Gå til innhold
Fiskersiden

Elendig laksesesong...


jfuruly
 Share

Recommended Posts

Ser at mange legger skylden på dårlig vær, lite vann etc. etc.

Når det gjelder Numedalslågen har det vært perfekt vannstand, perfekt temperatur osv.

Det er bare å innse at et eller annet har gått galt med en årsklasse. For Lågens del er det smålaksen og tildels litt mere mellomlaks som mangler. På denne tiden skulle det ha "kokt" av smålaks i elva, istedet er den nesten totalt fraværende.

Enda det er så lite laks i elva så opprettholdes "kulturfisket" som bedrives der. Flåtefiskefangstene har ingen kontroll på, drivgarnfisket har snart fulle kvoter allerede.

Jeg har observert at Brufossfisket har slitt med å få tak i nok fiskere. Men, det kommer ikke fiskere til en nesten laksetom elv.

Numedalslågen elveeierlag bør revurdere sin måte å drive elva på!!

Hva gir de igjen for det de tar ut av elva??

Så å si ingenting. 40.000 yngel er en vits i denne elva. Det burde vært satt ut et par millioner.

Danskene som fisket i Holmfoss, og betaler dyrt, har aldri fisket så dårlig.... Kanskje de snart mener at prisen de betaler er litt i overkant??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Riktig nok er det perfekt temp i elva osv, men dette er jo langt fra normalen. Her sør burde det vært over 20 grader i elva nå.. Ikke det at dette er så mye bedre, men når det kun er 17 grader ved badeplassene i sjøen mot normalt 22-23 grader er ting langt fra perfekt.. Vi får se når sesongen er over.. Smålaksen her er også mye mindre enn normalt. Mye fisk mellom 1 og 1,5 kg. Dette kan jo som du sier tyde på at noe har gått galt i havet...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interesant poeng lakseforsker Lars-Petter Hansen kommer med. Vi vet jo at vårflommen i 2003 nesten uteble i Nordnorge pga av lite snø på vinteren. Kanskje gikk smolten så tidlig ut at dødeligheten økte. Var vel samme forholdet i 2002 her i nordnorge, noe som forklarer lite mellomlaks i år. Nei vi får krysse fingrene og håpe på en god gammeldags snøvinter i 2004/2005! Vi kan jo bruke snømåkinga som kastetrening ...... Speycast med snøskuffle!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Nidelva i Trondheim har nesten alt vært perfekt i år borsett fra smålaksen som nesten totalt har uteblitt. Virker som at det er endel storlaks, men disse åpner ikke kjeften sin sånn helt uten videre... Hvis det ikke er forhold i havet som gjør at det er mangel på smålaks, skulle man jo forvente at mye av smolten TOFA setter ut returnerer uavhengig av forholdene som har vært i elva. Dette har ikke skjedd. Kiloslaksene som dukker opp her og der kan dessuten umulig stamme fra dem; smolten de setter ut er gjerne mellom 3 og 5 hekto og smolt med en slik pangstart på veksten er ikke 1 kilo når de returnerer til Nidelva. Merker meg at lakselusa ikke er nevnt som en mulig årsak til årets dårlige sesong. Vi vet jo at lakselusa kan utgjøre en dødelig trussel for laksen idet den vandrer ut gjennom fjordene. Tror personlig at svingninger i antall lakselus (som også blir påvirket av svingninger i antall laks) påvirker i stor grad mengden laks som vandrer tilbake, og her må vi sende en stor takk til oppdrettsnæringa for et meget godt bidrag![} :) ] Vi vet også at lakselus påvirker veksten hos laksen i en betydelig grad: så hvis dødeligheten på den utvandrende smolten har vært stor som en konsekvens av parasittering av lakselus, skulle man også forvente at de overlevende ble sterkt infisert og kom tilbake som småvokst laks, hvilket er tilfelle for smålaksen i år. Tror vi kommer til å få oppleve værre år enn dette her hvis oppdrettsnæringa bare får fortsette å vokse, og nå som vi har fått en liten barnerumpe til miljøverminister, ser jo dette svært så lovende ut!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan det inte vara så att fiske vi har i år är "normalt"? Dom sista tre årens fantastiska fiske har kanske gjort oss lite bortskämda. Mitten på nittitalet var ju inga kanonår precis, och låg väl i linje med den nedåtgående trend som var då.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi er vel blitt litt bortskjemte og mennesklige aktiviteter tatt i betraktning så er vel dette et "normalt" år. Når laksen år på år må vandre ut gjennom en levende vegg av lakselus, er det jo ikke annet å vente at slike år blir ganske "naturlige", Men nå var jo 90-tallet skrekkelig dårlig i mange elver og da, og jeg synes det blir litt feil å bruke det som målestokk. At det var så dårlig på 90-tallet er en meget mager trøst. La oss for all del ikke håpe vi får en slik dårlig periode igjen! Naturlige gytebestander langt under normalen kombinert med rømt oppdrettsfisk er dessuten en utvikling jeg liker svært dårlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.