Gå til innhold
Fiskersiden

Ikke et sekund for tidlig...


cb
 Share

Recommended Posts

I undersøkelser på Færøyene er det funnet ut at hannkveiter er kjønnsmodne når de er ca 4-5 år og 1,5-2 kg, mens tilsvarende for mammaballduska er 7 år og 18 kg. I NordNorge er det iflg forskere en tendens til at de blir kjønnsmodne tidligere og ved lavere vekt. 20 kg hadde jo vært en fin grense da, samt bag limit/maksuttak.

Uansett et bra tiltak, men akk så nødvendig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etterhvert som vi nå ser spiren til et stadig mer givende kveitefiske her hjemme burde faktisk samtlige havfiskecamper innen bransjen gripe fatt i dette. Ingen er tjent med at båter kommer inn med kanskje 10 småkveiter på en dag der alle er under ti kilo. Baglimit burde være en fisk pr mann pr dag. Det hadde kanskje vært en ide å forfatte en sak og maile videre til Din Tur, som er paraplyorganisasjon for svært mange sånne. Det vil uansett ikke være noe annet enn en oppfordring som folk bes frivillig om å følge. Slapp selv ut den minste kveita jeg fikk på Vannøya, og kommer til å fortsette å slippe ut kveiter under meteren dersom de ikke er for hardt skadet, og oppfordrer herved andre til å gjøre det samme dersom man er nordpå og det er mye småfisk. Blir nok verre når det er første kveita for mange, samt der de er en svært sjelden fangst. Likeså landfisket kveite. Men generelt bør et absolutt minstemål være på 2-3 kilo uansett. Greit om vi sportsfiskere går i front med et godt eksempel. Det har jo fungert bra på mange arter i ferskvann og noen i sjøen, så hvorfor ikke?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glimrende tiltak, men er det slik at det er flere aktører som arrangerer turer på røst som kjører med forskjellige regler på dette med størrelse på kveite ??

Det har foreløpig ikke eksistert noen "regler" ("regelen" fra Wilvwater er i grunn bare en oppfordring) om minstemål og baglimit for sportsfiskede kveiter. Er pr dags dato bare to fiskecamper der oppe. Men langs kysten er det jo haugevis med andre fiskecamper, og i våre tre nordligste fylker blir det hvert år tatt tusenvis av kveiter av norske og utenlandske sportsfiskere. Vil tro mesteparten av disse er under ti kilo. Ikke kjønnsmoden kveite blir ofte betegnet hellebarn, og det er disse som bør vernes. Om dermed alle de andre fiskecampene oppfordrer alle sine gjester til å overholde en selvpålagt fangstbegrensning på max en kveite på over meteren pr mann pr dag vil det begynne å likne noe (for utlendinger vil dette begrense seg sjøl, da de ikke kan ta med seg mer enn 15 kilo fisk pr pers hjem, men mer om det her:)

"TURISTER STRUNTAR I KVOTEN

2006-09-30

Norska Västerålens största fiskecamp gör tummen ner för fiskekvoten. Fiske som vanligt – men bara utvalda fiskbitar tas med hem.

Kvoten för hur mycket havsfisk som man får föra ut från Norge har inte påverkat fisketuristerna. Det har varit "business as usual" enligt Västerålens största fiskecamp, norr om Lofoten. Inga avbeställningar har skett och inga klagomål har hörts från turisterna. Besökarna fryser ner fisk de första dagarna. När de sedan får bättre fisk, dumpas den tidigare fångsten. När kvoten på 15 kilo är fylld med utvalda fiskbitar, fortsätter de flesta fisket men släpper fisken."

Folk kaster altså fisk for senere fangster. Sei, torsk og hyse havner dermed i søpla når de får fisk som kveite og steinbit.

Har ellers sett folk komme stolt i land med kveiter på under kiloen. Så det er langt fram.

Endret av cb
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 years later...

Håper at det snat blir innført strengere regler for fisketurisme. Ligger mange aspekter i dettet.

1. sikkerhet, har sett mye småbåter i tungsjø lastet med turister ,så vidt ripa syns.

2. Det flyter rundt med fisk man ikke ønsker torsk sei ,brosme osv

Hadde det vært påbudt med guide, gjerne lokalkjent og helst fra Norsk (litt lokalpolitikk)

kvoter på guidebåten som andre yrkesbåter.

kontroll av fangster, minstemål osv.

Da hadde det kanskje vært mulig å unngå "gresshoppene" som kommer fisker tomt så flytter.

Penger pløyes tibake i lokalsamfunnene

Men dette er vel bare en fjen drøm, gresshoppene er vel kommet for å bli sukk .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.