Gå til innhold
Fiskersiden

St. Nikolai

Medlemmer
  • Innholdsteller

    23
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    4

Alt skrevet av St. Nikolai

  1. Det trengs ikke fiskekort for å fiske i Nitelva. Vær obs på at Nitelva ved Lillestrøm er svært forurenset. Ikke spis fisken.
  2. "....føyer saken fra Fredrikstad seg pent inn i rekken av tilsvarende saker som med ALL TYDELIGHET avslører at dette ikke primært handler om forvaltning av natur, basert på biologi. Dette handler om kultur. Som gjentatt i det kjedsommelige opp gjennom årene er denne virksomheten sørgelig inkonsekvent." Dette er et viktig poeng. Både privatpersoner og offentlige fiskeforvaltningsorganer setter ut ørret uten å kartlegge sårbare arter( som f.eks salamander, insekter osv.). Selv om ørret har blitt spredd over hele Norge vil den fortsatt være å regne for en fremmed art hvis den settes ut i et lite vann på Romeriksåsen, eller et annet sted, hvis den ikke finnes der fra før av. Uberørte fjellvann og skogsvann med en ukjent/ dårlig kartlagt fauna fylles opp med ørret, uten at det blir problematisert. Det viser hvor selektiv og kulturelt betinget holdningen til "fremmede arter" er. "Dette blir bare hinnsides dumt å høre på, myndighetene håndterer ikke problematikk grunnet fremmedarter før det feks trengs rotenonebehandling og alt skal dø. At noen tar ut en koikarpe ved hjelp av harpun er bare helt topp." Jeg er helt uenig. Det er ikke privatpersoners ansvar å "renske opp" i fiskebestander. Det bør være kunnskapsbasert og foregå i ordnede former. Å drive private kampanjer for å utrydde arter bør ikke være lov ettersom det gir for mye spillerom til fordommer. Disse fordommene har en lei tendens til å ramme alt som ikke er ørret og laks.
  3. Ikke bare fikk guttene lykkeligvis harpunert koikarpen, de „trosset advarslene“ og spiste den. Snodig artikkel. Hvem hater koikarpe? Journalisten tenker muligens på sølvkarpe i USA? Litt bekymret for hva menigmann som har null peiling på karpefisk sitter igjen med etter å ha lest denne artikkelen. https://www.nrk.no/ostfold/fanget-uvanlig-koikarpe-i-fredrikstad_-biolog-hyller-innsatsen-1.17406572
  4. Jeg synes debatten om hvorvidt man bør dele plasser eller ei er interessant. Utgangspunktet til de forskjellige deltakerne synes noe forskjellig. Hvis man bor i et område som er tynt bebodd og med mange vann, eller en kystlinje med mange interessante fiskeplasser og få sportsfiskere, kan det kanskje synes noe pussig at man ikke ønsker å dele go`plasser? Selv bor jeg midt i Oslo, og trykket her på Østlandet er ganske hardt. Nordmenn fisker ørret, og andre arter. Arbeidsinnvandrere fra Polen og Øst-Europa fisker gjedde, gjørs, abbor og karpefisk. Det er i praksis ikke noe oppsyn(sist gang jeg møtte en oppsynsmann var i 1992) og de reglene som finnes for minstemål er stort sett tilgjengelige på norsk.Dette er et problem ettersom uvettig beskatning av bestander ikke får noen personlige konsekvenser for de som tar alt de får, uavhengig av størrelse, art eller bestandens størrelse. Det er fritt frem for de fleste metoder. Et eksempel på hvor ille det kan gå er Jarenvannet. Stor sik og enorme gjedder finnes ikke lenger. Ståsnørefiskere o.l som kakket alt de fikk ødela balansen i vannet. Selv har jeg i utgangspunktet ikke noe i mot å dele tips. Noen kan være generelle, og gjelder habitat og andre forhold. Noen ganger kan jeg dele tips om en spesifikk plass, men kun hvis de jeg deler med viser det som etter mitt skjønn er en god forståelse av hvordan man oppfører seg ved bredden: praktiserer C & R der bestanden tåler lite eller ingen beskatning. Jeg tror et ønske om å verne "sine" vann har bidratt til at deler av sportsfiskemiljøet har blitt usynlig. Meitemiljøet er stort sett borte fra fiskersiden. Lukkede grupper på FB har tatt over, og det er synd, men forståelig. Hvem ønsker vel å dele plassen sin med fiskere som dreper alt de får av relativt sårbare bestander, og på toppen av det hele sprer søppel? Fiskersiden er en god mulighet til å forklare sportsfiskere i startgropa hva som er forsvarlig adferd ved bredden. Dessverre når den kun den norsktalende delen av publikummet, og NJFF er lite engasjert i hvitfisk på Østlandet som sportsfiskeressurs. For min del gjør manglende oppsyn, dårlig oppfølging av minstemålsregler og neglisjering av diverse hvitfiskarter at det er lite fristende å legge ut plasstips på nett. For ordens skyld, jeg beskylder ikke deg, Svein85, for noe av dette(-: Skjønner godt at du vil ha noen tips for å komme i gang med sjøørretfisket.
