Gå til innhold
Fiskersiden

Ska det vara trolling eller inte?


Gjest Wiberg
 Share

Recommended Posts

Gjest La Dolce Vita

Jag har varit väldigt aktiv i frågan om trolling i det senaste. Varför? Låt mig presentera mig själv: LDV, daK, Kapten Klänning och så vidare....

Under de år , snart 8 , jag bott i detta fantastiska land har jag bedrivit flera av det " Ola " kallar extremsporter. Jag har varit sponsrad snowboardåkare, jag har varit världsmästare i Paintball i två år, jag har kört mer downhill cykel än även de som bara klotar med cykel ville göra, kort sagt jag har skadat varenda del av kroppen jag kan utan att komma ut av det med mer allvarliga men än att jag bor i norge.

För ca två år sedan så tog jag upp mitt sportfiske igen då det som är kvar av kroppen uppskattar att det inte går för hårt ut över den. Jag kom då i kontakt med trolling. Trolling är en av de sportfiskevarianter jag har gillat från för men då kallade jag den för doerging. Detta med trolling fashinerade mig på flera sätt. Hur?

Du kan i lugn och ro planera ditt fiske efter sjökort och GPS. När du sen lägger ut kommer verkligheten i kapp dig och du uppdagar snabbt de fel du gjort i fråga om navigering. Då kommer frågan om du valt rätt vad gäller fisket?

I Sverige har dom fått till världens bästa trollingmöjligheter. Detta är inte skryt utan bara fakta. Man har för länge sedan förstått betydelsen av vad trollingfiske genererar i profit till kommuner med dålig ekonomi och vad det kan generera i form av ökad sysslesättning i form av boende, utsyrshandel och övrig handel.

I norge bestraffas det att syssla med trolling med diverse regler som skiljer sig så mycket från geografisk punkt till geografisk punkt att den enskilde fiskaren inte klarar av att följa med. Att bedriva fiske med en stång är helt ok medans att trolla, gärna då med flera stänger, ses på med grov skepsis. " Dom tar ju upp all fisk i sjön, dom lämnar inget åt oss...."

Följ med på debatten.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå skal det sant sies at vi (Ola Nordmenn) generelt er meget skeptiske til nye ting. Jeg har ikke noe problem med å se at en må ha enkelte retningslinjer for hvordan et fiske skal foregå. 100 stenger blir i meste laget synes jeg... 10 også, men en 4-6 burde være et passe antall i de større norske sjøer som Mjøsa, Femunden, Tyrifjorden osv. Med stenger mener jeg her sluker (agn) per båt.

Synes reglene som gjelder på Mjøsa er helt greie, såfremt en øker minstemål fra 40 til 50cm, og en burde også innføre et bag limit på 5 fisk per tur. Med fisk mener jeg her ørret da det er denne som er gjev i Mjøsa. Noen felles regler for hele landet blir vanskelig å få til i praksis da de forskjellige vann har ulike kultiveringsmuligheter og tilveksten av fisk er forskjellige.

Og reglene er vel ikke helt like i Sverige heller? Men regler som forbyr f.eks dyprigg, planerboard osv synes jeg ikke hører hjemme noe sted, da er det bedre med en bag limit.

At sportsfiske har en stor økonomisk påvirkning i de forskjellige lokalsamfunn hersker det liten tvil om, men vi må passe oss så det ikke blir så strengt at en utelukker allmenheten. I mine øyne skal detm være som nå med GRATIS fiske i sjøene, men samtidlig burde alle som setter ut båter betale en liten symbolsk sum til de respektive båtforeninger som sørger for at en har gode og fine ramper til å sette ut båtene på. Og som Dolce Vita skriver vil et rikt trolling miljø, atraktivt trolling vann få ringvirkninger på andre ting i samfunnet også, som hotellnæringen, sportsbutikker og andre næringer.

Til slutt kunne jeg faktisk ha tenkt meg at en hvert år hadde betalt inn en avgift til et landsdekkende fond som jobbet utelukkende med å bedre forholdene for trolling her i landet. Summen kunne bli satt til 500 per år. Dette ville medført at kultiveringen i de forskjellige vann hadde økt og vi ville fått mere glede ut av hobbyen vår, videre kunne noen kroner ha blitt brukt til informasjonsarbeid osv. 500 er en så liten sum at dette er noe alle har råd til. De under 18 skulle selfølgelig ha fått slippe.

Får sikkert mye pepper for den siste der, men skal de forskjellige fiskeforeninger og styrer fortsette med sitt gode kultiveringsarbeide må det komme noen midler inn.

