erik

Medlemmer
 • Innholdsteller

  3 889
 • Ble medlem

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  229

Alt skrevet av erik

 1. erik

  Hva bruker dere å fiske med?

  Abbor fisker jeg primært etter med bakansepilk hvis målet er større individer, eller pimpel og lyskrok hvis det er tusenbrødre på menyen. Her handler det egentlig mer om bevege seg så du får lett opp fisken, enn nøyaktig hva du fisker med. Ørret meiter jeg etter med (lokal) agnfisk, men jeg konsentrerer meg da om vann med større ørret. Her handler det fort om lokalkunnskap (som igjen kommer av erfaring, som igjen kommer av mange turer uten fangst) siden fisket er mer statisk.
 2. erik

  Flere tenker vern.

  Apropos torsk i Canada. Morsaprosjektet handlet om utfisking av Vansjø i Østfold og medførte at store deler av bestanden av større gjedde, gjørs, lake og abbor ble fisket ut over 2-3 sesonger, helt bevisst. Man antok at bestandene vill gå tilbake til utgangspunktet på sikt, men det har de ikke gjort enda og det må være 15-20 år siden nå. I Vansjø var gjedde den dominerende rovfisken, i dag er det gjørs. Lake var en ganske vanlig fisk å få, i dag er den en sjeldenhet. Så selv i et ganske begrenset system hadde en kortvarig utfisking enorme konsekvenser og har forrykket den tidligere «normalen» for både rovfisk og byttefisk. Å tro at vi har noen som helst ide om hva flere tiår med overfiske vil medføre i et så stort og komplekst system som Oslofjorden må kalles ønsketenkning. Jeg er veldig spent på hva årene fremover vil bringe.
 3. erik

  monsterørret på mjøsa

  Han er vel neppe den første til å bli mer engasjert på fisketur enn på skolebenken?
 4. erik

  monsterørret på mjøsa

  På flere områder mener jeg GDs overskrift var mer dekkende. Særlig siden jeg har hørt Cato "live" tidligere og ikke har noen problemer med å forestille meg at han er korrekt sitert.
 5. erik

  Valg av kartplotter/ekkolodd

  Jeg testet også Hook2 endel og har brukt den originale Splittshot samt HST-WSBL (den enkleste giveren til Lowrance) og Airmar P66. Det ER forskjell på Hook2 og HDS, men forskjellen på ekkoloddgiveren er betydelig. Allerede med HST-WSBL fungerer Hook2 mye bedre enn med originalen. Sannsynligvis på grunn av konevinkel.
 6. erik

  monsterørret på mjøsa

  Flott ørret, men kan noen ta på seg å gå opp løypa med definisjon av ordet «monster» med pressen?
 7. erik

  Isfiske i Øst-marka?

  De artene krever gjerne litt ulik strategi så det kan være lurt å ta et valg, selv om man selvfølgelig kan starte dagen etter abbor og så avslutte etter ørret. Abbor er typisk en letefisk, du må borre mye og finne den. Ørret er ofte noe mer ventefisk, færre gull og lengre tid i hvert hull. En mellomting er å lete abbor, så snu og fiske seg tilbake i de gamle hullene. Nøkle er ikke noe unntak. Det er et vrient vann for ørret hvis du ikke ismeiter, men leverer gjerne noen abbor så lenge du er mobil.
 8. erik

  Valg- og montering av svinger

  Nå er ikke dette båten du velger for grisekjøring i grov sjø, så du kommer langt med RAM. Den dårligste (med tanke på hvor godt det holder fast) løsningen er den klassiske kula og armen, du skal ha D-størrelsen til din 9. Det er samme patent som jeg bruker ved konsollen på dagens båt. Foran har jeg bedre plass og bruker Cisco, et stativ som nok vil leve lengre enn undertegnede. Dette tåler en trøkk. I jolla brukte jeg en variant fra RAM som ikke har kule og arm, som nesten er på samme nivå som Cisco. Jeg har ikke bilde av det på nett men det er denne: https://www.mjosservice.no/produkt/lowrance/tilbehor/ram-braketter/mb-38-ram-brakett-for-8-og-10-apparater
 9. erik

  Isfiske i Øst-marka?

