Gå til innhold
Fiskersiden

Avlusing i Hardanger og Sunnhordaland


Jaho
 Share

Recommended Posts

Luseforskrift kan ende med rettssak

Ei ny luseforskrift i Hardanger og Sunnhordland kan utløse rettssak. Tre oppdrettsselskap mener de vil tape så mye penger på et eventuelt nytt regime at de truer med å ta juridiske skritt.

Bergens Tidente skriver at oppdretterne Lingalaks, Sjøtroll og Tombre Fiskeanlegg står bak trusselen, De tegner et dystert bilde av forslaget til nytt luse-regelverk for Hardanger som Mattilsynet nå har ute på høring.

Selskapene mener at de i årene 2010-2013 vil tape totalt 834 millioner kroner i omsetning hvis forslaget fra Mattilsynet blir innført som ny regional forskrift. Dessuten vil antagelig lakseslakteriet til Hardanger Fiskeforedling måtte legges ned, og med det forsvinner rundt 50 arbeidsplasser.

Ifølge Bergens Tidende har advokat Bernt Jacob Pettersen i advokatfirmaet Thommesen skrevet en felles uttalelse på vegne av de tre oppdrettsselskapene.

- Vi er av den oppfatning at en forskrift vedtatt i tråd med forslaget, og uten nærmere utredning, vil være ugyldig, skriver advokaten.

Den foreslåtte luse-forskriften som oppdrettsselskapene går sterkt ut mot, vil dele Hardanger og Sunnhordland inn i sju forskjellige soner, og innenfor hver av sonene må oppdretterne koordinere sin drift. Utsett, avlusing, slakting og brakklegging skal skje til samme tidspunkt.

Tiltaksgrensene vil imidlertid være de samme som ellers i landet. Direktoratet for Naturforvaltning mener at den nye forskriften, slik den foreligger, vil være utilstrekkelig til å hindre at sjøørreten og villaksen i regionen går tapt.

Høringa om den nye luseforskriften er ennå ikke avsluttet. Forslaget er kommet i stand etter samarbeid mellom Mattilsynet og representanter for oppdrettsnæringa.

Publisert: 10.06.10 kl 07:00

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.