Gå til innhold
Fiskersiden

erik

Medlemmer
  • Innholdsteller

    5 430
  • Ble medlem

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    554

Alt skrevet av erik

  1. Forcemaster var en stangserie med litt «blandet drops». Ofte er det en fellesnevner som feks aksjon i en stangserie, men det var ikke tilfellet for Forcemaster. Beastmaster hadde en slik rød tråd gjennom hele serien haspelstenger, selv om havfiskestengene ikke fulgte den. Gratulerer forøvrig med jubileumspost.
  2. Ole-Håkon er utvilsomt en dyktig fyr, men her er han nok litt på tynn is. Det ene vannet i området rundt Moss med solabbor, Molbekktjernet, ligger 30 minutter gange fra nærmeste parkeringsplass. At noen skal gidde å bære med seg noe så komplett uinteressant som solabbor i en halvtime inn i skauen er direkte usannsynlig. Det samme gjelder vår hjemlige abbor, det er bare helt usannsynlig at noen vil spre den til biotoper den ikke har sjangs til å bli en attraktiv sportsfisk i. Karpe og suter har en betydelig verdi som sportsfisker, og jeg utelukker absolutt ikke st noen kan finne på å flytte på de. Samtidig er det min oppfatning at den praksisen (som det unektelig var en del av på 80- og 90-tallet i ymse miljøer) er avsluttet for lengst. Delvis fordi disse artene finnes en haug med steder og delvis fordi man har fått mer kunnskap om hvor uheldig det er å spre arter. Men både karpe og suter er på kanten av sin geografiske utbredelse, og vil ofte slite med å gyte. Siden de også blir gamle, kan du ende opp med at fisk som ble flyttet for lenge siden først nå får vellykket gyting, og vipps så blir de så mange at hvermannsen oppdager de. Jeg har feks fra ganske gode kilder at karpe og suter ble satt ut i Vansjø i flere runder frem til ca 2000, men personlig så jeg min første suter der i fjor (i en ulovlig åleruse forøvrig, rusene endte i søppeldunken).
  3. Drar på hytta i kveld, og planlegger noen utfall på østsiden av fjorden de kommende dagene. Vi trenger desperat 20-ish kilo makrell, gjerne pir, til kommende Vestlandstur.
  4. Været er ikke på vår side om dagen, men det hindrer oss ikke i å fortsette testingen vår av Lowrance Eagle med Tripleshot HD ekkoloddgiver. Denne gangen var det saltvann og makrell som var målet. Vi satte ut båten ved Svelvik og kjørte sydover. Tanken var å fylle fryseren med makrell, for lageret vårt er tomt. Underveis fikk vi testet kombinasjonen Lowrance Eagle og TripleShot HD over dybder som er litt på kanten av hva de er anbefalt til. Les mer på bloggen: Med Lowrance Eagle på makrellfiske (teamcolibri.blogspot.com)
  5. Siden været nekter å sammarbeide har undertegnede brukt litt tid med Lowrance Eagle på stuebordet. Under ser du tre korte filmer som forklarer ulike ting som kan være kjekt å kunne. Vi starter med film om viser hvordan du legger opp et skjermoverlegg, og da er det selvfølgelig tilførselsspenning som brukes som eksempel: Den neste viser deg hvordan du endrer bakgrunnsbildet til ditt eget: Den siste i denne omgang handler om noe alle som bruker Genesis Live må kunne. Her viser vi hva GSD-filene er og hvordan du sletter de:
  6. Bare å komme seg ut og leke. Jeg har ikke noen god forklaring på hvorfor giverne ikke skulle bli gjenkjent, som du sier kan man heldigvis velge de manuelt. Å lagre waypoints og ta hard reset kan være verdt et forsøk.
  7. Vi tar med oss en Lowrance Eagle med TripleShot HD ekkoloddgiver på abborfiske i Tyri- og Steinsfjorden. Er Lowrance Eagle et godt ekkolodd for det fisket?
  8. Vi åpner opp esken til en Lowrance Eagle 7 TripleShot, går gjennom innholdet i esken og snakker litt generelt om Lowrance sin nye innstegsmodell.