  Hva fisker du etter?
 10. erik

  Valg av kartplotter/ekkolodd

  Samme sted som du velger frekvens eller er det et valg til, bla ned til det og trykk på det og du kan legge inn det du måtte ønske. Som Abbor sa heter det «Tilpasset...»
 11. erik

  Valg- og montering av svinger

  Grattis med artig farkost. Halve poenget med en slik pram er å kunne bruke den på steder uten båtramper. Da vil det være naturlig å velge en løsning for ekkoloddgiver som støtter opp under det, dvs som gjør at giveren enkelt kan flyttes opp på akterspeilet så den ikke er båtens laveste punkt og smeller nedi det du drar prammen over. Et justerbart ekkoloddgiverfeste er tingen, feks et slikt: https://www.westgear.se/produkt/westgear-givarhallare-for-akterspegeln/ Med denne farkosten og bruken du beskriver er 3 in 1 midt i blinken.
 12. erik

  Valg av kartplotter/ekkolodd

  Med en Airmargiver for chirp tilkoblet kan du sette custom-enkeltfrekvens innenfor frekvensspekteret på alle HDS. Jeg har aldri prøvd akkurat den funksjonen på Elite Ti men tipper med at det fungerer der også.
 13. erik

  Valg av kartplotter/ekkolodd

  Om vinkel kontra skrog er riktig vet jeg ikke (det må du måle) men resten ser bra ut. Kikket litt rundt her og ser det er flere Airmar-givere som ser ut til å ha fått et aldri så lite prishopp her på berget i det siste.
 14. erik

  Valg av kartplotter/ekkolodd

  Ikke se så nøye på hva spesifikasjonene sier om ekkolodets styrke, det er i de fleste tilfeller mer misvisende enn opplysende. Så lenge Eliten kjenner igjen giveren via XID er det helt uproblematisk å bruke den. Personlig handler jeg som regel dyre ting hos Mjøsservice eller Ramotech, mens min lokale forhandler (SG Marine) typisk blir avspist med dårlige planlagte hastekjøp fordi jeg har glemt et eller annet. Alle disse opplever jeg som kunnskapsrike og seriøse (SG Marine er mindre oppegående på sportsfiske enn de to andre men lokalt verksted er verdt sin vekt i gull uansett). Ja. SS er stainless steel, B er bronze og P er plastic.
 15. erik

  Valg av kartplotter/ekkolodd

  Type fiske/ hva slags dybder? Det høres rart ut at den gjennomgående HDI-giveren har forsvunnet fra menyen, og det høres rart ut at det skal bli crosstalk med den. Han har bare det ekkoloddet og bare den ekkoloddgiveren? Noen skjermbilder av støyen?
 16. erik

  Tolkning av ekkoloddbilde/art

  Uten å starte en selsom diskusjon så er min erfaring med sel enkel, ser du en så finn deg et annet sted å fiske.
 17. erik

  Tolkning av ekkoloddbilde/art

  Litt personlig preferanse men den ekkoloddgiveren er jeg ikke veldig imponert over med high chirp. Derimot fungerer 200 kHz (da man vil ha smal konevinkel) og low chirp (da man ønsker vid konevinkel) meget bra med den giveren. Som du har erfart har svakere ekko en tendens til å miste ytterkanten av "buen" med high chirp med denne ekkoloddgiveren, mens buen blir mer definert med 200 kHz. men dette er som sagt en personlig preferanse så det er ikke noen fasit her. Men for å padle meg tilbake til poenget, så har du ganske smal konevinkel i bildet ditt, og jeg støtter da din oppfatning om at dette er noe større fisk. Typisk torsk eller sei. Igjen litt personlig preferanse men jeg bruker gjerne en enkelt shadjigg under slike forhold. Mye av grunnen er for å sortere bort endel av de mindre rovfiskene, men samtidig vil jeg fiske aktivt gjennom vannlagene (sveive opp 10-15 meter, slippe ned, sveive opp, slippe ned etc) og da gir shadjiggen fin bevegelse hele veien. Jeg slipper ikke jiggen helt ned i sildstimen, men stopper en meter eller så over. I selve stimen får jeg sjelden fisk, de fleste tar etter at jeg har begynt å sveive oppover. PS - Ekkoloddgivern din er litt skjev. Alle buene dine heller mot høyre. Dvs "transducer aimed to far back" i bildet her: r.
 18. erik