  5. Jeg fisket mye i vannet i rapporten inntil en ti års tid siden. Jeg husker at problemet ved bruk av løftedupp tiltok etterhvert: mange fisk slapp agnet, selv om det ikke var snakk om noe tyngre enn 0,2-0,4 grams takkel. Swing tip, derimot, fungerte veldig bra. Når jeg kom tilbake til vannet i fjor etter en mangeårig pause tok jeg de fleste fiskene på swing tip. Problemer med små og plukkete napp kan jo også bli verre hvis det er for kort avstand mellom partiklene, men i dette tilfellet lurer jeg rett og slett på om fisken har blitt litt sky etterhvert..
  6. Bobbin er også fine greier. Swingtip kan bli litt masete hvis det er mye småfisk på swimmen, men jeg synes den fungerer suverent bra på nærdistansefiske. Det eneste man gjør er å svinge ut takkelet og stramme opp sena. Greit å unngå for mye bevegelse når man fisker på nært hold. Har forøvrig 5 stenger fra godeste T. Eustace i tillegg til glassfiberstenger fra Bruce & Walker og Hardy mfl. Flotte stenger med mye sjarm. Gode å kjøre fisk på, definitivt.
  7. Ja, det var veldig artig(-: Den falt tilslutt for swingtippa maiskorn på en stanglengdes hold. Ekstra stas å ta den på vintage glassfiberstang fra den legendariske stangbyggeren Terry Eustace.
  8. En rapport, ja(-: Fiskersiden er nesten stum av sjokk, kan det virke som(-; Husker hvordan fiskersiden var for 20-15 år siden. De forskjellige fiskemiljøene var aktive her inne, alle sammen, inkludert meitefiskerne. nå skjer det meste på Facebook. Det gjør at det kan bli vanskelig å introdusere nye fiskere for meitefiske etter suter, stam og andre spennende fiskeslag.
  9. Man kikker jo av og til på Fiskersiden, og tenker at det kanskje hadde vært fint med noen rapporter, som det ble kalt for snart 20 år siden. Det enkleste er vel å ta saken i egne hender og bidra selv...Her er noen ord og bilder fra en fin tur i sommer. "Tok en tur til min gamle venn for en ukes tid siden. Et lite tjern med blekker langs alle bredder. Brun og olivengrønn suter som plasker rundt oppunder myrbredden. Mosegrodd karuss som driver deg til vanvidd med forsiktige napp. 564999993 mygg som fra tid til annen avløses av 7-8 kg med knott. Det føltes godt å være tilbake. Jeg hadde foret opp swimmen ca. fire dager i forveien. Slang ut en boks med mais ca 10 timer før jeg satte meg ned på myra. Skulle gjerne justert foringsintervallene, men akk, trivialitetene la ned veto. Det var endel liv på swimmen når jeg kom, et par timer før midnatt. Liljer som ble skøvet tilside. Litt bobling. Mistet en fisk som hadde nok tyngde til at det kunne vært suter eller karuss. Fisket med 0,4 grams dupp. 4-5 cm fortom og søkket justert i slik at det hvilte på bunnen. Etter det gikk ikke fisket spesielt bra. Det var anstendig fisk inne på swimmen med jevne mellomrom. Bobling og rulling tilogmed, ved et par anledninger. Pussige bevegelser i vannet. Fikk noen små sørv og mort. Etterhvert begynte et mønster å tegne seg; Noe tok agnet. Duppen beveget seg s a a akte 30-40 cm. Duppen ble så dratt rett under overflaten, nesten. Deretter ble den stående helt stille før den fløt rolig opp igjen. Nada. Jeg har ikke meitet på endel år. Ute av form. Tok en lur. Hendelsesforløpet gjentok seg. Skiftet til swingtip og et takkel jeg dro mye fisk på for en ti års tid siden. Glidetakkel med ca 8 cm krokfortom. ca 4-5cm ned til 2 SSG. Det tok under ti minutter før jeg fikk et rolig og fint napp. Tilslag! En liten okse på kroken. Heftige utras til høyre, venstre, rett fram og gud vet hvor! De første sekundene trodde jeg det var en grei suter. Så trodde jeg det var en stor suter, og så skjønte jeg hva det var. Bartesam! Utrolig kult(-: Solkskinn og gode tider. Gleder meg til neste gang!"
  10. Kjøpte en Løvstad Arctic char på Finn her om dagen. Har en soft spot for carbonstenger fra første del av nittitallet, så den burde passe meg bra. Jeg har hør litt forskjellige ting om hvilke emner som ble brukt i Løvstads Arctic-serie. Selgeren sa at den er bygget på et IM6-emne. Noen som vet om det stemmer?
  11. Jeg har fisket en god del fra området ovenfor Rotnes og opp til Strøm bru. Den største jeg har fått er 1690, og en kompis av meg har tatt en på 1890. Det var lett å få fisk og den var ganske tallrik på de hotspotsene som fantes. I andre områder var den nærmest fraværende, omtrent som i elva nedenfor Rotnes.
  12. Heisann(-: Er det noen som vet om det finnes en bestand av stam ovenfor fossen som ligger mellom Strøm bru og Åneby?
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.