Gå til innhold
Fiskersiden

Laksesesong start i Frankrike


Gamlingen
 Share

Recommended Posts

Som noen av dere vet, har jeg flyttet fra Irland etter mer enn tyve aar for aa bosette meg i Soervest Frankrike, naermere bestemt i Béarn. Béarn er en nydelig Fransk provins ved grensen til Spania. Jeg har en eiendom ved den siste laksfoerende elv i Frankrike, Gave d'Oloron, som renner ut av Pyrénées og moeter en annen elv , Gave de Pau for aa danne Adour elven, som munner ut i Atlanter havet i Bayonne.

Det stedet jeg bor i heter Dognen, et litt landsted ved Gave d'Oloron. Dognen ligger ca 60km fra havet og 30 km fra fjellene, i et groent og trivelig landskap. Om Du ser paa en mappe av Frankrike, ligger det stedet jeg bor i mellom Biarritz (paa kysten) og storbyen Pau. Her ser Du en karte som vil hjelpe litt (den kan ta litt tid aa laste opp):

http://www.viamichelin.fr/viamichelin/fra/...93&empriseH=400

Elven Gave d'Oloron er en spennende elv, ca 70km lang, som er laksfoerende i hele sitt lengde. Den minner meg mye om Stjoerdals elva. Laksoppgangen, som var ganske betydelig foer i tiden,bestaar av tre lakstyper: vaarlaksen kommer opp i elven fra slutten av Februar og er ca 6kg i gjennomsnitt vekt, mens elven har ogsaa en sommer smaalaks oppgang som kommer fra Mai til Juli og en hoestoppgang som kommer vangligvis i September, avhengig av vannfoeringen. Elven's vannstand er svaert avhengig av snoe mengden i fjellet.

47965_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19391/47965.jpg

47966_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19391/47966.jpg

Iaar er det ganske mye snoe i fjellet, saa vi burde ikke ha noen problem med vannstanden, men hvordan laksoppgang blir er et annet spoersmaal. Det finnes dessverre mange netter i munningen av Adour elven og selv om det er blitt innfoert noen begrensninger i de siste aarene, saa tar nettene meste parten av laksen. De har bare to dager forbud i uken og det er klart ikke nok for aa bevare laksestammen paa en fornuftig maate. Men det tas en del fisk hvert aar, tiltross for mange fiskere og stor fisketrykk i elva.

47967_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19391/47967.jpg

47968_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19391/47968.jpg

Utsikt mot elven fra mitt kontor's vinduet! :)

Elven er fri for alle. Man maa kjoepe et fiskekort med lakstillegg, som koster ca 800kr og er gyldig for hele sesongen. Sluk, mark og flue er tillatt. Tirsdag og Torsdag er fredet og fiske er ikke tillatt paa disse dager. Det finnes mange pools, saa man har alltid en sjanse, spesielt litt senere paa sesongen, naar de fleste fiskere fisker for andre arter. Her er det ikke en laks per dag, men om man faar to tre lakser i sesongen er man fornoeyd! ;)

Naa er alt klar for starten som finner sted paa Loerdag. Fluestang er rigget opp, fluene er klare og jeg kommer til aa skrive regelmessige rapporter, i hvert fall til sesongen begynner i Norge, for (jeg haaper! ;)) aa underholde dere. Vi faar treffe gamle rever (de Franske broedrene til Soelvreven), se paa elva og forhaapentligvis vise noen lakse bilder!

Foelg med! :lol:

Endret av Gamlingen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det!

Vi faar se om ikke vi kan arransjere en tur i regi av Megalaks Klubben?? det hadde vaert artig!! :D

mvh :)

Megalaks klubben (som består av flere Trøndere og folk fra Løten - hva er fellesnevneren her....) i Frankrike fulle på vin og cognac.

Det spørs om det hadde vært igjen noe garn og nøter i munningen av den elva da...... :D:P og hvor mange som var ute av glattcella når flyet vendte hjemover igjen ;)

Endret av Tequila
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utsikt mot elven fra mitt kontor's vinduet! :P

Hå,hå,hå,hå,hå :D Du har ordnet deg!! Flott utsikt!

Ellers gleder jeg meg til å lese rapportene fra Frankrike.

