Gå til innhold
Fiskersiden

Gutt23Bergen

Medlemmer
  • Innholdsteller

    65
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Gutt23Bergen

  1. 40 minutter siden, PeterSL skrev:

    Kystpartiet er kritisk mot slik oppdrettsnæringen er i dag, men jeg sliter litt med å finne frem på nett til hva de kjemper for. Det du kan gjøre er å snakke med Kystpartiet i valgbodene på Torgallmenningen, noe jeg gjorde. Tok noen bilder av miljødelen av programmet til Kystpartiet. Dette er jo et veldig lite parti, så det spørs hvor mye de kan få å si i det hele tatt. 

    IMG_7725.thumb.JPG.95b877a4cd151b5f2567a8f0d66e6ac6.JPGIMG_7728.thumb.JPG.aec5499ec3c6c2b3cee3ec8fb8ffe632.JPG


    Kristelig folkeparti kan du også se på.

    KrF:
    -  Vil sikre allemannsretten og allmennhetens adgang til strandsonen, blant annet ved erverv av friluftsområder og ved å sørge for juridisk bistand til kommuner som vil fjerne ulovlige ferdselshindre i strandsonen. https://www.krf.no/politikk/politisk-program/fremtidsrettet-forvalterskap/det-gronne-skiftet/naturvern/
    - KrF mener det er viktig at vi fortsatt satser på sjøbaserte oppdrettsanlegg, men med oppsamling av organisk avfall og sterkere tiltak for å bekjempe fôrtap, lakselus og rømming. I tillegg må det reageres strengt mot dumping av fisk og uriktig rapportering. https://krf.no/politikk/politikk-a-til-a/okonomi-og-naring/fiskeri/

     

    Takk!

    Er uenig i mye av politikken til KRF (også), men akkurat disse punktene var i alle fall på riktig vei. 

  2. Enig i den, TT. 

    Sier meg ferdig med garnfiske-debatten, og skal virkelig ta med meg synspunktene her videre inn i min fremtidige tankegang!

    Synes alle bidragene her er gode, men jeg må innrømme at jeg ikke har kommet særlig mye lengre med å bestemme meg for hva jeg skal stemme. 

    Jeg er utdannet økonom og det sitter jo dermed langt inne å stemme MDG, samtidig som jeg er enig i mye av friluftslivspolitikken deres. 

    Spørsmålet er jo, som det ble nevnt over her, hva de vil satse på om de kommer i posisjon:

    1. Vil de bli utkonkurrert av AP (og SP?) i spørsmålet om oljepolitikken, og heller satse på å fronte friluftslivspolitikken?

    2. Eller vil de satse alt på oljepolitikken og ikke bruke tid på friluftslivspolitikken sin?

    Dette er ikke enkelt...

  3. 5 minutter siden, PeterSL skrev:

    Så svaret er ja på at du vil ha et generelt forbud mot garn? For alle, i hele Norge?

    Tja, jeg ser jo at folk som har mer peiling enn meg ikke er enig, så jeg må nok kanskje revurdere standpunktet mitt. Men jeg er redd for at noen garnfiskere ødelegger for fellesskapet. 

  4. 2 minutter siden, erik skrev:

    Tja. Nå er jeg nok litt ute med spissen igjen her.

    Jeg anser meg selv som en over middels ivrig sportsfisker, men jeg er ikke i nærheten av å konkurrere med 2-3 garn. Skulle jeg i løpet av en vanlig søndag på fisketur dra opp nok fisk til å brødfø to barn og to voksne til neste søndag, hadde nok gleden ved sportsfisket forsvunnet i samme takt som kiloene jeg har rundt midjen. Det er verdt å huske på hvor sportsfisket kommer fra, det er ikke fra "sporten" men fra "fisket". Mister vi kontakten med den delen av fiskingen som har med å skaffe mat å gjøre, er vi på ville veier både juridisk, etisk og med tanke på folkeopinionen.

