Jump to content
Fiskersiden

erik

Members
 • Posts

  5426
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  552

Posts posted by erik

 1. Siden været nekter å sammarbeide har undertegnede brukt litt tid med Lowrance Eagle på stuebordet. Under ser du tre korte filmer som forklarer ulike ting som kan være kjekt å kunne.

  Vi starter med film om viser hvordan du legger opp et skjermoverlegg, og da er det selvfølgelig tilførselsspenning som brukes som eksempel:


   Den neste viser deg hvordan du endrer bakgrunnsbildet til ditt eget:

   

  Den siste i denne omgang handler om noe alle som bruker Genesis Live må kunne. Her viser vi hva GSD-filene er og hvordan du sletter de: 

   

   

   
  • Like 1
 2. Huff, triste greier. Spredningen mellom nærliggende tjern i Østfold er nettopp et godt eksempel på spredning som sannsynligvis ikke gjøres av mennesker. (Selv om den første utsettingen sannsynligvis ble gjort av mennesker.)

 3. Dette er offentlig forvaltning som kaster inn håndkleet. Som du sier er det en haug med arter man kan fiske på, men fordi forvaltningen ikke kan/ vil/ ønsker å sørge for at regler etterleves så går de for fullstendig forbud. 

  Komsekvensen er at alle de som har gitt beng i reglene får fritt leide nå når selvjustisen kollapser. 

  • Sad 1
 4. Brudd hvor det ser ut som stangemnet er sager tvers over er soleklar reklamasjon. Brudd som fliser blir i beste fall et tvilstilfelle, da flising kan komme av at stangen er utsatt for trykk, og som Gabriel skriver tåler de ikke det. 

  Kvalitet i en fiskestang går delvis på håndtak, snellefeste og ringer, og delvis på selve stangemnet. Her er det greit å huske på at både dyre og billige stenger kan ha ulik aksjon, og det handler mye om smak og behag. Noe av det aller dyreste du kan finne på å kjøpe er helaksjon i form av håndlagde splitcanestenger. 
   

 5. Det har skjedd mye i NJFF, og det kommer til å fortsette fordi ledelsen i organisasjonen er i et generasjonsskifte. Samtidig får vi som synes fisk uten fettfinne også er artig være litt ydmyke på at vi er i et mindretall her på berget, og at NJFF nødvendigvis bør bruke mest ressurser på det flertallet av medlemmene bryr seg om. (Her har mer spissede organisasjoner som NMU og NTF sin nisje, ved å representere de litt mer spesialiserte variantene over temaet sportsfiske, gjerne i sammarbeid med NJFF.) Jeg har forøvrig via verv jeg har hatt sittet i møter med NJFF og sett i praksis at personer der mot bedre viten og mot egen oppfatning, velger å fronte holdninger som medlemsmassen har, for eksempel rundt fang og slipp og maksmål.

  For å komme tilbake til tema så er jeg helt enig med Loge og Piscator her i at det høres ut som en biotop som gir karpene en viss fordel kontra ørret, som kombinert med noen vellykkede gytinger har gitt et stort antall individer i gitte årsklasser. Jeg antar at i vann med lav snittdybde så kan det bli betydelig næringskonkurranse mellom karpe og ørret, og i en biotop som dette kan karpene ha en fordel fordi de er ekstremt dyktige på å hente næring fra eller i bunnsubstratet, mens ørreten ikke støvsuger bunnen på samme måte men bruker synet og plukker enkeltindivider

  Som for andre arter kan man da tynningsfiske, men som dere helt sikkert vil erfare så har karper en imponerende evne til å lære hva som er farlig, så metoden må nok spisses gradvis for å fortsette å få ut fisk av nevneverdig antall. Hvis dette skal gjøres basert på sportsfiske så er det ingen mangel på informasjon om fiske etter karper der ute, så det ordner seg nok.

   Personlig hadde jeg nok sett på muligheten for å bruke ruser med ledegarn i steden for krok for å få fortgang i prosjektet. Tynningsfiske er på ingen måte noe nytt, så her er det egentlig bare å ønske lykke til med en oppgave som sannsynligvis vil være et evig langt prosjekt.

   

 6. Den første videoen viser deg hvordan du kan speile en Lowrance, Simrad eller B&G til nettbrett (feks iPad) eller smarttelefon (feks iPhone):

  Neste video viser deg hvordan du kan fikse det dersom ekkoloddet viser dybde som tre streker (---) og ikke reell dybde:

  Sist en engelspråklig video som både forklarer forskjellen på SOG (FOG) og STW (FGV), samt viser deg hvordan du får opp fart som skjermoverlegg:

   

 7. 4 minutter siden, Makrellfromasj skrev:

  Det som er mest overraskende er at de rådgivende miljøene ikke engang nevner dette som et alternativ. De tror faktisk sportsfiskere tar seg bryet med å flytte en relativt uinteressant fisk som solabbor til tjern langt utenfor allfarvei (en times gange)

   

  Helt enig, særlig når dette er en av artene som nettopp gyter i grunn vegetasjon og har klebrig rogn.

