Jump to content
Fiskersiden

erik

Members
 • Posts

  4962
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  406

Everything posted by erik

 1. Nei, det er i praksis ingen forskjell på G Live og QuickDraw. Det er forskjell på delingstjenestene dog, der er C-Map Genesis som Lowrance bruker klart bedre enn Garmins Connect. Kartbrikker koster fra ca 1400,- og oppover uansett merke.
 2. 1. Det kommer an på hvor godt kartet er. Men særlig kart basert på brukerdata begynner å bli veldig bra mange steder, alle de store merkene har sine egne varianter av det. Personlig bruker jeg primært SideScan til å se etter fisk, både pelagisk og i nærheten av struktur, men det kan absolutt brukes til å finne kanter og grunner etc også. Alle merkene har modeller som gjør begge deler (bra), feks Lowrance Elite FS, Humminbird Helix og Garmin EchoMap. Alle disse tre kan også styre elmotor (ikke de billigste Helix) bare vær obs på at merke på kartplotter og elmotor må «matche». Feks kan Lowrance styre sin egen elmotor Ghost pluss Motorguide, Garmin kan styre deres egen Force og Humminbird styrer Minn Kota. Kombimodeller med denne typen funksjonalitet begynner rundt 10 båtlapper. 2. Ja. 83/200-HDI er perfekt for den bruken. 3. Modeller med push-koblinger vil jeg bare anbefale der enheten står mer eller mindre permanent på samme sted. Skal du koble til og fra for hver tur er skrukoblinger definitivt en mer holdbar løsning. 4. Nei.
 3. Ett av mange minner fra den tiden, som er langt mer lystige i retroperspektiv enn de var der og da. Det du ikke dør av blir du sterkere av osv. Akkurat den smellen der kom jeg meg fort fra, men det tok et par uker før føttene mine ble OK. Etter snaue 10 dagers skimarsj var bakre del av føttene som kjøttdeig å regne. De siste dagene av marsjen turte jeg ikke ta av meg støvlene i det hele tatt, fordi jeg var redd for at jeg ikke ville få de på igjen. Vel tilbake på kasernen kom støvlene av, og da rant det blod ut fra støvlene. Sålene var helt gjennomtrukket. Heldigvis fikk vi bruke andre støvler i utenlandstjenesten jeg tok etterpå, for de klassiske marsjstøvlene til forsvaret passet aldri mine føtter uansett tiltak. Men jeg har fortsatt (snart 30 år senere) deformasjoner på hælen som gir utfordringer på fjelltur etc så det grodde ikke helt bra sammen igjen.
 4. I dag har Lowrance sluppet en softwareoppdatering for brukere av HDS Carbon, HDS Live og Elite FS. Her tar vi en nærmere kikk på hva som ligger i oppdateringen. . Les mer på bloggen: https://teamcolibri.blogspot.com/2022/01/lowrance-med-360-og-mer-til.html
 5. Har et liknende minne fra tiden i Kongens klær, dog uten fiskeutstyr. Med tung ryggsekk og pulk skal man da ha tau bak pulken festet til en person til som kan bremse i nedoverbakker, særlig i min avdeling hvor pulken hadde to missiler på seg som veide 30+ kilo hver. På en ekstra slitsom øvelse måtte min "bremser" kaste inn håndkleet og endte hos saniteten, så jeg gikk videre uten en person bak. I en bratt utforkjøring øker farten langt forbi det jeg kan kontrollere, før skien hekter og jeg slår kollbøtte fremover. Det første som skjer i det jeg treffer snøen er at kolben på min AG3 treffer meg i haken så det knaser, så smeller sekken i bakhodet og smeller nesa ned i kolben (knas igjen) før pulken treffer meg der solen sjelden skinner og jeg får min tredje smell fra geværkolben. At sekken var så tung at jeg ikke klarte å få hodet opp fra snøen for å puste hjalp godt på i det lyset gikk for undertegnede og alt ble svart...
