Jump to content
Fiskersiden

Triturus

Members
 • Posts

  5811
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Posts posted by Triturus

 1. On 12/7/2018 at 2:21 PM, erik said:

  Problemet er bare at fisketrykket i fjorden er (antatt) lavere enn det var de første tiårene etter 2. verdenskrig. Så det må være noe annet som er problemet. Her er jeg for en gangs skyld enig med fritidsfiskerne som har levert sitt høringssvar. Det er innført en drøss med begrensinger de senere år samtidig som det blir stadig mindre torsk. Her virker det som byråkratene egentlig bare pøser på med mer av samme medisin som beviselig ikke har fungert på pasienten før, uten å analysere om problemet er dosen eller medisinen. Slikt kan fort virke mot sin effekt. Ikke minst er jeg redd for hva som vil skje med kredibiliteten til byråkratene hvis dette IKKE har ønsket effekt. 

  Men ja, summa summarum støtter jeg alle tiltak som kan tenkes å ha en effekt - selv om effekten fremstår som svært hypotetisk.

  Jeg må bare kommentere denne. Forslaget er i en stor grad basert på havforskningsinstituttets nye forskning på fritidsfiske i oslofjorden, blant annet. «Byråkratene» sitter ikke på et kontor og drar opp konspiratoriske ting av hatten selv om mange tror det.

 2. Hottentott, det siste blir ganske tøysete. Har ellers stor forståelse for synspunkta du la frem i begynnelsen av tråden. Jeg ser helt klart verdien av å ha et operativt småskala yrkesfiske langs hele kysten, både grunnet sysselsetting, tilgjengelig lokalfanget fersk sjømat, og også historie. Det foreslås å begrense yrkesfiske innafor Slagentangen, det kan være et god ide, og det går jo heller ikke ut over så alt for mange siden de aller fleste på Østlandet fisker utafor dette. Selv jeg er usikker på om en håndfull små trålere med faste ruter betyr døden for fjorden, det er vel snarere de kommersielle storskala trålere og lysfiskere som kan gjøre betydelig innhogg. Det med rist ville likevel gjort det langt mer forsvarlig innafjords. Jeg støtter vernetanken til Sarepta, men en håndfull sveip i uka med 9-metringen på Tofteflaket ser jeg ikke helt problemet med. Med rist.

  • Like 2
 3. Det er bare jug at sportsfiskere er utelukkende ensartede og tanketomme individer med Abbu-capsen tredd godt nedover panna. Det finnes flere eksempler på at det også blant oss tenkes grandiose og undrende tanker, om helheten, sammenhengen, og hva det hele egentlig betyr. De store linjene. Det kommer bare altfor sjelden ut. 

  Men det er ikke så rart, i jaget om å få flest og størst levnes det liten sympati for perspektiv og ettertanke. De rådende yttrykksformene består av konsis og actionspekket dramatisering med liten pragmatisk tilbøyelighet. 

  Siden fisk er en del av naturen kan man med et visst hell blande inn naturvitenskap i formidlingen. Grensa går nok likevel lenge før avansert sosiobiologi og astrofysikk. Og filosofi? Gjesp. 

  Faktum er at sportsfiske er en fritidssyssel på lik linje med netflix og hekling. Det er noe de aller fleste nøyer seg med som tilbehør til resten av livene sine. Men er man i sonen er det lett å glemme at det er et liv utenfor ganetenner og sidelinjeskjell. 

  Som tidligere i-sonen-skylapp-artsfisker vet jeg hva jeg snakker om, og det er også med en viss selvironi at jeg nå proklamerer økt grad av tilbakelenthet. "Småbarnsfedre" kalte jeg de før. De som retta på perspektivbrillene og forjeves forsøkte å dra oss ut av den romslige og seige bobla som bare nyfrelste kjenner til. Nå er jeg småbarnsfar selv, og det med begge beina og klisjé i skjegget. Og med dette er det min tur å forsøke å lette trykket på de mange boblene der ute.

  Jeg gir dere - Irvin med sine nye perspektivbriller (told-you-so's welcome):

  http://tinyurl.com/h87gmgh

  Og til fargen? Jeg har reprodusert. All bets are off.


  Når Wirkola selv (SMS) må tre ned fra den etterhvert så legendariske 24. desember-luka, blir det kalvbeint sats og kråkeflyging uansett hvem som tar over. Kra kra. Og det er kun for å holde liv i en flott FS-tradisjon at jeg har drista meg til å sette utfor K300-bakken. Siden det levende medium er eneste som er bærekraftig i det nye formidlingslandskapet har jeg forsøkt å illustrere tankene overfor i et kort klipp. Klippet er riktignok hentet fra fjorårets Tangbrosmetranse, for som mange vet så har to barn og tidlig 40-års krise sørget for at antall par løpesko snart overgår antall fiskestenger. Her følger jeg Wirkola ganske bra (bortsett fra at hans unnskyldning er fire doktorgrader), og satser på harpe i fellesferien i 2017.  

