Jump to content
Fiskersiden

TeddyBJ

Members
 • Posts

  81
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  28

Everything posted by TeddyBJ

 1. Egentlig ikke så altfor mye å melde om siden sist. Har vært ute flere turer, men i motsetning til tidligere i år har jeg blanket(!) flere ganger. Totalt har det blitt 12-15 stk. gjedder (bringer meg til ca. 80 gjedder totalt i Årungen i år). Har hatt 2 fine gjedder på "nye" McHybrid, 20 cm, 100g. (stusset på vekta så kontrollerte på 2 forskjellige kjøkkenvekter = 124g.!! ). Har også fått en gjedde som knapt var lengre enn selve McHybriden (se bilde). Og i et forsøk på å få abbor fikk jeg årets minste fangst , men - under regjerende forhold - får en nesten ta til takke med det en kan få... I kveld traff jeg på DK som kunne vise frem en kubbe/tønne av en abbor! Dessverre hadde jeg selv hverken med mobiltelefon (les: kamera) eller vekt, men målene var (ca.) 43.2 cm lang, 15 cm høy og 9.5 cm bred/tykk - så kan jo de lærde strides om vekta... Selv hadde jeg gjedder som små-nappet i McHybriden og flerret opp en Pig Shad, men de er ikke mye villige til å bite ordentlig nå om dagen.
 2. Et par varme dager gjorde «underverker» - nå biter hverken abbor eller gjedde. Ble så «desperat» at jeg rigget haspelstanga for bunnmeite a la Carolina m/ fri line. «Hvis det får synke til bunn blir du ikke plaget av sørv og mort!» sa de. My a**…
 3. Gjørsen, tenker jeg, som matfisk. Var innom Nærevannet for et par dager siden. Et par lokale gutter fisket også fra båt. De fikk ingenting og jeg fikk en «sykkelpumpe». Veldig varmt i vannet…
 4. Min første erfaring med isfiske var på Årungen for 43-44 år siden som liten guttetass. Det jeg husker er at gjeddene var store og skumle (sikkert 1-2 kg. ), og at jeg frøs noe inn i hel***e!
 5. Isen var full(!) av isfiskere i fjor - spesielt i området ved rostadion og i bukta ved Årungstua. Prof. Borgstrøm pleier å ha matauk ved å sette garn etter gjedde under isen bl.a. bort mot Syverudbekken, og i mange år isfisket «Sneiser’n», en nabo, gjedde for matauk på 6-7 meters dyp 60-70 m. fra utløpet/20-30 meter ut fra land. Disse kveldene jeg tar 50-60 abbor på kort tid er jeg på «plassen min» - det eneste stedet jeg skjermer om og det eneste stedet jeg vet om hvor noe slikt er mulig. Fra et grunnareal med 30-40 cm dybde dropper det brått til en fordypning på ca. 180 cm, med en diameter på kanskje 4-5 meter, som igjen har nær tilknytning til et fall ned til 8-10 meter dyp. Jeg tror - hypotese - disse mellomstore abborene jeg får der kommer i stim inn fra dypet til fordypningen kun for bakholdsangrep og meske seg på småfisk - enten på brekket, andre ganger jager de 2-4 meter inn på platået. For ikke å fiske det lille «hølet» i stykker er jeg selv knapt der 1 gang pr. uke. Til gjengjeld har det kun vært en bomtur der i år.
