erik

Members
 • Content Count

  4170
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  274

erik last won the day on November 8

erik had the most liked content!

Community Reputation

1499 Excellent

7 Followers

About erik

 • Rank
  Team Colibri
 • Birthday 01/02/1978

Contact Methods

 • Website URL
  http://teamcolibri.no
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Bærum, Norway

Recent Profile Visitors

9606 profile views
 1. Det desidert mest effektive virkemiddelet for å øke rekkevidden ved fiske er en flytende farkost, alt annet er bagateller i forhold. I teamet går vi gjennom mange stenger i løpet av et år, og mitt inntrykk er at de stort sett er riktig klassifisert med tanke på øvre kastevekt men at endel har nedre grense satt for lavt. Dette er særlig merkbart på «allroundstenger» som typisk klasses 7-28, 10-30 etc. Akkurat det er det en viss logikk i, tregangeren mellom nedre og øvre grense er neppe mulig å få til uten at en av de lider. Samtidig er kastelengde som regel korrelert med stanglengde, en lengre stang av god kvalitet kaster lengre enn en kortere stang av samme kvalitet. Men for å komme tilbake til tema er utvilsomt teknikk viktigere enn stangens kvalitet(er). Hvis du er i tvil, så la en femåring låne gromstangen din mens du kaster med femåringens juniorsett.
 2. Du vil ikke kunne ha to ulike 2D-givere tilkoblet til samme enhet samtidig. Men hvis du får nettverket til å fungere kan du velge hvilken skjerm du vil se den enkelte giver på. (Merk «hvis».) Plassering av ekkoloddgivere er unektelig litt smak og behag. På båter med en påhenger er det helt uproblematisk å ha ekkoloddgiver på babord side, så lenge den ikke er klint opp i motoren. Det skal de forøvrig aldri uansett fordi det kan føre til ujevn vannstrøm mot propellen, som igjen ventilerer propellen. Det kan i verste fall være direkte skadelig for motoren, i beste fall mister man toppfart. Selv har jeg endel givere, og må rett og slett ha noen på babord for å ha plass til de. Med tanke på at denne andre giveren primært skal fungere optimalt på 10-40-ish begynner morroa med GT8HW som er en ren 2D-giver med passende konevinkel. Denne har jeg litt erfaring med selv, men jeg hadde hoppet over den her fordi den store styrke er 0-20 meter (i saltvann) og det blir kanskje litt spinkelt når drifter kommer ut på dypere vann. GT15M er et mye bedre valg, også en ren 2D-giver men med lavere frekvens og høyere effekt. Som «bra nok uten å sprenge banken» holder jeg en knapp på denne. Ideell er kanskje GT23M med liknende konevinkel men lavere frekvenser og over dobbelt så høy maksimal effekt som GT8. Denne har også downvü, altså skannende ekkolodd som ser ned. Det vil gjøre det enklere å fastslå bunntype/ eventuell vegetasjon/ struktur. (DownVü vil ikke deles til 6012.) Ja, du kan lage ethernetkablene selv. Det er helt vanlige ethernetkabler så hvis du klarer å håndtere alle disse bittesmå lederne inni er det bare å kjøre på.
 3. En liten oppfølging her. C-Map holder på å endre på hele systemet sitt for oppdatering av kartbrikker (altså navgiasjonsbrikker med kjøpt innhold, ikke kart lastet ned direkte fra C-Map Genesis til egen minnebrikke). Foreløpig forventet endring skal gå live i løpet av vinteren, og vil gjøre det enklere å få oppdatert eksisterende kartbrikker slik at feks Genesis-laget oppdateres. En velkommen endring for min del.
 4. Det er Garmins ethernet mellom 6012 og GSD24 i dag, den saken er grei. Spørsmålet mitt om nettverk gjaldt mellom 6012 og ny skjerm. I en ideell verden vil de dele ekkoloddgiver(e), kart og waypoints. (Slik at du feks slår inn et waypoint på skjermen du har ekkoloddet på fordi du så noe spennende der, og så popper det opp på 6012.) Jeg har dessverre bare praktisk erfaring med Garmins ethernet på litt nyere modeller (820xs og 8410xsv), derav usikkerhet rundt eventuell utfordringer med din lett aldrende 6012. Men der kan support utdype hva som går og ikke går mellom de. De litt enklere GPSMap-modellene er absolutt et