erik

Members
 • Content Count

  4091
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  263

Everything posted by erik

 1. Kajakkfiske er utvilsomt større i Sverige enn i Norge, men det er endel her også. De har dog en tendens til å hold seg i ferskvann. Men jeg ser stadig folk i ymse bellyboats eller tilsvarende i Oslofjorden. Teamkompis Lars fisker mye fra kajakk og så har du han karen her: http://kajakkfisker.blogspot.com/ Han fisker oftere enn han oppdaterer bloggen sin.....
 2. Ørret har ofte en "knekk" på den, eller en bue mens den er rettskåret på en laks. (Kjevebein er en mye bedre måte å se forskjell på, finnen kan ha ymse skader.)
 3. Jeg ser ingen problemer ved å lånefinansiere deler av båtkjøpet slik du tenker deg her, men unngå forbrukslån om du kan. Lån penger på bolig eller bil isteden, da får du bedre rente. (Jeg hadde selv en liten periode med lånefinansiering på egen båt men cashet ut lånet etter noen måneder med vann og nudler.) Sørg for å nedbetale lånet fort, særlig med tanke på neste punkt som er motor: Hvis du skal ha en båt med såpass gammel motor (og det skal du med det budsjettet og det ønsket om størrelse) så forsøk å finne en som har gått i ferskvann. Hvis ikke det er mulig, så ha en plan for å skifte ut påhengeren, og da heller før enn siden. Hva gjør du om det er tæring i motorblokken her så du må skifte motor neste sommer? Sørg for å ha en plan for det, og om ikke planen kan finansieres innen den tid så være mentalt forberedt på at det kan skje. Det er absolutt ikke sikkert det skjer, men planlegg for katastrofe så er det fint å bli positivt overrasket. Skal du først ha eldre saltvannskjørt motor er ikke den i linken din den værste, for det er nesten brakkvann ved den marinaen og lav salinitet er lik lang levetid for en motor. Ha i bakhodet at du må ha egnet bil og førerkort for å frakte dette på land. Du er nok oppe å snuser på 1800-2000kg her med tilhengeren. Legg inn i budsjettet at bremser og hjullager på hengeren må ha en service. La selger ta opp båten etter prøvekjøring, og følge med på hva han gjør. Er hengeren under vann kan du trygt anta at alt skal skiftes ut for det er neppe første gang han bader hengeren sin.... Hvis du ikke har bil/ førerkort/ henger så må det budsjetteres med å betale andre for transport, og for å sette båten ut/ ta den opp.
 4. Velkommen til forumet. Det eksisterer fortsatt et kostholdsråd for Mjøsfisken ja, som blant annet forbyr omsetning av ørreten derfra hvis den er over en viss størrelse.
 5. Det er en hannfisk ja, basert på gattfinnen og kjeften.
 6. Dette er (var) en ørret. Se på kjevebeinet versus øyet, her går kjevebeinet langt bak øyet.
 7. Hei og velkommen til forumet. Ja, det er makrell i Oslofjorden. Du får makrell på stort sett hva som helst, kanskje bortsett fra gummimark. Agn eller hekle med blink eller blanke kroker fungerer. Resten er et spørsmål om å finne fisken.
 8. Det ordner vi, jeg har både HDS Live og Gen 3 liggende du kan låne. Jeg skal bruke de selv i helgen ,men neste uke kan du låne HDS Live. Ingen av de passer i braketten din, men kontaktene passer så du får testet giveren. Send en melding så finner vi ut av detaljene.
 9. Ser du bor på Hokksund? I værste fall kan du få låne ett av meg å teste med.
 10. Det kan selvfølgelig være feil på hardvaren her, giver eller ekkolodd. Du har ikke tilfeldigvis tilgang på et annet ekkolodd du kan teste med?
 11. Fint bilde! Bilder av (egen) båt i fart er alltid fint. Jeg kontrer med egen båt.
 12. Artikkelen er fra 2012 så den begynner å dra litt på årene. Men Nakholmen er fortsatt "høyst brukanes". På sluksiden er IMA min favoritt i dag ved fiske fra båt: Fra land så står jeg på slukene jeg nevnte i artikkelen.
