Jump to content
Fiskersiden

Monitor

Members
 • Posts

  17
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Monitor

 1. Det som for de fleste er avgjørende er diameter på snøret, bruddstyrke, levetid/ slitasje, og kasteegenskaper. Også windknots og bråk forårsaket av endel braid er faktorer. Hvor har du lest at jeg er negativ til braid? Du må ikke komme med fake påstander! Stroft er de eneste hvor linens diameter er lavere enn oppgitt, og bruddstyrke høyere. De bruker heller ikke coating, og fletter grunnleggende annerledes enn andre produsenter. Du gadd vel ikke engang å åpne linken eller lese deg opp på braid før du gikk til frontalangrep.En så rund ( og tynn) braid som mulig gir betydelig lengre kast enn andre braid, og å jukse med coating, smelting osv.kan ikke kompensere for manglende fletting. Coatingen slites vekk, og du sitter igjen med en ujevn flat line, hvor skitt, vann osv. legger seg mellom ledere, og hvor lina flises opp fortere, og som er helt elendig på kastelengde. Noen av de mest kjente produsenter som selger dyre saker hadde utrolig gode resultater….men etter 6 kast var kastelengden redusert betydelig…. På Stroft har du samme kvalitet på linen HELE tiden, og ikke bare den første tiden. Grunnen er opplagt: runde tettflettede liner, som ikke er coated. Og for the record: Jeg var begeistret da Fireline kom i sin tid, men utviklingen har heldigvis ikke stått stille. Da er det mildt sagt merkelig at ingen norske butikker selger verdens beste flettede liner…
 2. Braidet snører er vitenskap. Alle er laget av Ultra High Molecular Weight Polyethylen (UHMWPE). Dyneema, Spektra og Izana er de tre ledende produsenter. Patenten for Dyneema har gått ut, og nå kan hvem som helst produsere. Det har ført til at Kina oversvømmer markedet og prisfall. Selvom styrken av materialet er likt, så er måten det produseres på avgjørende for kvaliteten. Alle produsenter jukser med bruddstykke og tykkelse, med unntak av det tyske merket Stroft, som lager verdens beste Braid. Merkelig at verdens 3 beste braided Lines fra de ikke kan kjøpes i Norge. Bransjen selger heller fra alle juksemakere. Noen populære sener er nesten dobbel så tykke enn oppgitt, og alle bruddstykker som er over den fysiske begrensningen er juks. For å få senen rundere er coating ( som forsvinner), smelting og voksing kjente juksemetoder. De fleste sener minsker deretter sin kvalitet og levetid. Om ikke annet kunne bransjen i Norge oss i det minste tilby sener som varer og dermed er mindre miljøfiendtlige. Det finnes MYE informasjon om disse juksemakere på nettet ( især på fora). Google har ikke klart å fjerne alt som ikke gagner en korrupt bransje.. https://www.netzwerk-angeln.de/angeln/angelgeraet-technik/479-geflochtene-schnur-mythen-fakten-und-kaufberatung.html Grei start om du vil vite mer om dette
 3. Den yngre garden er det mye å lære av, men vi - gamle rever- må ikke undervurderes. Det har jo vært en rivende utvikling fra de gamle bambusstenger og blytunge sneller, samt monoline til dagens utstyr. Ikke alt er bare positivt ( grådighetskultur, verdiløse tester, juks med diameter og bruddstyrke på sener, levetid på svindyre produkter, ingen service, høy feilprosent, manglende konkurranse, produsent- kapital-og reklamestyrt salg, og skvising av lokale forhandlere… bare for å nevne noe). imens har jeg bidratt til at 3 venner har fått seg nytt fiskeutstyr ( 30-65 år). De har ikke fått mere fisk, men større fiskeglede, og bedre «arbeidsbetingelser». Og uten den yngre garden, hadde jeg vel fortsatt fisket med gammeldags utstyr.