alternativ, 8410xsv er utvilsomt et merkbart økonomisk løft... Som ekkolodd med dine dybder er den kanskje største ulempen med feks 1022xsv at den ikke er «ekte» dobbeltbånds-ekkolodd, dvs mot ekkoloddgivere med to elementer så fyrer den av ett element av gangen (ikke begge samtidig.) Hos G er det bare 84xx som er ekte dobbeltbånd uten modul. Dog kan vi absolutt diskutere den praktiske forskjellen ute på vannet, jeg mistenker at man må være langt over middels interessert for å i det hele tatt se noen forskjell... På 0-40 meter kan jeg ikke se forskjell på mine egne. Dog ser jeg godt forskjell relatert til selve skjermen, skjermen på 8410 er den beste jeg har sett på noen marin enhet uansett merke. (Jeg har også en Lowrance HDS Live stående ved siden av.) Angående å rydde i NMEA2000 så finnes det en T-connector med fire punkter: https://www.mjosservice.no/produkt/lowrance/tilbehor/nettverk-kabler/nmea2000-nettverk/n2k-4-veis-blokk-micro-c Den er gull på steder man har mange enheter, feks under dashen.
 5. GSD24 kom ca 2011/2012 hvis jeg husker riktig, og det har skjedd en hel del siden det, særlig hos Garmin. Et avgjørende spørsmål her her hva du savner med dagens oppsett? Jeg gjør noen antagelser under her, så får du heller korrigere/ presisere. TM260 var og er en meget kapabel ekkoloddgiver, den hadde jeg beholdt med tanke på fiske fra 40-50 meter og dypere. Så kan du heller komplettere med en enklere ekkoloddgiver med større konevinkel for grunnere og mer pelagisk fiske om det er er savn. Umiddelbart er det fristende å rette oppmerksomheten mot Garmins GPSMap-serier siden du har dette fra før og kjenner det godt. Strekker budsjettet til er 8410xsv/8412xsv det råeste du får fra G uten modul, og med fiske på 10-100 ser jeg ikke behovet for modul med dagens modeller, ved mindre du har planer om å doble dybden. (Jeg har selv brukt 8410xsv denne sesongen og har stort sett bare positive erfaringer med den.) Det jeg ikke har kontroll på er nettverk mot din 6012. Det hadde vært ideelt å få opp Garmins ethernet mellom de for utveksling av data, Nettopp for å få maks utbytte av din 6012, men jeg vet det er noen utfordringer mellom generasjoner her uten at jeg kjenner detaljene. Data over NMEA2000 er uproblematisk med tanke på motordata, retningssensor, drivstoff etc hvis du har dette. Har du noe av dette men via NMEA0183 hadde jeg sterkt vurdert å oppgradere det som kan oppgraderes til NMEA2000 uansett, for NMEA0183 er et døende nettverk. Det finnes løsninger får få NMEA0183 over på NMEA2000 om det er ønskelig å beholde en (kostbar) sensor men endre nettverk. Når det gjelder plassering må du nesten svare på det selv. For egen del vil jeg utvilsomt ha skjermen innen enkel rekkevidde, det til en slik grad at jeg har flere skjermer plassert rundt i båten så jeg kan klå uansett hvor jeg fisker fra. Men er du mer av typen som kanskje bare justerer gain/ følsomhet en gang eller to per tur og ellers bare bruker Power-knappen, har det mindre betydning.
 6. Undertegnede er ganske ivrig forumbruker og «henger» også på noen andre forum, inkludert ett svensk og et par amerikanske. Trenden er soleklar for samtlige av de, aktiviteten har vært jevnt nedadgående. De amerikanske har riktignok holdt noe jevnere aktivitet lengre enn de svenske og norske, men særlig det siste året har aktiviteten også falt på US-forumene jeg følger. Ergo tror jeg fallet i aktivitet her på FS bare følger en generell trend, og er lite relatert til FS spesielt. Ymse grupper på Fjesboka har tatt over forumtrafikken, og akkurat det tror jeg det er pent lite for oss (eller eier av FS) å gjøre med. Samtidig heter det seg at enhver reaksjon har en motreaksjon. Om trenden vil snu på et eller annet tidspunkt vet jeg ikke, men siden Fjesboka sliter med å rekruttere (og holde på) yngre brukere vil det skje en fortsatt utvikling. Gjennomsnittsalderen på folk som bruker endel tid på Fjesboka har vært jevnt stigene lenge, og i dag er de fleste nye brukere der fra den vestlige verden 40+. Det er et klart tegn på et medie med problemer.
