Gå til innhold
Fiskersiden

Fiskeregler Gaula 2014


Nils Master
 Share

Recommended Posts

Hmmm….her var det ikke mye svar og avklaringer/oppklaringer ser jeg, noe som i seg selv er litt merkelig all den tid det aldri er så viktig å være klokkeklar ift mandat/intensjon som når man vil at mennesker skal donere penger til en sak. Siden det vel er Nils Master av FS medlemmene såvidt som jeg har observert iallefall som tidligere har frontet dette Gaula Salmon Fund utad så kan det jo være på sin plass å stille spørsmålene direkte til ham:

Ser på Gaula.no nå at det som benevnes som "et folkemøte" i realiteten ser ut til å være initiert av "Teamet i Gaula Salmon Fund". Dette fikk meg til å google litt og på hjemmesiden til Gaula Salmon Fund finner jeg følgende interessante uttalelse under "våre mål" :

"Beskytte områder av elva med stor verdi for laksen:
GSF vil jobbe for å leie ut og avvikle fisket på utvalgte lokaliteter i vassdraget der laksen er meget sårbar"

Siden jeg er over snittet nysgjerrig: Hva ligger egentlig i dette rent konkret?

Kommentar?

Samme gjengen som NFC http://www.proff.no/selskap/gaula-salmon-fund/rognes/-/Z0IBIV56/

Om deres hensikter kan vel ikke stort annet leses mellom linjene enn : at de vil ”pull the same stunt” som ble gjort i Orkla ved å fjerne ”folkevaldene” og gjøre laksefisket mer eksklusivt for de få. Dette for fortrinnsvis å trekke til seg personer som kommer langveis fra i den ene hensikt å kun mosjonere Gaulalaksen. Ved denne løsning er det et meget begrenset antall fiskere og disse slår ikke i hjel laks - kun mosjonerer den. De vil således med dette konsept styrke laksebestanden i elva.

Kommentar?

I tillegg leser jeg at GSF ser for seg konseptet "elve-verter". Hva ligger konkret i dette ift omfang og praktisk utførelse?

Og hvor mye penger skal prosentvis brukes på disse forskjellige konseptene i tillegg til intensjon om frikjøp av notfiske?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei og beklager at jeg ikke har kunnet gi deg svar før nå, da jeg har vært ute av landet en uke.

For å starte med det første. Folkemøtet er helt og holdent initiert av GSF. Dette har det vel ikke på noen måte vært forsøkt å legge skjul på.
Vi har fått Torstein Rognes fra fellesforvaltningen, samt foredragsholdere fra NINA/NIVA til å stille opp for å gi en innføring i tilstanden i vassdraget pr i dag, samt bakgrunnen for fastsettingen av årets fiskeregler.
Dette skulle vel være av interesse for de fleste med en mening om forvaltningen av Gaula?

Så over til ditt neste spørsmål:


I "å leie ut og avvikle fisket på utvalgte lokaliteter i vassdraget der laksen er meget sårbar" ligger det en intensjon om eventuellt å betale grunneiere en kompensasjon mot at det ikke blir fisket på deres eiendom. Altså omtrent som notoppkjøpet i fjorden, bare rettet mye mer direkte mot gytebestanden i Gaula.
For ordens skyld, det er ingen intensjon om å kjøpe ut fisket på de store folkevaldene. Vi snakker heller om små kulper langt oppe i elva og sidevassdragene som under særlige forhold holder på mye laks.
Personlig skulle jeg gjerne kjøpt ut og stengt fisket i Gaulfossen i juni, men det tviler jeg på om det kan skaffes midler til.........


Du ber også om en kommentar på at Eierne/driverene av NFC er med i GSF.
Dette er ganske riktig. Per Arneberg og Enrico Cristiani fra NFC er faktisk initiativtakerene til GSF.
Foruten de to består styret av Grunneiere fra ovenfor og nedenfor fossen, en "lakserøyker" og en sportsfisker (meg selv)
GSF er ingen fluefiskerorganisasjon og heller ingen C&R organisasjon. Vi ser det, tvert i mot, som en nødvendighet for å opprettholde den lokale interessen for elva, at det kan høstes på et bærekraftig nivå.
At det ligger personlige interesser bak stiftelsen av GSF skal dog ikke stikkes under en stol.
Selvfølgelig har gutta fra NFC økonomiske interesser i en så sterk laksestamme som mulig i elva, like fullt som at grunneierene har interesser i at deres barn også skal kunne ha en inntekt fra elva og like fullt som at jeg som sportsfisker også har en personlig interesse i at mine barn skal kunne oppleve en levende Gaula.

Så til elveverter.
Dette er vårt første prosjekt og vi er godt i gang med finansieringen av dette. Dette foregår i nært samarbeid med Torstein Rognes og fellesforvaltningen og går i korthet ut på at GSF hjelper forvaltningen med å finansiere et utvidet Oppsyn/vertskorps.
Disse skal være synlige langs elva og skal foruten å drive tradisjonelt oppsyn, kunne bistå fiskere som ønsker hjelp, det være seg med håving, fluevalg eller tips og råd. Vårt ønske er at vi kan få til en brosjyre som deles ut ved kjøp av fiskekort i Gaula, der det står et telefonr for den aktuelle delen av elva. En vert bør være innen 15-20min rekkevidde.

Hvor mye som skal brukes på de forskjellige konseptene er avhengig av hvilken finansiering vi greier å skaffe.

Pri 1 er nå elvevertene. Pri 2 vil være tellesystemer for å overvåke oppgangen av fisk.

Håper dette var noen svar og kom gjerne på møtet på Melhus, om ikke annet så for å få høre noen svært interessante foredrag.



Endret av Nils Master
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Ble det et ”vellykket” folkemøte? Var det stor interesse for slike GSF oppkjøp blant de frammøtte? Finnes det noe omtale i dagspresse eller en møtedeltager som har vilje / lyst til å komme med en kommentar?

Som deltager i privat regi vil i hvert fall jeg selv si "ja". Godt oppmøte. Formatet var i større grad "konferanse" enn folkemøte; med gode og relevante presentasjoner fra fagpersoner. Debatten/spørsmålsrunden etterpå forløp udramatisk og eventuelle kontroversielle oppkjøpsspørsmål var ikke kveldens tema.

Tor B. Larsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.