 6. Det typiske svaret der er Lowrance Hook Reveal med 83/200-HDI ekkoloddgiver. Hvis du vil ha skannende ekkolodd som ser til siden men er villig til å droppe kartplotter annet enn for kart du lager selv, er også Garmin Striker (med GT52HW) verdt en kikk. Begge disse kan du så kjøpe isfiskegiver til, eller kjøpe de i ferdige isfiske-kit og kjøpe giver for båten til.
 7. Takk. Kan alltids tre den over hodet som beskyttelse mot regn?
 8. Pulkens grunnflate var egentlig avgjørende, den skal passe inn i bilen ved siden av min større pulk, og være dyp nok til at lette ting ikke ramler ut (feks to flytedresser på vei inn og ut til fiskeplassen). Vi har ikke funnet noen kjøpepulk som passer, så da ble det selvbygg. Nå har vi testet den to runder i dyp snø, og så lenge hun går bak meg (som da brøyter unna det værste med min pulk) klarer denne seg veldig fint. Her min pulk på en litt ekstra tung dag...
 9. Vi tester enkel DIY'en for å lage egen pulk. Les mer på bloggen: https://teamcolibri.blogspot.com/2022/01/diy-pulk.html
 10. Echomap UHD SV er en god mellomklassemodell og kan kombineres med Feks Airmar TM185M eller tilsvarende L. Tenker du på Garmins egne ekkoloddgivere så er Garmin GT51M-TM den mest nærliggende. Garmins G3 kart er en merkbar forbedring fra tidligere versjoner og Fisheye/ Fiskekart støttes av både kart og kartplotter.
 11. Min største ørret på isfiske veide 5 blank, så mye tyder på at du kan det. Tenker du på isfiske eller åpent vann?
 12. Jeg har ikke sjekket grundig hvor store kroner du får til drill (eller som kan brukes på drill med adapter). Jeg vet der finnes 180mm, men mer enn det vet jeg ikke. Det blir nok en «VS»-test mot drill og det 180-borret i løpet av vinteren. Ellers har Strikemaster en lettere (og litt billigere) versjon på 24V som per nå ikke selges i Norge, men som sikkert kommer etter hvert som Normark får tak i.
 13. Elektriske isbor har mange fordeler, og det råeste av det råe innen kategorien er Strikemaster Lithium 40v Auger. Mer på bloggen: https://teamcolibri.blogspot.com/2021/12/minitest-av-strikemaster-40v.html
 14. Det enkle svaret er «ja». Det litt mer kompliserte innebærer å vite hva man fikk og hvor man fikk fisken.
 15. Det snakkes mye om komspirasjonsteoretikere om dagen, og noen av de sitter i vårt eget Forsvarsdepartement. Nå er det forsåvidt jobben til disse å se etter kriser og trusler der ingen andre ser de, men nå er de i gang med noe som kan påvirke enhver båt i saltvann med et ekkolodd. Vi snakker om revidering av forbudet mot bunnkartlegging. Link til høringen: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing-forslag-til-forskrift-om-skjermingsverdige-objekter-og-bunnforhold-pa-svalbard-og-jan-mayen/id2870440/ Klikk på "Send inn høringssvar" for å levere svar. Bruk gjerne copy & paste fra mitt svar om du mener det er greit nok: Viser til høring vedrørende - Forskrift om opptak og bruk av informasjon om bestemt angitte bunnforhold. Dessverre viser Forsvarsdepertementet igjen at de hverken er orientert om hva som finnes og selges av marin elektronikk, eller hvordan dette brukes i praksis. I dag har nær sagt enhver kombienhet (ekkolodd med GPS) på markedet mulighet for såkalt "live-mapping", som innebærer opptak av dybde og posisjon benyttet til å tegne opp bunnkart. Funksjonaliteten i dette varierer noe merker og modeller imellom, men samtlige modeller med denne funksjonen i dag gir bunndata med høyere oppløsning enn høringsdokumentets definisjoner av ugradert. Mange gir informasjon om bunnkomposisjon og vegetasjon også. Stort sett alt av nye fritidsbåter som utstyres med en slik kombienhet, og det er de fleste båter over 16 fot, har denne teknologien og alle eldre båter som oppdaterer eksisterende marin elektronikk får det også. Dette gjør det umulig for brukerne å forholde seg til forskriften, og med tanke på volumet enheter i bruk er det umulig å håndheve forskriften. Dersom dette gjennomføres blir det en ren papirbestemmelse uten rot i virkeligheten. Alt av opptak av bunndata gjort i privat regi må degraderes, enhver henvisning til opptak i privat regi bør snarest fjernes.