 4. Ja, slike fora dør ut. Det samme skjer på stereofronten. Veldig synd, også fordi « de gamle» har en lengre horisont bakover. « Normalen» i gamle dager rund så å si alt som har med fiske ( eller stereo) å gjøre, er jo vesentlig endret, og den nye generasjonen har ikke den samme referansen. Å blande erfaringer og viten fra begge generasjoner sammen gir som regel bedre utfall. Så «ja», det er synd at en hel generasjon gamle rever ikke blandes i samme grad med det friske blodet. Helt borte er det ikke: Så skaffet jeg en « hall of fame» retro forsterker ++ til en ungdom for småpenger, men på streamingen må han henvende seg til andre. På fiskesiden er det slik at jeg ikke brydde meg om utstyr da jeg var ung ( bare jeg kunne fiske), men at jeg nå velger utstyr med omhu: Jeg må kunne fiske så lenge som mulig uten å gå lei eller bli sliten, og da ender jeg opp med lettere utstyr, multifilament og problemfritt utstyr. Å overføre det tidligere til neste generasjon er matnyttig. Prisbevisstheten har dog alltid vært der, og derfor direkte boikotter jeg nå drittfiske.no, som dessverre har erstattet entusiasme med grenseløs grådighet, siden en stor eier kom på banen for to år siden. Prisingen av produkter er nå hinsides, og de villedende priser de har mister enhver hold i virkeligheten. Det vil jeg ikke være med på. Også Daiwa og Shimano ( og flere som Sufix +++), især i Norge har priset seg helt ut av markedet, og har ikke engang en servicetjeneste i Norge. Priser ligger typisk minst 50-60% over allerede dyre EU priser. Det har en fordel: Jeg vedlikeholder utstyret bedre.
 5. Jaja. Veldig bra at mange ikke er bevisstløse, og ikke er med på kjøret til især Shimano, men også Daiwa i Norge. Å både ha de høyeste priser i verden, samt de høyeste vedlikeholdskostnader og lange ventetider, når ting skal sendes til UK/ Finland er ikke bra, men typisk norsk. Har nå kjøpt to Daiwa 16Certate 2500, hvorav den ene skal til en venn som gave. 3000 er mye penger, men så håper jeg at den gjør jobben minst like bra som Certate13, som den skal erstatte. Sikler selvsagt på en Exist 2000 for ferskvannsfiske, men 6k er alt for mye. 5800 var slett ikke dårlig for en Shimano Stella 2500 i Norge ( XXL), men jeg solgte den til fordel for den gamle Certate. Fisker mindre, og da tror jeg den dekker mye. Poenget er vel at man av og til kan få tak i dyre sneller i Norge til vanlige EU priser, men at jeg, som kan sende slikt til en EU adresse og ta de hjem ved anledning, er heldig der. Shimano har overtatt agenturet i Norge, og jeg er spent på om de fortsetter å betrakte Norge som SA, eller om de kjører europeiske priser på sitt. Å selge ting til vanvittig overpris, når konkurrenter gir deg dobbelt så mye til halve prisen, og med langt bedre service og garantier er nok ikke ett godt sjakktrekk. Gleder meg som er barn på å prøve ut Certate16!!
 6. Og hvor mere man graver i den norske monopoliserte fiskeutstyrsverden, hvor verre det blir: kjøper du f,eks. en Daiwa Exist i USA så er det livstidsgaranti på den. Flere europeiske land selger toppspesifiserte sneller, med et servicekort, slik at du kan sende den til nødvendig service gratis etter to år. Daiwa anbefaler f.eks. at magseald system i alle fall på de forrige modellene trenger det. Gjør du ikke det, så kan du oppleve skrapelyder på spoledelen etterhvert. Hele vitsen for meg ved innkjøp av en ny snelle, er at den, forutsett alminnelig vedlikehold, ikke må sendes til Finland, etter utgått garantitid til,blodpris, men at den har så lang som mulig levetid, uten at snella forringes, og uten store ekstrakostnadene. Selvom BMW eieren ( jeg kjører en MB C250), tror det har med status å gjøre, så er det primært fiskglede, levetid og kvalitet jeg er ute etter. Å betale 8000 kroner for en sveivedings er latterlig, ikke aktuelt, og forkastelig. Skal du ha en ekstra spole til en Exist så koster det rund 2000 kroner, og da sitter det ikke engang karbonwashere i den! For det får du nesten en ny oppgradert Ballistic i EU ( ikke tilgjengelig i Norge ennå, akkurat som den nye Airity Luvias). Jeg rasker med meg noe utstyr neste gang jeg er i Nederland, og boikotter både Shimano og Daiwa i Norge, så lenge de legger opp til å loppe norske kjøpere for alt det er verdt.
