Triturus

Ode til svarthåen

Recommended Posts

Ode til svarthåen

Art:
Svarthå (
Etmopterus spinax).
Kallenavn: Havets rotte
Lune: Hissigpropp, men en pingle når det kommer til stykket.
Favorittmat: Vassne sildebiter.
Favorittsted: Børsabergan, Sør-Trøndelag, Norge.
Beste egenskaper: To spisse pigger, lysorganer på magen.
Beste kamerat: Hågjel, liker å henge med denne.
Værste kamerat:
Anelasma squalicola, en slem, slem parasitt.
Picture%2B005.jpg

Ellers kan det sies at den opptrer lokalt (Børsa) i stort antall og er langt fra kroksky. 6/0.kroker er ingen hindring (se over). Svært ofte hender det at svarthåen henger på kroken uten at du merker det, spesielt de minste individene på 30 gram og deromkring (se under).


Svarthåen kan således være en plage, og enkelte steder er den for en pest å regne (Børsa). Den er en plage både fordi den biter på agnet som er beregnet for andre arter - som havmus, og fordi den opptar verdifull krokplass når den har svelget kroken og du ikke merker noesomhelst.

Men svarthåen er også en fascinerende fisk, bruskfisk altså. Ja for det er en bruskfisk, og de har jo en rimelig spennende biologi. Ikke har de svømmeblære, de føder levende unger, og de tåler røff behandling av oss fiskere. Ting som; dyptgående operasjon med krokutløser, generell uvøren kosing og langvarige opphold på grus eller snø og går ikke inn på svartåen. Den svømmer like frekt avgårde etter et halvtimes landpass. Om de overlever eller ikke, velger vi å ikke tenke på (i likhet med resten av C&R-praktikantene), men er det en fisk som skulle ha tålt C&R, er det svarthå - havets rotte. Eller havets kakerlakk, for de overlever jo alt.
Svarthå er en kul fisk, tross alt. Noe av grunnen til at den er litt kul, er parasitten som en enkelte ganger finner på de. Dette er en rankeføtting (Cirripedia), og er mest i slekt med rur - ja sånne hvite og vonde som vokser på steiner.

Etmopterus_spinax_010.jpgNår eggene til parasitten klekkes, flyter de rundt med planktonet i håp om å treffe på en svarthå. Her snakker vi lotto! På Børsa er det ikke lotto. Her trenger vel ikke larven vente mer enn et lite kvarter før den tilfeldigvis støter borti en svarthå. Da suger den seg fast og borer seg ned i huden, alltid rundt første ryggfinne. Man får grøsninger av mindre.
Picture%20010,%20liten.jpgDenne svarthåen veide 260 gram og var 40 cm lang. Altså veldig slank. Ikke så rart kanskje, når parasitten livnærer seg av svarthåkjøtt. Parasitten gjør akkurat så lite skade at fisken ikke dør, slik at den får jevn tilførsel av haikjøtt. Smart, hva?


Dette er den eneste svarthåen jeg har fått med Anelasma. Jeg hadde nådd et mål, et lite, ekkelt og sært mål.


Det var nok oppmerksomhet for svarthåen, mer fortjener den strengt talt ikke .

Det ble folksomt på Børsa igår. 5 personer var vi på det meste, alle fra diverse fiskefora. Det ble tatt et uvisst antall hyser, visstnok ingen store. Noen hvittinger, største på halvkiloen kanskje, og etpar sypiker og en hågjel. Og svarthå da, tilsammen sikkert 50 stykk. EDIT: slimål.

Picture%20014,%20liten.jpg

Det ble mye reflekstape, knarring og uling som forstyrret konsentrasjonen. Men det er stas med sosial fiskesammenkomst, supert at vi nå er så mange med lik interesse.

Picture%20018,%20liten.jpg

Arve har hatt litt pionerfakter i det siste og ville prøve ut duppfiske på 30 meters dyp. "Lykke til" sa vi, huh.gif "dette funker sikkert ikke".


Og selv om vi ikke akkurat måtte spise ordene våre, så fikk han nå en fisk på alle timene han sto der. 1,6 kg veide lyren.Blir nok en stund til neste gang vi besøker denne spoten. Brosma som ble tatt der tidligere må ha vært en lottohendelse, og havmus tror vi ikke finnes i Trondheimsfjorden. Noen driver gjøn med oss.

Pionerfaktene bygger seg opp i meg også nå. Har masse røde nåler på gulesider-kartet over Trondheimsfjorden. Kystmeite er livet, folkens!

Endret av Triturus

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest gjørs

Minnene strømmer tilbake til Børsa, det er nesten så tårene triller.

Kjempefin rapport.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for det.

Vill oppfordre alle trøndelagsfolk å samle på svarthå med en slik parasitt. Her på NTNU er folk gale etter parasitter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis man skulle slumpe til å få en svarthå med parasitt, vil dere ha den fersk eller går det greit om den fryses ned?

Fin rapport Irvin! :lol:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har aldri fått slike parasitter jeg. *snufs*

Er egentlig glad for det da,men sender selvfølgelig nedover om det dukker opp

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå