ford prefect Skrevet February 5, 2007 Rapporter Share Skrevet February 5, 2007 Vat så utrolig heldig og sikret meg 10kg røykelaks i sommer... Men når jeg tinte de siste bitene nå, så var det et tynt lag med mer lyseorange lag oppå stykkene... Dvs stykkene er av 3cm dybde og de øverste 3mm er "misfarget"... Er dette vanlig og spiselig? Eller må jeg ta en råtjangs og risikere magesjau??????? Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
ErikR Skrevet February 5, 2007 Rapporter Share Skrevet February 5, 2007 tror ikke jeg hadde vært redd for å spist det.. går ut ifra at du har frosset dem korrekt.. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
ford prefect Skrevet February 5, 2007 Forfatter Rapporter Share Skrevet February 5, 2007 Nja.... Korrekt? Da jeg fikk dem fra røkeriet kuttet jeg dem i serveringsstykker og pakket dem inn i plastfolie, tape og fryseposer.... Og ned i dypfryseren! Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
ovejan Skrevet February 5, 2007 Rapporter Share Skrevet February 5, 2007 Det kommer av at den har vært frosset en stund, det er ikke farlig men skjær det bort for det kan smake litt harskt. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
sølvreven Skrevet February 5, 2007 Rapporter Share Skrevet February 5, 2007 Røket laks bør ikke ligge lenge i fryseren da det blir harskt. Lysere farge på kjøttet. Kvaliteten blir merkbart dårligere for hver mnd. Men fryser man laksen rund og lar den ligge i mange mnd. og røker den etterpå blir røykakjøttet som nytt. Uansett om laksen har ligget lenge i fryser rund. Innfrysing av røket laks bør pakkes inn i plast og puttes i beholdere med vann som blir som isblokker som beskytter kjøttet mot luftinntrengning. Kun til info for de som lagrer på røket feit fisk. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
mao Skrevet February 5, 2007 Rapporter Share Skrevet February 5, 2007 det går nok bra det, ikke farlig å spise, men det er som sølreven sier den blir veldig fort harskt. nå kan jeg anbefale vacum marskin det har jeg og det er meget bra, kvalitet på både fisk.og kjøtt Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
smøla Skrevet February 5, 2007 Rapporter Share Skrevet February 5, 2007 Røket laks bør ikke ligge lenge i fryseren da det blir harskt. Lysere farge på kjøttet. Kvaliteten blir merkbart dårligere for hver mnd. Men fryser man laksen rund og lar den ligge i mange mnd. og røker den etterpå blir røykakjøttet som nytt. Uansett om laksen har ligget lenge i fryser rund. Innfrysing av røket laks bør pakkes inn i plast og puttes i beholdere med vann som blir som isblokker som beskytter kjøttet mot luftinntrengning. Kun til info for de som lagrer på røket feit fisk. det er riktig som du skriver,har samme erfaring.fryser alltid laksen rund,da,, tørker,, den ikke så fort i fryseren og er ,,som ny,, når den røkes om høsten. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
namsenlaks Skrevet February 5, 2007 Rapporter Share Skrevet February 5, 2007 Røket laks bør ikke ligge lenge i fryseren da det blir harskt. Lysere farge på kjøttet. Kvaliteten blir merkbart dårligere for hver mnd. Men fryser man laksen rund og lar den ligge i mange mnd. og røker den etterpå blir røykakjøttet som nytt. Uansett om laksen har ligget lenge i fryser rund. Innfrysing av røket laks bør pakkes inn i plast og puttes i beholdere med vann som blir som isblokker som beskytter kjøttet mot luftinntrengning. Kun til info for de som lagrer på røket feit fisk. Er ikke helt enig der. Jeg skjærer min røykalaks i posjonstykker og vakumpakker den for så og legge de i fryseren. Laksen holder seg i allefall et år i vakumpakket tilstand. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
sølvreven Skrevet February 5, 2007 Rapporter Share Skrevet February 5, 2007 Er ikke helt enig der. Jeg skjærer min røykalaks i posjonstykker og vakumpakker den for så og legge de i fryseren. Laksen holder seg i allefall et år i vakumpakket tilstand. Ja den holder seg 1 år vakuumpakket. Men fet fisk er fet fisk, blir ikke det samme som fersk røket laks. En vanlig fryser holder "bare" 18 minus og det er egentlig for lite for lang oppbevaring av slike ting. Røkeri etc. fryser jo ned laksen til minst 40 speik. Men laksen er selvsagt fullt spisbar når vakuumpakket, men det var dette med superb kvalitet. Og fisk skal etter min mening være så "fersk" som mulig. Bare det at fisken ikke havner raskt i fryseren gjør at kvaliteten avtar. Men jeg er litt kresen i matveien når det gjelder fisk Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