 13. På dette tidspunktet hadde jeg tatt en hard reset og begynt på nytt.
 14. Velkommen til forumet! Frekk som jeg er henviser jeg til min egen artikkel: http://teamcolibri.blogspot.com/2012/04/havabbor-i-indre-oslofjord.html
 15. Hei og velkommen til forumet. I følge en svensk importør av påhengere jeg snakket med for et par år siden, så går i snitt en påhengsmotor i Sverige 25 timer per år (det inkluderer proffbrukere) og jeg regner med at det er omtrent det samme i Norge. 300 timer på 14 år gir et snitt på drøye 21 timer så bruken må sies å være akkurat slik den pleier. De fleste påhengere STÅR i stykker, de GÅR ikke i stykker, om du skjønner hva jeg mener. Dvs de tæres i stykker lenge før de slites ut. Ja, hvis ombyggingen gjøres av en idiot har du et problem som venter på å bli synlig. Men den risikoen har du uansett med en båt, og desto eldre båten er med desto flere eiere, desto større er risikoen for at det har vært en idiot inne i bildet på et eller annet tidspunkt. Men hvis ombyggingen er gjort skikkelig blir det minst like bra og solid som om båten var bygget for påhenger fra fabrikkens side. Et typisk problem på litt eldre båter ala disse er vanninntrengning i skroget, typisk forårsaket av tidligere nevnt idiot som eier.... Det skal ikke mer til enn at man hoppet over tetningsmiddel da motoren ble boltet eller ekkoloddgiveren montert, og vips så vil treplaten i akterspeilet gradvis bli forvandlet til noe som likner på våt cornflakes. Så vær nøye når du ser over båten og se etter tegn på nettopp vanninntrengning i skroget eller akterspeilet. Alle eldre motorer er utsatt for tæring, og selvfølgelig er det desidert værst for de som er brukt i saltvann. Personlig hadde jeg ikke kjøpt en så gammel motor i det hele tatt dersom den har gått i saltvann, men det er naturligvis også et spørsmål om budsjett. Nyere påhenger koster unektelig svært mye mer enn en som er 15 år gammel.
 16. De større mengdene pleier å forsvinne i slutten av oktober men det blir igjen endel til ut i desember og så er det en liten andel som overvintrer. Her i fjorden er makrell en helårsfisk, men utover høsten blir de gjerne så feite at de knapt er egnet som matfisk lengre.
 17. Om sommeren fisker jeg helst SØ grytidlig morgen eller natt, men dersom jeg skal fiske på dagen gjør jeg det i båthavnene. Jeg har fått en og annen SØ utenom båthavner på dagtid sommerstid også, men de aller fleste har tatt i umiddelbar nærhet av brygger eller andre ting som gir ly/ skjul.
 18. Vi har tidligere sett eksempler på problemer pga elektrisk støy, så det kan være verdt å teste å koble Eliten mot et eget batteri for å se om problemet blir borte da. Jeg forutsetter at ekkoloddgiveren er gjenkjent med XID så den er automatisk valgt under Ekkolodd-Installasjon? Slå av StructureScan i Interface-menyen, så forsvinner ikonet for StructureScan også.
 19. Det er bare en fordel å ha fått det oppsettet, mer versatilt ved skifte mellom ekkolodd og ekkoloddgiver. Angående C-Map så har du begge variantene. Dvs både ferdige minnekort og tomme minnekort hvor innholdet må lastes ned. Brikken jeg fikk var fiks ferdig. Bare å putte den i Elite så ser du fort det.
 20. Det er bare forskjell på pluggen, men su trenger adapter på den som ikke er xSonic.
 21. For meg er overflatefiske typisk et fiske jeg driver med da det er for varmt og lyst for mer tradisjonelt fiske, og dermed blir størrelsen på fiskene deretter. Men som ved alt annet sommerlig fiske er det morgen og kveld som gjelder.
 22. Sommerferie, late dager og fisketur. Livet er helt ok om dagen. Etter turen til Mjøsa har jeg fortsatt en uke ferie igjen, som er planlagt avviklet hjemme. Litt småfiksing av diverse ting hjemme, litt fiksing i båt og hage var planen. Men så kom guttungen på tre til meg og sa at han ville på fisketur, og han ville fiske med frosk. Slike ønsker må selvfølgelig etterkommes, så da ble det en ganske spontan tur til Øyerndeltaet. Vi satte ut ved Fetsund lenser, og parkerte ved parkeringen til museet. (Som forøvrig nektet å få betalt for parkeringen, så da kjøpte vi noen flasker vann og en is der i steden, flott sted.)Vi begynte med å kjøre rundt og opp i Nitelva mot Lillestrøm, med Dynovika som mål. Tanken var å respektere guttungens ønske om å fiske topwater med frosk, og håpet var at vi skulle finne noen sultne abbor, gjedder eller kanskje en asp i den vika. Da vi kom frem var det strålende solskinn og inne i vika var det hele 26 grader i vannet, forøvrig samme temperatur som i lufta. 