Gå til innhold
Fiskersiden

PerH

Medlemmer
  • Innholdsteller

    3 035
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    3

Innlegg skrevet av PerH

  1. Problemet begynte øverst i vassdraget, i vann der det tidligere var meget gode ørretbestander, og til dels røyebestander. Disse ble fiska med garn av lokale, samt stangfiske. Første fangstene av gjedde kom for ca 10 år siden, selv om enkeltindivider var innrapportert tidligere. Siden da har vannene blitt ødelagt hvis man tenker på å fiske ørret og røye. Nå er det knapt gjedde igjen heller i noen av vannene. Virker nedbeitet. Så år for år har gjedda flytta seg nedover og er nå til stede også på flere av de beste gyteplassene for anadrom fisk. Om våren er det også typisk at gjedda stiller seg i inn- og utos der smolt og støinger slipper seg ned mot havet. Får jo maten rett i kjeften da, dessverre.

    Problemet er jo hva man skal foreta seg. Hvilken størrelse det er smart å beskatte er heller ikke så åpenbart. De store gjeddene eter lett verdifull gytefisk av laks og sø, samt betydningsfulle støinger på utvandring som kan vokse seg store og gyte for andre eller tredje gang etter sjøbeite. De små gjeddene utgjør neppe noen trussel for gytefisk, men smolt og yngel tar de nok mye av. Her er det altså et valg mellom pest eller kolera. Blir ikke riktig uansett!

    Kampen er tapt i utgangspunktet, for gjedda blir ikke borte uten rotenon eller andre uaktuelle tiltak. Det vet vi innerst inne. Men man kan beskatte så mye man orker for å holde antallet nede ennå noen år. Det gir i alle fall en følelse av å bidra med noe, hvor filosofien blir at en død gjedde betyr noen smolt spart. I det store bildet er nok innsatsen en pissflekk i snøen uansett, for gjedda blir der så lenge den har mat. Men likevel - det føles riktig å beskatte bredt i en ellers fortvilt situasjon.  

    På den annen side er jo gjeddefiske også noe nytt og der har jeg masse å lære ennå. Så jeg har endelig "oppdaget" gjedda som sportsfisk og koser meg med dette fisket, det skal heller ikke underslås. :)      

  2. 14 timer siden, LaHo skrev:

    Zillion har jeg siklet på mang en gang. Alt man leser og hører om vitner om ei fantastisk snelle, så gratulerer med den! :D 
    Prorex-serien til Daiwa er meget spennende. Jeg har fisket mye med XR-serien i haspel etter både abbor og gjedde. Ettersom du er vant med litt "mykere" stenger er det nok et godt kompromiss da Prorex ikke på noen som helst måte er en stiv kjepp. Skulle du finne på å teste en stang beregnet for jerkbaits vil du se hva jeg mener :P

    Når det gjelder gjeddene ser det ut som de blir med hjem etter endt fiske. Matfisk er vel og bra, og disse er definitivt brukbare til det. Men ettersom dere på Vestlandet ikke har noen kjente storgjeddebestander så kunne det kanskje vært en ide å la fisk på 4-5 kilo + få svømme videre? Om de ikke blir 10+, så blir de i hvert fall en del større?! Dette veit du helt sikkert fra før ;)  

     

     



     

    Snella er virkelig knall. Vant med aldersstegne Ambassadeurer i laksestørrelser, men dette er noe virkelig noe helt annet. Stanga kaster alt fra 20 gram og oppover med letthet, så 40-80 gram er nærmest "veiledende" klassing. Begge deler anbefales varmt! :)

    Her er det snakk om "dugnadsfiske" etter ulovlig utsatt gjedde som har blitt en pest og en plage i et lakseførende vassdrag. Vi gjør hva vi kan for å fiske ut. Ruser brukes også, er tatt gjedder i dem på 8-10 kg, men de er det virkelig langt mellom. Vet jo at det å begrense gjeddas frammarsj er en umulig oppgave. Å beskatte den gir vel mest av alt følelsen av "i alle fall å ha gjort noe", for her i Hordaland har laks og sø mer enn nok av trusler fra før. Er jo en massiv vegg av oppdrettsanlegg langs fjord og kyst, du ser dem fra elvemunningen. Så er enig med deg i at de store bør gå hvis specimenjakt skal bli interessant, også siden hoene tar mye smågjedde. Men her skal de nå helst ikke bli større..! :) 

  3. Etter en del kluss med Daiwa og bestillinger derfra, de sendte haspelstenger (!!!), hadde jeg endelig nyriggen i hånda forleden. Endte opp med ei Daiwa Prorex 7,6 fot i 40-80 gram som passer fint med Daiwa Zillion snella. Rask stang, responsiv og presis. Kaster langt med denne riggen.
    Har også fått gleden av å teste teknikker med forskjellige baits & jerks, og til og med hatt gleden av å kjøre noen vestlands-gjedder på 5-6 kg med nyinvesteringen. Artig fiske der man ennå har mye å lære! :)

    gjeddepers.jpg

    større håv.jpg

    • Like 2
  4. Korteste stanga jeg benytter til gjedde per dato er 11 fot. Har nesten bare lakseutstyr, eller lettere og UL ørretutstyr. At laksestengene er lange kommer av at flere elver hadde nedre grense på lengden av stanga du fikk benytte, i Målselva var den 13 fot for en del år siden. Er det rart man er vant til flaggstenger da? :D

    Fiska gummidyr i går med 12,6 fots stang. Det går greit, kaster som f..., men kan ikke bruke baits med den lange, litt for mjuke toppen. Ble to gjedder på 3-4 kg, så anything goes! :)  

    2 kortere og feitere.jpg

    1 slunken madam.jpg

  5. Har fiska en del gjedde de siste årene. Stort sett med lakseutstyr, dvs minst 11 fots stenger og haspelsnelle. Fønker bra det, men blir litt klønete å sy rundt i skauen og swimbaits/jerking fønker ikke så bra med mine lange stenger.