ford prefect Skrevet February 6, 2007 Forfatter Rapporter Share Skrevet February 6, 2007 (endret) Så det beste er da å røyke halvparten om sommeren og sende resten til røykeriet i juletider På den måten blir det ikke mer enn 3mnd i fryseren etterpå.. Har planer om fikse den gamle røyken til bestefar på hytta. Selv om laksen blir helt ok der jeg røyker den, vil jeg gjerne ha muligheten til å slenge på litt einer og forskjellig spon, og gjerne få litt mer røykesmak i laksen enn det jeg får hos Etne Kjøtt. I tillegg er det ekstra stas å røyke sin egen laks! Men først må jeg få nok laks slik at jeg kan forsøke meg litt frem Endret February 6, 2007 av ford prefect Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
mao Skrevet February 6, 2007 Rapporter Share Skrevet February 6, 2007 et godt tips da du skal skaffe deg akevitt gel fra løten og bruke 2 ts i røyken Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
svenna Skrevet February 6, 2007 Rapporter Share Skrevet February 6, 2007 Men fryser man laksen rund og lar den ligge i mange mnd. og røker den etterpå blir røykakjøttet som nytt. Uansett om laksen har ligget lenge i fryser rund. Har levert til røking hos flere forskjellige fiskehandlere, men får "kjeft" hver gang jeg leverer rund fisk. Alle har sakt det samme: "Det foringer kvaliteten på fisken når ikke innmat, gjeller og blodranden er fjernet. For best mulig kvalitet bør fisken renses og vaskes med en gang og så fort som mulig inn i fryseren". Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
ErikR Skrevet February 6, 2007 Rapporter Share Skrevet February 6, 2007 enig med sølvreven... kjøttet mister mye av smaken og har en tendens til å bli tørr når du har frosset dem renset... Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Karl Inge S Skrevet February 6, 2007 Rapporter Share Skrevet February 6, 2007 Alle i mitt lakselag tar laksen rund og frosset med seg hjem fra Trøndelag, og såvidt jeg vet leveres den rund til røkeriet. Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
sølvreven Skrevet February 6, 2007 Rapporter Share Skrevet February 6, 2007 (endret) Har levert til røking hos flere forskjellige fiskehandlere, men får "kjeft" hver gang jeg leverer rund fisk. Alle har sakt det samme: "Det foringer kvaliteten på fisken når ikke innmat, gjeller og blodranden er fjernet. For best mulig kvalitet bør fisken renses og vaskes med en gang og så fort som mulig inn i fryseren". Ja, å rense laksen tvert og fryse den ned til røyking er det beste. Men, og dette er viktig, hvis laksen skal ligge en stund i fryser (f.eks. til desember) så må man velge det beste alternativ. Hvis den skal røkes. Og det er å la den være rund (tross alt) i fryser og levere den "som fersk" til røking !! Og disse røkesidene som kan kappes i passe stykker må ikke ligge for lenge i fryseren, da de vil forringe kvaliteten for hver mnd. (harskner uansett i en vanlig fryser) Grunnen til at vi ikke renser laksen før innfrysing om sommeren er at laksen blir røket utpå vinteren. Fordelen er at laksen er "naturlig forseglet" (beholder fettet) og ikke blir tørr i fryser. Men hvis man skal røke laksen i nærmeste framtid, vil jeg anbefale å rense laksen før innfrysning. Gjerne i en tett pose omgitt av vann som blir som et beskyttende lag. Da blir det optimalt. De fleste røkeri liker ikke at vi kommer med rund laks. For det første må de tine den opp. For det andre skjønner de ikke vårt behov (at laksen var fisket for mange mnd. siden). Gjellene tar vi alltid ut før laks havner i fryseren. Fluene er hissig på å legge egg der hvis laksen har hengt en stund ute Mange røkeri ser nok at laksesidene er "ødelagt" av blodutredelser i kjøttet (mørke parti). Svært ofte synder fiskeren med å bløgge fisken skikkelig. Dette er egentlig det største "problemet". Endret February 6, 2007 av sølvreven Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
svenna Skrevet February 6, 2007 Rapporter Share Skrevet February 6, 2007 Leverer rund jeg oxo. Jeg siterte bare fiskehandlere. Har altid lært at den skal være rund når den skal ligge en stund i frysen som sølvreven sier, men oxo da ble vist kvaliteten bedre hvis fisken var gjort opp skikkelig. Den skulle ikke filiteres. Dette er det jeg har blitt fortalt av ekspertene, men synder i mot selv Svar på innlegget Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.