Gå til innhold
Fiskersiden

Ekkoloddet detekterer ikke fisk uten svømmeblære?


boat
 Share

Recommended Posts

Stemmer det at ekkolodd ikke detekterer fisk uten svømmeblære?

En kar som selger ekkolodd sa dette, og at det er svømmeblæra(luft) i fisken som detekteres. Dermed kunne ikk f.eks. makrell detekteres av vanlige ekkolodd(digitale kunne).

Jeg skulle mene at laks har svømmeblære??

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er i all hovedsak svømmeblæra som sørger for at ekkoloddet detekterer fisk. Prinisppet er jo at lydbølgene reflekteres fra fisken, for at dette skal skje trengs matriale med akustisk impedans som er forskjellig fra vann. Aksutisk impedans er avhengig av tetteheten av materialet og hastigheten som lydbølgene går med i matrialet, jo større forskjell fra vann jo lettere å detektere. Kroppen på en fisk har tilnærmet samme tetthet som vann (består stort sett av vann), derfor er fisk som ikke har svømmeblære veldig vanskelige å detektere.

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Laks har forresten ikke svømmeblære.

På nettet:

Både torsk og laks bruker denne metoden, men mens laksefisk har en åpen svømmeblære og må svelge luft i overflaten, er svømmeblæra hos torskefisk lukket og fylles opp ved hjelp av en kjertel som henter gass fra blodbanen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Makrell er riktignok vanskeligere å oppdage en annen fisk, men dersom den ikke står for dypt og man finjusterer ekkoloddet litt dukker de opp, men mer som diffuse signaler enn som klassiske bananer. Fikk eksperimentert endel med dette da vi lå over massive makrellstimer bare noen meter under båten i Irland. Men fisk med svømmeblære er relativt enkle å se på et bra og riktig justert ekkolodd.

PS: dersom laksefisk må hente luft fra overflata, hva gjør da røya og ørreten om vinteren på et fjellvann under halvannen meter is, vassild som stort sett holder seg på dypere vann, krøkle, canadarøye som hater varmt vann osv?

Så jeg tror hva jeg vil om at laksefisk ikke synes så bra på ekkoloddet som annen fisk. Har sett massive stimer med både krøkle, lagesild, sik og røye, samt også enkeltfisk av røye, ørret og laks på ekkoloddet. Men at laksefiskene har svømmeblære er jo ingen diskusjon. Tviler man er det jo bare å finne fram kniven og sjekke sjøl for å fjerne siste rest av tvil.

Endret av cb
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe som man og bør tenke på er att det er mye enklere og registrere fisk uten svømmeblære med ein høyfrekvent frekvens for exempel 200 khz. Fiskerbåter bruker forskjellige sonarer når dem fisker sill (lavfrekvens) og makrell (høyfrekvens). Vet om fiskere som har prøvd lavfrekvenssonar etter makrell men dem

klart ikke og treffe stimen med nota for de største registreringene på sonaren var egentlig små luftbobler som makrellen lagar når dem svømmer. :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gidder ikke å kaste bort tid på å forfølge denne diskusjonen slik den nå har utviklet seg, men de som er interesert i å lære mer kan prøve følgende søk i Google:

sonar fishfinder swim bladder

Endret av abbor
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.