    Garnfiske utført korrekt, er i de fleste tilfeller ikke en trussel mot sårbare stammer. Det er først når reglene brytes at trusselen kommer. Settes garn på lovlig dybde til lovlige tider av året, er bifangsten av sårbare arter minimal. Så er selvfølgelig poblemet at garnene IKKE settes ihht de reglene som finnes, og at reglene delvis er i overkant løse feks med tanke på hvor mye bruk man kan ha i sjøen på en gang.

    Hvilket leder meg til poenget her, nemlig hva som er alternativet. Hvis valget ligger mellom at folk skal spise sin egen (garnfiskede) torsk, eller bunntrålet torsk som har hatt en runde via Kina for prosessering, eller fjøsfisk for den saks skyld, er jeg ikke et sekund i tvil om at det er bedre for alle parter om de spiser sin garnfiskede torsk. Selv for torsken er det et bedre alternativ.

    Men er det noen i Norge i dag som trenger å fiske for å mette sin familie? Yrkesfiskere eksludert. 

    Å bruke tiden sin på å sette garn er ikke gratis med det høye lønnsnivået vi har i Norge. 

  5. 2 minutter siden, PeterSL skrev:

    Det jeg ville kjempet for var strengere regler med tanke på fiskeområder, dybde, type garn og maskestørrelse i enkelte perioder/områder. 

    Det kan jeg være enig i, men problemet med dagens lovgivning er i mine øyne at det er for vanskelig å skille mellom lovlige og ulovlige garn for hvermannsen, slik at garn som faktisk er ulovlige og gjør skade ikke blir rapportert eller tatt bort. 

    Havabboren er vel for eksempel en stedegen stimfisk, som gjør den ekstremt utsatt for uvettig/ulovlig garnfiske. 

    Og økonomisk sett er det vel ingen i Norge som trenger å fiske med garn i sjøen for å ikke sulte ihjel. 

    Vi regulerer jo jakt på vilt i dag, så hvorfor ikke regulere fisket også? Til det beste for fellesskapet og fremtiden. 

  6. 3 minutter siden, LaHo skrev:

    Skjønner ikke hvorfor garnfiske i sjøen er mer meningsløst matauk enn garnfiske som matauk andre steder.. Mulig jeg er koko :D 
     

    Matauk er ikke meningsløst. 

    Garnfiske som matauk er for meg meningsløst (i Norge) - fordi det kan skade sårbare fiskestammer. 

    Den (fri)tiden du bruker på å sette garn har også en alternativkostnad, og med det lønnsnivået vi har i Norge er den ganske høy.  Den ekstra fisken du får på garn kontra stang ender vel uansett opp i frysen? 

  7. 5 minutter siden, PeterSL skrev:

    Hva er det du mener når du sier at garnfiske er meningsløst matauk, da? 

     

    Dét var riktig sitert!

    Selv tenker jeg på risikoen for å ødelegge sårbare fiskestammer (laks, sjøørret, havabbor) kontra gleden av å fiske mer enn man klarer å spise de nærmeste dagene. 

    At man fisker med stang i sjøen og tar mat meg seg hjem har jeg ingen problem med, men de ekstra fiskene man får på garn målt opp mot skaden det potensielt sett kan føre til synes jeg ikke er verdt risikoen. 

    Og da tenker jeg selvfølgelig ikke på de som er flinke garnfiskere og klare å sette dem på steder der de ikke utgjør noe risiko, men loven må naturligvis være lik for alle. 

    Det hadde ikke skadet noen om flinke sjåfører fikk ligge 10-20km/t over fartsgrensene, men når man lager reglene må man ta hensyn til de som ikke er eksperter også. :-) 

  8. 1 minutt siden, erik skrev:

     

    Se en gang til på hva du skrev, og hva jeg skrev. ;)

    Beklager, men hvis du opplever dette som mangel på folkeskikk kommer du til å få det tungt i de fleste diskusjoner så jeg foreslår at du hardner til litt og tar det som det det var; dine ord satt på spissen.