  9. Vi var der i 2021: https://teamcolibri.blogspot.com/2021/10/geiranger-2021-sprechen-sie-deutsch.html?m=1 Lusuer fant vi litt over alt, men typisk noen meter ut fra de drøyeste fjellsidene på 50-150 meters dyp. Lysing så vi aldri noe til der.
  10. Huff, triste greier. Spredningen mellom nærliggende tjern i Østfold er nettopp et godt eksempel på spredning som sannsynligvis ikke gjøres av mennesker. (Selv om den første utsettingen sannsynligvis ble gjort av mennesker.)
  11. Se på årstallet der du, mye har endret seg på kunnskapssiden på de 20 årene.
  12. Juni skal egentlig være den måneden hvor det begynner å bli fart i diverse fiskearter her på Østlandet. Jeg derimot, mistet all fart og gikk ned for telling... Men diverse fiske-relatert fikk jeg til mellom hostekuler og feber, og heldigvis en fisketur med uttelling også. Les mer på bloggen: Eriks fiske juni 2024 - eller mangel på det? (teamcolibri.blogspot.com)
  13. Dette er offentlig forvaltning som kaster inn håndkleet. Som du sier er det en haug med arter man kan fiske på, men fordi forvaltningen ikke kan/ vil/ ønsker å sørge for at regler etterleves så går de for fullstendig forbud. Komsekvensen er at alle de som har gitt beng i reglene får fritt leide nå når selvjustisen kollapser.
  14. Brudd hvor det ser ut som stangemnet er sager tvers over er soleklar reklamasjon. Brudd som fliser blir i beste fall et tvilstilfelle, da flising kan komme av at stangen er utsatt for trykk, og som Gabriel skriver tåler de ikke det. Kvalitet i en fiskestang går delvis på håndtak, snellefeste og ringer, og delvis på selve stangemnet. Her er det greit å huske på at både dyre og billige stenger kan ha ulik aksjon, og det handler mye om smak og behag. Noe av det aller dyreste du kan finne på å kjøpe er helaksjon i form av håndlagde splitcanestenger.
  15. Det har skjedd mye i NJFF, og det kommer til å fortsette fordi ledelsen i organisasjonen er i et generasjonsskifte. Samtidig får vi som synes fisk uten fettfinne også er artig være litt ydmyke på at vi er i et mindretall her på berget, og at NJFF nødvendigvis bør bruke mest ressurser på det flertallet av medlemmene bryr seg om. (Her har mer spissede organisasjoner som NMU og NTF sin nisje, ved å representere de litt mer spesialiserte variantene over temaet sportsfiske, gjerne i sammarbeid med NJFF.) Jeg har forøvrig via verv jeg har hatt sittet i møter med NJFF og sett i praksis at personer der mot bedre viten og mot egen oppfatning, velger å fronte holdninger som medlemsmassen har, for eksempel rundt fang og slipp og maksmål. For å komme tilbake til tema så er jeg helt enig med Loge og Piscator her i at det høres ut som en biotop som gir karpene en viss fordel kontra ørret, som kombinert med noen vellykkede gytinger har gitt et stort antall individer i gitte årsklasser. Jeg antar at i vann med lav snittdybde så kan det bli betydelig næringskonkurranse mellom karpe og ørret, og i en biotop som dette kan karpene ha en fordel fordi de er ekstremt dyktige på å hente næring fra eller i bunnsubstratet, mens ørreten ikke støvsuger bunnen på samme måte men bruker synet og plukker enkeltindivider Som for andre arter kan man da tynningsfiske, men som dere helt sikkert vil erfare så har karper en imponerende evne til å lære hva som er farlig, så metoden må nok spisses gradvis for å fortsette å få ut fisk av nevneverdig antall. Hvis dette skal gjøres basert på sportsfiske så er det ingen mangel på informasjon om fiske etter karper der ute, så det ordner seg nok. Personlig hadde jeg nok sett på muligheten for å bruke ruser med ledegarn i steden for krok for å få fortgang i prosjektet. Tynningsfiske er på ingen måte noe nytt, så her er det egentlig bare å ønske lykke til med en oppgave som sannsynligvis vil være et evig langt prosjekt.
  16. Den første videoen viser deg hvordan du kan speile en Lowrance, Simrad eller B&G til nettbrett (feks iPad) eller smarttelefon (feks iPhone): Neste video viser deg hvordan du kan fikse det dersom ekkoloddet viser dybde som tre streker (---) og ikke reell dybde: Sist en engelspråklig video som både forklarer forskjellen på SOG (FOG) og STW (FGV), samt viser deg hvordan du får opp fart som skjermoverlegg:
  17. Helt enig, særlig når dette er en av artene som nettopp gyter i grunn vegetasjon og har klebrig rogn. De første solabborene er jeg personlig ganske overbevist om at kom fra akvarier eller hagedammer, da arten var vanlig der frem til den ble forbudt omsatt. Vi får kanskje legge til enda en mafia eller to her, "akvariemafian" og "hagedammafian". Forøvrig mafiagrupperinger jeg selv tilhører (uten at jeg har satt ut fisk av den grunn).
  18. Absolutt TT. For eksempel hvor påfallende det er at utspill fra den kompakte majoritet ofte har mange skrivefeil. Jeg har en viss forståelse for at det kan være utfordrende å ta til seg ny kunnskap dersom man sliter med lese- og skrivevansker. Samtidig er spredning av fisk som gyter i vegetasjon via for eksempel vadefugler etterhvert såpass godt dokumentert at det er overraskende at det finnes individer som fullstendig avskriver muligheten. Jeg får gjøre et forsøk på å komme tilbake til tema: Jeg tror vi alle er enige om at (menneskelig) flytting av fisk er en uting, selv om det utvilsomt er "ørretmafian" som har gjort seg skyldig i de desidert største overtrampene der, og dessuten fortsatt holder på med det i stor stil og med de største negative konsekvensene for øvrige arter. Tusenvis av vann som burde vært fisketomme paradis for andre organismer, er ødelagt ved utsetting av ørret. I dag vet vi hvor skadelig dette er, men den kunnskapen later ikke til å ha noen konsekvens for det bæres stadig fisk til et ukjent antall vann hvor fisken i vannet bare bør få dø ut så vannet kommer tilbake til opprinnelig naturlig tilstand. Ikke minst er vår egen bakgård her i Oslo tungt utsatt for dette, hundrevis av vann i dette begrensede området får stadig tilskudd av ørret som aldri burde vært i disse vannene fra naturen sin side. Som en enkel konsekvens er en haug med insektarter og amfibier borte. Å beskylde det ene eller andre miljøet for å sette ut fisk er en diskusjon som så til de grader går i "ørretmafians" disfavør at jeg ikke skjønner at noen i den leiren gidder å prøve en gang.
  19. Det er en hel haug med elver og bekker i praksis. Google "regnbueørret reproduksjon norge". Det øverste treffet tar deg til en NIVA-rapport av litt eldre dato. Litt lengre ned på trefflisten finner du Artsdatabanken med kart også.
  20. Vel vel. Jeg har alltid trodd at petri brødre og søstre er hakket mer oppegående enn den kompakte majoritet man ellers kan beskue i kommentarfeltet på sosiale medier. Denne tråden viser at jeg tok feil om det (også) her i livet.....
  21. Jeg har som nevnt hatt båt liggende permanent ute i saltvann, hele året til og med bare for å utfordre meg selv litt….. Om du tar med deg en drikkeflaske med vann ned i båten når du skal ut, og skyller av elmotoren din etter turen med innholdet, så er det veldig mye bedre enn å ikke gjøre noe.
×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.