 16. Takk for rapporten. Bergsjøen står på listen over vann jeg burde ha testet.
 17. Den er betydelig, og desto dypere du fisker desto mer merkbar er den.
 18. Velkommen til forumet. NKML monterte en på Antares 580: https://nkml.no/2016/12/08/beneteau-antares-580-og-montering-av-motorguide-xi5/ Jeg monterte en på en ikke helt ulik båt: https://teamcolibri.blogspot.com/2015/07/drmmen-om-elmotor-del-v-montering.html?m=0
 19. Finn byttefisken først, dvs byttefisken i passe størrelse for abbor. Det er ofte stor forskjell på hvor byttefisk i ulike størrelser oppholder seg, feks vil små mort og digre brasmer sjelden henge sammen. Så vurderer du plassene med byttefisk opp mot hverandre og hva slags habitat stor abbor pleier å like. Det siste varierer endel fra vann til vann, men min erfaring er at det gjerne henger sammen med hva litt større gjedder IKKE liker. Dvs, er de større gjeddene glade i å henge rundt grunner, så er ikke de store abborene det. Liker de større gjeddene å oppholde seg på/ over grunnflater med 3-7 meters dybde, så vil ikke abboren være der. For meg virker det som stor abbor godt kan henge på samme lokasjon som små gjedder, men de skyr de store som pesten. For å gjøre dette litt ekstra vrient så endrer det seg gjerne gjennom året. Jeg kan ikke si at jeg har funnet noe bestemt mønster på det som går på tvers heller, det virker som hvert vann har «sitt» mønster.
 20. Ja, alle vet at næringen må over i lukkede merder om man skal redusere miljøkonsekvensene, inkludert hver eneste person i bransjen. Akkurat som tobakkselskapene sannsynligvis visste at de drepte kundene sine på et ganske tidlig tidspunkt. Men for hvert år de klarer å slippe unna endringer, blir de rikere. Ergo har de en interesse av å utsette dette så lenge som mulig. Som du sier vil kostnaden være enorm, og da er noen milliarder brukt på fornektelse verden over å regne som lommerusk kontra tapte utbytter. Milliardene som brukes på fornektelsen gir til og med fult skattefradrag, mens investeringer i anlegg fort kan gi lavere fradrag pga avskrivingstiden…. Jeg vet jeg må bytte bil for å bli kvitt problemene jeg har med bilen min. Men jeg betaler heller et par tusen i dag for å skyve den kostnaden frem i tid, enn å punge ut med flere hundre ganger mer nå. Ergo har jeg stor forståelse for at bransjen gjør som den gjør. Det jeg ikke har forståelse for, er at vi rundt de tillater det.
 21. Fornektelse og tåkelegging fungerer det. Bare spør en hvilken som helst amerikansk president. Hvis man skal selge noe man vet er farlig/ skadelig/ moralskt forkastelig, så nytter det ikke å innrømme noe av det. Man må bare kjøre på med alt man klarer å få tak i som forvirrer opinionen. Se på tobakk, våpen, porno etc - o-næringen har lært av de beste. Hilsen en som av alle ting er utdannet innen markedsføring.
