erik

Members
 • Content Count

  3945
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  234

Everything posted by erik

 1. Hvis giveren gjenkjennes av ekkoloddet er det riktig adapter.
 2. Ullundertøy, fleece som mellomlag og flytedress utenpå. Samme støvler som til isfisket, lue og fingervanter. Viktig å holde varmen når man sitter ørten timer på rompa i båten.
 3. Jeg har dessverre null, niks, nada og zip erfaring med trolling etter canadarøye, noe jeg gjerne skulle gjort noe med forøvrig. Men utifra det jeg har lest handler dette mye om å finne områder med kanter ute på større vannflater, og så fiske i nærheten av disse kantene. (Forsåvidt ikke helt ulikt trolling etter større norsk røye.) I så tilfelle ville jeg prioritert en ekkoloddgiver med mulighet for både smal konevinkel (for å pin-pointe og kartlegge kantene presist) og noe videre konevinkel (for å se etter fisk). Det ser ut som det stort sett fiskes over dybder rundt 100-20 meter, uten dyprigg tidlig i sesongen og med dyprigg senere i sesongen. På bakgrunn av det hadde jeg sett på Simrad GO eller Lowrance Elite Ti2, begge med HST-DFSBL eller 50/200/455/800-HDI eller Garmins Echomap med for eksempel GT51M (hvis man velger SV-model Echomap). Når det kommer til kart må du nok pent påregne å lage det selv, noe alle disse modellene støtter. En liten tilleggsopplysning når det gjelder akkurat Linder: På grunn av designet har disse båtene en list rundt hele akterspeilet som forbinder akterspeilet med skroget forøvrig. Denne listen gjør det omtrent umulig å få god prestanda fra en aktermontert ekkoloddgiver, fordi den genererer masse turbulens (små luftbobler) når båten er i plan. Egentlig et helt håpløst design på en båt som reklameres med mot nettopp sportsfiskere, men slik er det. Løsningen er å jevne ut mellom list og skrog foran ekkoloddgiveren og litt ut til hver side, feks med glassfiber.
 4. For å være ærlig er jeg litt usikker på hvorfor Stanley fungerer såpass bra. Det finnes ikke stingsild i de vannene jeg fisker mest, og den har minimal bevegelse eller «vugging», egentlig ekstremt kjedelig gange. Sånn sett den strake motsetningen til Kopyto, som har både vuggende gange (med lett hode) og en hale som slår så hele kroppen vibrerer. Det er kanskje derfor den fungerer så bra? Dvs de to til sammen dekker mange situasjoner, fordi de er såpass ulike? Ikke vet jeg. Det går mye i 7-10-14g, tipper jeg bruker 10g cirka 60% av tiden. Men det er litt variabelt, Hurdalsjøen er rene skrekkeksemplet hvor jeg knapt nok er under 20g siden fisken ofte står fra 10 meter og nedover. Det er ekstremt forskjellig fra feks Haldenvassdraget hvor fisken later til å stå mest på 4-6 meter. Dog fisker jeg nesten bare fra båt og utstyrsvalget farges av det. Jeg har prøvd litt ymse av kreps og andre «dyr». Kreps med skjørt på stand-up jiggkrok er vel kanskje noe av det artigste slow-motion fisket jeg vet om. Veldig artig å kjenne abboren suge i seg krepsen der ute. Men igjen er det variabelt, for i noen sjøer får jeg ikke abbor på dette i det hele tatt. Feks har jeg aldri fått abbor på kreps i Vansjø, selv om det var bra med kreps der frem til pesten dukket opp. Abbor er kanskje den fisken jeg er minst klok på. Den overrasker stadig. At jeg også synes den er en av de vakreste fiskene i Norge gjør den bare enda mer attraktiv å jakte på.
 5. Gytingen er veldig variabel etter hvor du er i landet. Vanntemperatur og dagslys er de viktigste faktorene, men også vannstand kan spille inn endel steder. Jeg ser på Facebook at gjeddeleken er i full gang i sydsverige nå.
 6. Westins Stanley the Stickleback og Relax Kopyto er mine desiderte favorittjigger til tradisjonelt jiggfiske (dvs med klassisk jiggkrok med blyhode). Som vibra-bait er favoritten Berkley Powerblade (11g) og som popper er det IMA Popkey 90. Wobler er det sjelden jeg bruker til abbor. Det blir mye dropshot og tradisjonelt jiggfiske, her ligger sikkert 90% av tiden min etter abbor. Kan ikke huske sist jeg fisket med mark, men får da en og annen grei abbor lell.