Utenfor mitt kontorvindu er det litt slappt for tiden ettersom det er kaldt i været, men dæggern. Når solen titter frem blir man lettere forstyrret av alle de flotte lammelårene som tripper forbi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det!

Vi faar se om ikke vi kan arransjere en tur i regi av Megalaks Klubben?? det hadde vaert artig!! :P

mvh :D

Jøss du har tydligvis funnet edens hage (elv) ser jeg :) Det hadde vert noe og hatt samling der engang

Da burde vi ivertfall trykkt opp nye T-sjorter med logo og skrift og da har jeg følgende forslag:

MEGALAKS-KLUBBEN IN ACSJON WHEN YOU CAN READ THIS YOU ARE TO CLOSE PLEASE LEAVE THE RIVER på baksiden av t-sjorta :D

Og Megalaks-klubben testing cognac you are welkome to try. På framsiden av sjorta med meget liten skrift

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, her er det 15 grader sol og vaar i luften! :)

Jeg haaper at jeg faar noe aa skrive om!! :)

Inviter ned Sølvreven og Mao - trønderløtenbataljonen - finn frem noen dunker med rødvin - noen kagger med cognac og sett dere ned ved utløpet av elven - når de kommer for å sette garn/nøter så får du nok noe å skrive om :)

Endret av Tequila
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når solen titter frem blir man lettere forstyrret av alle de flotte lammelårene som tripper forbi.

dessverre er jeg for gammel til saant!! jeg maa tenke paa mitt hjerte! :P

Inviter ned Sølvreven og Mao - trønderløtenbataljonen - finn frem noen dunker med rødvin - noen kagger med cognac og sett dere ned ved utløpet av elven - når de kommer for å sette garn/nøter så får du nok noe å skrive om :)

Ja der har Du ett poeng! Man kan se frem til utveksling av argumenter paa Troendersk og Béarn dialektet! Det kunne vaere goey! Men Du er velkommen Du og, jeg forstaar bedre Siddis enn Troendersk og jeg antar at Du er ikke helt noeytral til god vin og cognac! :D

Fint med litt laksenytt fra andre kanter nå på senvinteren her :)

Takk, skal proeve aa holde dere orientert om det som skjer, om det skjer noe! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lykke til med fiskinga ! Ja vi gleder oss vilt med rapporter. Om det ikke blir noe fangst spiller ingen rolle, moro med bilder/rapporter fra Frankrike uansett. Her er det full vinter så nå trenger vi å få litt medisinering :lol: Og hils alle Sølvrever der nede (mine slektninger).

Bare si fra du hvis du vil få fjernet de garna, det ordner vi greit. Sikkert billig cognac der nede :)

Grøss og gru, der skulle vi bu !

Du ordner med stemningbilder fra France, så får vi ordne med litt lakseaction om 3 mnd. :-)

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja der har Du ett poeng! Man kan se frem til utveksling av argumenter paa Troendersk og Béarn dialektet! Det kunne vaere goey! Men Du er velkommen Du og, jeg forstaar bedre Siddis enn Troendersk og jeg antar at Du er ikke helt noeytral til god vin og cognac! :blush:

Er IKKE Siddis. Bare bor her nede fordi det var det eneste stedet ei var dum nok til å gifte seg med meg :blush: Er Gudbrandsdøl/Hedmarking (ja, ja jeg vet at Gudbrandsdalen er i Oppland, men jeg er født et sted og bodd mesteparten av livet et annet sted, så jeg anser meg som begge deler - men IKKE Rogalanding).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er IKKE Siddis. Bare bor her nede fordi det var det eneste stedet ei var dum nok til å gifte seg med meg :D Er Gudbrandsdøl/Hedmarking (ja, ja jeg vet at Gudbrandsdalen er i Oppland, men jeg er født et sted og bodd mesteparten av livet et annet sted, så jeg anser meg som begge deler - men IKKE Rogalanding).

Hehe! beklager, det var ikke meningen aa fornaerme Deg! :P Jeg har ingenting imot Gudbransdoeler jeg!! :D

Saa var det Loerdag og begynnelsen paa lakssesongen hvor jeg bor!

Kaldt var det paa morningen (ca 6 varmegrader) og jeg moette min kompiser ved elva. Vi fisket to pools paa formiddagen men saa ingenting!

