Jump to content
Fiskersiden

erik

Members
 • Posts

  5406
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  547

Everything posted by erik

 1. Jeg har som nevnt hatt båt liggende permanent ute i saltvann, hele året til og med bare for å utfordre meg selv litt….. Om du tar med deg en drikkeflaske med vann ned i båten når du skal ut, og skyller av elmotoren din etter turen med innholdet, så er det veldig mye bedre enn å ikke gjøre noe.
 2. Hovedproblemet med norsk politi og skytevåpen er tydelig i statistikken deres. De avfyrer flere vådeskudd enn berettigede skudd. De er alt for dårlig trent til å bære våpen, og de kan ikke få den treningen ved praksis. De må først trenes opp, så kan man ta diskusjonen på om det er nødvendig eller ei. Det er skummelt når jeg med to år i Forsvaret og litt sporadisk jakt har bedre og mer våpentrening enn den gjennomsnittlige politipersonen. Skytevåpen er farlig, spesielt i hendene på en som ikke er drillet på å håndtere våpenet og stressende situasjoner som en kombo.
 3. Takk! Bloggen har eksistert lenge, så mye har vært skrevet eller filmet opp gjennom årene. Dette med å tolke bunnkomposisjon skrev jeg en sak om i 2015: https://teamcolibri.blogspot.com/2015/01/bruk-av-ekkolodd-for-se-bunntype.html?m=1 Ellers er det mye forklaring av hva du ser i den engelske artikkelen som handler om innstillinger. Der kan jeg gå litt mer i dybden på hver enkelt ting. Skulle jeg gjort det samme i en video hadde den blitt flere timer lang, og tatt svært lang tid å lage. Jeg sniker ofte inn litt om marin elektronikk både i videoer og artikler, siden det er mitt (litt sære) interessefelt innen alt det artige sportsfiske har å by på.
 4. Jeg bruker min i saltvann ja. Båten min står på henger, men da jeg hadde båt permanent på vannet tok jeg av elmotoren og tok den med hjem. Riptide er saltvannsbestandig og skal tåle dette, men som alt annet har den godt av å skylles av med ferskvann om du har den muligheten.
 5. Jeg bruker powerbait som en «add on». Feks ved kveitefiske med jigg, hvor jeg trer en på kroken på shadden for å få litt smak og lukt. Jeg bruker de også sammen med annet agn ved meite i saltvann, de sitter godt på kroken så selv om rekebiten ribbes av så vet jeg at det i det minste er noe agn på kroken. Jeg kjøper variantene i lake, så etter bruk putter jeg de tilbake i posen/ boksen og kan gjenbruke de etter en stund.
 6. Kom mai du skjønne milde heter det i sangen. stemte det for mai 2024? Mai startet med knallvær etter en kald og vindfull oppstart på våren 2024. Både pus og jeg hadde store forventninger om fisk da vi/ jeg pakket båten klar kvelden før månedens første fisketur. Les mer på bloggen: https://teamcolibri.blogspot.com/2024/06/eriks-fiske-mai-2024-salt-stt-og-syrlig.html
 7. Det går helt fint så lenge du stanser selve ekkoloddet. Med din enhet så trykker du kjapt på Power-knappen, da kommer det opp en meny hvor du kan stanse selve ekkoloddet mens resten av enheten fungerer som vanlig. Du ser den menyen i videoen jeg postet. Langvarig "tørrkjøring" av ekkoloddgivere er aldri en god løsning. Derfor har alle ekkolodd en mulighet til å stanse signalet som normalt sendes til ekkoloddgiveren.
 8. Ja, så lenge du har angitt riktig ekkoloddgiver i installasjonsmenyen vil du ha disse valgene på 2D for frekvens: 200kHz (smal konevinkel på 12 grader, perfekt for dypt vann og der du ser etter bunnstruktur) 50kHz (vid konevinkel, perfekt der du vil se et større område under båten eller dersom du trenger dybde på veldig dypt vann) High chirp (Bruker 160-240 kHz, litt større konevinkel enn 200kHz og bedre oppløsning for det du ser i vannsøylen men dårligere for å se detaljer på bunnen) Low chirp (Bruker 40-60 kHz, litt større konevinkel enn 50kHz og bedre oppløsning for det du ser i vannsøylen men dårligere for å se detaljer på bunnen.) I denne filmen bruker jeg samme ekkolodd og ekkoloddgiver som du har, og snakker litt om nettopp innstilling av 2D-ekkoloddet: Hvis du vil ha mer detaljert gjennomgang av innstillinger så kan dette være verdt å lese: The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I. (teamcolibri.blogspot.com)
 9. Bruk 50kHz med din ekkoloddgiver, så vil du se både dyprigglodd og agnfisk. Ser du ikke fisken/ jiggen/ wobleren så har du for langt slep bak dypriggloddet.
 10. Ja, uten tvil. Du skal ALLTID ha fortom når du fisker etter kveite. Du skal ha en fortom på ca 1,5 meter med ca 1-1,2mm mono eller fluor. (Mono fungerer helt fint.) Et velment tips er også å droppe alt som heter "klips" og bruke splittringer og splittringtang (Biltema sin er helt OK). I det området det fremstår som du fisker er det et spørsmål om tid før du får en fisk som sprenger enhver klips/ snap/ hurtigkobling.
 11. Snaue 3 kilo filet av lange med hjem, som gir en kost på rundt 4000 per kilo. Mye fordi jeg klarte å miste mobilen min i vannet, så den ligger på 130 meters dyp utenfor Kaupanger. Svarthå, brosme, lange og lyr var innom båten, men de var både små og få. Det var heller ikke pelagisk byttefisk å se på ekkoloddet, så området fremstår som rimelig dødt. Mye lurv tyder på en fjord i ubalanse ala Oslofjorden. Best fiske hadde vi på 90-120 meters dyp rett utenfor Kaupanger.
