PerH

Members
 • Content Count

  3035
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

PerH last won the day on September 27 2017

PerH had the most liked content!

Community Reputation

20 Excellent

About PerH

 • Rank
  Superbruker
 • Birthday 05/03/1966

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Bergen
 • Interesser
  Fiske, Jakt, og forvaltning..!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Spør etter pellets på anlegget. Lag en hair rig (hull i pellets, knyt fast i krokøye med tynn tråd) under en dupp. Eller bunnmeite med pellets. Rovviltrefleksen er vel ikke utpreget hos småkveite fra oppdrett....
 2. De store gjeddene opptar de beste plassene. Hvor finnes de? I inn- og utos. Der svømmer smolten nedover og gytefisken oppover. Suggene står der. Venter. Tror ikke det er vits i å spare disse som har et etablert mønster i sin jaktatferd. Smågjeddene marginaliseres, får ikke dem på sånne plasser!
 3. Problemet begynte øverst i vassdraget, i vann der det tidligere var meget gode ørretbestander, og til dels røyebestander. Disse ble fiska med garn av lokale, samt stangfiske. Første fangstene av gjedde kom for ca 10 år siden, selv om enkeltindivider var innrapportert tidligere. Siden da har vannene blitt ødelagt hvis man tenker på å fiske ørret og røye. Nå er det knapt gjedde igjen heller i noen av vannene. Virker nedbeitet. Så år for år har gjedda flytta seg nedover og er nå til stede også på flere av de beste gyteplassene for anadrom fisk. Om våren er det også typisk at gjedda stiller seg i inn- og utos der smolt og støinger slipper seg ned mot havet. Får jo maten rett i kjeften da, dessverre. Problemet er jo hva man skal foreta seg. Hvilken størrelse det er smart å beskatte er heller ikke så åpenbart. De store gjeddene eter lett verdifull gytefisk av laks og sø, samt betydningsfulle støinger på utvandring som kan vokse seg store og gyte for andre eller tredje gang etter sjøbeite. De små gjeddene utgjør neppe noen trussel for gytefisk, men smolt og yngel tar de nok mye av. Her er det altså et valg mellom pest eller kolera. Blir ikke riktig uansett! Kampen er tapt i utgangspunktet, for gjedda blir ikke borte uten rotenon eller andre uaktuelle tiltak. Det vet vi innerst inne. Men man kan beskatte så mye man orker for å holde antallet nede ennå noen år. Det gir i alle fall en følelse av å bidra med noe, hvor filosofien blir at en død gjedde betyr noen smolt spart. I det store bildet er nok innsatsen en pissflekk i snøen uansett, for gjedda blir der så lenge den har mat. Men likevel - det føles riktig å beskatte bredt i en ellers fortvilt situasjon. På den annen side er jo gjeddefiske også noe nytt og der har jeg masse å lære ennå. Så jeg har endelig "oppdaget" gjedda som sportsfisk og koser meg med dette fisket, det skal heller ikke underslås.
 4. Snella er virkelig knall. Vant med aldersstegne Ambassadeurer i laksestørrelser, men dette er noe virkelig noe helt annet. Stanga kaster alt fra 20 gram og oppover med letthet, så 40-80 gram er nærmest "veiledende" klassing. Begge deler anbefales varmt! Her er det snakk om "dugnadsfiske" etter ulovlig utsatt gjedde som har blitt en pest og en plage i et lakseførende vassdrag. Vi gjør hva vi kan for å fiske ut. Ruser brukes også, er tatt gjedder i dem på 8-10 kg, men de er det virkelig langt mellom. Vet jo at det å begrense gjeddas frammarsj er en umulig oppgave. Å beskatte den gir vel mest av alt følelsen av "i alle fall å ha gjort noe", for her i Hordaland har laks og sø mer enn nok av trusler fra før. Er jo en massiv vegg av oppdrettsanlegg langs fjord og kyst, du ser dem fra elvemunningen. Så er enig med deg i at de store bør gå hvis specimenjakt skal bli interessant, også siden hoene tar mye smågjedde. Men her skal de nå helst ikke bli større..!
 5. Etter en del kluss med Daiwa og bestillinger derfra, de sendte haspelstenger (!!!), hadde jeg endelig nyriggen i hånda forleden. Endte opp med ei Daiwa Prorex 7,6 fot i 40-80 gram som passer fint med Daiwa Zillion snella. Rask stang, responsiv og presis. Kaster langt med denne riggen. Har også fått gleden av å teste teknikker med forskjellige baits & jerks, og til og med hatt gleden av å kjøre noen vestlands-gjedder på 5-6 kg med nyinvesteringen. Artig fiske der man ennå har mye å lære!
 6. Ikke mange tips å få, så jeg trådte til på egen hånd snopa meg noe jeg håper fønker! Snelle: Daiwa Zillion HD Stang: Team Daiwa 7,7 fot 14-56 g Tror stanga skal passe baits litt bedre enn laksestengene!
 7. Korteste stanga jeg benytter til gjedde per dato er 11 fot. Har nesten bare lakseutstyr, eller lettere og UL ørretutstyr. At laksestengene er lange kommer av at flere elver hadde nedre grense på lengden av stanga du fikk benytte, i Målselva var den 13 fot for en del år siden. Er det rart man er vant til flaggstenger da? Fiska gummidyr i går med 12,6 fots stang. Det går greit, kaster som f..., men kan ikke bruke baits med den lange, litt for mjuke toppen. Ble to gjedder på 3-4 kg, så anything goes!
 8. Har fiska en del gjedde de siste årene. Stort sett med lakseutstyr, dvs minst 11 fots stenger og haspelsnelle. Fønker bra det, men blir litt klønete å sy rundt i skauen og swimbaits/jerking fønker ikke så bra med mine lange stenger. Ok. Befinner meg på Vestlandet, får gjedde opptil 6 kg, men de aller fleste ligger rundt 1-3 kg. Her beiter gjedda i hovedsak på ørret og røye. Litt ål kanskje. Har jo nesten ikke hvitfisk her vest, unntatt abbor i et fåtall vann. Bruker forskjellig fra lette froskepoppere, wobblere a la ledda Savage Gear, til små swimbaits under 20 cm, sjelden over 40-45 gram. I år og fremover skal jeg satse mer målretta. Kanskje lage baits selv, har jo laget wobblere i mange år. Men fiskeutstyret i denne nisjen har jeg ikke oversikt over. Gidder ikke kjøpe ting som blir skifta ut etter kort tid, så jeg kjøper heller en skikkelig stang/snellekombo først som sist. Tenker spesialisert stang på 7-8 fot (liker ikke korte visper) som er raske med rikelig kastepotensiale. Lavprofil multisnelle med det som trengs av finesser. Pris samlet - vel, opptil 5-6.000? Forslag? Si gjerne litt om hvorfor du anbefaler det du gjør, hvis du gidder!