Jump to content
Fiskersiden

TeddyBJ

Members
 • Posts

  133
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  51

Everything posted by TeddyBJ

 1. Gratulerer med dagen! J. og jeg landet tilsammen 3 gjedder og en abbor på den store dagen. Største gjedda målte 107 cm/LnW 9.43 kg og ble tatt på en av favorittene mine; en Buster Swim!
 2. Lavere vannstand enn i fjor, bedre siktedybde enn i fjor, 1-2 uker tidligere gyting enn i fjor… Ting er kastet rundt på og gjeddene har vært litt «av» hele uka. Noen turer fra tir.-fre. har endt med nesten 20 napp, men 0 fisk i håven - akkurat som om de bare har glefset etter jerkbaiten. Hver gang jeg har gjort mothugg har det vært i løse lufta. Så frustrerende at det har grenset til pinlig… I dag snudde det, heldigvis. Fullstendig! 6 napp endte i 6 gjedder i håven. 100% uttelling er heller ikke hverdagskost!
 3. Gleder meg å se at tipsene mine gir gevinst. Iht. formelen til professoren: 9.72 kg! Gratulerer med en specimen-gjedde!!
 4. Traff på et par unge karer som forsøkte seg i Årungen uten særlig hell. Rådet de, pga. forholdene og fisking jeg gjorde tidligere på dagen, til å prøve «Gjeddeberget» før de gav opp. Selv tok jeg noen kast ved rostadioen, men bølgene slo over bryggene så det var håpløst. For å komme i le av vinden tok jeg selv turen bort til «Gjeddeberget» og møtte to karer som fortsatt ikke hadde fått fisk og med trua på hell. Etter noen kast landet jeg en kraftig plugg på 85 cm, og stemningen lettet. Etter råd om å vekte ned en tailbait som gikk litt høyt i vannet tok det ikke mange kast før gutta også landet sin første gjedde! Moro! …kjent igjen fra FS ble jeg også gitt. Godt å være til inspirasjon!
 5. Jeg var egentlig veldig fornøyd til professor’n viste meg hva han fikk under matauk på isen i vinter…
 6. … mistet nettopp en av Årungens ørreter. Hadde på en kilos fisk, men hadde ikke med håv og mistet den mellom føttene…
 7. Årets gjedde-konkurranse er avsluttet. Gjeddene ville ha jerkbait servert med korte knyks og kort hang time. Passet meg perfekt som den jerkbait-fiskeren jeg er. Oppskriften over tre timer ble kontakt med 8 gjedder hvorav jeg nettet 5 og mistet 3. Et par steder var det litt vanskelig å komme til så til slutt ga jeg f… og tråkket gjennom sivet i joggeskoa!
 8. Sol og varmt etter et par kjølige dager og brukbar siktdybde - bare må bli bra det! En rask svipptur bortom nettet 4 gjedder og 1 abbor. Da blir det ordentlig tur i kveld!! Oppdatering: Da kom det noen dråper fra himmelen, men ikke før jeg hadde tatt 3 gjedder til. Den siste på bestilling fra 3 små gutter som var veldig interessert og spente. Da var det veldig gøy noen få kast senere å varte opp med en solid kubbe over 90 cm (pappa var kanskje ikke så imponert; «Nå må jeg vel ut å kjøpe fiskeutstyr!» lol)!!
 9. Iht. formelen (uten å ta høyde for pre/post-spawning e.l.): 10,84 kg
 10. For de spesielt interesserte - professor Borgstrøm fant like godt frem en lengde-vekt formel spesifikt tilpasset gjeddene i Årungen: LnW = 3,222LnL - 5,903 ; L i cm og W i gram
 11. Takk, hyggelig! Takk for tilliten, men jeg har knapt vurdert noe som helst. Jeg har en personlig vurdering, men det er en annen sak. Det jeg gjorde var å beregne en konservativ omkrets basert på bredde over nakken. Tallene er hovedsakelig direkte avlesning av diverse konverteringstabeller som angir estimert vekt basert på lengde alene - det klarer selv jeg. Crawford-metoden en formel basert på forskning gjort på musky og gjedde (n = 1200): (lenge i inch x omkrets i inch) : 25 - 10 = vekt i pund. Personlig synes jeg tallene fra Crawford-modellen blir høye, men hvorvidt det er forankret i en sample size basert hovedsakelig på musky vet jeg ikke. Skal jeg spekulere kan det også ligge i begrensninger i antall innsjøer og/eller mangel på genetisk varians - jeg har ikke lest dataene fra prosjektet. Utover dette har jeg hatt en interessant diskurs med prof. Borgstrøm/NMBU (om gjedde, og brasme bl.a. ). På 80-tallet ble det tatt flere større gjedder i Årungen. Da ble det kun målt lengde, merket og gjeddene ble sluppet ut igjen. Under utfisking i 2004-2006 ble det ikke tatt så store gjedder, og dermed sitter en uten tilstrekkelig data på disse store eksemplarene. Ser en derimot på data fra prof. Alm, ref. Reidar, er det rimelig i dette tilfellet å anta ett estimate på +10 kg. Milardi, Lappalainen & Juntunen, 2014: Variation in length, girth and weight of large northern pikes (Esox lucius) in Finland. Finnish Zoological and Botanical Publishing Board. http://www.loonhaunt.com/Walleye_Northern_Converter.html ; https://www.in-fisherman.com/editorial/pike-length-to-weight-conversion-chart/154384 ; http://www.pikeanglersclub.co.uk/aboutpike/weightforlength.html ; https://www.northernpikefishing.ca/pike-weight-calculator.htm , lengde i inch x (omkrets opphøyd i 2) : 900 = vekt i pund, osv.
 12. Ja, interessant film fra et kvalifisert perspektiv som også brakte inn en ny dimensjon. At tilsvarende problematikk også er observert utenfor CA er vel ikke nødvendigvis overraskende, men heller litt urovekkende da det kan indikere en større problematikk.
 13. Hun var rett under 112 cm (altså 111 cm), men jeg la inn estimert omkrets basert på at hun var ca. 15,5 cm bred bare over nakken og ca. 111,7 cm lang i et par conversion kalkulatorer som begge estimerte vekta til ca. 12 kg. Det finnes flere forskjellige skjema basert kun på lengde, men de er mer usikre (11-14 kg). Nå er ikke beregninger basert på kombinasjon lengde og omkrets helt 100% de heller. F.eks. angav Crawford-metoden et estimate på 13.36 kg - og, nei, det tror jeg ikke på.
 14. Takk, Alexj! Veldig gøy når stor gjedde biter, og i tillegg langsiktig satsing og planlegging faller på plass.
 15. Fikk høre i går at det er master-oppgaver ved NMBU på gang hvor forskningsgrunnlaget er gjort i Oslofjorden...
 16. Pike knuckles!! <3 Endelig var timingen perfekt. Jeg har målrettet dunket løs rundt ved startblokkene de siste ukene. Rett og slett for å treffe på tidspunktet når de større hunnene kommer innover for å gyte. Frem til nå hadde jeg kun fått hann-gjedder, men ingen hunner så jeg har hatt mistanke om at hunn-gjeddene (1) allerede står i sivet for å gyte uten å jakte etter føde eller (2) venter fortsatt på å komme inn mens hannene posisjonerer seg. I kveld var ventetiden over. Første hunn-gjedde knasket i seg en Buster Swim, UV Pike, helt inne på grunna med forsiktig jerking. Jeg er blitt helt solgt på Buster Swim - jeg opplever den som enda enklere og lettere å fiske enn Westin Swim selv om det er med hårfin margin. Gjedda var 95 cm, men ferdig med å gyte så hun så ut som en tygd blyant - mao. lang, tynn som få og med masse bitemerker etter leken. Da sola forsvant under horisonten og det mørknet hadde jeg "banket" hele området så jeg rettet blikket pelagisk og - for å få litt ekstra lengde i kastene - satte jeg på en Salmo Slider i jubileumsvariant. Med fare for "dig in" kastet jeg Slideren som om den var en "hot" granat og den plasket ned langt, langt ute. 2 sveietak etterfulgt av ett hugg og kraftig mothugg. Det tok ikke mange sekundene før jeg skjønte at det var større fisk på gang så jeg rullet av på bremsen for ikke å risikere noe. Dermed fulgte en litt lengre kamp enn normalt, men hva gjør nå det når skjønne 111 cm gyteklar hunn-gjedde til slutt havner i håven. Ferdig arbeid!!
 17. Gjeddene er helt inne i sivkantene og de store abborene trykker på dypet. Så vidt jeg har observert er det ingen som har fått sørv, mort eller liten abbor ved meiting så vannet har ikke "våknet" ordentlig enda.
 18. Det hjelper litt å fiske mye!