 7. Å være kritisk er noe helt annet enn " fornærmet". Kritikken er at Daiwa velger å ødelegge branding av sin Certate serien, som ikke er statusbefengt." Luvias Airity" er også et merkelig navnevalg når de også har en Luvias serie. Kritikken går også på en vanvittig prissetting av Shimanoprodukter i Norge, også sammenlignet med Daiwa; En stang, som er på vei ut annonseres fortsatt til rett under 10.000 kroner, mens den selges for 239 euro i EU. En Stella koster 10.000, mens den ligger rett over 500 euro i EU. Foruten det har hverken Shimano eller Daiwa en serviceavdeling i Norge, noe som gjør at det er svindyrt ( og ulønnsomt) å eie de fleste sneller. Å kjøpe en Fuego, som varer minst ut i to sesonger, slik som du gjorde, er nok en av de fornuftigste kjøpene man kan gjøre. Miljøvennlig er det ikke med et bruk og kast opplegg fra disse aktører. Jeg kjøper mine neste sneller og stenger ikke i Norge; svindyrt og ingen service noe sted.
 8. Jeg ergrer meg stadigvekk over at Shimano produkter i Norge koster nesten dobbelt så mye som i resten av verden. Verre blir det når " garantiordninger' i praksis ikke forvarer en dobbel pris: du har som regel ikke fulgt betingelsene for erstatning. Foruten det så finnes det ikke vedlikeholdsservice i Norge på utstyr; De må sendes utenlandsk, og kostnadene er så høye at detvikke lønner seg: Du blir tvunget til nyinnkjøp. Som om ikke dette er nok, så selger de fleste aktører sneller til blodpris, selvom " washere" av plastikk gjør snellene verdiløse innen kort tid. Å bruke karbon- washere betyr mye lengre levetid, og øker sjansen for å lande fisk betydelig bedre, men her har aktører bevisst valgt å spare mindre enn en krone, for at du er villig til å velge en snelle som koster flere tusen kroner mer. Eksempel: kjøper du en Daiwa Fuego til 80 euro ( selvsagt mye dyrere i Norge), og erstatter du washere på den, så vil den prestere minst to klasser over dets prisklasse. Her snakker vi om tusenvis av kroner. Og da har man kun tweeket den med bedre washere som koster mindre enn en krone produksjonsmessig! Den eneste grunnen er selvsagt at du skal ut med flere tusen kroner ekstra. Det er jo bare helt vanvittig at alt du finner på nettet, er hvor bra snellene er, uten at noen er villig til å påpeke det som er bedrageri, med velsignelse fra alle kanter. se selv:
 9. Jeg er nederlender, men har bod lenge i Norge. I Nederland har Daiwa en langt høyre stjerne enn her, men for en som bare bruker fiskeutstyr sesongmessig, så tror jeg det ikke har så mye å, si hva man forguder. Det som dog er idioti er at Shimano priser i Norge ligger skyhøy i pris over Daiwa. En helt alminnelig stang til 1500 kroner koster dobbelt så,mye i Norge, og en Stella betaler du nesten dobbelt så mye for enn i resten av verden. Verdens beste snelle i sitt segment fra Daiwa koster villedende 7000 kroner, mens Shimano Stella koster 10.000. Du får den for 5.400 i resten av verden, mens Daiwa sin modell ikke er å få tak i under 7000. Det er jo et betydelig misforhold her, og inntil prissettingen på Shimano er avklart, så vil jeg fraråde enhver til å kjøpe dobbel pris på Shimano produkter sammenlignet med resten av verden. Jeg oppfordrer til å boikotte en aktør som misbruker sin markedsmakt i en grad som er helt forkastelig. Mine mail til de svarer de ikke på. Det er ran de bedriver, især når Daiwa sine stenger og sneller har høyre kvalitet.