    Når du leser det en gang til, vil du kanskje se at jeg ikke er grunnleggende uenig i standpunktet ditt, men at min variant er mer moderat. Privat bruk av mengdefangende redskap i befolkningstette eller særlig sårbare områder er en uting, og bør helt klart begrenses eller forbys i det store og det hele. Men det er kun få områder i Norge som nettopp er tett befolket, og i resten av landet ser jeg ingen grunn til å forby slik redskap.  Jeg frykter at det eneste du vil oppnå med et generelt forbud, er utstrakt tjuvfiske, og enda mindre forståelse for hvorfor vi har regler som begrenser privat fiske i det hele tatt. Du kan med andre ord ende opp med stikk motsatt effekt av den du ønsker. 

    Jeg skrev ikke at matauk i seg selv er meningsløst, høster flittig av pannekaketrærerne i skogen rett som det er, men jeg skrev at _garnfiske i sjøen_ er et meningsløst matauk. Stor forskjell ;);) 

    Ellers er jeg enig i at et forbud kan føre til utstrakt tjuvfiske (eller økt bruk av narkotika eller alkohol eller hva det måtte være man har forbud mot). Det mest nærliggende er jo holdningskampanjer osv, men samtidig så frykter jeg at de som driver med garnfiske på sårbare plasser ikke bryr seg om kommende års fiske, bare de får "sitt". 

  9. 8 timer siden, erik skrev:

    Hvis du oppfatter matauk som meningsløst, foreslår jeg at du slutter å spise. Som Peter sa, et generelt forbud er bare tull. Frednings-/forbudssoner er utvilsomt veien å gå.

    Bortdett fra det er det MDG som ligger nærmest dine punkter. 

    Det har jeg ikke skrevet. Hvis du skal ha den tonen, så foreslår jeg at du leser hva jeg skriver først og slutter å legge ord i munnen på meg. 

    Litt respekt og folkeskikk kommer man langt med, selv om du er uenig i mine standpunkter. 

  10. 10 timer siden, PeterSL skrev:

    Det er nok ikke bare den eldre generasjonen som driver med det. Det er rimelig utbredt.  Å ville forby den type fiske for alle privatpersoner i hele Norge høres virkelig fjernt ut. Å forby garnfiske i visse områder er nok heller veien å gå.

    Meningsløst matauk? Vel. 

    Da legger jeg meg flat.

    Er fra en stor kystkommune på Vestlandet, og kjenner ingen som driver med garnfiske (i sjøen), men jeg forstår jo nå at dette er vanligere enn jeg tror.  

    Poenget var uansett ikke å gjøre ting mer utilgjengelig, men å sørge for at ikke sårbare fiskeressurser ødelegges av garnbruk. 

    Problemet er jo ikke de som følger reglene, men de som ikke følger reglene. Et totalforbud ville da innebære at alle garn i sjøen var ulovlig, slik at hvem som helst som kom over slike kunne fjerne dem, fordi de uansett dybde/avstand/dato etc. var ulovlig. Hadde nok blitt enklere å håndheve. 

     

    Meningsløst matauk som i at de fleste som bruker tid og ressurser på å fiske med garn i sjøen trolig klarer å fiske seg nok fisk på stang uten særlige problemer. 

  11. For privatpersoner, ja.

    For registrerte yrkesfiskere blir det noe annet, men det er vel heller ikke de som ødelegger for sjøørreten. 

    Da vil nok folk mye oftere fjerne (ulovlige) garn også. Nå er det jo ikke alltid like lett å vite om et garn er lovlig eller ulovlig. 

    Kan se for meg at garnfiske i sjøen er noe den eldre generasjon holder på med, og det ødelegger jo i mange tilfeller for absolutt alle andre sportsfiskere. 