  Tolkning av ekkoloddbilde/art

  Her i Indre Oslofjord gyter silda typisk i februar en gang. Tilsvarende bilde fra gyting her ligger over. Du ser bunnlinjen på ca 26-27 meter og så tettpakket sild. Rundt 10 meter ser du jagende torsk. Flere bilder og turrapport finner du her: Jeg er neppe kjent der du er, hvoren det måtte være, og jeg vet ikke hvilken ekkoloddgiver du bruker. Så dette blir ren tipping. Den kompakte stimen tipper jeg er sild. Hva de andre er er umulig å si uten å vite noe om konevinkelen din. Hvis den er smal kan dette være rovfisk ala torsk eller sei, hvis den er vid er det muligens store sild.
 19. erik

  Tips til nybegynner - starthjelp

  Ja, middels-varianten er fin til "alroundbruk".
 20. Kan si at jeg har rom for forbedring.
 21. Har kommet så langt at jeg har en profil. Men i likhet med deg gikk jeg på en smell da ting skulle tall- og datobestemmes og dokumenteres med bilde. Men ellers virker opplegget meget bra, og som Andreas sier ER det faktisk litt artig.
 22. erik

  Valg av ekkolodd for en nybegynner

  Dette er den enkleste «alt i ett»-giveren til Garmin, og en bedre ekkoloddgiver er helt klart et poeng men da ryker budsjettet ditt så det holder. GT51 hadde vært et bedre alternativ men koster det samme som budsjettet ditt. Når det er sagt kommer GT20 til å gjøre jobben med den bruken du har beskrevet. GT51 hadde gjort den bedre og vil gi penere bilder på skjermen din, men mer fisk i båten blir det neppe.
 23. erik

  Snubbere

  Jepp. Men helt ideelt er det neppe. To lager mer motstand i vannet enn en så loddet havner lengre bak båten, og jeg vil tippe motstanden i begge strikkene sammenlagt blir såpass hard at du mister mye av den dempende effekten du egentlig er ute etter.
 24. erik

  Snubbere

  Min snubber for 5,5 har holdt mitt 7kg lodd i 7 år. Den begynner å bli litt krakkelert i gummien nå dog så det er nok på tide å skifte den.
 25. erik

  Valg av ekkolodd for en nybegynner

  velkommen til forumet! Kveitefiske basert på ekkolodd handler typisk om å finne riktig bunnkomposisjon (som sier noe om bunnen er hard eller myk), og å se etter byttefisk. Finner man områder med passelig bunnkomposisjon, passelig med byttefisk, og passelig med strøm er det på tide å fiske. På grunt vann, typisk 0-20 meter i saltvann, fungerer skannende ekkolodd til å si noe om bunnkomposisjon men det sikreste er et vanlig ekkolodd (gjerne kalt 2D) med relativt smal konevinkel. (Du kan lese mer om å identifisere bunnkomposisjon HER.) Ser vi bort fra de billigste modellene klarer de aller fleste moderne ekkolodd fra kjente merker klarer å vise deg agnfisk på 0-60 meter uten problemer og de to du linker til er intet unntak. Når det kommer tilå vise bunnkomposisjon, og særlig på dypere vann enn 30-40 meter, har Dragonfly i overkant vid konevinkel på den ekkoloddgiveren som følger med (og som ikke kan skiftes til modell med smalere konevinkel). Til gjengjeld har Dragonflyen en skikkelig kartplotter, noe som er et enormt pluss mot Strikers enkle GPS-visning på en ellers blank skjerm. Dragonflyen har også en skjermstørrelse som gjør at oldinger som meg selv klarer å se noe uten å bruke forstørrelsesglass, men akkurat det der må vi si er brukeravhengig. Summa summarum er ingen av de ideelle, men jeg hadde tatt Dragonflyen. Rundt 5000 kan denne også være verdt en kikk: https://www.seasea.no/instrument/kartplotter-mfd-gps/garmin-mfd/garmin-echomap-chirp-72cv Sammenlikner du den med Dragonflyen snur jeg kappen og sier at den er et bedre alternativ.