 22. Sjømat Norge har ett oppdrag, maksimere profitten i o-næringen. Her fra deres egen nettside: Ivareta medlemmenes felles interesser overfor nasjonale og internasjonale myndigheter, institusjoner og samfunnet for øvrig. Arbeide for gode rammebetingelser som styrker konkurransekraft og lønnsomt, og dermed gir gode og sikre arbeidsplasser, for bedriftene. Arbeide for å styrke næringens kompetanseutvikling, samt sikre gode og stabile forhold mellom medlemsbedriftene, de ansatte og deres organisasjoner. Bidra til at fiskeri- og havbruksnæringen blir hørt gjennom deltakelse på arrangementer, i råd og utvalg. Representere næringen i forhandlinger, og bidra til å ivareta medlemmenes felles interesser overfor myndigheter og institusjoner, både nasjonale og internasjonale. Kilde: https://sjomatnorge.no/dette-er-sjomatnorge/ De gjør bare det de er satt til å gjøre, og det med imponerende effektivitet og gjennomslagskraft. Hadde feks NJFF vært i nærheten av det SN oppnår så hadde vi sportsfiskere jublet for det. Ergo ser jeg ingen grunn til å kritisere SN. Derimot ser jeg all grunn til å kritisere alle de som gidder å høre på de....
 23. Jeg er helt enig med Piscator i at det er en merkverdig skjevfordeling her som (sett fra en lekmanns øyne) ikke ser ut til å bunne i fag. Nå er det forsåvidt ikke noe nytt et politikk overstyrer faglige anbefalinger, det er demokrati i praksis. Men det er et problem når faglige anbefalinger påvirkes av politikk. Faglige råd må være nettopp det, basert på faget, så får det være opp til politikken å ta vurderingen av det rådet. Gyro i Drammensvassdraget er det poengløst å gjøre noe med så lenge man ikke samtidig gjør noe for å sikre seg mot at den kommer tilbake. Hele det indre bassenget i Drammen Havn har ferskvann som øverste vannlag, og "fri flyt" mellom Drammenselva og Lierelva gjennom hele havneområdet. Man skal med andre ord lykkes med å utrydde gyro i begge disse samtidig, og hindre gjeninnførsel av gyro i samme område i ettertid. Det er stor trafikk av fritidsbåter hvor en andel frekventerer svenske vassdrag der gyro finnes (mer eller mindre naturlig) og større skip som står i ferskvann i Sverige og tar inn vann med potensiell gyro-smitte den ene uken, for så å pumpe det samme vannet ut i Drammen neste uke. Å stenge Drammen Havn kommer ikke til å skje i vår levetid, fordi det ikke finnes alternativer. Jeg har ikke kompetanse til å si om det er mulig å fullføre del en av prosjektet (utrydde gyro) men så lenge det er lov å dumpe ballastvann i havnen der og null kontroll på desinfisering av fritidsbåter, kan jeg garantere at gyroen kommer tilbake. Det er bare et spørsmål om tid.
 24. Den kjipe kalde tiden er her, og selv om mange av oss bruker båten gjennom vinteren også er det vanligste å la båten hvile noen uker i vinterhalvåret. Her ser vi på hva du bør gjøre i den forbindelse. Det finnes mange guider på nett om "vinterkonservering" av båt og motor. Felles for de fleste av disse er at de er skrevet for båteiere flest, og rent statistisk sett er det en båteier som bruker båten lite og kun med solbrillene på. Siden vi sportsfiskere ofte har vesentlig mer bruk av båten enn det, og ikke minst strekker sesongen så langt vi kan i begge ender, er det ikke gitt at slike guider er like relevante for oss. Vi må være nøyere med noen ting, mens vi kan se bort i fra andre aspekter. Les mer på bloggen: https://teamcolibri.blogspot.com/2021/11/dette-br-du-gjre-fr-du-setter-bort.html
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.