Gå til innhold
Fiskersiden

Dobling av lakseproduksjonen i Kvina


Labrax
 Share

Recommended Posts

http://avisenagder.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=11033

Det er på sin plass å fortelle litt om bakgrunnen for kraftselskapets «nye miljøprofil» og ønsket om mere laks i Kvina:

Vannkraftutbygging (Sira-Kvina) har redusert vannføringen i elva med 70 % ved at vannet er overført til Siravassdraget. Middelvannføring var 89 m³/s før regulering, etter regulering ca. 26,8 m³/s. I perioden 1. mai til 30. september er Sira-Kvina Kraftselskap pålagt å holde en minstevannføring på 3,7 m³/s. Resten av året er minstevannføringen på 1,3 m³/s.

Erfaringene med dagens minstevannsføringsregime viser at dette ikke gir det minimum av vann som laksen i vassdraget trenger for å kunne utvikles og bestå som en livskraftig og robust laksestamme i fremtiden. NVE foretok i 2005 en ny beregning av minstevannføring i Kvina, og kom fram til at den naturlige minstevannføringen er 8,1 m³/s. Dette kan bli den nye minstevannføringen når konsesjonsvilkårene skal revideres i 2013. I de opprinnelige konsesjonsvilkårene ble Sira-Kvina Kraftselskap pålagt å bygge et settefiskanlegg og en laksetrapp i Rafossen, men dette skjedde aldri. Grunnen kan være forsuringen og tap av laksebestanden på 70-tallet. Nå har elva har blitt kalket siden 1994 og laksen kom for alvor tilbake i 1998, det året ble det tatt ca. ett tonn laks i Kvina. Det virker som om Sira-Kvina Kraftselskap «glemte» sine forpliktelser nedfelt i konsesjonsvilkårene etter at laksen kom tilbake.

Når det endelig blir planlagt en laksetrapp i Rafossen så skal den bygges samtidig med at Sira-Kvina Kraftselskap skal bygge et kraftverk ved fossen. Laksetrappen er planlagt som en egen tunnel parallelt med inntakstunnelen til kraftverket. Det planlagte Rafossen kraftverk vil få en kraftstasjon i dagen ved hølen nedenfor fossen, og med tilløpstunnel opp til inntaket i Stegemoenbassenget like oppstrøms dagens terskel. Dagens minstevannføringskrav opprettholdes med 3,7 m3/s om sommeren og 1,3 m3/s om vinteren, men det er forutsatt at 0,5 m³/s av minstevannføringen slippes i laksetrapptunnelen på sommerstid i perioder med vandrende fisk. Kraftverket vil endre vannføringen i Rafossen fra 18,93 m³/s til 5,36 m³/s, eller til 28,3 % av dagens vannføring.

http://www.sirakvina.no/Prosjekter/Rafoss-kraftverk/

Det virker som beskjeden fra Sira-Kvina Kraftselskap er: Det blir ingen laksetrapp uten et Rafoss kraftverk. Kraftselskapet skal ha avsatt penger til bygging av et settefiskanlegg i 2006, men det er fremdeles ikke bygget.

Sira-Kvina Kraftselskap ønsker også å overføre vann fra Knabeåna og Solliåna i Kvinavassdraget for å øke kraftproduksjonen ved Tonstad kraftverk i Siravassdraget. I forbindelse med denne utbyggingenkan det være aktuelt å etablere en «vannpool». Vannpoolen skal redusere de viktigste flaskehalsene for fiskeproduksjon knyttet til vannføring og vanntemperatur. Om jeg har forstått det riktig så skal vannpoolen være et mål for hvor mye vann som skal slippes for å bedre forholdene for øket lakseproduksjon.

http://www.sirakvina.no/Prosjekter/Knabenana---Sollisana/

Les mer om krav om revisjon av konsesjonsvilkårene for Sira-Kvina utbyggingen:

http://www.kvinesdaljff.org/Fisk/Rapporter/kravdok_revisjon_sk2013.pdf

Endret av Labrax
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.