    Ok. Befinner meg på Vestlandet, får gjedde opptil 6 kg, men de aller fleste ligger rundt 1-3 kg. Her beiter gjedda i hovedsak på ørret og røye. Litt ål kanskje. Har jo nesten ikke hvitfisk her vest, unntatt abbor i et fåtall vann. Bruker forskjellig fra lette froskepoppere, wobblere a la ledda Savage Gear, til små swimbaits under 20 cm, sjelden over 40-45 gram.  

    I år og fremover skal jeg satse mer målretta. Kanskje lage baits selv, har jo laget wobblere i mange år. Men fiskeutstyret i denne nisjen har jeg ikke oversikt over. Gidder ikke kjøpe ting som blir skifta ut etter kort tid, så jeg kjøper heller en skikkelig stang/snellekombo først som sist. Tenker spesialisert stang på 7-8 fot (liker ikke korte visper) som er raske med rikelig kastepotensiale. Lavprofil multisnelle med det som trengs av finesser. Pris samlet - vel, opptil 5-6.000?

    Forslag?
     

    Si gjerne litt om hvorfor du anbefaler det du gjør, hvis du gidder! :)

     

     

     

  6. Mange som er i gang med å lage egne wobblere nå ja. Flere av oss har vel også fått sine særpreg etter hvert, slik at man kan se hvem som står bak produktet. Mange laks har også blitt landet på norsk i år, noe som er gledelig og viser at det går an. Er finspist på wobblere, men selv bruker jeg kun mine egne. Artig at de fønker! :)

    6hrwug.jpg

  7. Snart 300.000 innlegg her. Produktiv tråd, selv om noen av oss ikke har postet her på veldig lenge. Dette innlegget er mest for å finne ut av hvordan forumet fønker nå, dvs bilder, responsivitet og sånt noe. Så her er et tilfeldig knippe av mine hjemmegjorte Perkele som ble sendt opp til og har tatt laks i Trøndelag i år. :)

    2yv2iyq.jpg

  8. Med Siglon går du ikke feil. Brukt sena i mange år og vil ikke ha annet på multisnellene mine. Utrolig knutesterk og svært holdbar, med uovertruffen resistens mot gnag i stein etc. Brukes mest i elv hos meg, men også i sjø. Litt stiv å kaste med, som gir litt kortere kastelengder enn mer smidige sener, samt litt tykkere enn oppgitt dimmensjon er vel eneste drawback slik jeg ser det. Prøvd en del merker, men har blitt svoren Siglon-fan!

    Prøvde Stren (uvisst hvilken - men en av de dyrere variantene) for en del år siden. Knuter røyk og den tålte lite gnag. På wobblerstengene jeg bruker fra land etter laksen har jeg kjørt Sufix Duraflex på haspelsnellene i to-tre år nå i dimmensjoner fra 0,35-0,45 mm. Duraflex er en god sene, synes det er rart at den ikke blir mer omtalt. Mykere og mer langtkastende enn Siglon V, men samtidig rimelig solid mot gnag i stein og slikt. Har fisket en del skumle, svært steinsatte steder der laksen risper sena flisete, men har ikke slitt sena på fisk - ennå. Holdbar og knutesterk sene denne også.

  9. Lite tid til å lage wobblere nå, dessverre. Pusser opp i mitt gamle - og mitt nye hus. Dog litt tid til meditasjon med kniv og sandpapir.

    Noen Perkele 65 og 75 mm'ere:

    3580y88.jpg

    Svære, hardtsparkende dyr (90-100 mm) for tidliglaks på kald elv:

    1468af.jpg

  10. Takker for flotte sider i de årene jeg har vært med, Remy, Espen, Karl-Inge og alle dere andre. Vet godt selv som JFF-leder hva "dugnad" er og tør gjette hvilken innsats dere har lagt ned. Men det varmer å skape noe til beste for andre, selv om man ikke blir annet enn "åndelig" rik av det..!

    Velkommen Hooked - dere har store sko å fylle men det går seg vel til, så til lykke med kjøpet og driften videre!

  11. Oppsan. Har ikke prøvd epoxy, vet flere bruker C&W Lure Epoxy som top-coat. Den siger og tørker seeeeint, så da må du lage deg en roterende tørker hvis det skal bli jevnt. Kanskje Biltema har noe to-komponent epoxy som tørker hurtig, det har jeg ikke prøvd. Men jeg har prøvd det meste av gulvlakk som selges i Norge, men erfaringene er at det holder ikke. Du kan kjøre kroken gjennom det aller meste. Den hardeste av de "ordinære" klarlakkene var vel en emaljelakk, men den hadde en tendens til å skalle av hvis wobbleren ble mye brukt eller fikk seg en trøkk.

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.