Jump to content
Fiskersiden

Alu

Members
 • Posts

  19
 • Joined

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Alu's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Week One Done Rare
 • One Month Later Rare
 • One Year In Rare

Recent Badges

1

Reputation

 1. Ja, det var akkurat den tommelfingerregelen jeg tenkte på, hadde man bare husket innholdet
 2. Jøss, det var ikke mye, med forbehold da. Er det fisken eller svingeren som er "problemet"? Antar da at en 260 evt 264N på 200 kHz ikke blir noe bedre?
 3. Hvor dypt kan man egentlig forvente å se fisk, typ uer, med 175H?
 4. Takker igjen. Hadde vært interessant å prøvd den BSM-2 enheten ut, men ser også at den er litt kontroversiell mtp hvilke resultater folk får, og det er stort sett kun med standard svingere fra Airmar. Ved å da koble til en svinger som på papiret ikke er kompatibel, og halvparten av en annen som er det, pluss at man rører inn litt forskjellig programvare, så pløyer man ukjent mark. Vel, nesten, sett bort fra det du har prøvd ut. Som fersk i faget hadde det uansett vært veldig trygt å f-eks ha en Furuno FCV295 som referanse. Båten er desverre på land for vinteren, så har alt for lang tid til å fundere. Satser på at ventetiden ikke blir alt for kostbar
 5. Høres spennende ut Ser at BSM-2 er utgått men forsåvidt lett tilgjengelig brukt. Kan man sette opp generisk 2kW svinger å bare skrive inn ønsket frekvens eller blir man da begrenset til 83 kHz? Jeg finner ingen TM155, bare TM150 med frekvensområde fra 95-155 kHz evt 75M som har 80-130 kHz. Høres genialt ut å lure enheten til å CHIRP'e det frekvensområdet, men hvordan går det med utgangseffekten da? Vil ikke enheten se at her står det en bitteliten svinger tilkoblet og justere effekten ned eller er BSM'n for "dum" til dette, evt styres effekten med impedans innstillingene?
 6. Oppdatering: Furuno hadde produktet jeg etterlyste. Vel, nesten da, men i allefall prinsippet jeg etterlyste. En medium frekvens svinger med 7.7 graders strålebredde (på 107 kHz) og som ikke er på størrelse med et bilbatteri og som koster under 20k! https://www.furunousa.com/en/products/CA82B-35R I Australia så støper de faktisk denne svingeren inn i en liten urethan form slik at den passer rett i Airmar sin hekksvinger brakett, en jobb jeg enkelt kunne gjort selv. 2kW og god stemning: Ser ut som det er en veldig populær svinger i Australia og nettopp på aluminiumsbåter som de har mye av der, men i USA er den svingeren like vanlig som hønsetenner så der var det ikke mye info å hente. Såvidt jeg skjønner er denne svingeren begrenset til Furuno sine konvensjonelle ekkolodd, og det er tvilsomt jeg blir å gå over til det, men det hadde i allefall vært veldig morsomt å bare prøvd den komboen ut.
 7. Joda, jeg vet meget vel om fordelene med gjennomgående svinger. Min første post på dette forumet gikk nettopp på plassering av en 175M, men fikk ikke noe napp der og valgte noe motvilling en TM, som jeg som sagt har vært fornøyd med i det fleste situasjoner. Grunnen til at jeg foreslo en TM med nevnte 13-8 graders medium element (og effektreduksjon som jeg også foreslo, som burde løse varmeproblemet) er vel helst at man alltid setter egne behov først Flush montering ala 175-serien hadde vært helt fint det også, men f-eks med 20 graders tiltet element så hadde vel huset blitt en god del større enn det er? Gjennomgående montert med fairing utgår på hurtiggående mindre båter. Pocketmount utgår også, da man er avhengig av et relativt flatt parti under kjølen eller andre steder, som er ganske uvanlig på europeiske båter, og spesiellt aluminum, evt kan det bygges en utvendig fairing-lignende sak, men igjen så utgår det på hurtiggående båter. Og til slutt så utgår også innvendig da jeg har glassfiberallergi (se nick ) Ergo sitter man igjen med TM, evt flush på stort sett alle hurtiggående båter. Et siste alternativ er selvfølgelig nedsenkbare petter-smart løsninger, men problemet er fortsatt at Airmar kun tilbyr store 2-3kW dobbel-element/dobbel frekvens svingere til svært stive priser. Ved å kutte ut det ene elementet, dermed halvere størrelsen, og halvere effekten så burde også prisen mer enn halvveres. I stedet for å argumentere for at man trenger en svinger til 50K, (som man også trenger en 40 fots sjark til for å plassere) så er man plutselig nede rundt 20K som høres langt bedre ut. Men som du sier, Airmar tilpasser seg markedet i USA greit nok, men det hindrer ikke meg å ønske at det var alternativer. Til slutt så håper jeg ikke at jeg fremstår som vanskelig og "tverr" her, det er overhodet ikke meningen! Jeg setter kjempestor pris på svarene, og jeg spør kun for at jeg er genuint nysgjerrig på hvordan både teknikken og markedet henger sammen.
 8. Fantastisk! Oppfølgingsspørsmålet er selvfølgelig hvis de ikke kan lage et kompakt, humant priset element med smal stråle og lav frekvens, er det da virkelig så enkelt for de å lage et element med høy frekvens og bred stråle? (150-250 kHz, 25-30 grader HW) Men det er forsåvidt ikke så nøye. Når det kommer til størrelse på elementer og pris så ser jeg den, men... Når jeg kikker nærmere i databladene så finner jeg f-eks 2kW medium elementet, 80-130 kHz, 13-8 grader. Det er såvidt jeg skjønner et singelelement som har en diameter på 88mm. Min 185M har et singelelement på 65mm, altså er ikke forskjellen i diameter spesiellt stor, selv om forskjellen på areal er nesten dobbel. Dette er riktignok den aktive flaten, så det er vel litt metall rundt den, men det er vel kanskje mest for kjøling? Uansett så sitter jeg med følelsen at hvis Airmar virkelig ville, så kunne de lett puttet det 2kW medium elementet i en hekksvingerinnpakning, kanskje krympet den ikke-aktive delen noe og evt. redusert effektratingen og solgt det med en kurrant prisforskjell.
 9. Jeg funderte litt rundt ekkoloddsvingere... Har en Airmar 185M som er utrolig bra der det er 'normal' bunn, men den sliter litt i de bratteste bakkene, rundt 45 graders helling ned mot 200 meter. Så jeg tenker at en smalere konevinkel ville være langt bedre ved slike forhold. Hvis man ser på Airmar sine 1 kW svingere, så må man opp til 200-210 kHz for å få 6 graders konevinkel. Men gir ikke den høye frekvensen andre begrensinger på dypt vann? Burde det egentlig ikke finnes en lav eller medium frekvens i "narrow" utgave for slikt bruk og ennå dypere vann? Tenkte først det var tekniske begrensinger her, men når man ser på fiskeri/proff svingere, så er 6-7 graders konevinkel vanlig i nesten alle frekvenser, helt ned til 38-50 kHz men altså ikke for hobbybruk og tilhørende prisområde. Er det slik at det er mye dyrere å lage elementer som klarer lav frekvens og smal vinkel, eller er det bare manglende etterspørsel som er hindringen, evt andre ting?
 10. Alu