 10. Jeg er fornøyd med mine Certate13 sneller, men lurer på hva Daiwa skal med sin nye Daiwa Luvias Airity serie. Daiwa har fra før av en Luvias, en Airity, og nå altså også en Luvias Airity serie. Forvirrende. Ikke bare forvirrende: Luvias Airity presser seg inn mellom Exist og Certate, og detroniserer dermed Certate. En strategisk blunder: Det er som om Mercedes plutselig sier at den nye C modellen er bedre enn E modellen. Hele "branding" av Certate knust, og hvem vil kjøpe en oppgradert Luvia til en pris 1000 kroner under Exist? Muligens dette er den største strategiske tabben de gamle gubbene i Daiwa har gjort i nyere tid. Når sluttbruker blir mistenksom og skeptisk, så er veien vekk fra Daiwa kort. Jeg er i markedet for to nye 2500 sneller, men skygger nå både Certate og Luvias Airity. Veldig synd: I Norge sverger man i motsetning til mange andre land til Shimano, som er svindyrt i Norge. Daiwa gir mer snelle for penga i Norge.
 11. Smertelig klar over det, men det må gå en grense for « lureri». Prisjakt er bygd opp slik at de ikke tar med ting som har vært solgt billig i kort tid; kjøpte f.eks en Apple TV 4K i sin tid som ble solgt for 990 kroner, og den kom ikke frem på prisjakt FØR jeg presset de, og den ble fort slettet igjen, slik at den ikke er med i prishistorikken.
 12. Da er det jo enda verre stilt. Hvordan kan da er produkt med en anbefalt utsalgspris på rund 600 tilbys for 900 i en butikk, mens den selges for 250 i en annen butikk. Når det gjelder shimano ( sneller og stenger) så opererer en bestemt butikk med « ordinær» pris og «kampanjepris».Den « ordinære» prisen ligger da 2-3 ganger over anbefalte utsalgspriser ellers i verden, mens det ikke er tilfelle for hovedkonkurrenten Daiwa. Jeg liker selvsagt ikke at produsenter tar fullstendig kontroll over prissetting, men enda verre er det når importøren for shimano like greit dobler eller tripler «ordinære» priser.
 13. Jeg følger godt med på hva fiskeutstyr koster i Norge, og noen ganger kan man få gode tilbud. Det er dog en del ting jeg reagerer på. Så ser jeg at f.eks. en Shimano SpeedMaster DX 270MH 9' 14-42g har en « veiledende pris» på 4369 i en nettbutikk, og at en Shimano Vanquish C3000 FB har en veil.pris på 9759. Strategien er muligens å sette disse veldig høye, slik at folk kjøper til rabatterte priser ( i dette tilfelle får du kjøpt de tilsammen for 9200). Samme kombinasjon koster veiledende 160 + 440 = 600 euro i høykostnadsland Nederland. (Jeg kjøpte settet ferdig importert for 6200). Hos konkurrerende produkter er prissettingen ikke så avvikende som for spesielt Shimano. En Daiwa Certate LT 3000D ( i samme kategori som Vanquish, har omtrent lik veiledende pris I Norge og EU. Det jeg prøver å illustrere er at de veiledende priser i Norge især fra Shimano Er STERK avvikende og mellom 2-3 ganger så dyre enn det som er vanlig i EU. I mine øyne er det ganske nær ulovlig markedsføring, og burde uansett vøre forbudt. Det undergraver også seriøsiteten for hele fiskeutstyrsbransjen. Jeg kjøper helst fra norske butikker, men da må det være mer seriøst enn de eksempler jeg nevner. At man i Norge kan få kjøpt en Gerber Controller Fillet Knife 8' et sted for 909 ( + frakt), mens den selger et annet sted for 250 ( + frakt), illustrerer i grunn den usunnheten jeg påpeker. ( Veiledende pris i Norge er forøvrig 628). Jeg etterlyser større seriøsitet og mindre grådighet fra bransjen, og så lurer jeg som sagt veldig på hvorfor forbrukermyndigheter ikke setter ned foten for slikt. Rådet er uansett at man ikke må la seg lure av aktører som tyr til veiledende priser som er villedende og suspekte.