 7. Jepp. Been there, done that.
 8. C-Map brikker av nyere dato inneholder endel Genesis-data, i prinsippet det samme som du kan laste ned fra C-Map Genesis (til en annen tom brikke) og bruke i plotteren din. Dette er kartdata basert på brukerdata, og vil ha varierende kvalitet. Kvalitetssikringen som sådan er den beste av alle variantene av brukerdata i kart som finnes der ute, dvs dataene er basert på en reell sonarlogg som noen (feks meg) har lastet opp og som går gjennom endel trinn før den godkjennes for Genesis. Jeg bruker systemet en hel del selv, og i all hovedsak er kvaliteten god. (Logger fra saltvann korrigeres også mot tidevansstabell.) Genesis på plotteren din har dybder i meter, akkurat som dybdene i navigasjonskartet. Det kan være greit å nevne at hos Navionics sitt Sonarcharts-lag som også er basert delvis på brukerdata fra før de stengte for dette i saltvann, så er Sonarcharts en kombinasjon av data fra offisielle kilder (feks sjøkartet) og brukerdata. Mens for Genesis er det foreløpig kun brukerdata. Det å kun bruke brukerdata er selvfølgelig en fordel der de offisielle kildene tar feil, men en ulempe der de offisielle er riktige og den som logger er på bærtur (feks ved å kjøre for fort eller han helt feil vinkel på ekkoloddgiveren sin.)
 9. Kan legge til at så lenge du tar vare på brikken (bruker skikkelig kortholder når den ikke er i plotteren) så vil jeg argumentere for at du har fem års reklamasjonsrett på dette, minimum tre år. Innen den tid kan det kanskje være lurt med en ny en uansett.
 10. Det ble til slutt (mer eller mindre) konsensus rundt å ikke spesifisere dette temaet noe videre. Tanken var forsåvidt den samme som du er inne på, overgangen mellom de to er langt i fra krystallklar, og folk som gjør det ene kan fort holde på med det andre også. Ideen var kanskje ikke dum i seg selv, et forum for sportsfiske som får en drøss med tråder om hvordan man skal sette garn, kan fort bli over middels konfliktfylt. Nå har dette dog ikke vært noe problem, de trådene som dukker opp om temaer som klart sklir inn under fritidsfiske har vært sivilserte og med velmente innlegg både for og imot. Ergo viser praksis at dagens regler fungerer rimelig bra.
 11. Tok en avsjekk her mot min kontakt i C-Map. Forsøk på å kopiere en brikke vil ikke ødelegge den originale brikken, men kopien vil ikke fungere.
 12. Hvis du kopierer risikerer du å trigge kopibeskyttelsen, og dermed gjøre både original og kopi ubrukelig.
 13. Det var noen som tømte piraya i en av voldgravene ved festningen i Fredrikstad også. De forsvant heldigvis over vinteren.
 14. Tja. Hvis man først skal slenge fra seg en fisk som ikke hører hjemme her, er det bedre at den dumpes på land enn i vannet hvor den kan spre diverse virus/ bakterier/ parasitter etc. Men det desidert beste hadde selvfølgelig vært om den ble lagt i matavfallet der den skulle vært. (Eller ikke importert i det hele tatt, dersom jeg har rett i min antagelse.)
 15. Plasseringen kan hinte om at den er bevisst dumpet. Og karpedammer behøver ikke å være så veldig store. 10.000 liter eller så holder for å holde en av disse og det er ikke store pytten når den er utendørs. Det foregår ikke så rent lite "privatimport" av feks gresskarpe, karpe og koi-kryssninger og annet fra Danmark bland hagedam-entusiaster. (Det er et stort og aktivt miljø for dette i Danmark, og enda større i Tyskland.) Disse kjøpes gjerne når de er på størrelse med en håndflate, men de vokser. Ikke alle har tenkt helt igjennom hvordan de skal håndtere karpen sin når den etterhvert blir på størrelse med ungene til naboen.... Nå er det tid for å flytte disse innendørs, noe som byr på endel utfordringer i seg selv og særlig når fisken blir så stor som i dette tilfellet. (Jeg er akvarieentusiast, og der er det mange som også har hagedam.) Det kan være så enkelt som at en av disse har endt opp med en død fisk, og har dumpet den et sted han håpet reven ville gjøre unna renovasjonsjobben.