 6. Måtte en rask tur ned på matbutikken og svingte innom Årungen på veien. Testet vestsiden for gjedde forrige dagen og hadde intensjon om å teste østsiden, men det skjedde ikke i kveld. Ved rostadion slo bølgene over flytebryggene og ved Kinn hadde en bjørk blåst over veien. Kraftig vind er ikke beste kombinasjon med multiplikatorsneller - ikke når mange kast ville blitt mot vindretningen. Endte på den «hemmelige» spot’n som tillot bakvind i kastene. På de 10 første kastene landet jeg 8 abbor… og et tre (på land) … ved å sveive/jerke en Astro Vibe (10g/FT) over brekket fra grunnplatået til kulpen. Etter ca. 35 abbor mistet jeg tellingen da jeg dro abbor på nesten hvert kast. Kl. 20:43 var det derimot bråstopp. Så jeg skiftet til en tyngre Berkley Pulse Spintail (21g/RH) jeg kunne droppe på brekket og ned i kulpen (spinner på fallet) og tok 5-6 abbor til. Jeg avsluttet med å skrape/twitche en jig langs bunn for å se om det var noen etternølere, men nok er nok sa abboren etter +50 stk.!
 7. "A Change Is Gonna Come" sang Sam Cook (fantastisk låt!). Selv fikk han aldri oppleve at sangen ble sluppet da han ble skutt og døde kort tid før dette skjedde. Sangen knyttes mot borgerrettigheter m.v., men signaliserer egentlig mer håp og endring... ("digresjon" er mellomnavnet mitt). lol Poenget... på fredag/lørdag følte jeg det var en endring i lufta. I midten av juni "forsvant" mer eller mindre alle gjeddene over natta, gjeddestanga ble lagt vekk og abbor-utstyret fikk 1. prioritet. Jeg har testet litt med McSnack og Rawbite (11 cm), o.l., i ny og ne med kun sporadisk fangst av gjedde. De siste dagene er derimot fangst av abbor dalt litt og på nevnte fredag/lørdag fikk jeg et par "uønskede" gjedder på 10 cm piglet shad´en. I samme tidsrom ble det også "trollet" - eller tryllet - opp 2 gjedder på henholdsvis 6 kg og 7 kg. I kveld fant jeg derfor frem gjeddestanga igjen før jeg svingte innom Årungen. Jeg plukket ut steder hvor jeg i sommer har fått veldig mange, men liten, abbor ("sikre kort") og ingen gjedder i det hele tatt bare for å teste om intuisjonen min er korrekt. Og sannelig, etter 2 timer hadde jeg kun 10 stk. abbor, men landet 8 stk. gjedder fra "brekket" utenfor et par strekker med siv! Mao. har gjeddene begynt å trekke inn fra dypet!
 8. Hyggelig, og litt merkelig, å bli kjent igjen på profilen fra Fiskersiden. Artig når noen kommer bort, sier "hei" og lurer på litt forskjellig. Endte med at jeg ble "guide" i kveld og hvor vi var innom mange av plassene langs østsiden av vannet. Litt synd var det at det stort sett var jeg som fikk fisk, men det lå nok litt mer på spesifikasjoner på utstyret. Siden det var litt lite fisk rettet vi opp i dette ved å avslutte på min "secret spot" - resultat: 3 gjedder på de 10 første kastene, deretter byttet vi om på utstyret hvorpå det ble noen abbor, og personlig satte jeg 5 abbor på 6 kast før vi avsluttet for kvelden. Boom!! P.S. Ble også tatt en gjedde på 6 kg ved dorging i kveld.
 9. Det er på dette tidspunktet jeg som abbor-fisker skal kjenne min besøkstid og innrømme at jeg først trodde det var en stor sik, ikke sant… lol
 10. Stor asp, ja - artig. Selv er jeg ingen ivrig måle/veie person. Abbor på +40 cm synes jeg er litt interessant da (har nå 40, 41, 42, 2x43, 44 og 45 cm i år).
 11. Under fiske etter gjedde i Glåma med en stor spinner, Fire Tiger, bet denne krabaten på i en bakevje. I sjøen fisker jeg personlig kun SØ og havabbor med fluestang. Ellers er jeg en utpreget ørret, abbor, gjørs og gjedde fisker. Men det her er nytt og ukjent for meg… asp(?)
 12. TeddyBJ