 7. Sammenliknet med Akerselva er egentlig ikke fisketrykket så høyt i denne elva, heller ikke i Lysakerelven. Men felles for begge er at fisket er desidert best der det er aller vanskeligst å komme til. Med vadebukser kam du gå ut ved brua ved fotballbanen og vade nesten helt opp til kulpen ved OFAs anlegg. Vad ekstremt forsiktig så vil du se endel ørret på den strekningen når smeltingen er ferdig. Kan ellers nevne at OFA har båt for utlån i Bogstadvannet, men isen må gå først selvfølgelig, kontakt de for å «booke» den.
 8. Takk for rapporten. Og ja, Sørkedalselva våkner for alvor til liv når smeltevannet har gitt seg.
 9. Et vel så godt spørsmål er hvilke som er isfrie. ;) Jeg ser at feks Steinsfjorden er tilnærmet ufiskbar og da er nok de fleste småvann ellers også det.
 10. Vansjø er særdeles kanovennlig og har mye fisk.
 11. Til sjøørret er min personlige favoritter Bomber, Tomic og IMA og gamle små Rapala Magnum.
 12. Jeg vet det koster skjorta, men skal du opp i høgget der og har mulighet så lei båt. Ja, du får fisk fra land men med en planende båt med ekkolodd og kartplotter vil det bokstavelig talt åpnes en ny verden. Det er fint fra land, men enda bedre fra båt.
 13. Ja, Elite Ti2 med 3 in 1 er som skapt for Øyern. Hvis du skal ha hjulvisp foran og denne skal styres av Eliten (feks Motorguide Xi3) så skal du legge en NMEA2000-kabel mellom de så en rørgate er lurt.
 14. Se der ja, den hadde jeg gått glipp av. Korrekt det er de to foregående generasjonene jeg har hatt. Det kan hende jeg husker feil men jeg mener at blokken på de to jeg har hatt også var litt større enn den nye som bare er 808cc så det er en helt ny motor også, ikke bare en facelift.
 15. Personlig får jeg litt avsmak når selgers argument er «dette selger vi mye av». Ergo antar han glatt at min bruk er lik bruken til gjennomsnittskunden og da må det være bra nok. Problemet er bare at jeg ikke er gjennomsnittskunden. Feks har jeg 200-400 timer på min påhenger hvert år, kontra 25 timer for gjennomsnittskunden. Jeg har mye følsom elektronikk i båten og er avhengig av stabil ladestrøm, mens gjennomsnittsbrukeren knapt har et ekkolodd etc etc. Hondaen er lett fordi den er tresylindret og har lite slagvolum. Jeg har flere hundre timer med siste generasjon Honda BF50 (som kom i 2007), og noen hundre timer forrige generasjon BF50 (forgassermodellen). Dagens BF50 er en glimrende motor og merkbart bedre enn forrige generasjon. Som mange EFI-modeller har den litt støy ut på elektrisk anlegg men ikke plagsomt mye. Suki er utvilsomt værst i klassen der, i praksis må du ofte ha eget adskilt forbruksbatteri mot ekkolodd og annen følsom elektronikk med nyere Suki. Motoren ellers er glimrende så det er synd at Suki sparer penger på dette området. De er godt kjent med problemet også, men velger å gi beng i det, noe som i min verden utelukker Suki fullstendig. Mercurys 50 er gammel og moden for generasjonsskifte. Fordelen er st den er gjennomprøvd, ulempen er noe høyere forbruk og (i mine ører) dårlig støybilde. Den er dog sterk og har kommet godt ut i diverse tester hva gjelder effekten gjennom turtallsspekteret.
 16. Hei Kudos for bra spørsmål og egen research. Forskjellen på HST-DFSBL og HDI-giveren er at HDI har DownScan i tillegg til 2D (det tradisjonelle ekkoloddet). 2D er identisk på disse. Om du synes det er verdt å legge til DownScan eller ei får bli opp til deg, det er ca en tusenlapp i forskjell på de to. Korrekt med tanke på 83/200 også, de to variantene av en er ikke egnet for din bruk. Nei, du får ikke tak i en slik Y-kabel. Da er alternativet HDS-serien som kan ha begge to koblet inn samtidig og så velger du hvilken du bruker i menyen. Joda, til å se pelagisk fisk er TM150M god til drøye 100 meter. Men for å se bunnlinjen er faktisk de to andre bedre (i 200 kHz).