26 grader og strålende solskinn er ikke ideelt, og vi fikk da heller ikke noe her. Vi så noe småfisk innimellom vegetasjonen og inne ved utløpet, men det var det. Dynovika "in all its glory". Det er mange år siden sist jeg har kjørt båt oppover her, så vi tok en liten oppdagelsesferd videre oppover også. Eine vil IKKE dusje i fontenen, ikke var det fisk rundt den heller. Vi snudde ved fontenen, uten å ha fått et napp noe sted på veien. Jeg tok en sjefsavgjørelse om å skifte strategi til dyphøler og jigg, noe som var helt ok for matrosen som begynte å gå lei av å ikke få fisk.Vi kjørte tilbake til Glommasiden, hvor vanntemperaturen var lavere. Da vi satte ut var den 16 grader, nå hadde den steget til drøye 17. Men det er uansett bedre forhold for våre norske rovfisker enn 26.... Vi fant da også ganske fort fisk bak en av lensene, hvor det stod en stim abbor og ventet på at maten skulle komme nedover med strømmen. Dermed gikk dagens status fra bomtur til suksess i løpet av noen minutter, med denne som dagens største: 640g feit og fin abbor ble dagens beste. Vinnerjiggen var en Relax Kopyto på 14g jigghode. Jeg mistet dessverre tre jigger også, det er mye synketømmer i området.Vi ga oss i 16-tiden, mette av sol og inntrykk og med tomme vannflasker.På teknikksiden Har jeg koblet om litt i båten siden sist. Nå går dette på lithiumsbatteriet, et 60Ah fra Alternativenergi.no: Lowrance Sonarhub Lowrance StructureScan 3D Lowrance HDS 9 Gen 3 Lowrance HDS 9 Live Simrad 7 GO xse Stereo USB-lader babord side NMEA2000 Garmin GPSmap 820xs Garmin GPSmap 8410xsv Det er for mye til at batteriet kan drifte alt på maks lysstyrke en hel fiskedag. Men jeg bruker uansett ikke alt samtidig, og heldigvis skades ikke dette batteriet av å kjøres helt ned siden BMSen i batteriet kutter spenningen før cellene skades. Så i værste fall går jeg tom for strøm, men uten større negative konsekvenser. De to Garmin-skjermene er "ekstra", på sikt skal jeg tilbake til å ha Simraden som dataskjerm og så to skjermer til fiske (ikke fire skjermer til som nå). Så skifter jeg på om de to skjermene står ved førerplass, eller en foran og en ved førerplass, alt ettersom det er vertikalfiske/ trolling eller spinnfiske som står på agendaen. Dette fortsatt går på startbatteriet, som er et 95AH AGM fra Biltema (den gule serien): Simarine Pico Lensepumpe Lanterner USB-lader styrbord side Dørkbelysning Mercury 115 ProXS Jeg har en tredje batteribank også, den er til frontmontert elmotor og består av to stykk 12V AGM-batterier. Den batteribanken står dog i boden om dagen, i påvente av en ny elmotor. Etterhvert som jeg får råd til det skal denne batteribanken også byttes til lithium, men ny elmotor og ny propell til påhengeren står høyere på prioriteringslisten så det blir neppe noe batteriskifte der før om et par sesonger. Starwelden går uansett best i vannet med litt vekt i det fremre stuerommet. Jeg har mistet et par knop toppfart etter at jeg tok ut drøye 60 kilo batterier derfra. Jeg har også flyttet om på Garmin skjermene, så nå står 8410xsv på babord dash, tanken er å teste 2D og Sidevü litt mer fremover da jeg anser meg som nogenlunde ferdigtestet med LVS12. Da er det praktisk å ha skjermen nærmere der jeg sitter og styrer, kontra foran der jeg typisk står når jeg spinnfisker. Min egen 820xs er derfor flyttet frem og står nå sammen med HDS Live. Jeg avrunder teknikkpraten med et par skjermbilder fra min IPhone koblet opp med Blåtann mot Mercury Vesselview Mobile. Jeg bikket 100 timer på påhengeren min på starten av denne turen, og dermed kom det opp et nytt symbol i app-vinduet, her fremhevet med rød firkant og pil: Mercury Vesselview Mobile med servicesymbol. Symbolet viser at jeg har nådd et serviceintervall (100 timer). Klikker jeg på symbolet får jeg frem en liste med hovedpunktene som skal tas denne gangen: Dette skal gjøres. Man bør alltid sjekke dette opp mot serviceheftet som følger med motoren, men i dette tilfellet stemmer de overens. Jeg skal sjekke punktene i den venstre listen, og skifte motor- og girolje. I praksis vil jeg også skifte oljefilteret siden jeg personlig synes det er fornuftig å gjøre samtidig med oljeskift. Her kommer det forresten en hyggelig overraskelse: Oljefilteret og oljen fra Mercurys delemerke Quicksilver er prismessig nesten konkurransedyktig med Biltema. Så for første gang i mitt liv har jeg kjøpt originalolje.
 23. Bare hyggelg. Ta med brød, både til å fore mort og ender med - så er ungene opptatt enda en time.
 24. 1. Østernvann. Ca 1,5km fra parkering og inn, MYE mellomstor mort som holder ungene opptatt, og helt greie sjangser for OK abbor og ørret. Sett gjerne ut igjen de store abborene hvis du får noen (trekvart kilo pluss) fordi de holder morten i sjakk. Ørreten her er settefisk og fin matfisk. Du finner dybdekart her: http://dybdekart.no/Map/View/3770