  Besseggen

  C/R blir aldri feil. Husker da jeg jobbet i Outdoor/fiskeavdelingen til XXL for flere år tilbake og en veteran fra Sølvkroken kom innom. Etter å ha utvekslet div. erfaringer og skravlet litt shit nappet han meg i ermet og dro meg bort til slukveggen mens han hvisket: "Nå skal jeg vise deg en liten hemmelighet"; før han pekte på en C/R som hang på veggen - hvorpå jeg hvisket tilbake: "Jeg vet!"!
 13. Vi får se, staalel5. Det blir nok litt mindre tid til fisking fremover enn hva det har vært over sommeren. Det kan nok være godt da jeg tenderer til å ha en "jig/jerk"-albue Og etter en 9-timers økt her på en lørdag klarte jeg ikke å sove på høyre skulder heller - man, jeg begynner å bli gammel! lol På den annen side har jeg vært på telefon med både Lundby og Borgstrøm som har gjort flere av disse studiene i Årungen for NMBU. Lundby bekrefter - i tillegg til noen tips - at jeg beveger meg i riktige områder ift. stor abbor/prøvefisking, og Borgstrøm kunne informere om at han personlig har fått flere abbor, i bl.a. ruser, på +50 cm/2 kg (og gjedder på 110 cm). Mao. handler det ikke lenger om flaks eller blindfiske - fisken er der! Det handler om, som `piscator´også påpeker, å nedlegge fisketid! Eller som jeg sier til noen av fiskebuddiene mine: "Det hjelper ikke å stå på bredden med sluken i lufta og prate shit, kroken må være i vannet!"
 14. I kveld var et godt eksempel på overnevnte - tok turen ut i vind, overskyet og regnbyger. Etter nesten 5t. ute var jeg pissbløt og hadde hatt 7 napp uten å lande en eneste fisk. Til slutt satte jeg på en 25g. stand-up jig (med en Piglet Atomic Chicken) for å komme litt lenger ut, og 10 min. før jeg planla å gi meg kjente jeg et napp, gjorde mothugg og de karakteristiske hoderykka til en abbor i enden av snøret. Og 50 sveivetak senere landet jeg den styggeste, gjedde-skamferte abboren på flotte 43 cm jeg har sett! Det gjelder å ikke gi seg!!
 15. Noter at 47 cm/2 kg er fakta fra vitenskapsrapporten til NMBU (øverst s. 19, som ref.), ikke meg.. https://static02.nmbu.no/mina/studier/moppgaver/2006-Lundby.pdf Jeg har landet et knippe abbor mellom 40-45 cm hvor den største kan ha vært ca. 1.4 kg-ish og markant tykkere i buken enn de andre. That being said, den vi nesten(!) håvet fikk disse abborene til å se bitte små ut både ift. lengde og, ikke minst, høyde. Jeg vet litt om hva jeg holder på med, men er ikke utpreget dyktig på noen som helst måte - har bare fisket mye(!) i sommer (ofte +20 t. pr. uke).
 16. Kort svart: Ja! Jeg har 4 stk. abbor på +1kg i Årungen så langt i år. I tillegg har jeg mistet 2(!) stk. gigant abbor - den ene i det vi skulle håve og den andre 3 meter ute. Jeg lurte litt på disse abborene så jeg leste rapporten til Lundby (2006, s. 19, 25). Ifm. biomanipuleringen i 2004-06 tok de (fra NMBU) «..en stor andel abbor med vekter på mellom 1 og 2 kg, med den største registrerte på 47 cm og 2 kg.» Mao. så har det nok ikke bare vært ren flaks heller (, men jeg har fisket mye!!).
 17. Flotte dager ved Årungen! 3 turer har endt med ca. 50 stk. abbor, nærmere 40 av disse på Stanley spawning (den øverst på lua/var lik den i midten). Scoret også en «double» på en Astro Vibe
 18. https://forskning.no/fisk-mat/store-gamle-gjedder-er-helseskadelig-a-spise/1894033 https://www.amta.no/frogn/fiske/nyheter/kvikksolvnivaet-halvert-sa-reidar-friskmelder-gjedda-i-arungen/s/5-3-22263
 19. Etter et par dager med lunefullt vær var det godt å komme seg ut (kan ikke bare sitte å se OL og sjakk world cup på TV). På 4. kastet satt en gjedde som dessverre var kroket i/nær hovedpulsåren og blødde kraftig. Var skeptisk ift. abbor, men fikk jammen et par av de også. Håpet er at det løsner litt og vi kan få riktig så bra forhold til helgen!
