Gå til innhold
Fiskersiden

Brennpunkt neste tirsdag


Recommended Posts

Dette er programomtalen:

I fleire år har det vore ei godt etablert sanning at villaksen i Norge er truga av utrydding. Men kvifor fortel då mange fiskarar om meir villaks i elvene enn på svært lenge. I Brennpunkt onsdag spør vi om det er sanning eller myte at villaksen er truga.

"meir villaks i elvene enn på svært lenge" rimer ihvertfall svært dårlig med det bildet laksefiskerne her inne tenker.

Det hadde vært interessant å se programmet for å se hvordan de vinkler saken.

Dessverre er jeg avskåret fra å kunne se dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er NRK's egen reklame for programmet.

Sitat:

"I fleire år har det vore ei godt etablert sanning at villaksen i Norge er truga av utrydding. Men kvifor fortel då mange fiskarar om meir villaks i elvene enn på svært lenge. I Brennpunkt Tirsdag spør vi om det er sanning eller myte at villaksen er truga"

Sitat slutt

Kan bli en artig vinkling det ja

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, trønderelvene har hatt gode år. Denne dok'en tar for seg tre forskjellige elver. Visstnok også et innspill i kampen om laksen - skal sjølaksefiskerne utestenges for at sossene skal få fiske?

Vet blant annet at Vegard Heggem på Aunan i Orkla ble kontaktet med forespørsel om pris på fisket. Hvorfor Aunan, dyreste valdet i Orkla? Må jo være for å polarisere debatten. Her stjeler man muligheter for sjøbasert fiske for at noen rikinger skal leie på Aunan? At full diett, guide, overnatting inngår samt at det finnes en rekke vald med folkelige priser for hvermannsen trenger kanskje ikke nevnes.

Ser også ut som Holst kommer på banen med næringsmangel-hypotesen sin. Han er i alle fall intervjuet. Ikke sikkert dette blir spesielt positivt hverken for villaksinteresser eller fiskere med slike vinklinger, så jeg er litt spent!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ifølge ryktene vil ikke programmet Sleire har regisert "Myten om villaksen" (sendes på NRK på tirsdag 1603)akkurat være med på å kjølne debatten. Programmet er laget i god gammeldags splitt og hersk stil, hvor en prøver å sette sjølaksefiskerene opp mot "Pampefiske" i elvene.

Jeg håper at sjølaksefiskerene nå kjenner sin besøkelsestid og ikke legger skottene på. Det er eksistensen til bestandene av villaks vi alle sloss for, og retten til å beskatte overskudd av sunne kraftige bestander.

Her er litt poenger som bør komme ut i etterkant av programmet, feel free to use!

Det som er virkelig en myte er hva folk mener om laksefiskere. Riking- og snobbestempelet henger tungt igjen i folks oppfatning. Kanskje naturlig etter de historiske besøkene av engelske laksefiskelorder i våre elver. Sannheten idag er at de fleste laksefiskere er vanlige folk med vanlige inntekter. Rett nok finnes det fortsatt et fåtall dyre ekslusive fiskeplasser, for dem som kan betale, men det er idag den almene laksefisker i elv og sjø som får slite med de stadige sviktende lakse- og sjøaure bestandene.

I Hordaland har vi historisk hatt noen perler av lakseelver med laksefiske etter grovvokst laks i verdensklasse. Laksen ble beskattet av sjølaksefiskere og elvefiskere samtidig som der var nok gytefisk igjen på elva. Denne tiden er dessverre forbi da omtrent samtlige 34 elver er stengt pga bestander i grus. For meg, og sikkert andre, er det tankevekkende at våre naturgitte forhold i hele Hordaland ikke skal klare å produsere mer laks enn en eneste dansk Å. Ja du leste riktig! I Skern Å vender der nå mer villaks tilbake enn hva det gjør samlet til alle elvene i Hordaland. I Danmark har de utbedret de ugunstige forholdene i ferskvann, tenk på de industrialiserte påvirkningene fra jordbruket, og laksen kommer tilbake i strie strømmer. På tross av at denne laksen har overlappene oppvekstområde i havet med vår laks fra Hordaland, ser ikke smålaksen ut til å sulte i havet. Men, så er de da heller ikke teppebombet med smittebærende åpne oppdrettsanlegg i utvandringsruten til smolten. Kanskje det ikke er så rart at vi ikke har laks i våre friske Hordalandselver med tanke på at forsøk av Havforskningsinstituttet har vist at lusa har potensiale til å ta livet av 90-95% av den utvandrene smolten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
 Share

×
×
  • Opprett ny...

Important Information

By using this site, you agree to our Bruksvilkår.