Problemet er hvordan en evt skulle organisert en slik "fiskeskatt"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, noen av oss er perverse nok til å synes at smågjedde er bedre mat enn bromerteflammedempendehydrerte storørreter fra Mjøsa!![ :D ][ :) ][ :D ]

Vent 20 år, og se hvordan ungene dine ser ut, Dacron.... Sitatet ditt sier vel alt[ :D ][8D]

Når det er sagt; det er en total SKAM hvordan Norges største innsjø har blitt forvaltet!![ :( !][ :P ][} :) ]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sitat:Opprinnelig postet av dacron

Gjedde??!!! Den stygge, grønne ufyselige tingen som svømmer rundt?

Slå dem gjerne ihjæl og grav dem ned... Sånt vil en ikke ha i båten!

[ :) ][8D][ :D ][8D][^][^][ :( ][8D][ :) ][ :P ][^][8D]

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fiskekort for Mjøsa var oppe til diskusjon for 5 år siden eller så. Da det ble behandlet i fiskeforeningene rund Mjøsa var gamlekara veldig negative, de yngre mer nyanserte. Årsaken til at forslaget ble stemt ned i alle foreningene var at det var stor usikkerhet hva pengene skulle gå til. Grunneierene ønsket en del av pengene i egen lomme, sportsfiskerene ønsket at allt skulle gå til kultivering og oppsyn. Men å bruke store summer på oppsyn med de fiskereglene vi har i dag er bortkastet. Garnfiskerene kan la garnene stå ute hele døgnet hele uka, dorgefiskerene kan ta opp ubegrensede mengder av 40cm fisk. Reglene bør endres slik at garnene bare kan stå ute noen netter i uka, eksempelvis 3 netter. I tilegg må garnene tas opp på dagtid slik som er vanlig på fjellet. For dorgefiskerene bør følgende begrensninger innføres, minstemålet bør opp til minst 50cm, helst 60cm, I tilegg bør baglimit inføres. Etter den negative motagelsen i fiskeforeningene ble fiskekortsaken lagt død. Men ved en innføring av strengere fiskeregler bør det være mulig å få tilslutning til fiskekort som brukes til å styrke fiskeoppsynet.

Når disse begrensningene i Mjøsa er innført bør fokuset settes på Gudbrandsdalslågen. På sommeren er det som sannsynligvis en gang var den beste størørretbestanden i hele verden avspsist med bare 20 m3/s i vannføring på den 4.4km lange strekningen nedenfor kraftverket i Hunderfossen, middelvannføring i elva er 300 m3/s. De viktigeste gytefeltene er på den utbygde strekningen nedenfor kraftsverksdemningen, i tilegg begrenser den lave sommervannstanden oppgangen av fisk i fisketrappa til gyteområdene ovenfor. Vintervannføringen er på fattige 1.8 m3/s. Ved å øke både sommer- og vinterminstevannføring ville reproduksjonen øke dramatisk, gjennomsnittstørrelsen på fisken i Mjøsa ville nok også øke.

Hvis disse tiltakene gjennomføres vil Mjøsa forvandles til et trollingeldorado.

I tilegg bør regelen om max 4 stenger pr båt bør erstattes med 4 stenger pr mann. Det er mye mer sosialt å fiske 2 eller 3 fra en båt, men med dagens regeler sitter vi i hver vår båt og snakker i mobilen i stedet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I mine øyne burde bag limit og minstemål være de eneste reglene som virkelig er nødvendige, da disse er de eneste som direkte styrer uttaket av fisk. Ser vi på Vänern har de fornuftige regler der.

- All villfisk med fettfinna intakt skal settes tilbake, no matter what død eller levende.

- Minstemål på laks og ørret er 60 cm. All mindre fisk skal ut igjen død eller levende.

- Bag Limit er tre laks/ørret pr. mann pr. dag.

- I tillegg skal selvsagt gytefisk settes ut igjen

Med disse reglene har man oppnådd det man vil, nemlig styre og begrense uttaket av fisk, beholde villfisken og gytefisken samt bevare oppvekstfisken. Men her hjemme er beslutningstakerne innbitte motstandere av å gjøre ting enkelt og fornuftig. Mye lettere å koke sammen et sammensurium av regler folk har null forståelse for og dermed ikke respekterer. Heia Dorge-Norge!

I tilfellet Mjøsa er det en skandale hvordan vannføringen i Lågen blir kjørt opp og ned som en jojo. Med samme regler som på Vänern og ikke minst en mye jevnere vannføring har Mjøsa et stort potensiale. Men at fisken er full av gift er definitivt ingen fordel om dette skal markedsføres. På Tyrifjorden mistenker jeg at kultiveringen er å gjøre vassdraget en bjørnetjeneste. Når det gjelder gjedda skal den selvsagt settes uskadd ut igjen. Å klubbe og dumpe fisk er svineri! Fy og fy!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.