 17. Det er verdt å nevne at i Sverige har abbor, gjedde og gjørs en helt annen status enn her i Norge. Det er definitivt ikke mangel på kultiveringstiltak i Norge heller, men de er rettet mot fisk med fettfinne. En råtipp fra min side er at hvis du sammenlikner hva som legges ned av kroner og øre i kultivering, rydding av gytebekker, gyrobehandling, kalking etc i Norge, så brukes det langt mer ressurser her enn i Sverige. (En påstand jeg ikke kan underbygge, populært kalt synsing). Hvor innsatsen legges ned handler i bunn og grunn om interesse og dermed også penger, så lenge vi feks har en formening om at vi skal fiske abbor, gjedde og gjørs gratis og at fiskekort bare er akseptabelt der det er laksefisk, så har ikke grunneier noe insentiv for å sette i verk tiltak heller. I Sverige er det derimot helt naturlig å betale fiskekort for å fiske etter disse artene. Steinsfjorden som ble nevnt her er et godt eksempel på dette. Her er det fritt fiske iht dom, grunneier kan bare kreve fiskekort der det fiskes direkte fra grunneiers eiendom. I praksis betyr det ingen inntekter i det hele tatt, bare en masse folk som klager, forsøpler, bråker, fester, tråkker i blomsterbedet ditt og er til bry. Derimot er krepsefisket i Steinsfjorden en svært innbringende geskjeft, og til krepsefiske trenger man agn til teinene. Ergo garnfiskes det. Summa summarum har vi en situasjon hvor det fra grunneiers side er noe dritt med sportsfiske, det er bare i veien for det de egentlig tjener penger på.
 18. Som Mavi skrev, det er Pure som har nye eiere og dermed legger om nettsidene sine. Det har de holdt på med noen måneder.
 19. Nei, den spruten som er er lavere enn akterspeilet. Mye sprut er et soleklart tegn på feilmontert ekkoloddgiver. PS - Montering av aktergiver krever at man prøver seg frem. Man monterer og justerer etter beste evne, så er det ut på vannet og teste. Opp på henger for justering, ut igjen for mer testing etc. Det er ingen bønn her, skal du ha optimal prestanda må dette gjøres skikkelig. Jeg har enda ikke sett en eneste båt på de gode 30 årene jeg har sett på båter, hvor forhandlermontert ekkoloddgiver har vært gjort riktig. Det inkluderer forhandlere i Sverige som selger rendyrkede sportsfiskebåter. Dette er noe man bør gjøre selv.
 20. Slik ser det ut hos meg i snaue 30 knop: Her fra dorgefart og opp til 28 knop i ett skjermbilde: Ekkoloddgiveren brukt her er en Airmar TM150M som ikke akkurat er kjent for sin evne til å gi gode bilder i plan. Raskere enn 30 knop så tar jeg ikke hendene av ratt og gass for å ta skjermbilder.
 21. Den ligger rundt 60 knop, pluss minus noen knop.
 22. Fint bilde, men du må nesten komme med noen bilder av akterenden hvis du skal få fornuftige svar. Det er ikke lett å si noe om montering av ekkoloddgiver basert på det bildet.
 23. Det med garn kan fort vise seg å bare gjelde fritidsfiskere. Men per nå er det ikke krystallklart nøyaktig hva yrkesfiskere skal kunne søke seg vekk fra av begrensinger.
 24. Generelt sett forbys sportsfiske i store områder deler av året, mens yrkesfisket durer på som før så lenge de søker først. Begrunnelse: Det er viktigere at folk kan kjøpe fisk på kaia, enn at de kan fiske den selv. At NJFF klarer å få seg til å vise frem dette som en seier skjønner jeg pent lite av. For meg ser det mer ut som et fullstendig knefall for lobbyvirksomheten fra yrkesfiskerne, som har vunnet frem med stort sett alt de ønsket.
 25. Oslofjorden er da tvert i mot blandt de mest artsrike i Norge? Mengden av hver art kan vi klart diskutere dog. Dessuten har Nesodden endel artige ferskvannsfisk som ikke er fult så lett tilgjengelige for resten av landet, feks suter.