  Smelte blytau?

  Flott, da skal jeg prøve å lage meg noen solide lodd
 11. Alu

  Smelte blytau?

  Er det noen her som har erfaring med å ta blyet ut av blytau, og smelte det? Problemet(?) er at bly-pelletsen som er inni tauet henger på en tynn tråd. Har ikke sjekket nærmere hva den tråden er laget av, men regner med den smelter før blyet. Ser for meg noe røyk...?
 12. Takk igjen! Så jeg kjørte ny hard og soft reset, og endelig ser det ut som 3-1 svingeren er "glemt" men får likevel ikke opp navnet uten å jukse litt... Fortsatt må jeg enten aktivere CH2 som er det enkleste, eller velge enkel kilde under nettverksekkolodd modus (som forøvrig er avslått) men da skjer det andre merkelige ting som på frekvensmenyen hvor alle frekvensene kommer opp som ikke er spesiellt praktisk i litt sjøgang. Er forøvrig ikke så fryktelig nøye, ekkoloddet virker ellers helt fint og jeg greier meg selvfølgelig helt fint uten navnet.
 13. Hmm, må jeg kanskje kjøre en soft reset også? Virker som at plotteren husker 3-in-1 svingeren som er fjernet for lenge siden og det er noe der som krøller seg litt til. Måtte også inn i avanserte instillinger for å aktivere temperaturen, og også der lå 3-1 svingeren som et grået ut valg i lag med Airmar'n.
 14. Takker! Var en tur ombord å klarte å få opp navnet ved å gjøre følgende: Vist jeg også haket for CH2 (som ikke er i bruk) under Ekko menyen, da kom navnet opp på CH1. Regner med det ikke gjør noe mtp strømforbruk eller datakraft om CH2 er haket på uten å være tilkoblet? Alternativt kunne jeg hake av CH2, og så av en eller annen grunn velge Nettverksekkolodd modus fra Multi-kilde til Enkel-kilde (har ingen nettverksekkolodd koblet til) da funket det også, men da skjedde noe annet rart: under frekvensvalget for svingeren (TM185M) kom alle frekvensene fra en annen svinger som var montert en kort stund (3-in-1) også opp, dette til tross for at jeg har tatt hardware reset 2 ganger etter oppdateringen. Men så er det egentlige spørsmålet, før reset, så lagret jeg også systeminnstillinger på SD kort og gjennomrettet disse for å spare litt tid.. Må jeg kjøre HW reset en gang til uten å gjennopprette noe annet en Waypoints for at det skal bli rett?
 15. Har gjort det, men verken det eller default navn kommer opp på ekkoloddbildet
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.