  I all ydmykhet, god jul!

   


   

  IMG_5810.JPG

  • Like 3
 4. On 1.12.2016 at 7:30 PM, Fjesingsen said:

  Jeg vet ikke hvor lenge den hadde ligget i garnet når den kom opp, og den hadde blitt stiv og med kjeften vidåpen før den ble trukket over ripa. Jeg synes det er superspennende å ha fått en art som er såpass sjelden, ihvertfall her til lands. Har lest meg opp på den, men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal virke mer ekstatisk på forumet. Kan krydre det med noen smileys---:DB):D

  Jeg driver jo bloggen min for denne typen "oppdagelser". Kobbunger er vel og spennende, men ikke helt på linje med denne...

   

  Ja, det er superspennende uavhengig av metode. Og det er derfor det er totalt unødvendig å late som den er tatt på sportsfiskeredskap, noe som ville tatt det hele til et helt nytt nivå. Det er dersom du hadde tatt den på sportsfiskeredskap at jeg hadde forventa bedre bilder og mer engasjement, fordi da skjønner man at man har gjort noe stort. Når meldinger er mer avmålt skjønner man at noe er galt: "Hei jeg fikk denne fjorten tonns håkjerringa her om dagen, veldig artig" avslører seg selv med mangel på excite.

 5. Jeg skulle gjerne ønske jeg tar feil, men tviler. Fisken har helt tydelig vært død ganske lenge, det ser man på blassheten og bloduredningene. Enhver som tar seg bryet med å lage bruker på fiskersiden.no bør ha såpass interesse for nye og spennende/uvanlige arter at man sikrer seg et bilde FØR den er blitt mushy mush. Eller i det minste viser litt mer ektefølt glede over en såpass eksepsjonelt unik sportsfiskefangst. Basert på den mat-/fiskebloggen din der du spiser fisk fra alle verdenshjørner, er det tydelig ikke tilgangen på eksotika det står på. 

  • Like 2
 6. Gå nå for all del ikke i fella og føl deg trua av selen, det er forbeholdt sneversynte garnfiskere. At selen spiser mye fisk er ikke et argument for at den skal bort. Blir det for mye sel så regulerer bestanden seg selv ved tetthetsavhengige faktorer, enten sprer de seg vekk eller så dør en andel av sykdom. Dette vil likevel sjelden skje i Oslofjorden fordi det ikke er nok areal for kasting. Ut over de fastsatte koloniene må økt mengde sel også komme av besøkende. Og om det er for lite fisk så skjer en av to ting, selen svømmer tilbake/vekk, eller de dør av sult. Slapp av, nyt synet og gled deg over at fjorden har nok fisk til å holde en bestand av disse flotte dyr.

  T.O. Populasjonsdynamikk er et fag, på lik linje med landskapsarkitekt, murer og advokat. Just sayin.

  • Like 4
 7. 77.8 kv km ved høyeste regulerte vannstand, og 28.3 kv km ved laveste. Hvordan har de tenkt at fisken skal finne noe å leve av når nesten to tredjedeler av vannet, og de grunneste to tredjedelene som er de mest produktive, tørrlegges hver vinter slik at de blir en undervannsørken av stein og grus?

  Du kan så si, men når vi en gang har forplikta oss til å levere store mengder fornybar energi, mener jeg det er bedre med noen monsterprosjekter, mot å spare mange av de mindre systema.

  • Like 3
 8. Kultivering er et godt tiltak i vann med stort fritidsfiskepotensial, for å bedre attraktiviteten.Men vi må huske på at småfalne bestander ofte kan være naturtilstanden. At alle vann SKAL ha høyt snitt og storvokste fisker er en forvridd utopi.

  Edit: Altså, i slike systemer som dette (høyfjellssjøer) inkluderer naturtilstanden sjelden fisk i det hele tatt. Vannkvaliteten er mange plasser slik fra naturens side at fisk ikke ville hatt det særlig fett der uansett.

  • Like 3
 9. Nå var det vel ikke slukfiske etter sjøørret han spurte om (og at møresilda suger faller på sin egen urimelighet). Mephisto: du virker og ha god peil og har mange gode fiskeplasser i nærheten, så dette løsner før eller siden. Sug til deg tips fra de lokale. Hel konkret ville jeg fått krokene litt opp fra bunn for bedre synlighet og mindre slimål. Laaange pulleys med kort krokfortom funker bra. Ikke hørt om ståa på mange år, men lange kast nattestid på trollakaia (litt skrått til venstre) bør kunne gi greit med matfisk.

  • Like 2
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.