Hereunder foelger noen bilder fra elven. kl 12.00 hadde den lokal sportsforretningen arransjert en stor fri lunsj ved elven, med mye god mat, viner og selfoelgelig Cognac og Armagnac, det hele helt fritt som takk til sine kunder! Det kommer noen bilder fra denne festen litt senere men det er bare aa si at det var mange som ikke hadde saerlig lyst til aa fiske etter lunsjen!! Jeg legger ogsaa ved et bilde fra klubben's hytte langst elven, med fjernsyn og telefon, eneste problem med den er at det ikke finnes stroem ved elven!! :D

Paa slutten av dagen hadde det blitt tatt ca 10 fisk fra hele elven, ingenting aa skrytte av og smaa fisk med den stoerste paa ca 6kgs. Vi var ved den nederste delen av elven paa ettermidagen og fikk se en del lakser komme opp med flo, noen av dem store lakser i 8-9kilos klassen. Vi fikk ogsaa besoeke "fellen" som de kaller den gammel kraftstasjon som brukes for telling og merking av fisken paa oppgang. der var det en del fresk fisk, men det viste seg at den vanlig oppgang ikke hadde kommet ennaa! men det blir nok en dag imorro! som man sier i sangen!

Neste rapport kommer naar jeg kommer tilbake fra Skottland og Dee, hvor jeg reiser paa Mandag, i Speyer's fotspor!! :angry2:

48369_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19567/48369.jpg

Nydelig flystrykk

48370_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19567/48370.jpg

48371_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19567/48371.jpg

48372_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19567/48372.jpg

48373_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19567/48373.jpg

48374_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19567/48374.jpg

48375_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19567/48375.jpg

48376_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19567/48376.jpg

48377_s.jpg

Fullversjon: http://fiskevatn.no/foto/arkiv/19567/48377.jpg

Levert av: http://fiskevatn.no/foto/

Endret av Gamlingen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig moro å se hvordan det står til i Frankrike. Det er nå håp i hengende snøre iallefall.

6 grader om morran tåler dere nok :blush:

Vi har ofte speik om morran oppi elva i juni vi. Men så bor vi i Vikingland også da :)

Åh det hadde vært moro og gått der nede med splitcanestang og eplenikkers. Og en liten tår av fineste cognac på innerlomma :blush:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, haap er det alltid, selv om den Fransk forvaltning av lakse stammen og saerlig denne elven er ikke den beste i verden! Vaeret har forandret seg totalt, 23 varmegrader idag, vatnstanden har gaatt kraftig ned og fangsten for hele uka var bare 3 fisk! Men det er en nydelig elv aa fiske i, fantastiske flue strekninger, saa jeg koser meg allikevel! Kast rytmen er ikke der ennaa og da er det godt aa trene litt! Paa Mandag skal jeg til Dee elven i Skottland og jeg trenger aa vaere paa mitt beste! Min fiske partner er ingen mindre enn selveste Henrik Mortensen! :P Han kommer til aa le seg i hjel naar han ser min "underhaand" kastteknikk!! :P

Endret av Gamlingen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

The Good Old Gammel Nok`s rike:

1503200823448PSJzWEfqWRwCUjIWO.jpg?5

Her må jeg si at du har det fint. Har vært på ferietur ikke så langt unna (inter-rail). Tok toget mellom Toulouse og San Sebastian i Spania 1971 (da var jeg ung) Husker bare at vi ble kastet ut fra diskoteket i SS da vi skulle sjekke opp noen spanske senoritas. Og polisen der var ikke nådig, så mest ut som Gestapo for meg må jeg si ! Baskerland !

Men det var billig Coba Libre der :D Trøndere på tur til utlandet går aldri bra :P

Endret av sølvreven
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, dette var morsomt! Man kan til og med se min eiendom ( det huset helt nederst paa hoeyre av "Tele Atlas" i den stor groenn akern! :P) som jeg holder paa aa fikse. Her har jeg aatte Ha (80 maal?) med en liten tjern hvor jeg skal ha brun og regnbue oerret, og elven 200 meter unna! :P

Men for tiden bor jeg i et lite hus lengre opp i elva, rett ved siden av elven. Jeg haaper aa flytte in i slutten av Juni. Nydelig omraade: ski paa vinter, lakse fiske i elven og i Nord Spanien (130km unna) og Atlanterhavet (40km) paa sommeren om man oensker! Life is a bitch!! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.