  12. Er veldig usikker foran det kommende stortingsvalget. 

    Jeg synes at alle partiene har gode ting og dårlige ting, og uansett hvem jeg stemmer på, så stemmer jeg også på partier som står for ting jeg er helt uenig i. Den kamelen får jeg nok bare svelge om jeg skal stemme, og det har jeg lyst til å gjøre.

    Fordi jeg uansett må stemme på et parti jeg er uenig i på mange områder, så da kan jeg like gjerne stemme på det partiet som best vil ivareta disse punktene, (nesten) uavhengig av andre standpunkter:

    • Jeg tror ikke det er mulig eller hensiktsmessig å legge ned oppdrettsnæringen, men jeg vil ha den i lukkede anlegg, evt. på land. Det må sterkere incentiver til for å sikre en mer effektiv og mer miljøvennlig avlusing. Store bøter ved rømning, slik at feilmarginen ved rømning blir 0. Dessuten vil jeg at oppdrettsnæringen skal finansiere vedlikehold av lakse- og sjøørretelver ved å gi f.eks. 1 % av resultatet (ikke omsetning!) til dette. Et resultat på 100 millioner vil da gi én million til forvaltning av lokale elver.
    • Jeg vil styrke allemannsretten og gjøre strandsonen mer tilgjengelig.
    • Jeg vil ha et felles "fiskekort" (fiskeavgift) og gå bort fra dagens fiskekort-ordning. Jeg vil heller ha en ordning der grunneierne kan søke fiskeavgifts-midlene til vedlikehold av vannene (rydding, tilrettelegging, kultivering). Midlene må bli fulgt opp av dokumentasjon på hva som er blitt gjort og hvorfor. Da slipper man at grunneiere kan kreve fiskekort uten at de gjør noe for å holde det ved like. En årlig avgift på f.eks. 1000,- for alle over 16 år vil også gjøre fiske mer tilgjengelig for alle, da man slipper å undersøke hvor mange trenger hvilke fiskekort, kjøpe flere fiskekort om man krysser en grense, osv. Sårbare elver bør kanskje reguleres som i dag, men man kan i alle fall innføre maks uttak på én fisk per døgn, og med oppfordring om C&R. 
    • Jeg vil forby alt garnfiske i sjøen. Dette er et meningsløst matauk som i verste fall rammer sårbare arter. 

     

    Hvilket parti kan best ivareta mine interesser? 

  13. Hvordan er det å fiske røye på sommeren her i Bergen? Har veldig lyst til å få røye på kroken. Noen tips? Finnes vel røye i Langevatnet (Åsane), men har aldri tatt røye her, selv om jeg har min andel ørreter på samvittigheten fra dette vannet. 

  14. Heisann!

    Har noen spørsmål angående regler for sjøørretfiske.

    Er det slik at det er en generell regel om at man ikke kan fiske nærmere utløp enn 100 meter, og en spesiell regel enkelte plasser som angir fredningssone, der det ikke er lov å fiske etter sjøørret og laks? Og da er det slik at regelen om fredningssone trumfer regelen om å ikke fiske nærmere utløp enn 100m? Slik at i f.eks. Arnavågen så kan du bare fiske på yttersiden av den badeholmen (altså utenfor fredningssonen), og ikke lengre inn i vågen, selv om du er lengre unna utløpet enn 100m?

    Slik jeg har forstått det gjelder disse reglene kun utenfor SØ.- sesong, men at det i sesong kan fiskes i hele Arnavågen, også innenfor 100m fra utløp - er dette riktig? Gjelder de samme reglene for laks?

    Snakker her om vanlig stangfiske.

    På forhånd tusen takk for hjelpen!

  15. Heisann!

    Klarte å løsne den nederste stangringen på stangen min etter et par timers bruk, slik at det er kommet et lite slakk i den. Stangringen er jo festet ganske dypt, så vil det bli et problem? Er det slik at jeg må lime den, sende den inn til service, etc, eller er det bare å fiske videre? Hvilken lim kan jeg i såfall bruke? (Har ti tommeltotter). 

