Gå til innhold
Fiskersiden

Bøker av Chris Yates


 Share

Recommended Posts

I en annen tråd dukket det opp etterspørsel etter noe om bøker av Chris Yates. Her kommer noe.

Christopher Yates er en britisk sportsfisker/forfatter/fotograf som flere kanskje stiftet bekjentskap med gjennom filmene "A Passion for Angling" som gikk på NRK for mange år siden (kan kjøpes fra http://www.passionforangling.info/). Han ble først kjent for det store publikum fordi han i 1981 satte britisk rekord på karpe (51 pund), en rekord som da var nesten 30 år gammel (karpen Clarissa landet av like legendariske Richard Walker).

Chris Yates er også velkjent som skribent i mange fiske-blader, og han var med å starte opp Waterlog magazine (http://www.waterlogmagazine.com/), et tidsskrift i Izaak Walton's ånd: Det kontemplative menneskets rekreasjon.

Chris Yates skriver om sportsfiskets kjerne. Ikke om duppedingser, om de rååååeste stengene, de største, de dyreste, de mest effektive, de hotteste eller mest porno. Det finnes haugevis av bøker om dette. Tonnevis. Eller web-sider. Eller blader, fargerike som BRIO-kataloger, med strigla fiskere i moteriktige briller som lander serier av fisk i et stadig økende tempo, stadig mer effektivt, raskere, dyrere og kulere...OK, nok om det.

Her er bøkene jeg har lest:

"Casting at the sun"

Chris Yates første bok, om barndommens møte med fiske, og fram til han landet rekordfisken fra Redmire Pool i 1981. Bare tittelen indikerer at dette er en annerledes bok. Boka kan muligens være litt vrien å få tak i, men prøv http://www.anglebooks.com/

"The Deepening pool"

Om hans ham-skifte når han på 80-tallet "oppdager" fisket etter barbe i de klare engelske kalk-elvene. Inneholder fargefotos. En verdig oppfølger av Casting at the sun.

"River diaries"

Fiskedagbok over to år. Mange lune og artige betraktninger. Denne mannen fisket MYE!

"A Passion for Angling"

En bok om filmene som tidligere omtalt.

"The secret carp"

Karpefiskets sjel, garantert fritt for boilies, PVA, elektroniske alarmer, bolt-rigger og annet high-tech.

"Shadows and reflections"

En samling av klassiske stykker om karpe og karpefiske skrevet fra tidenes morgen, redigert og satt sammen av Chris Yates.

"Falling in again"

Underfundig bok, der to og to avsnitt hører sammen og kaster lys over hverandre. Artig å lese om Chris som unggutt og medlem i den lokale fiske-klubben som leide buss og dro ut av London på søndagene. Skulle gitt mye for å ha vært med på en slik tur, i en slik atmosfære.

"How to fish"

Chis Yates' siste bok fra i fjor. Tittelen er utrolig bra! Etter å ha blitt tøyta ører og øyne fulle av titler a-la hvordan-fiske-effektivt, hvordan-lande-enda-flere, hvordan-lage-superagnet, hvordan-gjennomanalysere-ditt-fiske-så-du-blir-enda-effektivere, kommer Chris Yates med sine stillferdige betraktninger ved abborfiske i sin hjemme-elv, og med en tittel som slår knock-out på hele haugen av polerte "how-to" blekker! Så enkelt, simpelthen bare How to fish!

Dersom du har sansen for Det kontemplative menneskets rekreasjon i en tid som raser stadig raskere mot det totale rangarokk, så vil jeg anbefale bøker av Chris Yates. Dette er sportsfiske slik det opprinnelig var, beskrevet av en kunstner. Sportsfiske-genren flommer ikke over av bøker med litterære kvaliteter, men her finnes faktisk noen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for gjennomgang av Yates forfatterskap ;)

Alle må leses,trur eg.Utrolig lei av fokuset på kembo-puddinger,kilo og gram pluss det nyeste av det nye utstyret osv. innen meitefisket (stor fisk er greit så lenge det er jeg selv som lander den ;) )

Fokus på sportsfiske som avslapning og meditasjon(nesten ihvertfall) er ei dum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har lest "Casting at the sun" og "The secret carp", nydelige bøker. Mens "Casting at sun" beskriver Yates brokete vei som karpefisker fra barnsben til rekordkarpen på 51 1/2 pund i 1981 (Ble da ikke godkjent som offisiell britisk rekord pga at en representant fra rekordjuryen aldri så fisken. Dette resulterte i en alternativ rekordliste i UK. Disse to er nå slått sammen slik at det igjen er kun en offisiell rekordliste i UK), beskriver "The secret carp" en fisketur over et døgn. Helt forskjellige tidsperspektiv, men bøker i samme ånd, godt beskrevet av snpen over :)

Bestilte de (og The compleat angler) fra Play.com. Barbel fishing world har en review av "How to fish" her .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glemte forresten en bok til av Chris Yates, nemlig "Four seasons", som også er en fiskedagbok slik som "River diaries". Den første handler i hovedsak om karpefiske, mens den andre går mer i retning barbe og stam (naturlig nok utfra tittelen). Jeg har ikke selv lest "Four seasons".

Er noen av disse oversatt til norsk?

Fin gjennomgang av forfatterskapet til Yates. :)

Såvidt meg bekjent er ingen av bøkene oversatt til norsk. Jeg tror vel heller ikke at markedet er spesielt stort i Norge for de fleste av disse bøkene ettersom nordmenn flest er hjernevasket med laksefisk/fluefiske. Vil vel heller ha oversatt til svensk, med tanke på salg.

Den siste boka, "How to fish", kunne utmerket ha latt seg oversette. Det er opplagt en jobb for noen som selv har kunstneriske anlegg, ikke bare peiling på fiske.

Vil forresten nevne at Chris Yates har en kompis i Hallingdal, nemlig Trond Andersson, som også har skrevet bøker om fiske, samt laget TV-programmer med Chris Yates (på isfiske!). Sjekk http://www.teiknestugu.no/trond.htm

Endret av snpen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg så programmet med Chris på isfiske før jeg viste noe særlig om hvem han var.

Det jeg husker best er at han hadde splitcane pilkestikker! Mulig at fascinasjonen for den merkelige engelskmannen og hans lune humor ubevist startet der.

Må også si takk for glimrende gjennomgang av bøkene til Yates. Hyggelig gjort

Fikk litt lyst til å lese noe av Trond Andreson også…

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.