 12. Lite dorging som foregår på 300 meters dyp. Men er det kombinert bruk hvor du også er ute etter dybder og struktur etc, så er HST-DFSBL eller 50/200-HDI gode valg slik abbor skriver. (Forskjellen på de to er DownScan, HDI har det mens HST-DFSBL er kun 2D)
 13. Elite FS en glimrende mellomklassemodell, kombiner med feks Airmar TM150M.
 14. I dag har jeg en Motorguide Xi3. Motorguide hadde litt software-trøbbel før men fungerer bra nå. Alternativet i liknende prisklasse er Minn Kota. Men ja, det koster en hel del penger.
 15. Med det budsjettet så blir det å handle brukt, eller en innstegsmodell ala Eagle.
 16. Så små motorer pleier å være ensylindret, noe som sammen med enkel konstruksjon betyr støy og vibrasjoner. Med så liten hovedmotor som 40HK hadde jeg ikke brukt noen bensindrevet dorgemotor selv, da hadde jeg brukt drivanker i steden. Ett på hver side av båten. Men her får du bare prøve deg litt frem og finne ut av hva du trives godt med selv også.
 17. 1. Ja og ja. Det er et bra sett for dette fisket. 2. Jeg har dorget lite med woblere, mest med agnfisk og jigg. Men jeg har et par mindre kveiter på en amerikansk wobler beregnet for å fiske etter super-gjedda musky. (Jeg husker dessverre ikke merket.) Du har rett i at du helst ikke vil ha en wobler som dykker for mye, men du fisker med wobleren veldig tett på riggloddet så det er uansett begrenset hvor mye wobleren rekker å dykke så dette er ikke veldig viktig. Du vil også ha en wobler med skikkelig grovt kroksett. Da blir det meste av nordiske varianter litt pinglete. Men Rapala Magnum har mange kveiter på samvittigheten og er verdt en kikk. 3. Jeg har elmotor og dorger gjerne sakte, rundt 1,5 knop, da fungerer det med klype (med jigg eller agnfisk). Men det fleste bruker bensinmotor og ligger rundt 2 knop, da løser klypa fort ut, særlig med agnfisk. Helt vanlig gummistrikk gjør jobben, gjerne litt tynn strikk (Jeg brukte noen i en boks med masse ulike farger fra Biltema før jeg kjøpte elmotor).
 18. WIFI kan også brukes til å gi posisjon til nettbrett uten egen GPS-mottager (feks IPad som er WIFI only, uten SIM).
 19. WIFI med Elite FS og/ eller HDS brukes til å dele til smarttelefon/ nettbrett, ikke mellom enhetene som sådan. Du kan feks speile enheten din på et nettbrett, eller gi nettbrettet posisjon og dybde for å bruke sammen med apper ala Navionics. Da kan du ha Navionics på nettbrettet med Navionics Live på, og et helt annet kart på enheten din. Jeg brukte de mulighetene da vi var i Lofoten sist, med C-Map i båtens Elite FS og Navionics på IPad. Eller for å vise ekkolodd til den som stod foran i båten. Elite Ti2 brukte WIFI mot en annen Ti2 for å dele 2D-ekkolodd, kart og synkronisere waypoints. Men det fungerer kun Ti2 til Ti2.
 20. Den er strengt tatt laget til Kjell Ingar, som til tross for min eminente forklaring på Messenger ikke fikk det til….. Men det er hyggelig at den kan hjelpe andre også. Ethernet er et «must have» når man har to eller flere skjermer. Det nettverket deler ekkolodd, kart, radar og synkroniserer waypoints. NMEA blir først «must have» når man legger til NMEA-dingser, slik som en Point-1. Når du sier det så bør jeg egentlig lage en film om det også.
 21. #metoo Dette inngår i den evig lange serien «Erik gjør ting han ikke kan, uten å spørre en voksen først.»
 22. Siden jeg drar til Kaupanger på torsdag for noen dagers fiske, kan jeg kanskje svare på spørsmålet ditt om noen dager.
 23. Personlig tror jeg Israel kan tøye strikken lengre enn dette, jeg tror de kan legge hele Vestbredden i grus også før USA sier stopp. Frontene i amerikansk politikk er sjeldent steile om dagen, og det gavner de på ytterste høyre fløy, som igjen står for den mest ekstreme Israel-støtten. Kristne fundamentalister i USA bryr seg like lite om muslimske liv, som den gjengse palestiner bryr seg om israelske liv. Israelske myndigheter har i lang tid ført en politikk som skal fordrive palestinerne fullstendig. Å bombe de sønder og sammen er nok vel så effektivt som å bosette seg blandt de, hindre de å reise, jobbe, få rent vann, banke de opp etc. Det går utvilsomt mye raskere med bomber og stridsvogner. Samtidig må man nok innse at palestinernes raid i Israel var en gedigen bommert av Hamas, de inviterte bokstavelig talt en av verdens beste militærmakter til å rulle over seg. Skal man se litt optimistisk på det hele, så kan resultatet av dette bli at alle de mest agressive i Hamas og liknende grupper tas livet av, som igjen kan åpne for reelle forhandlinger. Bare synd så mange mennesker må dø eller invalidiseres for å komme dit. Sånn sett tror jeg svaret på spørsmål 2 og 3 er ja, dette ivaretar israelske interesser og kan/ vil gi varige resultater. Palestinernes kjipe realitet er selvfølgelig at de ikke egentlig har noe sted å gå. Ingen av nabolandene vil ta de inn, så de sitter skvist mellom barken og veden som fem millioner mygg som sitter og ser fluesmekkeren nærme seg.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.