  De første solabborene er jeg personlig ganske overbevist om at kom fra akvarier eller hagedammer, da arten var vanlig der frem til den ble forbudt omsatt. Vi får kanskje legge til enda en mafia eller to her, "akvariemafian" og "hagedammafian". Forøvrig mafiagrupperinger jeg selv tilhører (uten at jeg har satt ut fisk av den grunn).

  • Like 1
 8. Absolutt TT. 

  For eksempel hvor påfallende det er at utspill fra den kompakte majoritet ofte har mange skrivefeil. Jeg har en viss forståelse for at det kan være utfordrende å ta til seg ny kunnskap dersom man sliter med lese- og skrivevansker. Samtidig er spredning av fisk som gyter i vegetasjon via for eksempel vadefugler etterhvert såpass godt dokumentert at det er overraskende at det finnes individer som fullstendig avskriver muligheten. 

  Jeg får gjøre et forsøk på å komme tilbake til tema: Jeg tror vi alle er enige om at (menneskelig) flytting av fisk er en uting, selv om det utvilsomt er "ørretmafian" som har gjort seg skyldig i de desidert største overtrampene der, og dessuten fortsatt holder på med det i stor stil og med de største negative konsekvensene for øvrige arter. Tusenvis av vann som burde vært fisketomme paradis for andre organismer, er ødelagt ved utsetting av ørret. I dag vet vi hvor skadelig dette er, men den kunnskapen later ikke til å ha noen konsekvens for det bæres stadig fisk til et ukjent antall vann hvor fisken i vannet bare bør få dø ut så vannet kommer tilbake til opprinnelig naturlig tilstand. Ikke minst er vår egen bakgård her i Oslo tungt utsatt for dette, hundrevis av vann i dette begrensede området får stadig tilskudd av ørret som aldri burde vært i disse vannene fra naturen sin side. Som en enkel konsekvens er en haug med insektarter og amfibier borte.

  Å beskylde det ene eller andre miljøet for å sette ut fisk er en diskusjon som så til de grader går i "ørretmafians" disfavør at jeg ikke skjønner at noen i den leiren gidder å prøve en gang.

  • Like 1
 9. Det er en hel haug med elver og bekker i praksis.

  Google "regnbueørret reproduksjon norge". Det øverste treffet tar deg til en NIVA-rapport av litt eldre dato. Litt lengre ned på trefflisten finner du Artsdatabanken med kart også.

 10. Vel vel.

  Jeg har alltid trodd at petri brødre og søstre er hakket mer oppegående enn den kompakte majoritet man ellers kan beskue i kommentarfeltet på sosiale medier. Denne tråden viser at jeg tok feil om det (også) her i livet.....

 11. Hovedproblemet med norsk politi og skytevåpen er tydelig i statistikken deres. De avfyrer flere vådeskudd enn berettigede skudd. De er alt for dårlig trent til å bære våpen, og de kan ikke få den treningen ved praksis. De må først trenes opp, så kan man ta diskusjonen på om det er nødvendig eller ei.

  Det er skummelt når jeg med to år i Forsvaret og litt sporadisk jakt har bedre og mer våpentrening enn den gjennomsnittlige politipersonen. Skytevåpen er farlig, spesielt i hendene på en som ikke er drillet på å håndtere våpenet og stressende situasjoner som en kombo.

 12. Takk!

  Bloggen har eksistert lenge, så mye har vært skrevet eller filmet opp gjennom årene. Dette med å tolke bunnkomposisjon skrev jeg en sak om i 2015:

  https://teamcolibri.blogspot.com/2015/01/bruk-av-ekkolodd-for-se-bunntype.html?m=1

  Ellers er det mye forklaring av hva du ser i den engelske artikkelen som handler om innstillinger. Der kan jeg gå litt mer i dybden på hver enkelt ting. Skulle jeg gjort det samme i en video hadde den blitt flere timer lang, og tatt svært lang tid å lage. 
   

  Jeg sniker ofte inn litt om marin elektronikk både i videoer og artikler, siden det er mitt (litt sære) interessefelt innen alt det artige sportsfiske har å by på. 

 13. Jeg bruker powerbait som en «add on». Feks ved kveitefiske med jigg, hvor jeg trer en på kroken på shadden for å få litt smak og lukt. Jeg bruker de også sammen med annet agn ved meite i saltvann, de sitter godt på kroken så selv om rekebiten ribbes av så vet jeg at det i det minste er noe agn på kroken.

  Jeg kjøper variantene i lake, så etter bruk putter jeg de tilbake i posen/ boksen og kan gjenbruke de etter en stund. 

  • Like 1
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.