     

    Edit: Det er festet mellom stangringen og stangen som er litt løst, innmaten i stangringen er helt fin. Vurderer ducktape som en nødløsning... 

  16. Har Nasci 2500FB, og det er en helt nydelig snelle. Kjennes mye mer ekslusiv ut enn min Aernos 2500FA - som også er en meget god snelle. 

    Har BeastMaster CX STC 7-21g selv. God stang med fin transportlengde. Men den kjennes tyngre og mer "slaskete" ut enn de to-delte BeastMaster-stengene. Men om man er avhengig av kort transportlengde, så er det bare å løpe og kjøpe. Stangen (og transportlengden) er perfekt om du skal på fjelltur også. Jeg bruker min til både sjøørretfiske og ørretfiske. 

  17. Har en Shimano Exage 1000 FD. Nydelig snelle til den prisen. Ser veldig bra ut, går jevnt og fint og har med ekstra spole. Løp og kjøp! 

    Bruker min til UL-stangen (kastevekt 1-11g). Til de stengene jeg bruker mest går jeg gjerne opp i neste "klasse", som er Aernos / Nasci. 

  18. Heisann!

    Har prøvd å finne sjøørret-plasser i Bergen, utelukkende ved bruk av google maps, men har ikke klart å lure noen ørreter enda. 

    Ved to anledninger har jeg opplevd det som jeg er ganske sikker på er vakende fisk. Det har riktignok bare skjedd én gang per fisketur, og jeg har ikke sett selve fisken, kun hørt plasket og sett vakringer. 

    Spørsmålet blir da om det finnes andre arter enn sjøørret og (oppdretts)laks som vaker i saltvann? Kan dette ha vært en annen fiskeart, f.eks. lyr eller noe annet "vanlig"? Hadde vært greit med en pekepinn om man er på sporet etter noe, da kan man i det minste leve i håpet når man er på tur :-) 

  19. Hva tenker dere om de nye Torium-snellene kontra Tekota 600 LCM?

    Har ikke brukt havfiskesnelle før - hva er det snøreføreren gjør, og hvor viktig er det å ha det? 

    Ser at de nye Torium-snellene får god omtale, samt gjerne er litt billigere enn Tekotaene. 

    Fisker aldri dypere enn ca. 200m. Holder til på Vestlandet, men sjeldent (les: aldri) voldsomt stor fisk. 

  20. Ser etter ny stang til sjøørretfiske++, og kom over disse to stengene fra Savage Gear:

    Savage Gear Black Savage 7'5" 5-20g (Link fra Skittfiske) Pris: 974

    Savage Gear Salt CCS 7'6" ->25g (Link fra Skittfiske) Pris: 1199,-

    Vil gjerne ha en lett, kort stang, og ser for meg en å bruke jigger, spinnere og sluker mellom 10 og 22 gram. 

    Den skal jo brukes i saltvann, men er det noen fordel for meg å velge Salt-modellen fremfor den andre? Skyller alltid (fiske)utstyret godt etter bruk uansett. 

    Stedene jeg fisker kan jeg risikerer å treffe på noen hundre lyr for hver sjøørret, så stangen må også ha rygg til å kontrollere disse villbassene. Ser at de i beskrivelsen av Salt-modellen omtrent begynner med å nevne havabbor, så den vil nok tåle det fint, men hva med Black-modellen? 

    Og hvordan er disse stengene kontra f.eks. Shimano? Har Savage Gear Bushwacker XLNT2 20-60g, og denne er jeg veldig fornøyd med. Virker solid og fin å fiske med. Men ser jo at jeg får en SpeedMaster BX til rundt 1399,-, selv om hjertet mitt blør med tanke på å bruke disse smekre stengene på glatte vestlandsberg. 

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.