Jump to content
Fiskersiden

erik

Members
 • Posts

  5337
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  519

Posts posted by erik

 1. 14 timer siden, calm_entity skrev:

  Jeg tror jeg forstår.

  Jeg hørte at det er noen folk ved daleveien som nå fanger torsk.  Så disse er kysttorsken og er alltid der? Kan jeg fange dem med spinner eller trenger jeg et "bottom fishing" system?

  Hvis du skal fiske torsk fra land så er det først og fremst to forskjellige teknikker som fungerer godt. Aktivt fiske med jigg(spinnfiske) eller meite (agn). Jigg er et godt alternativ for å finne fisken, for eksempel der du beveger deg langs land mens du kaster. Pass på at jiggen synker til bunnen før du fisker den rykkvis inn med rolige bevegelser. Meite er er et godt alternativ når du vet hvor fisken er (eller pleier å være) og fisken er litt treg og inaktiv.

  Her kan du se hvordan jeg meiter med mitt "vanlige" utstyr for spinnfiske:

   

  • Like 4
 2. Verdt å huske på to ting der. Den ene er at det er en kilde til artikkelen som er opplagt forutinntatt, og opplysningene fra den kilden blir på ingen måte ettergått. Det andre er at lokasjonen besøkes av svært mange som ikke vet forskjell på gattfinne og svenskepilk. Disse personene kan fort mene det godt, men i praksis seigpine fisk i hjel. Å tro at det som skjer der kan sees på som en mal for resten av landet er noe korttenkt. 
   

  Og så er det en kime av sannhet der som vi sportsfiskere ikke alltid har et godt svar på, meg inkludert. Er det egentlig dyreplageri når man fisker slik at man nesten garantert ikke ender opp med noe spiselig? 

 3. 2 timer siden, TT skrev:

  Dette er litt komplisert, men se paragraf 3 i denne: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-03-15-797

  Det er en generell regulering i 100 meters sonen som gjelder de aller fleste lakseelver, inkl Lærdal. Denne sonen kan utvides betraktelig (inntil 2 km fra munningen) ved lokal forskrift. Jeg har ikke sjekket om det finnes for Lærdal. 

  Joda, men der ligger det også et unntak. "Fiske etter saltvannsfisk tillates på samme vilkår i den tida det er åpnet for fiske etter anadrome laksefisk i vassdraget." Med andre ord kan du stå ved munningen og fiske etter feks sandflyndre i den perioden elva ellers er åpen for fiske. 

  Dette misforstås ofte som at det finnes et generelt forbud mot fiske innenfor 100 meter. 

   

  Jeg er dog helt enig i at min kommentar var upresis, så takk for korreksjonen TT.

 4. 21 minutter siden, ChiliBonden skrev:

  Vi snakker vel om Lærdal. Men jeg tror alle elvemunninger har en regel på 100meter eller noe sånt

  Det finnes ingen lov som forbyr fiske i nærheten av elvemunninger, dette må reguleres av lokal forskrift. Finnes det ingen slik forskrift er det bare å fiske på (utenfor elven, i elven er det regler for ferskvann som gjelder, dvs grunneiers rettighet).

 5. Grattis!

  Jeg fisker mye etter abbor med balanse, og hogget kommer som regel når den er i ro eller løftes saaaaakte opp. Det er sjelden hogget kommer når jeg er som mest aktiv. Om sommeren derimot hogger abbor gjerne en aktivt fisket balanse. Så det kan virke som om abbor om vinteren liker at ting står stille akkurat når de skal hogge.

  • Like 2
 6. 8 timer siden, Sunnmøringen skrev:

  Interessant punkt.
  Googlet litt og fant en artikkel om europeisk ørret utsetting i USA.
  Ser ut som den importerte ørreten overtok mye av dominansen på østkysten i USA.
  https://www.smithsonianmag.com/science-nature/native-trout-are-returning-to-americas-rivers-160317057/

  Joda, «vår» ørret finnes i store deler av USA. Men de kan også finne på å kalle diverse andre arter for trout. Feks det vi kaller bekkerøye og canadarøye kalles trout i deler av USA. 

 7. 20 minutter siden, Gabriel skrev:

   

  Brød og mais i bevegelse, eller stillestående? Har testet litt forskjellig selv, da tester jeg alltid med stillestående snøre ettersom det fungerer med makk og maggot. Har aldri klart å få ørret til å bite på feks Berkley Gulp eller Mais med stilleståend snøre, kun ved bevegelse.

  Brød har vært i bevegelse, driftende ned en rolig elv. mais har vært begge deler. Både liggende stille på bunnen (målet var karuss) og mens den sannsynligvis har vært i bevegelse på vei ned til bunnen. Men for all del, hvis målet har vært ørret har ikke mais eller brød vært førstevalget av agn. :whistle:

  I dammen i Dyreparken (Kristiansand) foret jeg ørret med pølsebiter, men de fiskene der er nok vant til å spise det som ramler i vannet ved bryggene.

 8. 54 minutter siden, ChiliBonden skrev:  Norgeibilder var helt ny for meg! Kan jeg spørre hvilke situasjoner du bruker denne fremfor f.eks satellitt på google maps?

  I mange tilfeller er oppløsning på NiB bedre enn på GM, særlig når man ser på områder som er litt utenfor sentrale strøk. (Der har ikke Google villet betale for like gode bilder som i strøk folk ofte ser på.) Du har også mulighet til å se flere foto av samme område og sammenlikne. (Feks vinter og sommer, eller hvis man vil ha bilde ved lav vannstand for å se etter stein etc.)

  • Like 2
 9. FishDonkey, for deltagelse i konkurransen Havfiskern.

  Navionics, for dybdekart.

  Google Earth, for kart og flyfoto. 

  Ellers er nettsidene Norgeibilder og artsfiske.com mye brukt.

  I tillegg bruker jeg endel apper som er mer relatert til båten enn selve fiskingen. 

  • Like 1
 10. Det er mørkt, kaldt og kjipt og skulle det bli mindre kaldt så blir det vått og kjipt. Men januar 2024 glimtet til med noen skikkelig overraskende fisk!

  Undertegnede jobber med regnskap og bedriftsøkonomi. I den bransjen er januar forbundet med overtid og sene kvelder på kontoret. De første ukene i januar gikk med til diverse forpliktelser, men så dukket det opp noen ledige timer i kalenderen lørdag 13. 

  IMG_7198.JPG

  Les mer på bloggen:

  Eriks fiske januar 2024 - Årest kjipeste måned ga skikkelig opptur (teamcolibri.blogspot.com)

  • Like 3
 11. Ja, noe annet ville vært overraskende. Det kan sikkert hende at det overlever en stamme her og der, i områder som av en eller annen grunn er lite påvirket av oss mennesker, men at arten skal finnes "over alt" av elver i Norge i fremtiden ser jeg på som ren utopi.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.