Gå til innhold
Fiskersiden

Hva slags forkurv/swimfeeder?


kjs
 Share

Recommended Posts

Et kjapt spørsmål i min uvitenhet[:I]:

Hva er den prinsippielle og praktiske forskjellen på en åpen swimfeeder/forkurv (i plast) og en cage feeder (dvs. forkurv i netting)? Bruksområdet er vel omtrent det samme? Fordeler/ulemper med hver av typene under ulike forhold (stille/strømmende vann etc.)?

Og et spørsmål til: Når det gjelder plastfeederene er ganske mange i knallgrønt - er det strengt tatt et problem ved fiske etter sky og var fisk eller spiller fargen på feederen ingen rolle?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Inbiller meg at foret sitter litt bedre fast i feederen under kastet ved bruk av en nettingfeeder, og løser seg litt fortere opp når den treffer vannflaten.

Fisker man etter f.eks sørv kan det være en fordel at foret løser seg opp med en gang det treffer vannflaten, da det skaper en sky av for/mat i vannet som sørv tiltrekkes av.

Fisker man etter brasme, suter osv på middels til dypt vann kan en feeder som gir foret litt mer tid på å løse seg opp være en fordel. Tilsvarende gjelder for fiske i strømmende vann da man gjerne vil at foret skal komme ned mot bunn (og ikke bli tatt 20 meter ned i elva pga strøm).

Bruker selv nettingfeeder til det meste av fiske. Det at foret løser seg fort opp kan tildels kompenseres ved å pakke hardere eller bruke seigere for.

Hvorvidt fargen har noe å si har jeg ingen sterke meninger om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

dersom du slår opp forkurv i det nye sportsfiskeleksikonet til Aschehoug, så står det litt om forskjellene der... Dersom begge feederne du tenker på er åpne, er det vel ikke stor praktisk forskjell mellom dem? Mange av feederne i plast har jo imidlertid lokk i begge ender... for å kunne bruke f.eks maggot.. Maggoten ville jo falt ut i kastet dersom den ikke var lukket, men skal komme seg ut av feederen gjennom hullene, og derfor likevel kunne fore godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Finns hur många modeller på feeder som helst. Några är helt öppna, andra är mer eller mindre hermetiska.

Användningsområdena variera med djup ström och vad man vill uppnå med foret. Det är långt ifrån bara feederns design som avgör hur foret uppför sig när feedern träffar vattnet. Innehåll i foret och fuktighetsgraden är minst lika viktig,

Generellt kan man säja att en öppen feeder, exempelvis en gage släpper ifrån sig foret snabbare. Men här finns varianter med piggar på insidan som håller överfuktat for väldigt bra, t.o.m. i hård ström. Feeder fiske är som så mycket annat när det gäller fiske, det är inte vad du fiskar med som fäller avgörande, utan hur du fiskar. Precision och att aldrig kasta ut med tom feeder är nyckelord.

Färg? Ingen aning, fiskar oftast med så diskreta saker som möjligt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En annen ikke uvesentlig faktor er hvordan feederen oppfører seg når den trekkes inn. En cagefeeder har lite motstand i vannet og kommer ganske lett opp fra bunnen. Det samme kan sies om tubefeedere som er designet for å plane opp mot overflaten. Hovedforskjellen på åpne tubefeedere og cagefeedere er, som nevnt ovennfor, hvordan foret slippes ut.Selv bruker jeg stadig oftere cagefeedere. Dette fordi de slipper foret hurtig og gjerne litt oppe i vannet slik at det spres over en noe større flate. For fiske i dypt strømmende vann er en tubefeeder bra til å holde på foret men de er ofte ganske tunge å trekke opp til overflaten. Dersom man benytter en cagefeeder i elv må man ta hensyn til at noe av foret følger strømmen. Dette kan faktisk være en fordel også ved at fisk som er nedstrøms trekkes oppstrøms av forsporet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.