om munningssoner er det greit å se på § 11 som sier noe om fiskeregler:

    § 11: I sjøenutenfor vassdrag med bestander av laks, jf. Lakseregisteret, er alt fiske forbudt hele året i en sone på 100 meter ut fra grensen mellom elv og sjø. I sjøen utenfor øvrige vassdrag som fører anadrome laksefisk (jf. Lakseregisteret) er det tillatt å fiske i 100 metersonen i den tida det er tillatt å fiske i elva ovenfor, jf. § 1.I tillegg er det i perioden 15. april-30. september fastsatt større soner enn 100 meter utenfor de vassdrag som framgår i § 12.

    Såvidt meg bekjent er vi ikke kommet til 15 april enda, og da gjelder 100 meterssone, altså langt oppe i Valnesvatnet. Vet at utløpet av vatnet/ brua blir brukt som en pekepinn på munningen selv om dette er langt unna elva innerst i vatnet.

    Dessuten, videre i §11 kommer:

    I disse sonene (utenfor 100 metergrensen) er alt fiske forbudt med unntak av følgende:

    -Fiske med stang og håndsnøre fra land og båt etter de regler som til enhver tid gjelder for fiske etter anadrome laksefisk og saltvannsfisk i sjøområdene i Nordland fylke.

    - Fiske med oter og laksedorg etter de regler som til enhver tid gjelder for fiske etter anadrome laksefisk og saltvannsfisk i sjøområdene i Nordland fylke.


    Jeg kan ikke se at du på noen måte har gjort noe ulovlig all den tid at munningssona utover 100 meter kun gjeølder i perioden 15 april - 30 september, og fordi du har unntaket fra munningssona som tillater fiske med stang eller håndsnøre fra land, så lenge du har fulgt fiskereglene i Nordland fyke. Og de greier du ikke å bryte med en enhånds fluestang :P

  14. På grunn av alle omstendighetene med Vefsnfjorden med dobbelt rotenonbehandling i vassdragene her, lurer jeg på om det er andre plasser i nærliggende strøk man bør besøke?

    Har bare bodd i Mosjøen litt over ett år, og kjenner egentlig ikke til så mange plasser i området.

    Alternativer:


    Leirfjorden

    Ranfjorden (isåfall hvor? lang fjord, hehe)
    Bjerka
    Eldsfjorden

    På de to sistnevnte plassene ligger enda isen, og jeg begynner å få en voldsom kløe etter litt kasting nå!

    Noen som har tips ? :)

    På forhånd takk!

  15. Nå nærmer det seg sommerferie igjen, og bilen fylles på ny opp og settes i retning nord! I år har jeg skikkelig gutset på, kjøpt ny stang/snelle, investert i mye bindeutstyr, kjøpt mye småstasj, for å lure sjøørreten her på østlandet. Det har resultert i stusselige 12 fisk. Ikke noe å rope hurra for! Til helgen blir jeg nok å finne en plass langs strandsonen i Saltenfjorden. Plassene har jeg jo fått innsikt i tidligere, men jeg lurer på om de fluene som fisker meget bra i Oslofjorden (Runars CDC, Jiggy, Deciever, Wolly Bugger) også fisker like effektivt nordpå. Er jo en del variasjon i vannfarge, turbiditet, strøm, som kan bidra til seleksjon på andre beitedyr. Er det noen fluer dere har merket dere som fisker spesielt bra i disse traktene? Feks er det siiinnsyk forskjell fra sjøørretfisket rundt Jeløya, kontra man drar ned til Fredrikstad. Mvh. Inge

  16. bruk opphengerflue :lol:

    Har lurt litt på dette.. Når jeg står ved sjøen, ofte under krevende kasteforhold mtp på vær og vind, hender det OFTE at jeg får tull fremme i den tynne tråden helt fremst der du vet... Jeg tenker at, med to fluer, blir det ikke dobbelt så mye krøll på den tynne tråden helt fremst der??  :thumbsup: Er veldig gira på å teste dobbelt oppheng med børstemark/reke/jiggy, men er veldig usikker på om jeg greier å beherske to fluer i fortommen (den tynne tråden helt fremst), eller om det bare blir et virvass av line uten like... 

  17. Som jeg skrev i førsteposten, så oppgir jeg ikke lengde vekt pga. at fisken er meldt inn i gjeddekonkuransen wink.gif

    Vi var ute på Mjær samme dagen, mistet ei gjedde som tok på balanse (prøvde meg på abbor). Bjarte i klassen fikk gjedde på røyeblink agnet med verdens minste abbor, skal sies at det antakeligvis var verdens minste gjedde også. Bortsett fra det ble det kun småfisk, men fin tur likevel, fantastisk vær på søndag! Madammen var mindre fornøyd over at jeg hadde lagt igjen mobilen hjemme på selveste valentines-dagen (en dag jeg virkelig ikke har noe forhold til), men det var absolutt værdt det! :)

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.