 19. Tok én time ute med stanga nå som sola var på hell - bedre enn å sitte inne å se på TV, spør du meg. Testet å kaste litt med ulike typer wobblere, men det fungerte heller dårlig med de nye bremsene i snella. Da jeg var lei av "kråkereir" ble det å bytte til jig igjen med samme oppskrift som tidligere; lange kast, langsom(!) skraping avbrutt av små hopp og pauser på bunnen. Denne gangen trodde jeg faktisk at jeg satt fast i bunnen et øyeblikk - til "bunnen" begynte å røre på seg. Samtidig blir jeg stadig overrasket over hvor likt større abbor oppfører seg gjedde, og - for den saks skyld - hvor likt små gjedder oppfører seg abbor. Som forrige gang skar fisken ut til siden med få og kraftige kast på hodet. Etter å ha gått dypt en stund kom den plutselig opp og rett mot meg for så å skjære ut til siden og ned mot bunnen igjen. Vel oppe på land målte vi fisken til +40cm/+1kg - det var nr. 2 i år, og med det er vel lista lagt (i Årungen)!
 20. Etter en del frem og tilbake fikk jeg tak i ett messing-kit til Metanium-snella da det viste seg at utslitt og ødelagt drivgir i duraluminium, m.v., ikke har vært så uvanlig med Metanium 13... Kit´et ble installert, oljet og smurt, samtidig som alle de org. røde bremseklossene ble tatt av og erstattet med mindre og mykere type. Deretter var det ut å teste på nytt - det fungerte utmerket! Jeg har allerede landet en del gjedder i år, men siden jeg tross alt skulle teste snella og finne ut av bremseeffekt i kastet med nye bremseklosser, samt fininnstille justeringer, bar det bort på rostadion. Hittil i år har det ikke uventet vært fullstendig dødt med abbor selv om jeg har hatt noen bitt, men jeg tenkte nå at de trykker litt ute på dypet. Derfor huket jeg på en Stanley SB i Spawning/20 gram jigskalle og lempet den ut i favorittretningen fra 1. flytebrygga. Litt skraping langs bunn med noen twitch-hopp, og etter 30 min. banket det på i enden. Først trodde jeg det var en gjedde pga. litt langsomme, dunkende slag med hodet, men jeg har aldri fått gjedde i det området så i bakhodet lå det at det kunne være større abbor på gang. Og sanne min hatt, opp av dypet kom det en gris av en abbor, og den var så feit at den i praksis kunne vært plassert på magen og den ville stått oppreist (får ikke sett det ordentlig på bildet, dessverre)... Jeg svever på en sky enda!!
 21. Jepp, noen har satt ut karpe - flere arter også! Største karpe jeg vet om var på 8 kg. Båt kan benyttes på Årungen, men båtmotor med fossilt drivstoff har jeg kun hørt det er roklubben og NMBU som har dispensasjon til å benytte. Derimot er det flere som durer rundt med el.motor på Årungen. Gjersjøen er drikkevann for flere kommuner så der er «alt» forbudt. Hele området innover mot Slorene/Gjersjøveien er definert som vernet våtmarks- og hekkeområde og off limit fra 1. april til 1. november!
 22. D.K. var ute å slåss i nordavinden i går med fluestang, synkesnøre og en chartreuse dragontail. Det var visstnok bare sorgen… I dag blåste det mindre og sola var på. Dermed var det bare å kjøre samme oppskrift som forrige gang. To gjedder endte i håven og mistet to! Skremte også ut en stor gjedde i «innsøkket» ved startblokkene - rett etter at jerkbaiten landet skar en stor rygg ut fra sivkanten på knappe 30 cm dyp og ble borte. Next time, next time…
 23. Sol og pent vær! Temperaturen er riktignok 6 grader i dag, og dropper til 1 grad over natta. Det kunne vært bedre, men legger merke til at første gjedda lå i «nota» den 10. i fjor så vi er i rute!
 24. Metanium-snella krangler fortsatt så nå ble det full operasjon, neste trinn er å bestille 2-3 deler. Det stopper jo ikke testing så snella ble smurt, satt sammen og bort til Årungen bar det! Det har vært stille etter at isen gikk, men i kveld var det rørelser i sivkanten. Etter noen testkast huket jeg på en Westin Swim Crystal Perch og la den 30 cm fra sivet. Sveiet ut slakken og gav jerkbaiten ett knyks før jeg lot den suspende i 3-4 sek., og - dunk, dunk - årets første gjedde på kroken. Litt senere vaket det et par meter utenfor sivet litt lenger bort så jeg la (les: kastet) samme jerkbaiten over vaket og inn i sivkanten bak - samme oppskrift: et par knyks etterfulgt av et langt heng… bang …og gjedde nr. 2 var et faktum! Nå må jeg seriøst få orden på den snella!!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.