Gå til innhold
Fiskersiden

Laksabbor


Recommended Posts

Siden arten ble omtalt i forbindelse med Solabbor, tenkte jeg dette var interessant. Jeg kom over en artikkel om Laksabbor i et blad fra 1968, og gjengir her hele artikkelen:

"Lakseabbor på kort visitt".

I de senere årene er spørsmålet om innføring av nye fiskearter i ferskvann blitt aktuelt i Norden, på grunn av de store vassdragsreguleringene. Det en har vært på jakt etter er fisk som kan leve under de forholdene som rår i et kunstig vannmagasin. Men innføring av fremmede fiskeslag er ikke noe nytt her i landet. Regnbueørret ble prøvet allerede før århundreskiftet. Og det samme gjelder den amerikanske fisken Black bass, eller laksabbor som den ble døpt her i landet. Denne fisken har ikke noe med hverken laks eller abbor å gjøre. Men den kan minne om en kraftig abbor av utseende, og som sportsfisk har den en fighting spirit som minst setter den i klasse med laks (!) Det er ti forskjellige arter av Black bass. Noen av dem, først og fremst large-mouth (stormunnet) og smallmouth bass (småmunnet) er blant de mest populære sportsfiskene i Nord-Amerika. Det var fisk av disse to artene som ved flere anledninger ble forsøkt innført i Norge i 1880 og 1890-årene. Utslipp av fisk ble prøvd ved Oslo, flere steder i Østfold og Vestfold og i nedre Buskerud. I alle tilfellene var det voksen fisk som ble sloppet ut. Men det hele var mislykket. Fisken forsvant etterhvert, og bare i ett tilfelle ble det funnet en unge - det eneste bevis på at laksabboren hade greidd å formere seg i Norge. I Sverige har det i de senere årene pågått forsøk med laksabbor. Men det er nok lite trolig at den vil greie seg stort bedre der enn i Norge. Laksabboren krever temmelig varmt vann, og har neppe muligheter for å danne levedyktige stammer i Norden. Lenger sør i Europa har det derimot lykkes å få laksabboren til å trives. Her er den enkelte steder blitt en populær sportsfisk."

Kilde: Ragnar Frislid i Magasinet for Alle nr. 19, 8. mai 1968.

Det kunne være interessant å høre om eventuell laksabbor i Norge stammer fra disse utsettingene fra over 100 år tilbake!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Husker jeg leste om dette fra et gammelt Jakt, Fiske Friluftsliv sin spalte på tidlig 80-tall; "God gammel aargang". Tror det var forsøksutsettinger av bass i Vansjø. Den 31. mai 1904 ble det tatt en black bass på rundt 1/2 kilo i Vansjø ved gården Dramstad. Dette ble sett på som et bevis på at fisken formerte seg her hjemme. Ellers formerte fisken seg i en fiskedam ved Evje Herregård i Rygge. Dessuten ble det satt ut Vänerlaks på Øyern! En laks ble tatt på sluk nedenfor gården Råsok i Fet i 1893. Fisken veide rundt to kilo. Ellers leide Hertugen av Roxburgh fisket i Alta for ti år for den nette sum av 12 lapper, kommunearbeider Knut Emilsen, Hamar tok en Mjøsørret på 12,5 kg/98 cm første pinsedag 1925, en laks på 31,5 kilo ble tatt i Namsen på skje av en fyr på 75 år 13. juni 1925, Norges første ilder ble skutt ved Osensjøen mellom Elverum og Trysil 29. november 1916, siste bjørn det bel utbetalt skuddpremie for i Vestfold ble skutt i 1917, det siste dyret i 1921 osv osv. Ellers mye artig, blant annet det sære fenomenet ved at noe som f.eks begynner på side 56 fortsetter på side 50! Det var den gangen man måtte fylle ut sidene der det var plass. Mye drøye annonser og i det hele tatt. Men som Thor Eivind skriver; laksabbor og solabbor er på langt nær det samme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.