 20. Innledet dagen med fluke rig/Hypoteez og en abbor på 43 cm før frokost! Ha en fortreffelig søndag, folkens
 21. Ny flott, og lettere fiasko, dag! Startet opp med et par flotte abborer høyt i vannet med Astro Vibe Fire Tiger, 10g. Når det ga seg og ble stille skiftet jeg til 10g. jigskalle/Stanley og da kom det opp noen flotte abborer til (har lokalisert et lite område nå). Deretter fulgte et par "fiaskoer". Først var det en +/-1 meters gjedde som ville spise opp stakkars Stanley! Med en 5-17g. stang, 0.13 braid og 0.33 fortom gikk det som det måtte etter at gjedda hadde rast ut 6-7 ganger - fortommen brast sammen med årsbeste... Og cirka 1 time senere skjedde det samme med en PB-abbor som bet på en 15g. swinging rugby jig/offset-krok/10 cm piglet shad. Skrapte jiggen langs bunnen med enkelte små twitcher da det smalt på i enden av snøret. Først trodde jeg det var en sprelsk gjedde, men da fisken nærmet seg land så vi det var en gigant av en abbor. Den raste ut 3-4 ganger, og en fiske-kompis stod klar med gjedde-håven da abboren fikk spyttet ut kroken kun 30 cm fra håven - det svei noe aldeles j**lig, men samtidig var det en fantastisk opplevelse. Abborene på bildene under blir jo bare pygmeer i forhold, men nå som jeg vet det er mulig er det bare å stå på videre - neste gang!!
 22. Har forsøkt rød/hvit i Årungen uten særlig hell. Både i fjor og i år er det Fire Tiger, eller noe "fluoriserende grønt" som fungerer aller best. På gode dager fungerer brunt/gull også.
 23. I løpet av uka har det vært flotte forhold i Årungen. Mandag var jeg ute og fisket sammen med noen venner, og P. fikk sin første abbor - og en riktig stor sådan! Vannet har blitt veldig klart og siktedybde er nå godt over 1 meter (helt utrolig, men sant!). Noen gjedder hadde ødelagt 2 treble-kroker så jeg var innom butikken og kjøpte noen nye i str. 4 og 6 før det bar ut. I starten var det litt treigt, men da jeg byttet til en Astro Vibe Fire Tiger skjedde det ting. Dro 6 fine abbor og 2 gjedder på litt over 1 time før varmen tok meg. Nå er det en pause, men det blir nok garantert en ny tur ut ved 18-tiden - kan ikke la være med slike forhold!
 24. Som «vanlig» ble det en tur innom Årungen på vei hjem fra trening. Gjeddene gir inntrykk av å flytte seg dypere nå som vanntemperaturen stiger, og abboren er aktiv. Fikk 3 abbor - en flott og to «tusenbrødre». Ellers hadde jeg to tunge napp som begge «glapp» i mothugget. Jeg mistenkte stor gjedde, men inspeksjon av Rawbiten viste ingen spor av gjeddetenner!? Nappene var også merkelig «døde» - nå svømmer det så mye rart i Årungen at det ikke er godt å gjette hva dette kan ha vært… Jeg har skravlet med et stort antall ivrige fiskere i år. Største abboren later til å ha kommet «uønsket» ifm. bunnmeite etter suter med ca. 1.6 kg. Største gjedde fra land er 7 kg. Største gjedde ved dorging har tippet meteren og +8 kg (dokumentert med bilde). Men den aller største gjedda kunne Olaf fortelle om da jeg stoppet ved rostadion og skravlet litt skit. På vei mot startblokkene hadde han sett noe stort som lå i overflata så han styrte kajakken mot «det» og sklei opp på siden. Rett under overflaten lå en gigant av en gjedde på hva som må ha vært +/- 120 cm. Han hadde stukket hånda forsiktig ned i vannet og strøket den på ryggen, men da andre roere nærmet seg dykket madammen langsomt ned i mørket og ut av synet. Tokyo-OL blir nr. 7 i rekken og avreise er til onsdag - lykke til, Olaf!!
 25. Så bra, da er det «bare» å komme seg ut, TT! Jeg synes «borrene» i Kolbotnvannet (generelt) har de flotteste fargene i hele Follo-området!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.