 14. Da har jeg nettopp bestilt en shimano snelle og to shimano stenger fra https://www.angeln-shop.de. De sender uten moms, og 20 euro i forsendelse. Det hele vil koste meg 7900 kroner ferdigimportert inkl.norsk moms og fortollingsgebyr. på en ledende nettside i Norge mener de at villedende pris for dette inkl. frakt er 19.216, men de er « på tilbud», og da får du det for 11976. ( stanga er utsolgt, og de har en snelle igjen). Jeg kan ikke forstå at det er lov å sette « veiledende » priser nær 3 ganger så høy enn i resten av Europa/ verden. Dette er nær kriminell virksomhet i mine øyne, og da handler jeg ikke fiskeutstyr i Norge. Jeg er veldig spent på om Shimano, som har sagt opp sine avtaler med den norske importøren fortsetter med å lure forbrukere. Gjør de det så bør forbrukermyndigheter komme inn i bildet. Jeg er ganske så forbannet på at endel importører/ produsenter har monopol på prissetting, og at myndigheter godtar slikt svineri.Det er i grunn latterlig at jeg få kjøpt utstyr i utlandet ferdigfortollet til 42% av villedende prisen i Norge.
 15. Interessant: har du en link til hvilke japanske aktører du bruker? Har kun handlet 2 Daiwa Certate sneller der i sin tid, men er ute etter en Daiwa Excist LT selv, samt to gode haspelstenger til « fjordfiske» fra land ( stortsett makrell, torsk, lyr, sei osv.). Kronekollapsen har ødelagt noe av handelen med Japan og EU, men også jeg rister på hodet av især de villedende priser man setter i Norge. Er det importørene eller de store aktører som tar disse vanvittige avanser? At det er lov å ha veiledende priser som er nær 3 ganger så høye enn i EU. Jeg fant EN stang blant alt jeg sjekket som hadde en lavere utsalgspris i Norge ( ikke Shimano, Daiwa, Westin)...og den var utsolgt, og dermed er prisen ikke reel. Shimanopriser er helt bak mål, og når det gjelder haspelsneller, så foretrekker jeg Daiwa ( ihvertfall fra ballstic og oppover. Jevnere kvalitet, som regel bedre plass for snøret, og ellers stortsett like bra eller bedre en Shimano sine toppmodeller. ( ergonomi, vekt, brukervennlighet, kaste- og bremseegeneskaper, samt at de holder lenge, om man skylder de i ferskvann og oppbevarer de frostfritt, og er forsiktig).
 16. En grei side er idealo.de, en slags prisjakt.no for Tyskland. Jeg sammenlignet nettopp 15 haspelsneller i øvre sjiktet ( over 1500 kroner) og 9 haspelstenger i det høyere sjiktet, og prisene der ligger BETYDELIG under norske priser. I noen tilfeller er prisene i Norge 3x så høye. Google er verdiløs når du skal finne gode priser. Mine to dyre Daiwa sneller kjøpte jeg i sin tid direkte fra Japan og betalte i Yen. Det ble godt under halv pris ferdigimportert. Jeg er så heldig å ha familie i mellomeuropa, så da lønner det seg voldsomt å reise dit, kjøpe utstyr og reise tilbake. På siste handel på omtrent 14000 kroner « på tilbud» priser i Norge, sparte jeg 6949 kroner. En Shimano SpeedMaster DX 270MH 9' 14-42g har en villedende pris på 4369, men selges for 2699. Laveste pris den har vært solgt for i EU er rund 1450 kroner men nå i høysesongen selges den for rund 1600. Ille at veiledende pris på den er rund 1800 kroner i EU, mens 4369 er prisen her på berget. Det er helt ok å betale noe mer i Norge for å redusere risiko, men dessverre så er det ikke konkurranse og skyhøye avanser og priser. Det har blitt betydelig verre de siste årene, og det kan ikke være noe annet enn grådighet og andre lugubre faktorer som ligger bak prissetting, som lukter svidd. Det er ikke hver dag jeg kjøper utstyr, så neste handel blir garantert ikke fra en norsk butikk. Selvom de på høsten ofte kan tilby « avslørte» produkter til halv pris, ligger de fortsatt over vanlige utsalgspriser i resten av Europa. Så er det ikke alltid slik: min kvalitetskikkert fikk jeg billigst i Norge. Fiskeutstyr er dog svindyrt og jeg kan ikke forstå at « veiledende» priser er 3 x så høyt enn ellers i Europa. Det lukter svidd
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.